İçeriğe atla

Emmanuil Ksantos

Emmanuil Ksantos
Εμμανουήλ Ξάνθος
Emmanuil Ksantos
Doğum1772
Batnaz, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm28 Kasım 1852
Atina, Yunanistan
MilliyetYunan

Emmanuil Ksantos (YunancaΕμμανουήλ Ξάνθος; 1772, Batnaz - ö. 28 Kasım 1852, Atina), Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Yunanistan'ın bağımsızlığını savunan Filiki Eterya'nın kurucularından biri olan Yunan tüccar.[1][2]

Ksantos, 1772'de Batnaz Adası'nda doğdu. Gençken İtalya'ya göç etti ve Lefkada Mason Locası'na üye oldu. Daha sonra Odessa'ya gitti ve Nikolaos Skufas ve Atanasios Çakalof ile tanıştı. Üç kişi, Yunanistan'ın bağımsızlığına zemin hazırlamak için gizli bir örgüt kurma fikrini ortaya attılar. Böylece Filiki Eterya, 1814'te Odessa'da kuruldu.[2] 1818'de, üç ortak bağımsızlık fikirlerini ilerletmek için İstanbul'a taşındı, ama aynı yılın Temmuz ayında, Skufas'ın hastalanması ve ölmesi üzerine ayrıldılar.

Ksantos, 1821'de başlayan Yunan Bağımsızlık Savaşı'na katıldı. Savaş sırasında Ksantos, Mugaç hapishanesinde tutulan Filiki Eterya'nın daha sonraki lideri olan Aleksandros İpsilantis'in hapisten çıkarılmasında yardımcı oldu.

Ksantos, 28 Kasım 1852 tarihinde Atina'da öldü. Ölümünden önce, 1854'te yayınlanan ve şimdi Yunan Bağımsızlık Savaşı'nın işleyişi hakkında önemli bir tarihi bilgi kaynağı olan Anıları (Απομνημονεύματα) yazdı.

Kaynakça

  1. ^ Ioannis Michaletos (28 Eylül 2006). "Freemasonry in Greece: Secret History Revealed". Balkanalysis.com. 29 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2018. 
  2. ^ a b Phillips, W. Alison (1897). The war of Greek independence, 1821 to 1833. London : Smith, Elder. ss. 20, 21.  (retrieved from University of California Library)

Konuyla ilgili yayınlar

  • Ksantos, Em., Memoirs for the Friendly Society (facsimile reprint of 1834 ed), Vergina (Atina, 1996)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Filiki Eterya</span>

Filiki Eterya, Osmanlı Devleti'nden bağımsızlık kazanmak amacıyla bir grup Yunan'ın 1814 yılında kurmuş olduğu bir cemiyettir. Bazı kaynaklarda Etnik-i Eterya olarak da geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İpsilanti ailesi</span>

İpsilantizade veya İpsilanti ailesi, Osmanlı, Eflak, Boğdan ve Yunanistan tarihinde önemli roller oynamış bir Fenerli Rum ailesidir. Aile aslen Karadeniz'deki Pontus bölgesindendi. 1655 yılında Antiyohus İpsilanti Trabzon'dan ayrılarak Kostantiniyye'ye (İstanbul'a) yerleşti.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandro İpsilanti</span> Yunan bir komutan ve Yunanistanın ulusal kahramanı (1792-1828)

Aleksandro İpsilanti Fenerli Rum İpsilanti ailesi'nin üyesi Yunan bir komutan ve Yunanistan'ın ulusal kahramanıdır. 1725-1805 yılları arasında yaşamış olan aynı isimli dedesiyle karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İsyanı</span> Yunanların, 1821-1829 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı isyan olayı

Rum İsyanı/Yunan İsyanı,, Yunan Bağımsızlık Savaşı, Yunan İhtilali veya Yunan Devrimi, Yunanların Osmanlı egemenliği ve isyan bölgelerindeki Müslüman halka karşı başlattığı, 1821-1829 yılları arası süren ve Yunanistan'ın Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını kazanmasıyla sonuçlanan bağımsızlık savaşı, devrim ve etnik temizliktir. 1832 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması ile Yunanistan'ın bağımsız bir ülke olarak tanınmasıyla sonuçlanmış bağımsızlık sürecidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Yunanistanı</span>

1828 yılında yapılan Edirne Antlaşması ile bağımsızlığını kazanana kadar Yunanistan'ın büyük bir kısmı Osmanlı Devleti sınırları içindeydi.

