İçeriğe atla

Encyclopedia of Mathematics

Encyclopedia of Mathematics
Encyclopedia of Mathematics snap shot
Resmî site"Encyclopedia of Mathematics". 3 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Encyclopedia of Mathematics yani Matematik Ansiklopedisi (ayrıca EOM ve eski adıyla Encyclopaedia of Mathematics olarak da bilinir) matematikte büyük bir başvuru kaynağıdır.

Genel bakış

2002 versiyonu, lisans düzeyinde matematiğin çoğu alanını kapsayan 8.000'den fazla giriş içerir ve sunum doğası gereği tekniktir. Ansiklopedi, Michiel Hazewinkel tarafından düzenlenmiş ve Kluwer, Springer'in bir parçası olduğu 2003 yılına kadar Kluwer Academic Publishers tarafından yayınlanmıştır. CD-ROM, animasyonlar ve üç boyutlu nesneler içerir.

Ansiklopedi, orijinal olarak Ivan Matveevich Vinogradov tarafından düzenlenen ve birkaç bin makale eklenen üç ek ve yorumlarla genişletilen Sovyet Matematicheskaya entsiklopediya'dan (1977) çevrilmiştir.

29 Kasım 2011 tarihine kadar, ansiklopedinin statik bir versiyonuna çevrimiçi olarak ücretsiz göz atılabilirdi. Bu URL artık EOM'nin yeni wiki enkarnasyonuna yönlendirilmektedir.

Matematik Ansiklopedisi wiki

Ansiklopedinin yeni bir dinamik versiyonu artık çevrimiçi bir wiki olarak mevcuttur. Bu yeni wiki, Springer ve Avrupa Matematik Derneği arasındaki bir işbirliğidir. Ansiklopedinin bu yeni sürümü, önceki çevrimiçi sürümün tüm içeriğini içerir; ancak tüm girişler artık matematikteki en yeni gelişmeleri içerecek şekilde halka açık olarak güncellenebilir. Tüm girişler, içerik doğruluğu açısından Avrupa Matematik Derneği tarafından seçilen yayın kurulu[1] tarafından izlenecektir.

Sürümler

Bir üniversite kütüphanesinde eksiksiz bir Matematik Ansiklopedisi seti.
Bir üniversite kütüphanesinde eksiksiz bir Matematik Ansiklopedisi seti.
  • Vinogradov, IM (Ed.), Matematicheskaya entsiklopediya, Moskova, Sov. Entsiklopediya, 1977.
  • Hazewinkel, M. (Ed.), Encyclopaedia of Mathematics (set), Kluwer, 1994 (1-55608-010-7).
    • Hazewinkel, M. (Ed.), Encyclopaedia of Mathematics, Cilt. 1 (A – B), Kluwer, 1987 (1-55608-000-X).
    • Hazewinkel, M. (Ed.), Encyclopaedia of Mathematics, Cilt. 2 (C), Kluwer, 1988 (1-55608-001-8).
    • Hazewinkel, M. (Ed.), Encyclopaedia of Mathematics, Cilt. 3 (D – Fey), Kluwer, 1989 (1-55608-002-6).
    • Hazewinkel, M. (Ed.), Encyclopaedia of Mathematics, Cilt. 4 (Fib – H), Kluwer, 1989 (1-55608-003-4).
    • Hazewinkel, M. (Ed.), Encyclopaedia of Mathematics, Cilt. 5 (I – Lit), Kluwer, 1990 (1-55608-004-2).
    • Hazewinkel, M. (Ed.), Encyclopaedia of Mathematics, Cilt. 6 (Lob – Opt), Kluwer, 1990 (1-55608-005-0).
    • Hazewinkel, M. (Ed.), Encyclopaedia of Mathematics, Cilt. 7 (Orb-Ray), Kluwer, 1991 (1-55608-006-9).
    • Hazewinkel, M. (Ed.), Encyclopaedia of Mathematics, Cilt. 8 (Rea – Sti), Kluwer, 1992 (1-55608-007-7).
    • Hazewinkel, M. (Ed.), Encyclopaedia of Mathematics, Cilt. 9 (Sto-Zyg), Kluwer, 1993 (1-55608-008-5).
    • Hazewinkel, M. (Ed.), Encyclopaedia of Mathematics, Cilt. 10 (Dizin), Kluwer, 1994 (1-55608-009-3).
    • Hazewinkel, M. (Ed.), Encyclopaedia of Mathematics, Ek I, Kluwer, 1997 (0-7923-4709-9).
    • Hazewinkel, M. (Ed.), Encyclopaedia of Mathematics, Ek II, Kluwer, 2000 (0-7923-6114-8).
    • Hazewinkel, M. (Ed.), Encyclopaedia of Mathematics, Ek III, Kluwer, 2002 (1-4020-0198-3).
  • Hazewinkel, M. (Ed.), Encyclopaedia of Mathematics on CD-ROM, Kluwer, 1998 (0-7923-4805-2).
  • Matematik Ansiklopedisi, Avrupa Matematik Derneği'nin yönetimindeki bir yayın kurulu tarafından izlenen halka açık wiki.[1]

