İçeriğe atla

Enerhodar

Koordinatlar: 47°29′56″K 34°39′21″D / 47.49889°K 34.65583°D / 47.49889; 34.65583
Enerhodar
Енергодáр
Şehir
Enerhodar bayrağı
Enerhodar mührü
Mühür
Enerhodar arması
Slogan:
Enerji veririz (UkraynacaДаємо енергію)
Enerhodar'ın Zaporijya Oblastı'nda yeri
Enerhodar'ın Zaporijya Oblastı'nda yeri
Enerhodar
Enerhodar'ın Zaporijya Oblastı'nda yeri
Koordinatlar: 47°29′56″K 34°39′21″D / 47.49889°K 34.65583°D / 47.49889; 34.65583
ÜlkeUkrayna
OblastZaporijya Oblastı
RayonVasylivka Rayonu
Kuruldu1970
Şehir statüsü1985
İdare
 • Belediye BaşkanıDmytro Orlov[1]
Yüzölçümü
 • Toplam63,5 km²
Rakım29 m
Nüfus
 (2021)
 • Toplam52.887
 • Yoğunluk858/km²
Posta kodu
71500—599
Alan kodu+380 6139
İklimDfa
Resmî site
en.gov.ua

Enerhodar (/ɛnərˈhdɑːr/), UkraynacaЕнергодáр), Ukrayna'nın Zaporijya Oblastı'nın kuzeybatı kesiminde bir şehir ve belediyedir. Dinyeper nehrinin sol kıyısında, Nikopol ve Chervonohryhorivka'dan Kakhovka Baraj Gölü'nün karşı tarafındadır. 52,887 (2021 tahmini) bir nüfusa sahiptir.52,887 (2021 tah.).[2]

Şehir, Ukrayna enerji şirketi DTEK'in sahibi olduğu Zaporijya Termik Santrali'ni inşa etmek ve hizmet vermek için 12 Haziran 1970'te kuruldu. Avrupa'nın en büyük nükleer enerji santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali, 1980'lerde orada inşa edildi. Şehrin en büyük işverenleri iki elektrik santralidir.

Tarih

2022 Rusya'nın Ukrayna'yı işgali

28 Şubat 2022'de Rusya, şehri ve Zaporijya Nükleer Santrali'ni ele geçirdiğini iddia etti. Enerhodar belediye başkanı Dmytro Orlov daha sonra bu iddiayı yalanladı.[3]

Siviller, Rus birliklerinin ilerlemesini engellemek amacıyla santrale giden yolda kum torbaları ve araçlardan oluşan büyük bir barikat kurdu.[4]

Ukrayna'nın güneydoğu askeri yönetimi 7 Mart'ta Enerhodar'ın Rus güçlerinin kontrolü altında olduğunu doğruladı.[5]

İlgi noktaları

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Enerhodar City Council". Енергодарська міська рада. 1 Mart 2022. 1 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2022. 
  2. ^ "Чисельність наявного населення України (Actual population of Ukraine)" (PDF) (Ukraynaca). State Statistics Service of Ukraine. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2021. 
  3. ^ "Енергодар і Запорізька АЕС під контролем ЗСУ: мер міста просить не вірити фейкам". ФАКТИ ICTV (İngilizce). 28 Şubat 2022. 28 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2022. 
  4. ^ Tiefenthäler, Ainara (2 Mart 2022). "Videos show large barricade, set up by civilians, blocking entrance to nuclear power plant". The New York Times. 15 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2022. 
  5. ^ "Ukraine after 11th night of war: Mayor killed, towns taken, Moscow promises civilian corridors to Russia". Baltic News Network. 7 Mart 2022. 7 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nükleer enerji santrali</span> Nükleer reaktör yardımıyla elde edilen enerjiyi dağıtan merkez

