İçeriğe atla

Emmental peyniri

Emmental peyniri

Emmental peyniri, İsviçre kökenli sarı renkli, delikli, yarı sert bir peynir türüdür. Peynir ismini İsviçre'de Bern yakınlarında bulunan Emme nehri vadisinden alır ve kökeni buraya dayanır. İnek sütünden yapılır. Günümüzde İsviçre'den başka Hollanda, Norveç ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinde de üretilmektedir.[1]

Yapılışı

Peynirin üretimi için süte Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus ve Propionibacterium shermanii kültürleri eklenmelidir. Kültürlerin rehidre olması için yaklaşık 30 dk beklenir. Yaklaşık 33 °C derecede peynir mayası ile kestirilir. Ardından ortaya çıkan telemeler bezelye büyüklüğünde kesilir. Telemeler bez torbalara doldurulur ve süzülmeye bırakılır. Suyunu attıktan sonra ortalama 80–90 cm çapındaki kalıplara doldurulurlar ve peynir kalıbının büyüklüğüyle orantılı ağırlık altına alınırlar. Daha sonra tuz oranı %18-%20 olan salamuraya alınırlar. Kurutma amaçlı olarak üzerleri ince bir tabaka halinde kaplanır.[1]

Peynirler, ortam sıcaklığının 22-27 °C derece olduğu depolarda iki ay kadar dinlenmeye bırakılır. Bu süreç içerisinde peynirde karbondioksit atılımı olur ve peynir içinde görülen geniş delikler ortaya çıkar.[1] Tarihi açıdan bu delikler üretici tarafından peynir için bir kusur olarak görülmüş ve oluşumları engellenmeye çalışılmış olmakla birlikte, modern dönemlerde delikler peynirin ayırt edici özelliği haline gelmiştir.[2] Bu sürecin ardından da olgunlaşma adı verilen dinlenme süreci gelir. Peynir, kendine özgü aromasını bu dönemde kazanır.

Sınıflandırma

Emmental peynirleri olgunlaşma sürelerine göre isimlendirilir:[]

  • Olgunlaşma süresi 4 ay olan peynire Classic
  • Olgunlaşma süresi 8 ay olan peynire Reserve
  • Olgunlaşma süresi 12 ay olan peynire AOP Extra
  • Son olarak, olgunlaşma süresi 24 ay olan peynire ise Le Roi d'Emmental isimleri verilir.

Kaynakça

  1. ^ a b c "Emmentaler | cheese". Encyclopedia Britannica (İngilizce). 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2021. 
  2. ^ Scientific American Cheese Story August 2010 Pg 33

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cam</span>

Cam ya da sırça, saydam veya yarı saydam, genellikle sert, kırılgan olan ve sıvıların muhafazasına imkân veren, inorganik amorf yapıda katı bir malzeme. Antik çağlardan beri gerek inşaat malzemesi, gerekse süs eşyası olarak camdan faydalanılmaktadır. Günümüzde hâlen basit araç gereçlerden iletişime ve uzay teknolojilerine kadar çok yaygın bir kullanım alanı vardır. Örneğin pencere camları, cam ambalaj, ayna, lamba, sofra takımı ve optiklerde yaygın pratik, teknolojik ve dekoratif kullanıma sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Peynir</span> Bir süt ürünü

Peynir, süt proteini kazeinin pıhtılaştırılmasıyla çeşitli tat, doku ve formlarda üretilen bir süt ürünüdür. Genellikle inek, manda, keçi veya koyun sütünden elde edilen proteinler ve yağdan oluşur. Üretim sırasında süt genellikle asitlendirilir ve kazeinin pıhtılaşmasını sağlamak için peynir mayası enzimleri veya benzer aktiviteye sahip bakteriyel enzimler eklenir. Katı lorlar, daha sonra sıvı peynir altı suyundan ayrılır ve preslenerek bitmiş peynir haline getirilir. Bazı peynirlerin kabuğunda, dış katmanında veya tamamında aromatik küfler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kremasyon</span> yanma, buharlaşma ve oksidasyon ile ölü gövdenin küçültülmesi

Kremasyon, ölen kişinin cesedinin yaklaşık olarak 900-1200 derece sıcaklıkta en az 70 dakika yakılması olayı.