Ayrıca bakınız

  • Çevrimiçi ansiklopediler listesi

Kaynakça

  1. ^ a b "Encyclopedia of Mathematics Editorial Board". 2 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Büyük Sovyet Ansiklopedisi</i>

Büyük Sovyet Ansiklopedisi, Rusçada en büyük ve kapsamlı ansiklopedilerden bir tanesidir. Yayımcılığını devlet yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Diferansiyel geometri</span>

Diferansiyel geometri türevin tanımlı olduğu Riemann manifoldlarının özellikleriyle uğraşan matematiğin bir alt disiplinidir. Başka bir deyişle, bu manifoldlar üzerindeki metrik kavramlarla uğraşır. Eğrilik, eğriler için burulma ve yüzeyler için değişik eğrilikler, araştırılan özellikler arasındadır.

<i>Encyclopædia Britannica</i> İngilizce ansiklopedi

Encyclopædia Britannica, dünyada en uzun süredir yayımlanan İngilizce genel kültür ansiklopedisidir. Eğitimli yetişkin kullanıcıları hedef alan bir ansiklopedidir. İlk baskısı 1768'de İskoçya'nın Edinburgh şehrinde basılmıştır. 100 sürekli editör ve 4400 katılımcı yazar tarafından hazırlanır. Geniş bir kesim tarafından dünyanın en gelişmiş akademik ansiklopedisi kabul edilir.

Matematikte, nokta çarpım, sayıl çarpım veya skaler çarpım, değer olarak iki vektör alan ve sonuç olarak skaler bir değer döndüren işleme denir.

<span class="mw-page-title-main">Tmutarakan</span>

Tmutarakan, Kerç Boğazı tarafından kontrol edilen ve Azak Denizi koridorundaki Taman Yarımadası'nda yer alan antik şehir. Şu anda Rusya'nın Krasnodar Krayı federal bölgesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Simetrik matris</span>

Doğrusal cebirde, transpozu kendisine eşit olan matrislere simetrik matris denir. A bir simetrik matris olsun. Bu durumda:

Lommel polinomu Rm(z), Eugen von Lommel (1871) tarafından tanıtıldı,içinde 1/zolan polinom yinelemeli ilişki veriyor.

Matematikte Wronskiyen Józef Hoene-Wroński tarafından sunulan bir determinanttır. Diferansiyel denklemlerde çözüm kümesinin lineer bağımsızlığını göstermek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ İslam matematiği</span> yaklaşık 622 ile 1600 yılları arasında İslam medeniyeti altında korunan ve geliştirilen matematiğin bütünü

İslam'ın Altın Çağı'nda matematik, özellikle 9. ve 10. yüzyıllarda, Yunan matematiği ve Hint matematiği üzerine inşa edilmiştir. Ondalık basamak-değer sisteminin ondalık kesirleri içerecek şekilde tam olarak geliştirilmesi, ilk sistematik cebir çalışması (Hârizmî tarafından yazılan Cebir ve Denklem Hesabı Üzerine Özet Kitap adlı eser ve geometri ve trigonometride önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Matematik tarihi</span> matematik biliminin tarihi

