İçeriğe atla

Emre Saltık

Emre Saltık
Doğum30 Ağustos 1960(1960-08-30)
Ovacık, Tunceli
Ölüm11 Mart 2017 (56 yaşında)
TarzlarHalk müziği
MesleklerMüzisyen, Yapımcı, Bestekâr, Öğretmen, Şarkıcı
ÇalgılarBağlama, Cura
Etkin yıllar1984-2017
Müzik şirketiİber Müzik
İlişkili hareketlerArif Sağ, Mahzuni Şerif, Erdal Erzincan, Metin Karataş, Şahin Aydın, Zafer Gündoğdu
Resmî siteemresaltik.com

Emre Sarısaltıkoğlu[1] (d. 30 Ağustos 1960; Ovacık, Tunceli - ö. 11 Mart 2017;[2] Beylikdüzü, İstanbul), Alevi kökenli Türk halk müziği ve bağlama sanatçısıdır.

Hayatı

Alevi kökenli olup 1960 yılında Tunceli iline bağlı Ovacık ilçesinde doğdu. 1980 yılında ailesiyle İstanbul'a yerleşti. 1984 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Türk halk müziği bölümünü bitirdi.

Müzisyen Arif Sağ ile birlikte Arif Sağ Müzik Okulu'nda (ASM) eğitimci olarak çalıştı.

Büyükçekmece Belediye Meclisi üyeliği yapan Emre Saltık geçirdiği kalp krizine bağlı kaldırıldığı Beylikdüzü'ndeki bir hastanede yoğun bakıma alındı.[3] 11 Mart 2017 tarihinde ise 57 yaşındayken öldü.[4] Cenazesi Büyükçekmece'deki Güzelce Mezarlığı'na defnedilmiştir.[5]

Diskografi

Albümleri

  • 1988 - Çözülme; Diren! / Selam Sana Ey Filistin...
  • 1989 - Beton Gülü
  • 1990 - Bu Üçüncü Ölmem
  • 1993 - Dayan Yürek
  • 1995 - Sicilim Var
  • 1997 - Türkülerden Kaçamazdım / Yanar Yüreğimiz
  • 1998 - Gelmedin Gülüm / Dardayım
  • 2000 - Yıkılsın Sebebim
  • 2002 - Dağ Gülüm
  • 2004 - Derdimin Dermanı Türküler
  • 2007 - Bu Benim Sevdam
  • 2010 - Dağlara Sor Beni
  • 2015 - Aşk Od'unun Aleviyiz

Konuyla ilgili yayınlar

Kaynakça

  1. ^ "Emre Saltık'a Büyük Vefa ve Saygı". Haberler.com. 4 Nisan 2017. 7 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Son dakika... Emre Saltık yaşamını yitirdi" 11 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. başlıklı haber, Hürriyet, 11 Mart 2017
  3. ^ "Emre Saltık yoğun bakımda". CNN Türk. cnnturk.com. 9 Mart 2017. 11 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2017. 
  4. ^ "Halk müziği sanatçısı Emre Saltık yaşamını yitirdi". NTV. ntv.com.tr. 11 Mart 2017. 11 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2017. 
  5. ^ "Emre Saltık son yolculuğuna uğurlandı". Sabah Gazetesi. sabah.com.tr. 12 Mart 2017. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Arif Sağ, Türk halk müziği sanatçısı, bağlama virtiözü, söz yazarı, besteci, yapımcı, aranjör, sunucu, akademisyen ve eski milletvekilidir.

Orhan Gencebay ya da gerçek adıyla Orhan Kencebay Türk besteci, ses sanatçısı, şair, enstrümanist, aranjör, müzik yapımcısı, müzik direktörü ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Mahzuni Şerif</span> Türk halk ozanı

Âşık Mahzuni Şerif, kimlikteki adıyla Şerif Mahzuni ya da doğum adıyla Şerif Cırık,, Alevi Türk halk ozanı.

Neşe Zara Yılmaz, sahne adıyla Zara,, Türk halk müziği ses sanatçısı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Sabahat Akkiraz</span> Türk halk müziği sanatçısı

Sabahat Akkiraz, Türk halk müziği sanatçısı, siyasetçi.

Ali Ekber Çiçek, Türk halk müziği sanatçısı. Başta "Haydar Haydar" olmak üzere Türk halk müziğine birçok unutulmaz türkü armağan eden bağlama sanatçısı ve derlemecidir.

Mazlum Çimen, Türk besteci, keman sanatçısı, balet ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Ferhat Tunç</span> Kürt-Zaza asıllı müzisyen ve söz yazarı

Ferhat Tunç veya gerçek adıyla Ferhat Tunç Yoslun, Kürt-Zaza asıllı müzisyen, söz yazarı ve eski siyasetçi. Kürtçe, Zazaca ve Türkçe şarkılar söyleyerek büyük bir ilgi toplamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zehra Bilir</span> Türk halk müziği sanatçısı (1913–2007)

Zehra Bilir doğum adı ile Eliza Ölçüyan 26 Mart 1913, Arapgir, - 28 Haziran 2007, İstanbul), Türkü Ana olarak bilinen Türkiye Ermenisi Türk halk müziği sanatçısı.