Nükleer santral (NPP) veya atom santrali (APS), ısı kaynağının nükleer reaktör olduğu termik santraldir. Termik santrallerde tipik olduğu gibi, ısı, elektrik üreten jeneratöre bağlı buhar türbinini çalıştıran buhar üretmek için kullanılır. Eylül 2023 itibarıyla Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, dünya çapında 32 ülkede faaliyette olan 410 nükleer santral ve inşa halinde olan 57 nükleer santral olduğunu bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil</span> Çernobil felaketinden dolayı mahvolmuş şehir

Çernobil, Ukrayna'nın kuzeyinde Kiev Oblast'ına bağlı Çernobil Hariç Tutma Bölgesi'nde bulunan, Çernobil Nükleer Santrali'nin infilak etmesiyle oluşan Çernobil faciası'ndan dolayı kısmen terk edilmiş bir şehirdir. Şehir tahliye edilmeden önce 14.000 nüfusu bulunurken günümüzde yalnızca 1000 kişi burada yaşamaktadır. Belarus'un Gomel şehrine 160 km. uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zaporijya</span>

Zaporijya ya da Zaporijjia Rus İmparatorluğu döneminde 1921'e kadar: Александровск / Aleksandrovsk), Dinyeper Nehri'nin sahilinde bulunan ve Ukrayna'nın Zaporijya Oblastı'nın idarî merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Oblastı</span> Ukraynanın bir idarî birimi

Kiev Oblastı, Ukrayna'da yönetim birimi (oblast). Orta Dinyeper Nehrinin iki yakasında 28.900 km²'lik bir alana yayılır; büyük bölümü nehrin batı kesiminde kalır. 1986'da gerçekleşen bir nükleer kazaya sahne olan Çernobil Nükleer Santrali, oblastın kuzeyinde yer alır.

Energoatom, tam adı Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu Ukrayna'nın dört nükleer santralleri ile etkinlik gösteren bir Ukrayna devlet kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Nükleer Santrali</span> Ukraynada yer alan kapalı ama tamamen devreden çıkarılmamış nükleer santral

Çernobil Nükleer Santrali veya resmî adıyla Vladimir İlyiç Lenin Nükleer Santrali, Ukrayna'nın Pripyat şehrinin yakınında yer alan kapalı fakat tamamen devreden çıkarılmamış nükleer santraldir. Santral, Çernobil şehrinin kuzeybatısına 14,5 km; Belarus-Ukrayna sınırına 16 km ve Kiev'in kuzeyine yaklaşık 110 km uzaklıktadır ve Kızıl Orman tarafından çevrelenmektedir. 4 numaralı reaktörde, 1986'daki Çernobil reaktör kazası meydana geldi ve santral günümüzde Çernobil Yasak Bölgesi olarak bilinen geniş bir alanda yer almaktadır. Hem bölge hem de eski santral, Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'da Vladimir Lenin anıtlarının tahribatı</span> Vikimedya liste maddesi

Ukrayna'da Vladimir Lenin anıtlarının tahribatı Sovyetler Birliği'nin dağılması sırasında başladı. Yevromaydan sırasında yaygın bir fenomen hâline geldi ve Ukraynalılar tarafından Leninopad olarak anılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Ukrayna'yı işgali</span> 2022den bu yana Doğu Avrupada süregelen askerî mücadele

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, 2014 yılında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı dahilinde yaşanan anlaşmazlıklar sonrası 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da "özel bir askerî operasyon" ilan etmesiyle başladı. İşgal her iki taraftan on binlerce kişinin ölümüyle sonuçlandı ve Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük mülteci krizine neden oldu. Mayıs ayı sonuna kadar tahminî 8 milyon insan ülke içinde yer değiştirdi ve 3 Ekim 2022 itibarıyla 7,6 milyon Ukraynalı da ülkeyi terk etti. İşgalden sonraki beş hafta içinde Rusya, 1917 Ekim Devrimi'nden bu yana en büyük göçünü verdi. İşgal ayrıca küresel çapta gıda kıtlığına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Güney Ukrayna Taarruzu</span> Rusyanın Ukraynada 2022 askeri taarruzu

Güney Ukrayna Taarruzu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında devam eden bir taaruzdur. Rusya Silahlı Kuvvetlerinin, Rus işgali altındaki Kırım'daki üslerinden, Güney Ukrayna'daki Herson Oblastı, Mikolayiv Oblastı ve Zaporijya Oblastı'na yönelik saldırısıdır. 24 Şubat'ta Rus kuvvetleri Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile çatışmaya girdi.