Matematik tarihi, öncelikle matematikteki keşiflerin kökenini araştıran ve daha az ölçüde ise matematiksel yöntemleri ve geçmişin notasyonunu araştıran bir bilimsel çalışma alanıdır. Modern çağdan ve dünya çapında bilginin yayılmasından önce, yeni matematiksel gelişmelerin yazılı örnekleri yalnızca birkaç yerde gün ışığına çıktı. MÖ 3000'den itibaren Mezopotamya eyaletleri Sümer, Akad, Asur, Eski Mısır ve Ebla ile birlikte vergilendirmede, ticarette, doğayı anlamada, astronomide ve zamanı kaydetmede/takvimleri formüle etmede aritmetik, cebir ve geometri kullanmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Bronisław Knaster</span> Polonyalı matematikçi

Bronisław Knaster Polonyalı bir matematikçi

Mathematics Genealogy Project (MGP), matematikçilerin akademik soyağacı için web tabanlı bir veri tabanıdır. 31 Aralık 2021'e kadar, araştırma düzeyinde matematiğe katkıda bulunan 274.575 matematik bilimcisi hakkında bilgi içeriyordu. Tipik bir matematikçi için proje girişinde mezuniyet yılı, tez başlığı, alma mater, doktora danışmanı ve doktora öğrencileri bulunur.

Floquet teorisi, periyodik katsayılı doğrusal diferansiyel denklem sistemlerinin çözümü ile ilgilenen bir matematik alt dalıdır. Floquet teorisi,

Çin Ansiklopedisi, ilk geniş girişli Çince modern ansiklopedidir. Çin Ansiklopedisi Yayınevi tarafından 1978'den bu yana yayınlanmakta olup 1980'de astronomi üzerine bir ciltle başlayarak her seferinde bir cilt yayınlandı ve son cildi 1993 yılında tamamlandı. Ansiklopedi, 74 cilt ve 80.000'den fazla maddeden oluşmaktadır. Her konu içinde 66 numaralı konuya göre düzenlenmiş, girişler birçok modern Çince sözlükte olduğu gibi pinyin ile düzenlenmiştir. 2015 yılında bir Uygurca baskısı yayınlandı.

Gerald James Toomer, antik Yunan ve Orta Çağ İslam astronomisi üzerine çok sayıda kitap ve makale yazmış bir astronomi ve matematik tarihçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Değişmez</span> nesnelere uygulanan dönüşümler için değişmeden kalan matematiksel nesnelerin özelliği

Değişmez, matematikte nesnelere belirli bir türdeki işlemler veya dönüşümler uygulandıktan sonra değişmeden kalan bir matematiksel nesnenin özelliğidir. Belirli nesne sınıfı ve dönüşüm türleri genellikle terimin kullanıldığı bağlam tarafından belirtilir. Örneğin, bir üçgenin alanı Öklid düzleminin izometrilerine göre değişmezdir. Bir denklik bağıntısına göre bir değişmez, her denklik sınıfında sabit olan bir özelliktir.

<span class="mw-page-title-main">Qin Jiushao</span>

Qin Jiushao, Song Hanedanı döneminde yaşamış bir Çinli matematikçi, meteorolog, mucit, siyasetçi ve yazar. Horner'ın yöntemini keşfetmesinin yanı sıra meteorolojik verileri toplamak için kullanılan bir tür yağmur ölçer aleti olan Tianchi havzalarını icat etmesiyle tanınır.

Abul-Hasan Kūshyār ibn Labbān ibn Bashahri Daylami (971–1029), Kûşyâr bin Lebbân, İran'ın Hazar Denizi'nin güneyindeki Deylem'den İranlı matematikçi, coğrafyacı ve astronomdur.

<span class="mw-page-title-main">Jaakko Hintikka</span>

Kaarlo Jaakko Juhani Hintikka, Fin filozof ve mantıkçıdır.

<i>Encyclopedia Americana</i>

Encyclopedia Americana, Amerikan İngilizcesi'nde yazılmış genel bir ansiklopedidir. Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlanan ilk büyük çok ciltli ansiklopedidir. Collier's Encyclopedia ve Encyclopædia Britannica ile Encyclopedia Americana, üç büyük İngilizce genel ansiklopediden biri haline geldi: Üçü bazen topluca "ABC'ler" olarak adlandırılır. 2000 yılında Grolier'in satın alınmasının ardından ansiklopedi Scholastic tarafından üretildi.