İçeriğe atla

Endonezya Futbol Federasyonu

Endonezya Futbol Federasyonu
KısaltmaPSSI
Kuruluş tarihi1930
ÜyelikFIFA
Üyelik tarihi1952
Bölgesel üyelikAFC
BaşkanDjohar Arifin Husin

Endonezya Futbol Federasyonu ya da (PSSI) Endonezya futbolunun yönetim organı. Endonezya millî futbol takımı ve diğer ulusal organizasyonlardan sorumludur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Endonezya</span> Güneydoğu Asya ve Okyanusyada yer alan bir ada ülkesi

Endonezya, resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti, Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da toprakları bulunan bir ülkedir. 17 binden fazla adadan oluşur. Bu adaların en büyükleri Sumatra, Cava ve Sulavesi ile kısmen Borneo ve Yeni Gine'dir. Endonezya dünyanın en büyük ada ülkesidir, 1.904.569 km²'lik yüzölçümüyle dünyada 14. sıradadır. 280 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesidir. Cava dünyanın en kalabalık adasıdır ve nüfusun yarıdan fazlasına ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Cakarta</span> Endonezyanın başkenti

Cakarta, Endonezya'nın 17 Ağustos 2024'e kadar başkenti ve en kalabalık şehridir. -17 Ağustos 2024 tarihinde Nusantara resmen başkent ilan edilmiştir.- Cava Adası'nın kuzeybatısında 661,52 km² alana kurulu olup, nüfusu 8.490.000'dir. Cakarta ülkenin ekonomik, kültürel ve siyasi merkezidir. Endonezya ve Güneydoğu Asya'nın en kalabalık şehri olmakla birlikte dünyanın da on ikinci en büyük şehridir. Cakarta ismi Sanskritçe bir kelime olan "Cayakarta"'dan gelmekte olup "muzafferiyet" veya "zafer" anlamlarına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Timor</span> Güneydoğu Asyada bir devlet

Doğu Timor ya da resmî adıyla Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da Avustralya ile Endonezya arasında yer alan bir ada devleti. Tek komşusu Endonezya'ya bağlı Batı Timor'dur. 14,874 km² yüz ölçümüne sahip olan Doğu Timor'un başkenti Dili'dir.

Asya Futbol Konfederasyonu'nun 2004 Asya Kupası finalleri Çin'de 17 Temmuz ve 7 Ağustos günleri arasında düzenlendi. Pekin'deki final karşılaşmasında Çin'nin yenen Japonya şampiyon oldu.

<span class="mw-page-title-main">Malayca</span>

Malayca, Güneydoğu Asya ve Okyanusya üzerinde yaygın olarak konuşulan bir Avustronezya dili. Yaklaşık 300 milyon kişi tarafından konuşulmakta olup Brunei, Endonezya, Malezya ve Singapur'un resmi dilidir. Malayca aynı zamanda Cocos Adaları, Doğu Timor, Tayland, Papua Yeni Gine ve Filipinler'in bazı bölgelerinde konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Asya Futbol Konfederasyonu</span>

Asya Futbol Konfederasyonu kısa adıyla AFC Asya'da futbolu organize eden ve yöneten kuruluştur. 1954'te Filipinler'in Manila kentinde kurulan kuruluşun bugünkü genel merkezi Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dadır. Kulüpler düzeyinde AFC Şampiyonlar Ligi'ni düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya millî futbol takımı</span> Endonezyayı uluslararası arenada temsil eden futbol takımı

Endonezya millî futbol takımı, Endonezya'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır.

2007 AFC Asya Kupası, 14. Asya Kupası olarak 7 - 29 Temmuz 2007 tarihleri arasında düzenlenmiştir. Organizasyon tarihinde ilk kez birden fazla ülkede oynanan final maçlarına Endonezya, Malezya, Vietnam ve Tayland ev sahipliği yapmıştır.

1965 yılında Endonezya'da başarısız askerî darbe teşebbüsü. Darbenin bastırılmasının ardından büyük çaplı (antikomünist) 1965-1966 Endonezya katliamları yapılmıştır.