<span class="mw-page-title-main">Harkiv Muharebesi (2022)</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

Harkiv Muharebesi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Doğu Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olarak Ukrayna'nın Harkiv şehrinde ve çevresinde devam eden bir askerî çatışmadır. Rusya-Ukrayna sınırının sadece 20 mil güneyinde bulunan ve ağırlıklı olarak Rusça konuşulan bir şehir olan Harkiv, Ukrayna'nın en büyük ikinci şehridir ve Rus ordusu için büyük bir hedef olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Muharebesi</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgalinin bir parçası

Çernobil Muharebesi, Rus Silahlı Kuvvetleri ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında Çernobil Tecrit Bölgesi'nde 24 Şubat 2022'de, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk gününde başlayan askeri bir çatışmaydı. Belarus'tan gelen istilacı Rus kuvvetleri o günün sonunda Çernobil Nükleer Santrali alanını ele geçirdi. 300'den fazla kişi - 100 işçi ve 200 Ukraynalı muhafız - Rusların bölgeyi ele geçirmesinden 7 Mart'a kadar santralde mahsur kaldı. 31 Mart'ta Çernobil'i istila eden Rus birliklerinin çoğunun Rus kuvvetlerinin yeniden gruplandırılmasının bir parçası olarak bölgeden geri çekildiği bildirildi.

<span class="mw-page-title-main">Melitopol Muharebesi</span> 2022de Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

Melitopol Muharebesi, Güney Ukrayna Taarruzu'nun ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinın parçası olarak Güney Ukrayna'daki Melitopol şehrinde Ukrayna ve Rusya silahlı kuvvetleri arasındaki askeri bir çatışmaydı. Rus kuvvetleri 25 Şubat'ta şehre saldırdı ve 1 Mart'a kadar yoğun çatışmalardan sonra şehri ele geçirdi. Muharebe bittikten sonra vatandaşlar askeri işgale karşı sokak protestoları düzenledi. 11 Mart'ta belediye başkanı işbirliği yapmayı reddettiği için Rus birlikleri tarafından tutuklandı, ancak daha sonra 16 Mart'ta 9 Rus mahkum karşılığında serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Enerhodar Muharebesi</span> Rusyanın Ukraynayı işgali sırasındaki çatışma

Enerhodar Muharebesi, Zaporijya Oblastı'ndaki Enerhodar şehri üzerindeki Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinın Güney Ukrayna Taarruzu sırasında Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasındaki bir askeri çatışma ve kuşatmaydı. Enerhodar, ülkenin nükleer enerjiden elde edilen elektriğinin yaklaşık yarısını ve Ukrayna'da üretilen toplam elektriğin beşte birinden fazlasını üreten Zaporijya Nükleer Santrali'nin yanı sıra yakındaki termik santralin de yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu</span> Kuzeydoğu Ukraynada 2022 askeri taarruzu

Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu, Ukrayna'daki iki ilin (oblast) - Çernihiv Oblastı ve Sumı Oblastı - kontrolü için 2022 Rus istilasında devam eden bir askerî operasyondur - 4 Nisan 2022'de Ukrayna makamları, Rus birliklerinin çoğunlukla Sumı Oblastı'ndan çekildiğini ve artık o bölgedeki kasaba veya köyleri işgal etmediğini iddia etti. O akşamın ilerleyen saatlerinde Ukrayna makamları, Rus kuvvetlerinin Çernihiv Oblastı'ndan çekildiğini iddia etti ve bu iddia Pentagon tarafından 6 Nisan'da doğrulandı. 14 Mayıs'ta ISW, "Ukrayna böylece Harkov Muharebesi'ni kazanmış gibi görünüyor" dedi. Harkov Belediye Başkanı BBC'ye yaptığı açıklamada: "Son beş gündür kentte bombardıman olmadı. Ruslar, Harkov havaalanı yakınında şehri füze roketiyle vurmak için yalnızca bir girişimde bulundu, ancak füze Ukrayna Hava Savunması tarafından imha edildi." dedi.