<span class="mw-page-title-main">Dragaşani Çarpışması</span>

Dragaşani (Drăgăşani) Çarpışması, Osmanlı Devleti'nin, Philiki Hetaireia, kuvvetlerini bozguna uğratarak, Yunan Bağımsızlık Savaşı'nın ilk ayaklanmasını bastırmalarını sağlayan askerî harekât.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Yunanistan bayrağı, Yunanistan devleti tarafından kullanılan resmî ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Atanasios Kanakaris</span>

Atanasios Kanakaris, Yunanistan'ın ikinci başbakanı ve Yunan Bağımsızlık Savaşı'nın kahramanıdır. 1760'ta, Patras'ta zengin bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Babası Benizelos Rufos Calabria'da yöneticilik yapan, Sicilya kökenli çok eski bir Yunan ailesinin üyesiydi. Oğlu Benizelos Rufos da daha sonra Yunanistan başbakanı olarak görev yaptı. Ayrıca Filiki Eterya'nın da bir üyesiydi. 14 Ocak 1824 tarihinde Ermioni adındaki küçük bir kasabada öldü.

<span class="mw-page-title-main">Nikolaos Skufas (belediye)</span> Yunanistanda bir Belediye

Nikolaos Skufas, Yunanistan'ın Epir bölgesinde bulunan bir belediyedir. Adını, Yunan Bağımsızlık Savaşı liderlerinden Nikolaos Skufas'tan almaktadır. Yüzölçümü 231.8 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 12,753'tür. Belediyenin merkezi Peta'dır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolaos Skufas</span>

Nikolaos Skufas, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Yunanistan'ın bağımsızlığını savunan Filiki Eterya'nın kurucularından biri olan Yunan tüccar ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Atanasios Çakalof</span> Osmanlı İmparatorluğuna karşı Yunanistanın bağımsızlığını savunan Filiki Eteryanın kurucularından biri olan Yunan aktivist

Atanasios Çakalof, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Yunanistan'ın bağımsızlığını savunan Filiki Eterya'nın kurucularından biri olan Yunan aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuil Pappas</span> Yunan Aktivist

Emmanuil Pappas, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Yunanistan'ın bağımsızlığını savunan Filiki Eterya üyesi Yunan aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Teodoros Kolokotronis</span>

Theodoros Kolokotronis, Yunan Bağımsızlık Savaşı'nda başrol oynayan Yunan mareşali. Yunan tarihinin en önemli ve ünlü milli kahramanlarından biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunan-Ukrayna ilişkileri, Yunanistan ile Ukrayna arasındaki ilişkilerdir. Yunanistan 31 Aralık 1991'de Ukrayna'yı tanıdı. Her iki ülke de 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Yunanistan 1993 yılında Kiev'de bir büyükelçilik açtı, Mariupol ve Odessa'da başkonsolosluklar kuruldu. Ukrayna, Atina'da bir büyükelçilik ve Nisan 2004'ten beri Selanik'te bir başkonsolosluk açtı. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir. Ukrayna'da yaşayan büyük bir Yunan topluluğu vardır. Ukrayna, ilk olarak Yunanlar tarafından MÖ 500 gibi erken bir tarihte kuruldu. Ukrayna'nın Odessa şehri, Filiki Eterya gizli örgütünün de kurulduğu yer olan eski Yunan sömürgecileri tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Markos Boçaris</span>

Markos Boçaris, Suliyot lideri ve Yunan Bağımsızlık Savaşı önderlerinden Yunan asker. Boçaris, Yunanistan'ın en saygı duyulan ulusal kahramanları arasındadır. Ölümünden sonra general unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Kostas Boçaris</span> Yunan general ve devlet adamı

Kostas (Kiços) Boçaris, Yunan Bağımsızlık Savaşı önderlerinden Yunan general ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Hristoforos Perrevos</span>

Hristoforos Perrevos, Yunan Bağımsızlık Savaşı önderlerinden Yunan general ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Mihal Suço</span> Boğdan Prensi, Bâb-ı Âli tercümanı

Mihal Suço veya Vodas Fenerli Rumlardan Suço ailesinden gelen, 12 Haziran 1819 ve 29 Mart 1821 yılları arasında Boğdan Prensliği yapmış bir soyludur. Filiki Eterya'ya üyeydi, Boğdan ve Eflak'ta Yunan Devrimi'ni destekledi ve Yunanistan'ın kurulmasından sonra ülke dışında büyükelçisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Odisseas Andruços</span>

Odysseas Androutsos 1788 - 1825. Yunan isyancı ve Yunan Bağımsızlık Savaşı'nın önde gelen isimlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Antimos Gazis</span>

Antimos veya Anthim Gazis bir Yunan din adamı, yazar, haritacı, coğrafyacı ve Avrupa fikirlerinin Yunan coğrafyasında yayılması için mücadele etmiş en önemli aydınlardan biriydi.