İçeriğe atla

Emniyet-Sen

Emniyet-Sen (Tüm Çalışan Emniyet Hizmetleri Sınıfı ve Emniyet Teşkilatında Çalışan Diğer Tüm Hizmet Sınıflarına Dahil Personel Sendikası) Türkiye'deki Emniyet Genel Müdürlüğü çalışanı polislerin, sosyal medya üzerinden örgütlenerek 12 Kasım 2012 tarihinde kurdukları bir sendikadır.[1] Sendika kuruluş aşamasında 7 bölge temsilciliği, il temsilcilikleri ve genel merkez olmak üzere 3 birim halinde örgütlenmiş ve sendikanın ilk oluşum aşamasında, 24 polis memuru yer almıştır. Genel kurul öncesinde, 24 polis memuru tarafından 7 kişi yönetim kurulu olarak belirlenmiş ve bu aşamadan sonra, sendikanın kuruluşunu bildirmek amacıyla 12 Kasım 2012 tarihinde Ankara Valiliği evrak arşiv bürosuna müracaat edilmiş, valiliğin talimatıyla dilekçenin dilekçe kanununa muhalefet edilerek usulsüz bir şekilde alınmaması sonucunda bu dilekçe kargo yoluyla valiliğe tekrar iletilmiş ve kayıt defterine işlenmiştir. Bu resmi işlemden sonra 12 Kasım 2012 tarihinde sendika resmiyet kazanmıştır.[2][3] Sendikanın genel merkezi olarak Ankara'da belirlenmiştir.

Kurucu üyeler: İrfan Çelik (Genel Başkan), Faruk Sezer (Genel Sekreter), Atilla AKTİN (Genel Teşkilatlanma), Ahmet AKKIN (Genel Eğitim ve Sosyal İşler), Metehan AYDIN (Genel İletişim ve Basın İlişkileri Sekreterliği) Metin KARAKUŞ (İdari ve Mali Sekreter) ve Ömer Osman Ceyhan'dır (Genel Mevzuat, Araştırma ve Dış İlişkiler Sekreteri). Bölge temsilcilerinden bilinenler; Ahmet AKSÖZ (Doğu Anadolu Temsilcisi), Levent AYABAKAN (Güneydoğu Anadolu Bölgesi Temsilcisi) ve Hanifi ÇALIŞKAN'dır (Marmara Bölgesi Temsilcisi).[4] 2014 yılından itibaren sendikanın genel başkan yardımcılığı Zeki KILINÇ tarafından yapılmıştır.

Sendikanın kuruluşundan sonra sendika oluşumunda yer alan bazı polis memurlarının evlerine baskın yapılarak, sendika illegal sol örgütlerle bağdaştırılmaya çalışılmış ve sendikaya katılımın engellenmesi hedeflenmiştir.[5] Sendikanın kurucu genel başkanı İrfan ÇELİK idari soruşturma sonucunda meslekten 6 kez ihraç edilmiştir. Çelik'in ihracı sonrasında 2015 yılına kadar sendika başkanlığını görevine Faruk SEZER seçilmiş ve SEZER de idari soruşturma neticesinde meslekten 6 defa ihraç edilmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gerek kuruluşu ve gerekse üyeliklerin engellenmeye çalışıldığı bir süreçte, sendika yaklaşık 60.000 üyeye ulaşmıştır.[6] Emniyet-Sen Polisin sendika hakkını Anayasa Mahkemesine taşımış ve 29 Ocak 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından vize verilmemiştir; iş mahkemesinde devam eden sendika davasının 7 Eylül 2015 tarihinde duruşması yapılmış ancak, duruşma sonucunda sendika kuruluşuna onay verilmemiştir.[7] Sendika davalarında 32 polis memuru ihraçla yargılanmış ve görev yerleri değiştirilmek suretiyle sürgünlere tabi tutulmuşlardır.[8] Yapılan yargılamalar neticesinde tüm kurucular ve yargılama yapılan üyeler mesleklerine geri dönmüşlerdir.

Sendikanın başlıca amaçları arasında; amacı polislerin fazla çalışma sürelerinin saat başı ücret olarak karşılanması, meslek hastalıklarının malulen emeklilik sürecinde değerlendirilmesi, emniyet örgütü disiplin tüzüğünün 21. yüzyıla uygun olması maddeleri bulunmaktadır.

