İçeriğe atla

Emrah Ablak

Kontrol Edilmiş
Emrah Ablak
Doğum27 Ekim 1972 (51 yaşında)
Zonguldak, Türkiye
EğitimYıldız Teknik Üniversitesi
MeslekKarikatürist, Makina mühendisi

Emrah Ablak (d. 27 Ekim 1972, Zonguldak), Türk karikatürist.

Hayatı

Sivas'ın Divriği ilçesinin Cürek kazasında ilkokula başladı, Karabük'te bitirdi. Ortaokul ve liseye Ankara'da devam etti. Yıldız Teknik Üniversitesi, Makina Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. Çizerliğe Avni dergisinde başladı. Daha sonra Dıgıl, Fos, Parazit, Biber, HBR Maymun, L-Manyak, Lombak, Kemik, Penguen adlı dergilerde çalıştı. İlk çizdiği karikatür köşelerinden itibaren ana akım anlayışın dışında, absürt komik esprileriyle dikkat çekti. L-Manyak'ta çizdiği Psiko ve daha sonra Psiko ile benzer konseptte Lombak'ta çizdiği Tübitak isimli çizgi roman serisi ile popüler oldu. Tübitak'ta, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu içerisinde kurguladığı bir profesör ve bir temizlikçinin tezatlığını kullanarak mizah ve maceraya dayalı öyküler yaptı. Halen Uykusuz dergisinde karikatür köşesi ve Jamal isimli bir bant karakter çizmektedir.[1]

Kitapları

  • Tübitak (2005 - Doğan Kitap)[2]
  • Aman Ne Komik (2009 - Mürekkep Yayınları)
  • Jamal (2011 - Mürekkep Yayınları)
  • Tübitak / Saklı Düşman (2011 - Mürekkep Yayınları)[2]
  • Tübitak-2 (2012 - Mürekkep Yayınları)[2]
  • Hiç Güleceğim Yoktu (2013 - Mürekkep Yayınları)

Tübitak serisi

İlk başta dergiler de çıkartılan sonra da 2 kitap olarak derlenen çizgi roman serisidir.[3] Serinin aynı zamanda farklı hikâyede geçen bir kitabı daha vardır. Olaylar çoğunlukla Tübitak binasında geçer. Her bölümün hikâye kurgusu ya Tübitak binasında ya da başka bir şehirde yer alır. Çoğu bölümün sonunda karakterlerin o geceki rüyaları verilir.

  • Bayram: Binanın temizlikçisidir. Neredeyse her şey onun başının altından çıkar. Çoğunlukla sabah her yeri süpürdükten sonra laboratuvarda ya da kendi deyişiyle "labator"da uyuya kalır. Çoğunlukla Profesörle kavga etse de gerektiğinde çok iyi dost olurlar. Açıklanamayan bir şekilde radyoaktif ışınlara karşı dayanıklıdır ve yanında uranyum taşıyabilir.
  • Profesör Azmi Cankuş: Bayram ile hep kavga eder. Ama çoğunlukla onun yardımına ihtiyaç duyar. Fark edilemeyen bir bilim adamıdır. Çoğunlukla ordu ondan yardım ister. Amerika'yı sevmeyen biridir. Birçok icadı vardır fakat Bayram yüzünden çoğu yok olmuştur.
  • Hakan ve Ergin: Profesör Azmi Cankuş'un asistanları. Profesör, pek çok araştırma ve projesini geliştirme aşamasındayken Hakan ve Ergin ile paylaşır.
  • Ali Emmi: Binanın çaycısıdır. Bayram, Profesörden azar yedikten sonra hep onun yanına gider. Çok meraklı ve şapşal bir karakterdir.
  • Berrin Hanım: Binanın Halkla İlişkiler sorumlusudur. Herkes onu çok seksi bulur. Bayram çoğunlukla onunla ilgili fanteziler kurar.
  • İlyas: Binanın güvenliğidir. Bütün bölümlerde gözükmez. Bazen sabah-akşam çalışır. Çok cesur biridir.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Ablak, Emrah. "Lambiek Comiclopedia". 28 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2015. 
  2. ^ a b c "Sanat Yazıları s. 187" (PDF). Hacettepe Üniversitesi. 21 Nisan 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "TÜBİTAK çizgi roman serisi". www.haberturk.com. 19 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Bahadır Baruter, Türk karikatürist ve ressam.

İrfan Sayar Porof. Zihni Sinir karakterinin yaratıcısı, karikatürist ve tasarımcı.

<i>Tommiks</i>

Tommiks 1955 yılından beri Türkiye'de yayınlanan ve kardeş yayın olan Teksas ile birlikte çocuklar ve gençler arasında çok büyük ilgi görmüş İtalyan yapımı bir çizgi romandır. Bu romana olan ilgi o dereceye varmıştır ki Türkiye'de bütün çizgi romanlar Teksas-Tommiks adıyla anılmaya başlanmıştır.

Suat Gönülay, Türk çizgi romancı.

Bülent Arabacıoğlu karikatürist, harita mühendisi.

L-Manyak, Leman dergisinin dergi grubu bünyesinden Ocak 1996-Ocak 2016 arasında çıkmış aylık mizah dergisidir.

Bülent Üstün, Kötü Kedi Şerafettin karakteriyle tanınan karikatürist.

Ersin Karabulut, Türk çizgi romancı, mizah yazarı.

Yılmaz Aslantürk, Türk karikatürist, çizgi romancı, illüstratör ve grafiker.

Mehmet Çilingir ya da kullandığı takma adla Memo Tembelçizer, karikatür, resimleme ve grafik alanlarında çalışan Türk çizer ve mizahçıdır.

Cengiz Üstün Türk çizgi romancı, karikatürist.

<i>Uykusuz</i> (dergi) mizah dergisi

Uykusuz, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta haftada bir yayımlanan ve Türkiye'nin en çok satan mizah dergisi. Mürekkep Yayıncılık tarafından perşembe günleri çıkarılan dergi, 16 sayfadır.

<i>Lombak</i> Lombak, 2001-2009 yılları arasında Türkiyede yayımlanmış aylık mizah dergisidir.

Lombak, 2001-2009 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık mizah dergisidir. İmtiyaz sahibi, sorumlu yazı işleri müdürü ve editörü Bahadır Baruter'di. Baruter aynı zamanda dergiyle aynı adı taşıyan bir bölümü de hazırlıyordu.

Oky, asıl adı Oktay Gencer, Türk çizgi romancı.

Kenan Yarar, fantastik öyküleriyle ve Hilal karakteriyle bilinen çizgi romancıdır.

Kemal Aratan Türk karikatürist, çizgiromancı.

Faruk Bayraktar ya da kullandığı takma isimle Faruken Bayraktare Türk karikatürist.

Alpay Erdem, Türk karikatürist, çizgi romancı, mizah yazarı, stand up'çı.

Karikatür bandı, genellikle ufkî şekilde yan yana bitişik olarak dizilmiş kutular içine çizilen ve kronolojik olaylar silsilesini izleyen, geniş kitlelere erişmek üzere çizilmiş, karikatür şeklinde öykü. Konuşmalar çoğunlukla "konuşma balonu" denen eliptik şekillerin içine yerleştirilir veya çizimlerin altına ilave edilir.

Mustafa Kutlukhan Perker, Türk çizgi roman, karikatür ve illüstrasyon sanatçısıdır.