İçeriğe atla

Endüstriyel

Endüstriyel, şu anlamlara gelebilir.

Müzik

İlgili Araştırma Makaleleri

Thrash metal, heavy metal müziğin genel agresifliği ve hızlı temposuyla ayırt edilebilen bir alt türüdür. Thrash metal müzisyenleri şarkılarda genellikle hızlı davul vuruşları, düşük tonda gitar riffleri ve "shredding" tarzında solo gitar tekniği kullanır. Sözel olarak aşırı çeşitlilik olsa da, en yaygın sözel ögeleri toplumsal konular, savaşlar, sistem eleştirileri üstüne kuruludur. Bu tür sözlerde kullanılan dil genelde thrash metalin köklerinden biri olan hardcore punk ile benzerlik gösterir.

Endüstriyel metal, heavy metal ve thrash metal etkileşimli olup; endüstriyel müzik, elektro-endüstriyel ve endüstriyel dans müziği alt yapısına sahip bir metal müzik türüdür. Klavye kullanımı yoğundur ve gitar riffleri endüstriyel dans müziğini andırırcasına tekdüzedir.

Heavy metal, 1960'lı yılların sonlarında 1970'li yılların başlarında İngiltere ve ABD'de gelişen bir rock müzik türüdür. Kökenleri blues rock, psikedelik rock ve acid rock'a dayanan heavy metal grupları; kalın ve ağır bir ses, distortion, uzun gitar soloları ve yüksek ses gibi kendine özgü elementler geliştirmiştir.

Nu metal, metal müziğin bir türüdür. Alternatif metal müziğin, hip-hop, endüstriyel etkenler, funk ve grunge gibi diğer müzik türleriyle birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Biçimsel olarak, farklı müzik türlerinin ritmik öğeleriyle, post-hardcore gitar rifflerinin buluşması bu müziğin temelini oluşturur. 1990'lı yılların ortasında ortaya çıkan New Wave of American Heavy Metal akımı ile kendini göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rock müzik</span> 1950lerde Amerika Birleşik Devletlerinde "rock and roll" olarak ortaya çıkan popüler müzik türü

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.

<span class="mw-page-title-main">Serigrafi</span>

Serigrafi, bir seri baskı yapma şeklidir. Geçmişi 16 yy.kadar uzanan bu sanat dalı son zamanlarda sanayinin de gelişmesi ile endüstriyel ürünlerin markalanmasında büyük önem kazanmıştır. Ahşap ya da metal bir çerçeveye gerilen değişik türdeki polyester ipek kumaşının fotofilm emülsiyon denilen bir film tabakasıyla kaplanıp ışıkta pozlandıktan sonra basılması gereken grafik, bu kumaşa bir şablon gibi çıkar. Işığa duyarlı bölgeler suyun yardımı ile boşaltılır ve hassas bir şablon oluşur. Bu şablona kalıp denir. Bir ragle yardımı ile baskı yapılır.

Yüksek ekonomik değere sahip nadir rastlanan metalik kimyasal elementlere kıymetli metal adı verilir. Kimyasal olarak kıymetli metaller diğer elementlerden daha az reaktivite özelliğine sahip olup, parlaklığı (luster/lustre) ve erime noktaları daha yüksektir. Kıymetli metaller tarihte para kadar öneme sahiptiler, fakat günümüzde daha çok bir yatırım aracı olarak görünürler ya da endüstri amaçlı kullanılırlar. Altın, gümüş, platin ve paladyumun ISO 4217 belgeleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi</span> devamlı veya belli zamanlarda, makine ve benzeri araçlar kullanarak bir madde veya gücün niteliğini veya biçimini değiştirerek toplu üretimde bulunan faaliyet dalı

Sanayi, endüstri veya işleyim devamlı veya belli zamanlarda, makine ve benzeri araçlar kullanarak bir madde veya gücün niteliğini veya biçimini değiştirerek toplu üretimde bulunan faaliyet dalı ve ekonominin ana sektörlerinden birisidir.

Black metal 1980'lerde ayrı bir tür olarak gelişmeye başlamış heavy metal'in ekstrem alttürü. Black metal'e öncülük eden gruplar türe ismini veren Black Metal adlı albümü çıkaran Venom'un yanı sıra Bathory, Mayhem, Celtic Frost ve Hellhammer'dır. Black metal'in günümüzdeki müzikal özelliklerini ve duruşunu belirleyen gruplar ise Beherit, Mayhem, Emperor, Darkthrone, Burzum, Satyricon ve Immortal gibi türün ilk örneği olan black metal gruplarıdır.