Emniyet Sendikası'nın Tanıtın kitapçığında, sendikanın kuruluş amacı şu maddeler halinde sınıflandırılmıştır:

  1. Emniyet-Sen; Temel hak ve özgürlüklerinin koruma görevini yapan emniyet mensuplarının ve EGM diğer çalışanlarının da haklarının koruması ve geliştirmesini hedefler.
  2. Emniyet-Sen; Kanunların uygulanması görevini yapan emniyet mensuplarının ve EGM diğer çalışanlarının da hukukun üstünlüğü ilkesi ile yönetilmesini hedefler.
  3. Emniyet-Sen; demokratik, laik, sosyal hukuk devleti anlayışıyla yönetilen bir Türkiye'de daha katılımcı bir demokrasinin yerleştiği, daha özgür kişi ve sivil toplum örgütlerinin gerçek anlamda var olabildiği, düşünce üretip teklifler sunabildiği veya bunu sivil ve kamusal alanda yaşama geçirebildiği, gelir dağılımının adilce paylaştırıldığı, sosyal devlet olmanın gereği her vatandaşın devlet imkânlarından eşit olarak faydalanabildiği, daha özgür, daha zengin, daha mutlu insanların yaşadığı bir Türkiye'ye ulaşabilmeyi hedefler.
  4. "Emniyet mensuplarının ve EGM diğer çalışanlarının sendika haklarından mahrum edildiği özlük haklarını kazanmak,
  5. Emniyet çalışanlarına sosyal haklar sağlamak, çalışma koşullarını iyileştirmek.[9]

Yine aynı kitapçıkta, Emniyet Sendikası'nın kuruluş gerekçesi aşağıda olduğu gibi sınıflandırılmıştır:

  1. Avrupa’da 26 ülkenin 34 adet polis sendikası bulunmaktadır, aralarından 13 devlet polislerine grev hakkı da tanıması,
  2. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 23.maddesinde “herkesin barışçı amaçlarla toplanma ve başkalarıyla dernek kurma özgürlüğüne hakkı olması,
  3. Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü Sözleşmelerinde ise  “silahlı güce de ölçülü sendika “ verilmeli ibaresi bulunması,
  4. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda polislere sendika hakkı konusunda “yasak” olarak nitelendiren bir hüküm bulunmaması.
  5. 2002-2012 yılları arasında, 600 polisin intihar etmesinin nedenleri altında da özlük haklarının yeterli olmaması.
  6. Emniyet Teşkilatı'nda yaşanan kurumsal baskı, nedeni belli olmayan soruşturmalar, emir komuta baskısı, keyfi tayinlerin olması.[10]

Notlar

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2014. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2014. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2014. 
  4. ^ Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Kararı, E. 2013/130, K. 2014/18, Karar Tarihi: 29.1.2014; Resmi Gazete, 13.05.2014, Sayı: 28999.
  5. ^ "Terör örgütü mensubu polise baskın Kaynak: Terör örgütü mensubu polise baskın". Gazetegüncel. 1 Aralık 2012. 8 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2020. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2014. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2014. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2014. 
  9. ^ Emniyet Sendikası. Emniyet-Sen Tanıtım Kitapçığı. Altıncıoğlu Matbaası. Temmuz 2012. ss. 8-9. 
  10. ^ Emniyet Sendikası. Emniyet-Sen Tanıtım Kitapçığı. Altıncıoğlu Matbaası. Temmuz 2012. s. 14. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

İşçi sendikası, çalışanların sosyal, ekonomik hak ve çıkarlarını korumak, sorunlarını çözme amacı ile kurulmuş ekonomik öğeler taşıyan, devlet, siyasi parti ve iktidar örgütlenmelerinden bağımsız örgütlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Polis</span> kolluk kuvveti

Polis, halkın emniyetini sağlamak, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne, Anayasal düzenine ve genel güvenliğine dair önleyici ve koruyucu tedbirler almak üzere görev yapan kamusal hizmet birimi. Polis birimleri amaç ve sorumluluklarını gerçekleştirmek üzere bilgi toplar, değerlendirir, yetkili mercilere veya kullanma alanlarına ulaştırır ve devletin istihbarat kuruluşlarıyla işbirliği yapar. İç güvenlik, dış güvenlik, millî güvenlik ve kamu güvenliğinde önemli rol oynamakdadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu</span> kamu çalışanları konfederasyonu

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, kısaltması KESK olan 8 Aralık 1995'te kurulan memur sendikaları konfederasyonu. İlk olarak 28 Mayıs 1990 yılında eğitim emekçileri EĞİTİM-İŞ'i kurdu. Ardından EĞİTİM-SEN ve TÜM BEL-SEN'den başlayarak çok sayıda sendika kitlesel başvurularla kurulmaya başladı.

Türkiye'de sendikalar, 1938 tarihli Cemiyetler Kanunu’nda "Sınıf esasına dayalı cemiyet kurulamaz." ifadesinin 5 Haziran 1946'da metinden çıkarılmasıyla yasallık kazandı. 7 Aralık 1946 tarihinde sıkıyönetim kararıyla kapatılan sendikalar, 1947'de "İşçi ve İşveren Sendikaları ve Sendika Birlikleri Hakkında Kanun"un kabul edilmesiyle tekrar yasal oldu. Sendika sözlük anlamı: İşçilerin yada işverenlerin ayrı ayrı olmak üzere iş, kazanç, toplumsal ve kültürel konular yönünden çıkarlarını korumak, yeni haklar sağlamak ve onları daha da geliştirmek amacıyla aralarında yasalar uyarınca kurdukları birliktir.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu</span>