<span class="mw-page-title-main">Ohtırka Muharebesi</span> 2022de Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

Ohtırka Muharebesi, Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olarak, Rusya-Ukrayna sınırının yakınında bulunan Ohtırka şehrinde, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında, 24 Şubat 2022'de başlayan askerî bir çatışmaydı. Rus kuvvetleri şehri istila etmeye çalışırken, şehrin eteklerinde çatışmalar başladı. İlk ilerleme püskürtüldü ve şehir topçu ateşiyle saldırıya uğradı. 26 Mart 2022'de Trostyanets stratejik kalesinin Ukrayna kuvvetleri tarafından geri alındığı bildirildi. Bu, Rus cephesini tehdit ederek Rus iletişimini ve tedarik yollarını bozdu.

<span class="mw-page-title-main">Zaporijya Nükleer Santrali</span> Ukraynada nükleer santral

Zaporijya Nükleer Santrali, güneydoğu Ukrayna'daki, Avrupa'nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biridir. 2022 yılından bu yana Rusya'nın kontrolündedir. Sovyetler Birliği tarafından Dinyeper nehri üzerindeki Kahovka Baraj Gölü'nün güney kıyısındaki Enerhodar şehrinin yakınında inşa edilmiştir. Ukrayna'nın diğer üç nükleer santralini işleten Energoatom tarafından işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tokmak, Ukrayna</span> Ukrayna Zaporijya Oblastında şehir

Tokmak güney-orta Ukrayna'nın Zaporijya Oblastı'ndaki (il) Polohy Rayonu'nda bir şehirdir. Şehir, Tokmak Nehri'nin bir kolu olan Tokmaçka Nehri üzerinde yer almaktadır. 2020'den önce Tokmak Rayonu'nun idari merkezi olarak hizmet vermiştir. Nüfusu 30,132.

<span class="mw-page-title-main">İvankiv</span> Ukrayna Kiev Oblastında kasaba

İvankiv Ukrayna'nın Kiev Oblastı'nda kent tipi yerleşim yeridir. Teteriv Nehri'nin sol kıyısında yer almaktadır. Daha önce İvankiv Rayonu'nun idari merkezi olan İvankiv şu anda Vyshhorod Rayonu'nda yer almaktadır. Nüfusu 10,191. 2001 yılında nüfusu 10.563 idi.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Ukrayna ilişkileri</span>

Belarus-Ukrayna ilişkileri, Belarus ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Her iki ülke de Bakü Girişimi ve Orta Avrupa Girişimi'nin tam üyesidir. 2021'in son günlerinde, Ukrayna ve Rusya arasındaki ilişki hızla bozulmaya başladı ve Şubat 2022'nin sonlarında tam ölçekli bir istila ile sonuçlandı. Belarus; topraklarında Rus birliklerinin ve teçhizatının konuşlandırılmasına, topraklarının Kuzey Ukrayna'ya yönelik saldırılar için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasına izin verdi ancak Ukrayna'da Belarus birliklerinin varlığını reddetti.

Hmelnitski Nükleer Santrali, Ukrayna'nın Netişin kentinde yer alan ve Energoatom tarafından işletilen bir nükleer enerji santralidir. Santralde iki adet 1000 MW gücünde VVER-1000 tipi reaktör faaliyet göstermektedir. Ayrıca iki adet AP1000 reaktörün inşası sürmektedir.