Senfonik metal, metal müzikteki yoğun davul ve gitar kullanımı ile klasik batı müziğindeki senfonik çalgılar, koro ve bazı durumlarda tam bir senfoni orkestrası gibi öğeleri harmanlayan bir metal müzik alt dalıdır. Power metali anımsatan klavye kullanımı da senfonik metalde yaygındır. Senfonik metal gruplarında çoğunlukla konservatuvar eğitimi almış kadın vokaller öne çıkar. Bu nedenle bu türe opera metal veya operatik metal dendiği de olur. Zaman zaman, gotik metalin karakteristik bir özelliği olan brutal vokal de senfonik metalde ikinci vokal olarak kullanılır.

Neue Deutsche Härte, Türkçe anlamıyla Yeni Alman Sertliği; 1990'lı yıllarda Almanya ve diğer Almanca konuşan ülkelerde, aynı dönemlerde adını duyuran EBM ve endüstriyel rock-metal etkisiyle ortaya çıkmış temelde elektronik müzikten beslenen bir metal müzik akımıdır. Bugün özellikle Rammstein'ın sayesinde Almanya dışında da popülerlik kazanmış, neredeyse tüm dünyada ismi bir şekilde duyurmuştur. Kimi çevrelerce Tanzmetall (dans-metal) olarak da adlandırılan bu tür/akım sert gitar ve davul tonlarının, synthesizer, altyapı ve elektroritm ağırlıklı klavye ile birleşmesinden oluşur, dolayısıyla müzik aletleri genel olarak Elektro gitar,Bateri,Piyano'dur. Sıklıkla Endüstriyel metal öğeleri, Gothic Rock piyanosu, telli çalgılar, koro veya solo sesler de kullanılır. Kendisine yakın olarak ele alabileceğimiz gotik metal gibi türlerden ayıran en büyük özellik ise bu klavye kullanımıdır. Yine kendisine yakın olarak ele alabileceğimiz endüstriyel metal gibi türlerden ayıran en büyük özellik ise sert-saldırgan gitar ve davul tonlarıdır. Ama elbette ki en ayırıcı özelliği vokal dilinin Almanca olmasıdır.

Sludge metal doom metal ve hardcore punk tarzlarını birleştiren bir ekstrem metal türü. Swans'ın ilk dönem işlerinden ve endüstriyel müzik ile noise rock gibi tarzlardan öğeler taşıyan tarz, bu türlerin deneysel ve gürültülü özelliklerini de içermektedir. Genel olarak ağır ve sert olmakla beraber hardcore punk tarzı gürültülü brutal vokaller, distorsiyon ve değişen tempolar içermektedir. Her ne kadar Washington'lı grup Melvins sludge metal ile grunge türlerinin kökenini 1980'li yıllarda oluşturmuş olsa da ayrı bir tarz olarak sludge 1990'lı yıllarda New Orleans, Louisiana'da ortaya çıkmıştır. Eyehategod, Crowbar ve Acid Bath gibi bu bölgenin yerel grupları aynı zamanda Southern rock'dan etkilenmiştir. Daha sonra gelen bazı gruplar ise stoner rock ile post-metal tarzlarına kaymışlardır.

Grindcore, çoğu kez grind olarak kısaltılır, 1980'lerin ortalarında belirmiş bir aşırı müzik türüdür. En aşındırıcı müzik türlerinden – death metal, endüstriyel müzik, noise ve hardcore punk'ın daha aşarı çeşitlerini kapsar - esinlenme içerir.

<i>Broken</i> (EP)

Broken, Nine Inch Nails'in 1992 tarihli ve Grammy Ödüllü bir EP'sidir. Dans müziğiyle ve endüstriyel rock'un bir karışımı önceki albüm Pretty Hate Machine'e göre daha çok heavy metal ve noise rock'tan etkilenmiştir. Özellikle Ministry ve Godflesh gibi endüstriyel metal gruplarının ve thrash metal'in bu EP üzerine büyük bir etki oluşturduğu söylenebilir. Şarkı sözleri ise çoğunlukla sosyal yapıyı ve düzeni eleştirmeyi amaçlamıştır.