<span class="mw-page-title-main">Parmesan peyniri</span> İtalyan peyniri türü

Parmesan peyniri, sert ve soluk sarı renkli, inek sütünden üretilen ve 12-36 ay boyunca olgunlaştırılan bir İtalyan peyniri. Peynir, Parma ili (Parmigiano) ile Reggio Emilia ilinden ismini almıştır ve bu bölgelere ek olarak, Modena ili ile Bologna'nın Reno Nehri batısında kalan tarafları ve Mantova'nın Po güneyindeki kısımlarında üretilmektedir. Yüksek oranlarda glutamat içeren parmesan peyniri, başka bir İtalyan sert peynir çeşidi olan Grana Padano ile benzerlik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Küp peyniri</span> bir tür geleneksel Türk peyniri

Küp peyniri, İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesinde, hemen hemen tüm illerde geleneksel olarak üretilen bir peynir türü. Bir kısım bölgelerde çömlek peyniri adıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Van otlu peyniri</span>

Van otlu peyniri Van yöresine ait, Anadolu'nun otlu küp peynirlerindendir. Van otlu peyniri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz peynir</span> genellikle az yağlı, beyaz renkli peynir

Beyaz peynir koyun, inek veya keçi sütünden yapılan, salamurada bekletilerek hazırlanan beyaz renkli bir Türk peynirdir.

<span class="mw-page-title-main">Tulum peyniri</span> Türk peyniri

Tulum peyniri, tulum içinde saklanarak olgunlaştırılan, Türkiye'nin çeşitli yörelerine özgü peynirlere verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Gravyer peyniri</span> Sert ve yoğun bir yapıya sahip bir çeşit peynir

Gravyer peyniri, İsviçre kökenli bir peynirdir. Adını İsviçre’nin bir kasabası olan Gruyères’den alır. Gravyer peynirinin içinde bazen çapı 1 cm’den fazla olan delikler bulunur. Delikler küçükse ve sıksa peynir kalitesizdir. Peynir parlak sarı renkte, kabuğuysa koyu sarı renktedir. Peynir fondüsü yapımında da kullanılır.

<i>Never Say No to Panda</i>

Never Say No to Panda, Panda Cheese isimli peynir markasının üreticisi olan Arab Dairy için Advance Marketing adlı şirket tarafından hazırlanan ve ilk olarak 2010 yılında, Mısır televizyonlarında yayınlanan reklam serisi.

<span class="mw-page-title-main">Lor peyniri</span>

Lor peyniri lor ve peynir türlerinden biridir. Lor peyniri, peynir oluşturma sürecinde taze pastörize sütten yapılır. Sütün pıhtılaşması için bakteri kültürü ve peynir mayası eklenir. Süt pıhtılaştıktan sonra küpler halinde kesilir. Bu sonuç peynir altı suyu ve lor karışımıdır. Bu karışım daha sonra pişirilir, peynir altı suyunu pıhtıdan ayırmak için bastırılır ve son peynir ürünü oluşturulur. Lezzetleri hafiftir, ancak yapıldıkları sürece bağlı olarak tadı farklı olabilir. Peynirle yaklaşık aynı sıkılık ve yoğunluğa sahiptir, ancak kesmik gibi yaylı veya lastik bir dokuya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İşlenmiş peynir</span> Peynir çeşidi

İşlenmiş peynir, peynirden yapılan bir gıda. İşlenmiş peynir, emülgatör, doymuş bitkisel yağ, ekstra tuz, gıda boyası, peynir altı suyu veya şeker içerebilir. Sonuç olarak, işlenmiş peynirin birçok çeşidi, rengi ve dokusu vardır. Peynir, 1911'de Thun, İsviçre'de Walter Gerber tarafından bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tête de Moine</span> İsveç Peyniri

Tête de Moine, İsviçre'nin Jura kantonundan bir inek peyniridir. Orta sert ve tam yağlı bir peynirdir. Ciğ inek sütünden üretilir ve çam tahtalar üzerinde 3 aydan fazla olgunlaşmaya bırakılır. Stout, amber ale, kahverengi ale, porter, saison, dubbel ve bock biraların yanına yakışır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre peyniri</span> peynir çeşidi

İsviçre peyniri, emmental peynirine benzeyen bir grup peynirin ismidir. Bu özellikle ABD ve Kanada için geçerlidir. Çoğu durumda, peynirler bu ülkelerde üretilir. Emmental peyniri gibi sütü değiştiren bakterilerin neden olduğu delikleri vardır. Propionibacterium, diğer bakteriler tarafından üretilen laktik asidi kullanarak karbondioksit gazı açığa çıkarır; gaz yavaşça baloncuk halini alır ve "göz" olarak adlandırılan delikler oluşur. Deliği olmayan İsviçre peynirlerine ise "kör" denilir.

