İçeriğe atla

Endonezya-Sri Lanka İlişkileri

Endonezya-Sri Lanka ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Indonesia ve Sri Lanka

Endonezya

Sri Lanka

Endonezya ve Sri Lanka, 1952'de diplomatik ilişkiler kurdu. Her iki ulus da bazı kültürel benzerlikleri paylaşıyor.[1] Endonezya ve Sri Lanka, Dünya Ticaret Örgütü üyesidir . Bağlantısızlar Hareketi'nin kurucu üyeleridirler. Endonezya'nın Kolombo'da bir büyükelçiliği, Sri Lanka'nında Jakarta'da bir büyükelçiliği var.

Sri Lanka'daki TİKK ayrılıkçılığına ilişkin olarak Endonezya, Sri Lanka'nın toprak bütünlüğü ve ulusal birliğine desteklerini ifade etti. Endonezya ayrıca Sri Lanka'da barış ve istikrara yönelik ulusal uzlaşma sürecini de desteklemektedir.[2]

Tarih

İki ulus arasındaki ilişki, Hindistan alt kıtası ve Sri Lanka'dan Endonezya takımadalarına Hinduizm ve Budizm etkilerinin gelmesiyle damgasını vuran MS 5. yüzyılda daha erken başladı.[3] Eski Endonezya ve Sri Lanka'nın Hindu-Budist krallıkları, Srivijaya İmparatorluğu döneminde MS 9. ila 12. yüzyıllarda diplomatik temasları arttırdı. Bu süre zarfında, Budizm her iki ulusun da ana diniydi. Sri Lanka'nın Endonezya Büyükelçisi'ne göre, Sri Lanka'yı ziyaret eden bir Endonezya kralı hediye olarak bir bebek fil sundu.[4]

Her iki ülke de Hollanda Doğu Hindistan Şirketi'nin (VOC) kontrolü altına girdiğinden, aralarındaki etkileşimler 17. ve 18. yüzyıllarda büyüdü. Sri Lanka, 1656'dan 1796'ya kadar Seylan'daki Hollanda döneminde VOC'nin bir parçasıydı. 17. yüzyılda Endonezya, Hollanda Doğu Hindistan Şirketi'nin kontrolü altındaydı ve VOC'nin genel merkezini barındırıyordu. Daha sonra Hollanda Doğu Hint Adaları'nda İkinci Dünya Savaşı'na kadar bir Hollanda kolonisi olarak kaldı. 18. yüzyılda, Endonezya takımadalarının Hollanda yönetimine karşı çıkan Cava Mataram, Madura ve Sulawesi'den birçok kral, prens ve asker Sri Lanka'ya sürgün edildi. Endonezyalı sürgünlerin torunları, Sri Lanka'da atalarını Java, Madura ve Sulawesi'ye kadar takip edebilen Endonezya-Malay topluluğunu kurdular. Örneğin, Kandy Krallığı için savaşan Karaeng Sangunglo adlı bir asker, bir Bugis asilzadesiydi.[1]

Endonezya ve Sri Lanka, 2 Ağustos 1952'de ilk diplomatik ilişkiler kurdular. 1955'te Endonezya ve Sri Lanka'nın Hindistan, Pakistan ve Burma ile birlikte Bandung Konferansı'nı başlatmasıyla ilişkiler daha da iyileşti.[3] 1962'de, Kolombo'daki Endonezya Konsolosluğu ofisinin statüsü büyükelçilik olarak yükseltildi. Ofis ayrıca 2 Eylül 1975 tarihinden itibaren Maldivler için Endonezya temsilciliği olarak hizmet vermekte.

Ekonomi ve ticaret

Sri Lanka-Endonezya İş Konseyi, ikili ticaret, yatırım ve turizme teşvik etmek için 30 Ağustos 1991'de kuruldu.[4]

2012'den beri her iki ülke de askeri, kültür, tarım ve su ürünleri yetiştiriciliği dahil olmak üzere ikili işbirliği sektörlerini artırma konusunda anlaştılar.