Endüstriyel rock, kökeni 1970'lerdeki post-punk gruplarına dayanan, endüstriyel müzik ve alt türlerinin karışımıyla ortaya çıkmış olan bir müzik türüdür. Klavye kullanımı yaygındır ve çalgılara çoğunlukla distortion uygulanır. Rock müziğe deneysel ve sert bir bakış açısıyla yaklaşan bu tür, noise rock'tan ses patlamaları, endüstriyel müzikten de avangart bir altyapı ile kışkırtıcı temalarını almıştır.

Endüstriyel müzik, transgresif ve kışkırtıcı temalar üzerinden yola çıkan deneysel bir müzik türüdür. İlk endüstriyel sanatçıları avangart'dan etkilenmiş, eserlerinde ses ve gürültü üzerinde deneyler yapmış ve faşizmle okültizm gibi tartışmalı konuları ele almıştır. Bu müzik türü en başta türe ismini veren Industrial Records'a bağlı performans sanatçıları ve müzisyenleri tanımlamak için kullanırken, türün yeraltı kültüründe yayılması ile çeşitli sanatçıları etkilemiştir.

Post-endüstriyel müzik, 1980'li yılların başında, çeşitli müzik stillerinden alınan elementlerin endüstriyel müzikle karıştırılması sonucu ortaya çıkan müziğe verilen genel bir addır. "Endüstriyel" terimi ilk olarak 1970'lerde Industrial Records sanatçılarını tanımlamak için ortaya çıkmış olmakla birlikte, daha sonraları çeşitli plak şirketleri ve sanatçıları da tanımlamak için kullanılmıştır. Bu kuruluşlar, endüstriyel müziği noise, ambient, folk ve elektronik dans müziği gibi çeşitli müzik türüyle karıştırmaya başlamıştır. Bu müzik kültürü tüm dünyaya yayılmakla birlikte, en önemli örnekleri Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya'dan çıkmış; endüstriyel metal en başarılı türü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Endüstri 4.0</span> Sanayi Devrimi

Endüstri 4.0, 4. Endüstri Devrimi ya da 4. Sanayi Devrimi terimi ilk olarak 2011 yılında Almanya Hannover Fuarı'nda kullanıldı. Ekim 2012 yılında ise Robert Bosch GmbH ve Henning Kagermann çalışma grubu oluşturarak hazırladıkları 4. Sanayi Devrimi öneri dosyasını Alman Federal Hükûmeti'ne sunmuştur. 8 Nisan 2013 tarihinde yine Hannover Fuarı'nda çalışma grubu Endüstri 4.0 raporunu sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ironbridge Vadisi</span>

Ironbridge Vadisi, Shropshire, İngiltere'deki Severn Nehri üzerinde yer alan bir derin vadidir. Son buzul çağının sonunda, buzulların eriyip Lapworth Gölü'nden taşması sonucu oluştu. Bu vadi oluşumu, endüstriyel devrimin erken dönemlerinde bölgenin hızlı ekonomik gelişimini sağlayan kömür, demir, kireç taşı gibi madenlerin bölgeden çıkarılmasını sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi sosyolojisi</span>

Sanayideki iş sistemlerini inceleyen koldur.Çalışanların birbirleriyle ve işletmeye karşı olan ilişkisini, işin insana olan etkisini gibi konuları inceler. İnsanlık tarihi boyunca, ilkel dönemlerden tarım toplumuna, tarım toplumundan endüstri toplumuna, bugün ise post endüstriyel topluma doğru değişme görülmektedir. Buna göre; her devrin özelliklerinin iş ilişkileri ortaya çıkmaktadır.Örneğin;Sanayi Devrimi'yle daha ucuz mal ve hizmetin ortaya çıkmasıdır.Bir başka örnek Sanayi Devrimi'ne bağlı olarak daha hızlı imalat süreci ortaya çıkıp makinelerin el emeğinden daha hızlı olmasıdır.Sanayi sosyolojisinin bir başka adı endüstri sosyolojisidir.Endüstri sosyolojisinin temel kavramları endüstri ve sosyolojidir.Endüstri sosyolojisinin önemi endüstriyel toplumda istikrarı sağlama ve sanayi toplumunun probmlemlerine çözümler bulmaktır.Sanayi sosyolojisi,Sektördeki probmlemleri bulmaya destek olur ve çözümler sunar.Kişinin bireysel faaliyetleri ile sanayi faaliyetleriyle olan ilişkiyi anlamaya destek olur.Sanayileşmenin gelişmesiyle ortaya çıkan problemlerin büyüklüğünü analiz eder.