İçeriğe atla

Emmanuel Niyonkuru

Emmanuel Niyonkuru (d. 20 Temmuz 1962 – ö. 1 Ocak 2017), Burundili bürokrat ve siyasetçi. Muramvya biölgesinden senatörlük yapmış ayrıca Nisan 2015'te Burundi Çevre Bakanlığı görevini icra etmiştir.[1]

Burundi Üniversitesi mezunu olan Niyonkuru yürütmüş olduğu Çevre Bakanlığı görevi esnasında 1 Ocak 2017'de vurularak öldürülmüştür.[2]

Kategori

  1. ^ "Niyonkuru, Burundi minister assassinated". News Agency of Nigeria. 1 Ocak 2017. 2 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2017. 
  2. ^ "Burundi minister assassinated in Bujumbura". France 24. 1 Ocak 2017. 14 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Burundi</span> Afrikanın ortadoğu kısmındaki bir ülke

Burundi, resmî adı ile Burundi Cumhuriyeti, Doğu Afrika ile Afrika Büyük Gölleri'nin kesiştiği Büyük Rift Vadisi'nde denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Kuzeyde Ruanda, doğu ve güneydoğuda Tanzanya, batıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneybatıda ise Tanganika Gölü ile çevrilidir. Ülkenin yönetsel başkenti Gitega, ekonomik başkenti ise Bujumbura'dır.

Atilla Altıkat, Kanada'nın başkenti, Ottava'da uğradığı suikast sonucu ölen askerî ataşe.

Bakan, bir bakanlığın başında bulunan ve diğer bakanlarla birlikte politika kararlarını alıp uygulayan bir siyasetçidir. Bazı yargı bölgelerinde hükûmet başkanı da bir bakan olup "başbakan", "şansölye" veya başka bir unvanla tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">59. Türkiye Hükûmeti</span> I. Erdoğan Hükûmeti (2003–2007)

59. Türkiye Hükûmeti veya I. Erdoğan Hükûmeti olarak da isimlendirilen hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Lavrov</span> Rus diplomat ve politikacı

Sergey Viktoroviç Lavrov, Rus diplomattır ve 2004'ten beri Rusya'nın dışişleri bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Bozdağ</span> Türk siyasetçi

Bekir Bozdağ, Kürt asıllı Türk ilahiyatçı, avukat ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Mevlüt Çavuşoğlu</span> Türk siyasetçi

Mevlüt Çavuşoğlu, Türk siyasetçi, diplomat, ekonomist, iş insanı ve eski Türkiye Dışişleri Bakanıdır. Bu görevinden önce 2013-2014 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı ve 2010-2012 tarihleri arasında ise Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanlığı görevlerini yürüttü.

Burundi pasaportu, Burundi vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Habib Essid</span> Tunuslu politikacı ve Tunusun ilk başbakanı

Habib Essid, 6 Şubat 2015-27 Ağustos 2016 tarihleri arası Tunus Başbakanı olmuş bir Tunuslu siyasetçi. İkinci Tunus Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı olarak kabul edilerek, yeni anayasanın kabulü ile atanan ilk başbakan oldu. Daha önce 2011 yılında İçişleri Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Jean Castex</span> 101. Fransa başbakanı

Jean Castex, Fransız siyasetçi. 3 Temmuz 2020'de Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından Fransa Başbakanı olarak atandı.

Tahire Tahirova, Sovyet siyasetçi, diplomat ve Dışişleri Bakanı. 1959 ve 1983 yılları arasında Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nda Dışişleri Bakanı görevi yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Abdoulaye Idrissa Maïga</span>

Abdoulaye Idrissa Maïga 9 Nisan 2017'den bu yana Mali Başbakanı olan bir politikacı. Daha önce 3 Eylül 2016'dan beri Savunma Bakanı olmuştu. Savunma Bakanı olarak, Boni köyünü cihad kuvvetleri tarafından devraldıktan sonra istifa eden Tiéman Hubert Coulibalı'nın yerine göreve geldi. Maïga daha önce Terörle Mücadele Bakanı ve Çevre, Su ve Sanitasyon Bakanı olarak görev yapmıştır. 2013'teki cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında Başkan Ibrahim Boubacar Keïta'nın seçim kampanyası müdürü oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sudan başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, 1952 yılında başbakanlık makamının kurulmasından günümüze kadar Sudan'ın hükûmet başkanlarını listelemektedir. Başbakanlık makamı 1989 darbesinden sonra kaldırılmış ve 2017 yılında Bekri Hasan Salih'in Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir tarafından başbakan olarak atanmasıyla yeniden kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan başbakanı</span> Gürcistanın hükûmet başkanı

Gürcistan başbakanı, Gürcistan Parlamentosu tarafından seçilip Gürcistan devlet başkanı tarafından atanan Gürcistan Bakanlar Kurulunun en kıdemli bakanıdır. Gürcistan Hükûmeti Başkanının resmi unvanı tarih boyunca değişmiştir, ancak liderin görev ve işlevleri sadece marjinal olarak değişmiştir. Gürcistan'ın ilk başbakanı Noe Ramişvili'dir.

<span class="mw-page-title-main">Murat Kurum</span> Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı

Murat Kurum, Türk siyasetçi ve inşaat mühendisi. Mevcut çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanıdır. 2018-2023 yılları arasındaki görevinin ardından 2024 yılında tekrar bu göreve atandı. 2023 genel seçimlerinde İstanbul milletvekili seçildi. 2024 Türkiye yerel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Denis Şmıhal</span> Ukraynalı siyasetçi

Denis Anatoliyoviç Şmıhal, Ukraynalı girişimci ve siyasetçi. 4 Mart 2020 tarihinden bu yana Ukrayna başbakanlığı görevinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Schallenberg</span> 28. Avusturya şansölyesi

Alexander Georg Nicolas Schallenberg, Avusturyalı diplomat, hukukçu ve bağımsız siyasetçi. 11 Ekim- 6 Aralık 2021 arasında Avusturya Şansölyesi olarak görev yapmıştır. 2019 ile 2021 yılları arasında Avusturya dışişleri bakanı olarak görev yapmıştır. 6 Aralık 2021 tarihinden itibaren Dışişleri Bakanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Burundi-Türkiye ilişkileri</span>

Burundi-Türkiye ilişkileri, Burundi ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Burundi'nin Ankara'daki büyükelçiliği Haziran 2014'te açılmıştır. Türkiye ise Bujumbura'daki büyükelçiliğini Aralık 2018'de açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci May Hükûmeti</span> Birleşik Krallık hükûmeti

Theresa May, Kraliçe II. Elizabeth tarafından yeni bir yönetim kurmak üzere davet edildikten sonra 13 Temmuz 2016'da Birleşik Krallık'taki ilk May Hükûmetini kurdu. Ardından İçişleri Bakanı, May'in o zamanki Başbakan David Cameron'un istifasının ardından başbakan oldu. Muhafazakar çoğunluk hükûmeti olan hükûmet, 2015 genel seçimlerinin ardından kurulan ikinci Cameron Hükûmetinin yerini aldı. Cameron'ın hükûmeti, Haziran 2016'da İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasına ilişkin referandumun hemen ardından istifasını sundu.

<span class="mw-page-title-main">Hugues-Bernard Maret</span>

Maret, Hugues-Bernard,, Napolèon döneminin devlet adamlarından Fransız Diplomat.