Kültür

Nisan 2013'te Endonezya ve Sri Lanka, Asya-Afrika Konferansı'nı anmak için Bandung'daki Merdeka Binası'nda diplomatik ilişkilerin 60. yıldönümünü andı. Bu etkinlik aynı zamanda geleneksel kukla performansının kültürel işbirliğiyle de kutlanıyor; Sri Lankalı ruukada ile Endonezya wayang golek.[1]

Elçilik

Endonezya Cumhuriyeti'nin Kolombo Büyükelçiliği Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki diplomatik misyonudur ve aynı zamanda Maldivler Cumhuriyeti'nin de diplomatik misyonudur.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ a b c "60 Tahun Hubungan Indonesia-Sri Lanka: Bersahabat dalam Politik, Ekonomi dan Sosial Budaya" (Endonezce). Ministry of Foreign Affairs of Indonesia. 28 Nisan 2013. 19 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2014.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "KemenluSL" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ "Indonesia Tegaskan Dukungan atas Keutuhan Wilayah Sri Lanka" (Endonezce). The Global Review. 9 Aralık 2011. 19 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2014. 
  3. ^ a b "Hubungan Indonesia-Sri Lanka Terjalin Sejak Abad Lima" (Endonezce). Rakyat Merdeka online. 27 Nisan 2013. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2014.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "RMOLSL" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  4. ^ a b "Sri Lanka confident of increased ties with RI". The Jakarta Post. 5 Şubat 2013. 8 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2013.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "JakartaPost" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  5. ^ "Indonesia". Ministry of Foreign Affairs Sri Lanka. 2 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  6. ^ "Diplomatic Corps". Ministry of Foreign Affairs Republic of Maldives. 17 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Endonezya</span> Güneydoğu Asya ve Okyanusyada yer alan bir ada ülkesi

Endonezya, resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti, Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da toprakları bulunan bir ülkedir. 17 binden fazla adadan oluşur. Bu adaların en büyükleri Sumatra, Cava ve Sulavesi ile kısmen Borneo ve Yeni Gine'dir. Endonezya dünyanın en büyük ada ülkesidir, 1.904.569 km²'lik yüzölçümüyle dünyada 14. sıradadır. 280 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesidir. Cava dünyanın en kalabalık adasıdır ve nüfusun yarıdan fazlasına ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Endonzeya bayrağı, Endonezya Cumhuriyeti'nin resmî simgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfada Kuzey Kore'de bulunan dış temsilcilikler listelenmiştir. Hâlihazırda başkent Pyongyang 24 tane büyükelçiliğine ev sahipliği yapmaktadır. Bunların çoğu, kentin Munsudong Diplomatik Alanı isimli özel bir alanında bulunmaktadır. Birçok diğer ülkenin Pekin ya da Seul'de Kuzey Kore'ye akredite edilmiş büyükelçileri vardır.

Vizeden muaf ülkelerden birinden veya ülkeye varışta vize almaya uygun ülkelerden birinden gelinmediği sürece Endonezya ziyaretçilerinin Endonezya diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Makassar</span> Endonezyanın Güney Sulawesi ilinin başkenti olan şehir

Makassar, Endonezya'nın Güney Sulawesi ilinin başkenti olan şehirdir. Ayrıca Sulawesi Adasının en büyük şehridir. Endonezya'nın Cakarta, Surabaya, Bandung ve Medan şehirlerinden sonraki 5. büyük şehridir. Bu şehir Endonezya'nın Sulawesi adasının güneybatı kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Semarang</span>

Semarang, Endonezya'nın Orta Cava ilinin başkenti ve en büyük şehridir. Bu şehir Cava Adasının kuzeyinde yer almaktadır. Şehrin alanı 373.78 km²'dir. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarıyla 1,555,984'dir. Endonezya'nın Cakarta, Surabaya, Bandung ve Medan'dan sonraki 4. en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya-Türkiye ilişkileri</span> Çift taraflı ilişki

Endonezya-Türkiye ilişkileri, Endonezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, özellikle her ikisi de Müslüman çoğunluklu modern demokrasiler olmaları nedeniyle önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Türkiye ilişkileri</span>

Belarus-Türkiye ilişkileri Belarus ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya-Sri Lanka ilişkileri</span>

Estonya-Sri Lanka ilişkileri, Estonya ile Sri Lanka arasındaki dış ilişkilerdir. Estonya'nın Kolombo'daki mevcut büyükelçisi Riho Kruuv iken, Sri Lanka'nın Estonya ile diplomatik ilişkileri Stockholm'deki büyükelçiliğinden yürütülüyor - şu anki Sri Lanka'nın Estonya büyükelçisi Damayanthie Rajapakse'dir. AB, Sri Lanka'nın en büyük bağışçılarından ve ticaret ortaklarından biri olduğu için Estonya'nın Avrupa Birliği'ne 2004 yılında katılımı, Sri Lanka ile ikili ilişkiler üzerinde olumlu bir etki yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn-Türkiye ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Lihtenştayn-Türkiye ilişkileri, Lihtenştayn ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<i>?</i> (film)

