İçeriğe atla

Emre Telatar

Emre Telatar, E. Telatar, E. I. Telatar, (d. 1965), Türk akademiyen. Uzmanlık alanı iletişim ve bilişim kuramları olan Telatar, IEEE Fellow üyesidir.[1]

Hayatı

Telatar, 1965 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışan profesör doktorlar Hasan Telatar ve Ferzan Telatar'ın oğlu olarak doğdu.[2] Lisansını 1986 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünde tamamladı. Yüksek lisansını elektrik mühendisliği üzerine Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde yaptı. Robert G. Gallager danışmanlığında yazdığı Multi-Access Communications with Decision Feedback Decoding adlı doktora tezini 1992 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün Bilgisayar Mühendisliği bölümüne sundu.[3] 1992'den 1999'a kadar New Jersey'deki AT&T Bell Laboratories'de bulunan Mathematical Sciences Research Center'da çalıştı. 2002 yılında IEEE Information Theory Society Paper Award'u, 2005 yılında ise EPFL Agepoly öğretme ödülünü kazandı.[4] 2002-13 yılları arasında IEEE Uluslararası Sempozyumunda Bilişim Teorisi üzerine olan programın eş başkanlığını icra etti. 2001-14 yılları arasında IEEE Transactions'ta Shannon teorisi alanında yardımcı editörlük yaptı. Aslan Tchamkerten (2005), Emmanuel Abbe (2008) ve Ayfer Özgür'ün (2009) doktora danışmanlığını yaptı.[5] 1999 yılından beri École Polytechnique Fédérale de Lausanne'da profesördür.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Emre Telatar". people.epfl.ch. 8 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2024. 
  2. ^ Ayşenur Öktem (12 Temmuz 2017). "Ferzan Telatar, Hasan Telatar, Kapanmayan Gönül Yaraları, Bir Melek Kuzen". aysenurokten.com. 8 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2024. 
  3. ^ İbrahim Emre Telatar (Mayıs 1992). "Multi-Access Communications with Decision Feedback Decoding" (PDF). dspace.mit.edu. 18 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Mart 2024. 
  4. ^ "Emre Telatar". lids80.lids.mit.edu. 8 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2024. 
  5. ^ "Emre Telatar". mathgenealogy.org. 8 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2024. 
  6. ^ "Emre Telatar". ieeexplore.ieee.org. 8 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mühendisliği</span> bilgisayar donanımı ve yazılımı geliştirmek için bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliğini entegre eden disiplin

Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Association for Computing Machinery</span>

Bilgisayar Derneği, bilgisayar bilimleri alanındaki en eski mesleki kuruluştur. 1947'de kurulmuş, günümüzde 80.000 üyeye ulaşmıştır. Mesleki ve akademik yayınları ile toplantı faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim dalının en önemli ödülü kabul edilen Turing Ödülü'nü vermesiyle de bilinir. Merkezi New York şehrindedir. Dünya genelini kapsayan üyelik sistemi ile bilişim teknolojisinin çeşitli alanları ile uğraşan profesyonellere ve öğrencilere kaynak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Afyon Kocatepe Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 1992 yılında Afyonkarahisar'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temelleri 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı bir birimin devamı olarak atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi</span> KKTCde kurulu vakıf üniversitesi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi 1997 yılında Lefkoşa'da İngiliz dilinde eğitim vermek üzere kurulmuş bir özel üniversitedir. Üniversitenin 10 fakülte (Eczacılık, Eğitim, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri ve bu fakültelere bağlı 54 lisans programı vardır. Ayrıca, 4 yıllık programların bulunduğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve 2 yıllık programların bulunduğu Adalet Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsünde ise yüksek lisans, doktora ve profesyonel doktora programları devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Georgia Teknoloji Enstitüsü</span>

