İçeriğe atla

Emmanuel Levinas

Emmanuel Levinas
Doğum12 Ocak 1906
Kovno, Rus İmparatorluğu (günümüzde Kaunas, Litvanya)
Ölüm25 Aralık 1995 (89 yaşında)
Paris, Fransa
MilliyetLitvanya Yahudileri
VatandaşlıkFransa
Kariyeri
DalıBatı felsefesi, Kıta felsefesi
EtkilendikleriMaimonides · Kierkegaard · Husserl · Heidegger
Marcel · Wahl · Rosenzweig · Buber
Monsieur Chouchani · Descartes · Sartre
Merleau-Ponty · Durkheim
EtkiledikleriRonell · Blanchot · Derrida · Merleau-Ponty
Sartre · B-H Lévy · Illich · Ricoeur
Glucksmann · Finkielkraut · Dussel · B. Lévy · Bauman

Emmanuel Levinas (12 Ocak 1906, Kovno - 25 Aralık 1995), Yahudi felsefesi, varoluşçuluk, etik ve ontoloji ile ilgili çalışmalarıyla tanınan Litvanya Yahudileri kökenli Fransız filozof.

Yaşamı

Emmanuel Levinas, 1906 yılında o dönem Rus İmparatorluğu sınırları içerisinde bulunan, günümüzde ise Litvanya'nın bir şehri olan Kovno'da doğdu. Orta öğrenimini Litvanya ve Rusya'da tamamlayan Levinas, 1923-30 yılları arasında Fransa Strazburg'da felsefe eğitimi aldı. Buradaki eğitimi sırasında Maurice Blanchot ile tanıştı. 1928-29'da Almanya, Fribourg'da Husserl ve Heidegger'in derslerine katıldı. 1930 yılında Fransa vatandaşlığına geçen Levinas, sırasıyla Poitiers, Paris-Nanterre, Sorbonne üniversitelerinde öğretim üyeliği yaptı.[1]

Felsefesi

Levinas'ın felsefesi genel olarak iki temel kaynaktan beslenir. İlki Edmund Husserl‘in fenomenolojisi, ikincisi ise kendisinin de Yahudi kökenli olmasından ileri gelen Yahudi tarihi, Kutsal Kitap ve Talmud geleneğidir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2013. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belarus</span> Doğu Avrupada bir ülke

Belarus, resmî adıyla Belarus Cumhuriyeti (Belarusça:

<span class="mw-page-title-main">Edmund Husserl</span> fenomenoloji okulunu kuran Yahudi kökenli Alman filozof

Edmund Gustav Albrecht Husserl, fenomenoloji okulunu kuran Yahudi kökenli Alman filozoftur. İlk çalışmalarında, mantıkta tarihselcilik ve psikolojizm hakkında yönelimsellik analizlerine dayanan eleştirel incelemelerde bulundu. Olgun dönem çalışmalarında ise, fenomenolojik indirgeme denilen sistematik bir temel bilim geliştirmeye teşebbüs etti. Transandantal bilincin, tüm olası bilginin sınırlarını belirlediğini savunan Husserl, fenomenolojiyi transandantal - idealist bir felsefe olarak yeniden tanımladı. Husserl düşüncesiyle 20. yüzyıl felsefesini derinden etkiledi ve günümüzde hâlen çağdaş felsefe ve ötesinde önemli bir figür olmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Emanuel Karasu</span> Osmanlı avukat ve siyasetçi

Emanuel Karasu , Osmanlı İmparatorluğu vatandaşı olan Yahudi avukat ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Aşkenaz Yahudileri</span> Yahudi etnik grup

Aşkenaz/Aşkenazi Yahudileri, İbranice: יְהוּדֵי אַשְׁכְּנַז‎) veya İbranice -im ekinden gelen Aşkenazim, Yahudi-Roma savaşlarından sonra galip gelen Roma tarafından, Anadolu ve İberya üzerinden Avrupa'ya sürgün edilen İbrani kökenli Kenanlı Yahudilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Edith Stein</span>

Edith Stein ya da Azize Teresia Benedicta, Alman filozof, rahibe ve Katolik Kilisesi azizesidir.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe</span> soyut, genel ve temel birtakım probleme ilişkin yapılan sistematik çalışma

Felsefe veya düşünbilim; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.

<span class="mw-page-title-main">Kıta felsefesi</span>

Kıta felsefesi, Avrupa'daki 19. ve 20. yüzyıl felsefe geleneklerini tanımlamakta kullanılan terim. 20. yüzyılın ikinci yarısında anadili İngilizce olan filozoflar tarafından, analitik felsefenin dışında kalan görüş ve düşünceler için kullanılmaya başlanmıştır. Kıta felsefesi, şu akımları içinde barındırır: Alman idealizmi, fenomenoloji, varoluşçuluk, yorumsama, yapısalcılık, postyapısalcı felsefe, Fransız feminizmi, Frankfurt Okulu'nun eleştirel teorisi ve Batı Marksizmi ile psikoanalitik teorinin ilgili alanları.