? 2011 yapımı Endonezya dram filmidir. Filmin yönetmen koltuğunda Hanung Bramantyo oturmaktadır. Filmde Revalina Sayuthi Temat, Reza Rahadian, Agus Kuncoro, Endhita, Rio Dewanto ve Hengky Sulaeman gibi isimler rol almaktadır. Film, Endonezya'nın dini çoğulculuğuna odaklanıyor ve genellikle farklı inançlar arasında çatışmayı ele alıyor ve senaryo üç ailenin, bir Budist, bir Müslüman ve bir Katolik'in etkileşimleri etrafında dönüyor. Çok sayıda zorluğa maruz kaldıktan ve birkaç aile ferdinin dini şiddet sonucu hayatını kaybetmesinden sonra onlar barışır.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn-Türkiye ilişkileri</span> 1=Diplomatic relations between Bahrain and Turkey

Bahreyn-Türkiye ilişkileri, Bahreyn ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Bahreyn ile tarihi ilişkisi genelde dalgalı bir süreç geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka-Türkiye ilişkileri</span>

Sri Lanka-Türkiye ilişkileri, Sri Lanka ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 2013'ten beri Kolombo'da, Sri Lanka'nın ise 2012 yılından beri Ankara'da Büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fildişi Sahili-Türkiye ilişkileri</span>

Fildişi Sahili-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Fildişi Sahili arasında süregelen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya'da yüksek hızlı demiryolu</span> Endonezyadaki yüksek hızlı demiryolu sistemine genel bakış

Endonezya'da yüksek hızlı demiryolu ilk (YHD) projesinin ülkenin en büyük şehirleri olan Jakarta ile Batı Java'nın başkenti Bandung'u birbirine bağlaması ve yaklaşık 142,3 kilometre mesafe kat etmesi beklendi. Endonezya'da uzun yıllardır yüksek hızlı tren (YHD) için planlar ve çalışmalar yapılıyor. Ancak 2008 yılına kadar ciddi bir şekilde düşünülmedi. Sonunda Jakarta-Bandung YHD inşaatına başlamaya yönelik yeni plan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve dünya liderlerinin Bandung Konferansı sırasında ziyaret etmesinden sonra Endonezya hükûmeti tarafından Temmuz 2015'te açıklandı. YHD'nun Doğu Cava'daki Surabaya'ya olası bir uzantısı için planlardan da bahsedildi. Cakarta-Bandung yüksek hızlı demiryolu hattı, 7 Eylül 2023'te açıldı ve 2 Ekim 2023'te ticari faaliyete başladı.

Bu liste Endonezya'da raporlanan UFO görülmelerini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan-Malezya ilişkileri, Yunanistan ve Malezya arasındaki dış ilişkilerdir. Endonezya'nın Jakarta kentindeki Yunanistan büyükelçiliği de Malezya'ya denk olurken, Romanya'nın Bükreş kentindeki Malezya büyükelçiliği de Yunanistan'a denkleştirilmiştir. Kuala Lumpur'da Fahri Yunan Konsolosluğu bulunmaktadır. Buna paralel olarak Romanya Bükreş'teki Malezya Büyükelçiliği aynı zamanda Yunanistan'a denktir ve Atina'da Malezya Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır. Fahri Konsolos Dr. Savvas Tzanis'tir. Eski Perlis Rajası Yang di-Pertuan Agong ve şimdiki Perlis Rajası Tuanku Syed Sirajuddin, 2004 Atina Olimpiyatlarına katılmak üzere Ağustos 2004'te Yunanistan'ı ziyaret etti.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Hindistan ilişkileri</span>

Bulgaristan-Hindistan ilişkileri, Bulgaristan Cumhuriyeti ile Hindistan Cumhuriyeti devletleri arasında sürdürülen ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bank Indonesia</span>

Endonezya Bankası Endonezce: Bank Indonesia (BI), Endonezya Cumhuriyeti'nin merkez bankasıdır. 1953'te Java Bankası'nın, 1828'de Hollanda Doğu Hint Adaları'nın mali ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuştu.

Türkiye'nin Cakarta Büyükelçiliği, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bulunan ve Türkiye'ye ait olan bir büyükelçiliktir. Büyükelçilik, 10 Nisan 1957 tarihinde kurulmuş olup 1983 yılından bu yana Kuningan'daki mevcut binasında hizmet vermektedir.