<span class="mw-page-title-main">Grana Padano</span> İtalyan peyniri türü

Grana Padano, Kuzey İtalya'daki Po Ovası menşeli, parmesan peynirine benzeyen bir peynir. Peynirin, Parmigiano-Reggiano'ya kıyasla üretimini kontrol eden daha az düzenleme vardır. Sert ve kolayca ufalanabilen bir dokuya sahip peynir, pastörize edilmemiş ve üstte biriken kreması sıyrılmış yarım yağlı inek sütüyle yapılır. Peyniri yapmak için kullanılan üretim süreçlerinin ve hammaddelerin özgünlüğünü korumak için, Avrupa Birliği yasaları 1996 yılından bu yana coğrafi işaret (PDO) ile Grana Padano adını korumaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vlašić peyniri</span> Bosna-Hersekin Vlašić yöresine özgü bir peynir türü

Vlašić peyniri veya Travnik peyniri, salamura edilmiş, çoğunlukla koyun sütünden yapılan, az yağlı, beyaz bir peynirdir. Peynir, adını Bosna-Hersek'teki Travnik kasabasının yakınlarındaki Vlašić Dağı'ndan alır. Peynirde tutulan salamura miktarına bağlı olarak, dokusu ve tadı değişebilir ancak genellikle kuru ve oldukça tuzludur.

<span class="mw-page-title-main">Sbrinz</span>

Sbrinz, İsviçre kökenli sert bir peynirdir. İsviçre mutfağında sıklıkla rendelenmiş peynir olarak kullanılır, ancak küçük parçalar halinde de yenir. Peynir, Orta İsviçre'de yalnızca 42 mandırada üretilmektedir. Bu peynirin üretiminde yalnızca yerel inek sütü kullanılmaktadır. Tüketime hazır oluncaya kadar bölgede bekletilir. Berner Hobelkäse ile birlikte İsviçre peynirlerinin en sertidir.

<span class="mw-page-title-main">Tilsiter</span>

Tilsiter, soluk sarı yarı sert, smear ile olgunlaştırılmış bir peynirdir. Emmental vadisinden Westphal ailesi olan Tilsit'ten göçen Prusya-İsviçre yerleşimcileri tarafından 19. yüzyılın ortalarında yaratıldı.

<span class="mw-page-title-main">Comté peyniri</span>

Comté, Fransa'nın Jura bölgesinde üretilen pastörize edilmemiş çiğ inek sütünden yapılan Fransız peyniridir. Fransa'da besinleri denetlemek için uygulanan PDO sertifikasına sahip olduğu için üretiminden yapılışına kadar sıkı bir denetim tabi tutulur. Peynir sadece Montbéliarde ve Simmental türlerindeki ineklerin sütlerinden yapılır. Peynirin yapıldığı bölgedeki bitki örtüsünün peynirin tadına katkısı vardır bu nedenle kış ve yaz aylarında üretilmiş olan peynirlerin tatları ve görünüşleri birbirinden farklıdır. Kışın ineklerin sadece samanla beslenmesi nedeniyle, peynirde tereyağı ve süt tadı daha baskın olur ve peynirin rengi daha soluk bir beyazdır. Yazın ise hayvanların otlaklarda otlanması sonucunda peynirde çiçek, fındık ve meyve gibi aromalar ön plana çıkar ve peynir altın sarısına yakın bir renkte olur.

<span class="mw-page-title-main">Beaufort peyniri</span>

Beaufort, gravyer peynir grubuna ait sert, pastörize edilmemiş (çiğ) inek sütünden yapılan bir Fransız peyniridir. Fransız Alpleri'nin Savoie bölgesinde yer alan Beaufortain, Tarentaise vadisi ve Maurienne'de üretilmektedir. Süt, Tarine ve Abondance türlerindeki ineklerin sütünden elde edilir ve yaklaşık 2 litre sütten sadece bir kilogram peynir elde edilir. Bir tekerlek peynir üretilmesi için yaklaşık 45 hayvanlık bir sürünün bir gün içerisinde üretebildiği bütün süt kullanılır. 1968 yılında PDO tarafından sertifikalanmıştır bu nedenle yapımı ve üretiminde ciddi bir denetime tabi tutulur.