Georgia Teknoloji Enstitüsü, Atlanta, Georgia ABD'de bulunan, daha çok mühendislik ve bilişim bilimleri konusunda adını duyurmuş bir üniversitedir. Günlük konuşmada GaTech, Georgia Tech veya Tech olarak anılmaktadır, kısaltma olarak ise genelde GT kullanılır. U.S. News tarafından yapılan sıralamalarda devlet üniversiteleri arasında ilk onlarda yer alır. Okul aynı zamanda Georgia Üniversite Sisteminin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Kalman</span> Macar asıllı Amerikalı elektrik mühendisi

Rudolf Emil Kalman (d. 19 Mayıs 1930 - ö. 2 Temmuz 2016) Macar asıllı bir Amerikan matematiksal sistem teoristidir. Elektrik mühendisliği eğitimi almıştır. Kendi adıyla anılan Kalman Filtresi'ni bulmasıyla ünlüdür. Havacılık ve kontrol mühendisliği alanlarında sıkça kullanılan Kalman filtresi, eksik ve gürültülü ölçümlerden doğrusal sistem modelleri kullanarak yararlı sinyaller elde etmeyi sağlar.

Ali Naci Akansu, Türk bilim insanı ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Doğuş Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Doğuş Üniversitesi, 1995'te kurulan Doğuş Eğitim Vakfı'nın çalışmaları ile Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen 09 Temmuz 1997 tarih ve 4281 Sayılı Kanun ile İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

Bilgisayar bilimci, bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın teorik temellerinin incelenmesi ve bunların uygulamaları hakkında uzmanlaşmış bir kişidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Topkapı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Topkapı Üniversitesi veya eski adıyla İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, Plato Vakfı tarafından 24 Kasım 2013 tarihli ve 29898 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 6761 numaralı kanun 16 Kasım 2016 kabul tarihi ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Nişantaşı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Nişantaşı Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulup, 16/05/2012 tarih ve 6307 sayılı kuruluş kararıyla 31/05/2012 tarih ve 28309 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla kamu tüzel kişiliğini kazanan bir Vakıf Üniversitesi olarak 2012-2013 Eğitim - Öğretim yılında faaliyete başlamak üzere yükseköğretimindeki yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ninoslav Marina</span>

Ninoslav Marina(d. 25 Eylül 1974, Üskup, Makedonya), akademisyen, bilişim profesorü, halen Makedonya'nın Ohri şehrinde bulunan Bilişim Bilimi ve Teknolojisi Üniversitesi rektörü.

James R. Wait, elektrik ve mühendislik fizikçisi. Elektromanyetik kuramı, Elektromanyetik radyasyon, Elektromanyetik alanlar, Radyo dalgaları, Optik ve Saçılma kuramı gibi konularda 400'e yakın makalesi bulunan seçkin bilim insanı.

Tamer Başar, Amerika Birleşik Devletleri-İllinois Üniversitesi Urbana Yerleşkesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Swanlund Endowed Bölüm Başkanı ve Kontrol sistem mühendisliği profesörü Türk bilim insanı.

Michael Athans, Massachusetts Institute of Technology Elektrik Mühendisliği Denetim Kuramı emekli profesörü.

Erdal Arıkan, Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde görevli Türk profesör. Arıkan, özellikle 2013 yılında bilgi teorisinde kutupsal kodlamayı geliştirmesinden ve katkılarından dolayı IEEE WRG Baker Ödülünü aldı. 2017 Aralık ayında ise 2018 Richard W. Hamming Madalyası ile onurlandırıldı. Haziran 2018'de ise Shannon Ödülü'nü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Jim Kurose</span>

Jim Kurose Massachusetts Amherst Üniversitesi Bilgi ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi'nde seçkin bir profesördür.

Evangelos Eleftheriou, Yunan elektrik mühendisidir. Dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketi IBM'nin Bulut ve Bilgi İşlem Altyapısı bölümünden sorumluydu.

Yusuf Leblebici, Türk akademisyen, elektrik mühendisi ve Sabancı Üniversitesi'nin rektörüdür.