<span class="mw-page-title-main">2013 UEFA Avrupa 19 Yaş Altı Futbol Şampiyonası</span>

2013 UEFA Avrupa 19 Yaş Altı Futbol Şampiyonası Litvanya'nın evsahipliğinde Avrupa 19 Yaş Altı Futbol Şampiyonası'nın 12.'si.Organizasyon Litvanya'nın Kaunas,Marijampole ve Alytus kentlerinde yapıldı.Turnuvanın şampiyonu finalde Fransa'yı 1-0 yenen Sırbistan oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kaunas Guberniyası</span>

Kaunas Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, günümüz Litvanya'nın kuzeyini kapsamaktaydı. Guberniyanın merkezi Kaunas idi.

<span class="mw-page-title-main">Vilnius Guberniyası</span>

Vilnius Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, günümüz Litvanya'nın doğusunu ve Belarus'un kuzeybatısını kapsamaktaydı. Guberniyanın merkezi Vilnius idi.

<span class="mw-page-title-main">Biržai</span>

Biržai kuzey Litvanya'da bir kasaba. Biržai, yeniden inşa edilmiş Biržai Kalesi malikanesi ile ünlüdür ve tüm bölge, birçok geleneksel tarifi bira fabrikası ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bronislovas Paukštys</span>

Bronislovas "Bronius" Paukštys, Litvanya'daki Holokost'tan yaklaşık 120 Yahudi çocuk ve 25 Yahudi yetişkini kurtarmış Litvanyalı bir Katolik rahipti. 1977'de kurtardığı Yahudiler sebebiyle Uluslararası Dürüstler ödülü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Chaim Yellin</span>

Chaim Yellin, Litvanya'nın Alman işgali sırasında Kovno Gettosu'ndaki bir Yahudi şair ve direniş hareketinin lideriydi.

Litvanya Yahudileri veya Litvaklar, bugünkü Litvanya, Belarus, Letonya, Kuzeydoğu Suwałki ve Polonya'nın Białystok bölgesi ile Rusya ve Ukrayna'nın bazı sınır bölgeleri arasında bölünmüş eski Litvanya Büyük Dükalığı topraklarında yaşayan Yahudilerdir. Terim bazen, etnik kökenleri ne olursa olsun, "Litvanyalı" bir yaşam ve öğrenme tarzını izleyen tüm Ortodoks Yahudileri kapsamak için kullanılır. Litvanyalı Yahudilerin yaşadığı bölgeye Yidiş'te (טעיטע) Lite, dolayısıyla İbranice Lita'im (לִיטָאִים) denir.

Zeynep Direk, feminist felsefe ve çağdaş Fransız felsefesi alanlarında yaptığı çalışmalarla tanınan Türk filozof, akademisyen ve çevirmen. Koç Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde profesörlük görevini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cécile Reims</span>

Cécile Reims, Fransiz gravürcü ve yazar.

Alexandre Koyré, Rus Yahudisi asıllı Fransız filozof ve bilim tarihçisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'daki Yahudilerin tarihi</span>

Rusya'daki Yahudilerin ve tarihsel olarak onunla bağlantılı bölgelerin tarihi en az 1.500 yıl öncesine dayanıyor. Rusya'daki Yahudiler tarihsel olarak büyük bir dini diasporayı oluşturmuşlardır; Rus İmparatorluğu bir zamanlar dünyadaki en büyük Yahudi nüfusuna ev sahipliği yapıyordu. Bu topraklarda, birçok farklı bölgedeki Aşkenazi Yahudi toplulukları gelişti ve modern Yahudiliğin en belirgin teolojik ve kültürel geleneklerinin çoğunu geliştirirken, aynı zamanda anti-Semitik ayrımcı politikalar ve zulüm dönemleriyle karşı karşıya kaldılar. Bazıları, 21. yüzyılın başından beri Rusya'daki Yahudi cemaatinde bir "rönesans" olduğunu belirttiler. Ve bugün, Rusya'nın Yahudi nüfusu hala Avrupa'nın en büyük Yahudi nüfusları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus'taki Yahudilerin tarihi</span>

Belarus'taki Yahudilerin tarihi, 8. yüzyılın başlarından itibaren başlar. Yahudiler, modern Belarus topraklarının her yerinde yaşadılar. Yahudiler, 20. yüzyılın ilk yarısında ülkedeki üçüncü en büyük etnik gruptu. 1897'de Belarus'un Yahudi nüfusu 910.900 kişiydi ve toplam nüfusun %14.2'sine eşitti. Polonya-Sovyet Savaşı'nın (1919-1920) ardından, Riga Antlaşması hükümlerine göre Belarus, Doğu Belarus ve Batı Belarus olarak ikiye bölündü ve 350.000-450.000 Yahudinin Polonya tarafında kalmasına sebep oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kauen toplama kampı</span>

Kauen toplama kampı, eski Kovno Gettosu'nda bulunan bir Nazi toplama kampıydı. 15 Eylül 1943'ten 14 Temmuz 1944'e kadar faaliyet gösterdi ve günümüz Litvanya'sındaki Kaunas şehri çevresinde on yedi uydu kampı vardı. Mahkûmların çoğu, Litvanya'daki Holokost'un önceki yıllarında hayatta kalan Yahudilerdi. Temmuz 1944'te alt kamplardan sekizi kapatıldı. Ana kamp 1 Ağustos 1944'te Kızıl Ordu tarafından kurtarıldı.