2000 Asya Futbol Şampiyonası, Asya Futbol Şampiyonası 'nın 12.sidir. 12 Ekim - 29 Ekim 2000 tarihleri arasında Lübnan'da düzenlenen organizasyon, finalde Suudi Arabistan'ı yenen Japonya'nın şampiyonluğuyla sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya mutfağı</span>

Endonezya mutfağı 17.000'den fazla adadan oluşan Endonezya üzerinde yaşayan binlerce kültürün çeşitliliğinden meydana gelir. Bu nedenle tek bir çeşit Endonezya mutfağı yoktur fakat bölgesel yemek çeşitleri vardır. Endonezya mutfağı Endonezya kültürünün bir yansımasıdır. Yemek pişirme tarzı ve stili bölgeden bölgeye farklılıklar gösterir.

<span class="mw-page-title-main">ASEAN Futbol Federasyonu</span> Organizasyon

ASEAN Futbol Federasyonu, AFC'ye bağlı Güneydoğu Asya ulusal futbol federasyonlarını tek çatı altında toplamayı amaçlayan bir organizasyondur. ASEAN'ın açılımı Güneydoğu Asya Uluslar Birliğidir. AFF; Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur ve Tayland ulusal futbol federasyonları tarafından 1984 yılında kurulmuştur. Brunei de aynı yıl katılım sağlamıştır. Kamboçya, Laos, Myanmar ve Vietnam ise 1996 yılında federasyona katılmıştır. En son katılan ulusal federasyonlar ise 2004'te üyeliğini gerçekleştiren Doğu Timor ve 2006'da üye olan Avustralya'dır.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya pasaportu</span> Pasaport

Endonezya pasaportu, Endonezya vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Endonezya pasaportu verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir.

Indonesia Super League, Endonezya'da profesyonel futbol liglerinin en üst seviyesi. Bu organizasyon, Endonezya Futbol Federasyonu (PSSI) denetimi altında, PT Liga Endonezya tarafından yönetilmektedir. Bu lige katılan 18 kulübün, özellikle profesyonellik ve altyapı fizibilitesi ile ilgili bir dizi gereksinimleri karşılaması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">UTC+09.00</span>

UTC+09:00, UTC'den 9 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Joko Widodo</span> 7. Endonezya devlet başkanı

Joko Widodo, Endonezya'nın 7. cumhurbaşkanı olan Endonezyalı siyasetçidir. Gerçek adı Joko Widodo ünlü adı da Jokowi. Jokowi, yoksul bir aileden 21 Haziran 1961 yılında doğdu. Politik hayatına geçmeden önce marangoz olarak çalıştı, marangozlukta kendine özel bir şirketi olup kendi ürettiği odunları Avrupa'ya kadar satıyordu. Siyasete girdiği ilk zamanlarda önce Surakarta belediye başkanlığı yaptı. Surakarta şehrini 7 yıl yönettikten sonra, 2012 yılında Cakarta valilik seçimlerinde partisi, Endonezya Demokrat Parti tarafından aday gösterildi ve görevdeki vali Fauzi Bowo'yu mağlup ederek ikinci tur seçimlerinden sonra 20 Eylül 2012 tarihinde Cakarta valisi seçildi. Cakarta'da 2 yıl içerisinde başarılı olup, halkın desteğiyle Endonezya cumhurbaşkanlığı seçimlerine katıldı.

Vizeden muaf ülkelerden birinden veya ülkeye varışta vize almaya uygun ülkelerden birinden gelinmediği sürece Endonezya ziyaretçilerinin Endonezya diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya Ulusal Devrimi</span>

Endonezya Ulusal Devrimi veya Endonezya Bağımsızlık Savaşı, 1945-1949 yılları arasında Endonezya Cumhuriyeti ve Hollanda İmparatorluğu arasında silahlı çatışmalar ve diplomatik bir mücadeledir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya-Türkiye ilişkileri</span> Çift taraflı ilişki

Endonezya-Türkiye ilişkileri, Endonezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, özellikle her ikisi de Müslüman çoğunluklu modern demokrasiler olmaları nedeniyle önemlidir.

Endonezyalı karşıtlığı, Endonezyalı düşmanlığı Endonezyalılara, Endonezya'ya ve Endonezya kültürüne karşı olan düşmanlık olarak tanımlanır.