Pınar Aydınlar, Türk halk müziği sanatçısı, yazar ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Güler Duman</span> Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik hocası

Güler Duman, Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik öğretmeni. 1980'li yılların başından itibaren sık sık çıkardığı albümlerle Türk halk müziği'nin başarılı sanatçılarından biri oldu. Aslen Erzurum, Aşkale'lidir. İlkokul eğitimi döneminde Ruhi Su dostlar korosuna katıldı. Koroda bulunan sanatçının sesini keşfeden Mustafa Budan, Erden Kıral'ın yönettiği ve başrolünde Genco Erkal'ın yer aldığı Hakkâri'de Bir Mevsim filminde seslendirdiği uzun hava ile sanat dünyasında ismini duyurmuştur. İlk albümünü 1980 yılında 13 yaşında Dost Garip ile yapmıştır. Bu albüm 3 milyon 800 bin satış rakamına ulaşarak büyük bir satış yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kıvırcık Ali</span> Türk müzisyen

Kıvırcık Ali veya asıl adıyla Ali Özütemiz ; Türk besteci, müzisyen ve şarkıcı.

Sibel Pamuk, Türk Halk Müziği sanatçısıdır.

Enver Demirbağ, Türk halk müziği sanatçısıdır.

Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH), 12 Mart 2016'da Türkiye'de yasa dışı, silahlı faaliyetler yürütmek üzere kurulan komünist ve Marksist-Leninist silahlı militan örgütler yapısıdır.

Saltık bir soyadıdır ve şu anlamlara gelebilir:

<i>Öl Deseydin Ölmez miydim?</i> Güler Dumanın 1997 tarihli, on altıncı albümü

Öl Deseydin Ölmez Miydim?, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 22 Ekim 1997 tarihinde çıkardığı on üçüncü albümüdür. Albüm, Duygu Müzik tarafından satışa sunulmuştur. 1990'lı yılların klasik halk müziği albümlerinden biri olarak değerlendirilen albüm, aynı zamanda yüz binlerce satarak Türkiye'nin en çok satan Türk halk müziği albümlerden biri olmuştur. Albümün kayıtları 1996 yılının Aralık ayında başlamıştır. Altı ay kadar süren kayıtlar Haziran 1997 tarihine kadar devam etmiştir. Albümde Neşet Ertaş, Hasan Karakuş, Rıza Ergin, Erkan Yoksuli, Rıza Ergin, Gülizar Ergin ve Ahmet Çelik gibi sanatçıların eserlerini seslendirdiği albümde üç parçanın müziğini bestelemiştir. Albüm yayınlandığı hafta listelere girmeyi başarmıştır fakat albümdeki parçalara klip çekilmemiştir. Güler Duman'ın ve Türk halk müziğinin en çok satan albümlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkülerle Gömün Beni</span>

"Türkülerle Gömün Beni", Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın on ikinci stüdyo albümü Güler Duman '94'ten (1994) bir şarkı. Derdiyoklar ikilisinden Ali Ekber Aydoğan tarafından yazılmıştır. Sinan Çelik tarafından düzenlenmiştir. Derdiyoklar ikilisi daha önce Türkülerle... / Çobanın Mektubu (1992) albümlerinde parçayı kendileri seslendirdi. Parçanın klibinde geçmişten o güne kadar ki Türk halk müziği sanatçılarının görsellerine yer verildi. Albümün ilk klibidir. Güler Duman'ın ise kariyerinde yayınladığı ikinci video kliptir. Müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler toplamıştır. Şarkı, Güler Duman '94 albümünün yayınlanması ile ilk kez dinlendi ve listelerde bir numaraya kadar yükselerek halk müziğinin klasik parçaları arasına girdi.

<span class="mw-page-title-main">Güle Yel Değdi</span>

"Türkülerle Gömün Beni", Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın on ikinci stüdyo albümü Güler Duman '94'ten (1994) bir şarkı. Söz ve müziği Hasret Gültekin'e aittir. Sinan Çelik tarafından düzenlenmiştir. Hasret Gültekin parçayı ilk kez Rüzgarın Kanatlarında (1991) adlı kendi albümünde seslendirdi. Güler Duman'ın ise kariyerinde yayınladığı üçüncü video kliptir. Müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler toplamıştır. Şarkı, Güler Duman '94 albümünün yayınlanması ile ilk kez dinlendi ve listelerde bir numaraya kadar yükselerek halk müziğinin klasik parçaları arasına girdi.

<span class="mw-page-title-main">Bu Devran (şarkı)</span>

"Bu Devran", Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın on üçüncü stüdyo albümü Bu Devran'da (1995) bir şarkı. Parçanın söz ve müziği Bilal Ercan tarafından yazılmıştır. Sinan Çelik tarafından düzenlenmiştir. Bilal Ercan parçayı aynı yılın başında yayınladığı Ceren adlı albümünde seslendirdi. Parçanın klibine albümün kayıtlarında yer alan kişilerde dahil oldu. Güler Duman'ın kariyerinde yayınladığı dördüncü video kliptir. Bu video klibinden sonra uzun süre solo video klip yayınlamadı. Müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler toplamıştır. Listelerde bir numaraya kadar yükselerek haftalarca listelerin ilk sırasında yer aldı ve halk müziğinin klasik parçaları arasına girdi. 10 Mayıs 2024 tarihinde Mustafa İpekçioğlu ile birlikte tekli olarak yayınladı.