Kısa adı BASK olan Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu, 3 Nisan 2002 tarihinde Ankara Valiliğine kuruluş dilekçelerini vererek faaliyetlerine başlayan Bağımsız Haber-Sen, Bağımsız Sağlık-Sen, Bağımsız Büro Çalışanları Sendikası (BÇS), Bağımsız Enerji-Sen, Bağımsız Ulaşım-Sen (BUS), Bağımsız Yapı-İmar Sen ve Bağımsız Tarım Orman Sen’in bir araya gelmesi ile 11 Nisan 2002 tarihinde Ankara'da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası</span>

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Merkezi Ankara'da olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Büro Emekçileri Sendikası</span>

Büro Emekçileri Sendikası - BES, merkezi Ankara'da olan bir memur sendikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sivil toplum kuruluşu</span>

Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmî kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukukî ve [çevre]sel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlayan veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası</span>

Türk Eğitim-Sen, 18 Haziran 1992'de kurulmuş olan ve Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri iş kolunda faaliyet gösteren bir sendika olup tam adı Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu</span> kamu çalışanları konfederasyonu

Türkiye Kamu-Sen, 24 Haziran 1992'de kurulmuş olan ve kamu çalışanları arasında faaliyet gösteren bir memur sendikaları konfederasyonu olup tam adı "Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu"dur.

<span class="mw-page-title-main">Polis Akademisi (Türkiye)</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Polis Akademisi veya kısaca PA; Ankara'da bulunan bir devlet üniversitedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren akademinin temel amacı hem kamu güvenliğini sağlamaya yönelik nitelikli amir ve polis memurları yetiştirmek hem de güvenlik ve adli bilimler alanlarında yükseköğrenim düzeyinde eğitim vermektir. Bu bağlamda; Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM), Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) gibi alt kuruluşlarında Türkiye genelinde görev yapmak üzere polis adaylarına eğitim verilir. Adli Bilimler Enstitüsü (ABE), Güvenlik Bilimleri Enstitüsü (GBE) ve Trafik Bilimleri Enstitüsü (TBE) ise ilgili bilim dallarında akademik eğitim vererek uzman yetiştirmek üzerine tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki kolluk kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin asayişten sorumlu birimlerinin genel ismi

Türkiye'deki kolluk kuvvetleri, Türkiye'deki kolluk kuvvetleri veya aynı anlamı taşıyan kolluk kuruluşlarının sınıflandırılması ve türlerine göre ayrımıdır. Türkiye'deki kolluk kuvvetlerinin çoğu Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Genç-Sen</span>

Öğrenci Gençlik Sendikası ya da bilinen ismiyle Genç-Sen Türkiye'nin ilk öğrenci sendikasıdır. Genç-Sen, mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle 2011 yılında kapatılmıştır.

Türkiye'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından terör örgütleri listesi yayımlanmamıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü ise yayımladığı listede aşağıdaki oluşumları terör örgütü olarak nitelemiştir:

<span class="mw-page-title-main">Emniyet Genel Müdürlüğü</span> Türk Polis Teşkilatı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) veya Türk Polis Teşkilatı, ilk kez 10 Nisan 1845 tarihinde kurulan, günümüzde Türkiye'deki tüm il ve ilçelerde örgütlenmiş iç güvenlikten sorumlu devlet teşkilatıdır. Emniyet Genel Müdürlüğü şehirlerde görev yapmakta olup, sahillerde Sahil Güvenlik Komutanlığı, kırsallarda ise Jandarma Genel Komutanlığı sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Öğretim Elemanları Sendikası</span>

Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN), Türkiye'de 'Eğitim', 'Öğretim' ve 'Bilim Hizmetleri' kolunda; öğretim elemanlarının özlük haklarını korumak, iyileştirmek, mobbing ile mücadeleye destek olmak, eğitim-öğretim çalışmaları yapmak ve günümüzde veya gelecekte akademisyenliğin hak ettiği değeri her zaman alabilmesini sağlamak amacıyla 17 Temmuz 2014'te kurulmuş bağımsız bir sendikadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Sosyal Sigortalar, Eğitim, Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası</span>

Türkiye Sosyal Sigortalar, Eğitim, Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (ya da kısaca SOSYAL-İŞ), 1966'da kurulmuş, şu anda Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar iş kollarında faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

<span class="mw-page-title-main">1. Sınıf Emniyet Müdürü</span>

1. Sınıf Emniyet Müdürü Emniyet Genel Müdürlüğü'nde bulunan bir polis rütbesidir. Emniyet Genel Müdürü ve 2. Sınıf Emniyet Müdürü arasında yer alan rütbedir.

<span class="mw-page-title-main">4. Sınıf Emniyet Müdürü</span>

4. Sınıf Emniyet Müdürü Emniyet Genel Müdürlüğü'nde bulunan bir Polis rütbesidir. 3. Sınıf Emniyet Müdürü ve Emniyet amiri arasında yer alan rütbedir. Eskiden 1. Sınıf Merkez Memuru veya 2. Sınıf Emniyet Amiri olarak bilinmekteydi.

Hekim Birliği ya da uzun adıyla Hekim Birliği Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümleri doğrultusunda 3 Aralık 2021 tarihinde kurulan kamu görevlileri sendikasıdır.