İçeriğe atla

Emirates Grubu

Emirates Grubu'nun logosu

Emirates Grubu (Arapça: مجموعة الإمارات ) Dubai Uluslararası Havalimanı yakınında, Garhoud, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan ve Dubai merkezli bir devlete ait uluslararası havacılık holding şirketidir.[1] Emirates Grubu, 126 havalimanında yer hizmetleri sağlayan bir havacılık hizmetleri şirketi olan dnata ve Orta Doğu'nun en büyük havayolu şirketi olan Emirates Havayolları'ndan oluşmaktadır. Emirates Havayolları, 250'den fazla geniş gövdeli uçaktan oluşan bir filoyla 6 kıtada 150'den fazla noktaya uçuş yapmaktadır.[2] Havayolu 58 milyar ABD Doları değerinde 170 adet uçağa sahiptir. Emirates Grubu'nun cirosu yaklaşık olarak 28.3 milyar ABD Dolarıdır. Tüm iş birimlerinde ve ilişkili firmalarda 105.000'den fazla çalışana sahip olması, onu Orta Doğu'daki en büyük işverenlerden biri haline getiriyor.[3] Şirketin tamamı doğrudan Dubai Yatırım Şirketi himayesinde ve Dubai Inc.'in bir parçası olarak Dubai Hükûmetine aittir.[4]

Merkez ofis

Havayolunun genel merkezi Dubai, Al-Garhoud'daki Emirates Group binasındadır.[1][5] Bina, Emirates Mühendislik Merkezi'nin karşısında bulunmaktadır ve Havaalanının Yolu üzerinde yer almaktadır. Bina Dubai Uluslararası Havalimanı'na bir tünel ile bağlanmaktadır. Binanın inşaatı 700 milyon AED'ye (191 milyon ABD Doları) mâl olmuştur.[6] İnşaat 2004'te başladı[7] ve 2007'de bitmesi planlandı.[6] Emirates inşaatı kendisi finanse etmiştir.[7] Binada 6.000'den fazla çalışan bulunmaktadır.[5] Daha önce havayolunun merkez ofisi, Dubai'deki saat kulesi döner kavşağı boyunca yer alan Havayolu Merkeziydi.[8][9]

Kaynakça

  1. ^ a b "Road map" (PDF). Emirates Airline. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Haziran 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Road_map_tcm233-368293.pdf" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ "Leading provider of air services". www.dnata.com (İngilizce). 11 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2020. 
  3. ^ "Annual Report 2019-20 Highlights". Emirates Group. 10 Mayıs 2020. 1 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2022. 
  4. ^ "Emirates and Dnata now under ICD". GulfNews.com. 13 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2012. 
  5. ^ a b "Citibank and Emirates Group boost partnership". Ameinfo.com. 14 Temmuz 2009. 12 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2014. ... Emirates Group’s new headquarters located in Al-Garhoud which houses more than 6,000 Emirates employees. 
  6. ^ a b Sobie (21 Mayıs 2007). "New Emirates headquarters nears completion". Airline Business. 20 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2014. 
  7. ^ a b "Work starts on new Emirates headquarters". Scoop. 9 Kasım 2004. 5 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2010. 
  8. ^ "World Airline Directory". Flight International. 31 March – 6 Nisan 1999. 8 Ağustos 2018 tarihinde |arşiv-url= kullanmak için |url= gerekiyor (yardım) arşivlendi. 
  9. ^ "boeing - airbus industrie - 1999 - 0793 - Flight Archive". flightglobal.com. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Emirates</span> Birleşik Arap Emirlikleri merkezli havayolu şirketi

Emirates, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli bir havayolu şirketidir. Dubai Hükûmeti'ne ait olan Emirates, Birleşik Arap Emirlikleri'nin uluslararası havayolu şirketidir. The Emirates Group çatısında yer almaktadır. Kurulduğu günden bu yana ikinci yılı hariç her yılını karlılıkla bitiren Emirates, ticari temellerde çalışan bir havayolu olarak Dubai Hükûmeti'nden finansal destek, garanti ve koruma almadan ticari faaliyetlerine devam ediyor. Dünyanın en genç filolarından birine sahip olan Emirates'in şu an hepsi geniş gövdeli toplam 259 adet uçağı bulunuyor. Emirates'in filosunda bulunan 259 adet uçaktan 159 tanesi Boeing ve 100 Airbus yolcu uçağı. Emirates'in 2017 itibarıyla toplam uçak siparişi tümü geniş gövdeli uçaklar olmak üzere 224'dür. Emirates, 75'in üzerinde ülkede 140'ı aşkın noktaya uçuyor.

<span class="mw-page-title-main">Barselona Uluslararası Havalimanı</span>

Barcelona Uluslararası Havalimanı İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi'nin başkenti Barselona'nın ana havalimanıdır. El Prat olarak da bilinir. El Prat de Llobregat şehrinde Barcelona'nın merkezinden 10 km. uzaklıkta bulunur. Havalimanı Katalonya'nın en büyük, İspanya'nın Madrid Barajas Uluslararası Havalimanı'ndan sonra ikinci büyük havalimanıdır. Vueling Airlines ve Clickair için ana merkez ve Air Europa, Iberia Airlines için merkez şehirdir. Havalimanı en çok yurt içi(İspanya), Avrupa ve Kuzey Afrika'ya hizmet vermektedir. Fakat Singapore Airlines Asya'ya uçuşlar teklif etti. Aerolineas Argentinas ve Avianca ise Orta ve Güney Amerika'ya sürekli uçuşlar teklif etti. Havalimanı yeni güney terminalin inşaatı ile genişleme sağlıyor, inşaatın 2009'da bitmesi bekleniyor.

<span class="mw-page-title-main">Air Astana</span>

Air Astana Kazakistan'ın bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Şirketin merkezi Almatı'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Dubai Uluslararası Havalimanı</span>

Dubai Uluslararası Havalimanı (Arapça:مطار دبي الدولي), Birleşik Arap Emirlikleri'nin en kalabalık şehri Dubai'de yer alan uluslararası havalimanı. Dünyanın yolcu sayısı bakımından en işlek 6. havalimanı olan Dubai Uluslararası Havalimanı, sadece uluslararası yolcular baz alındığında bu listenin ilk sırasında yer almıştır.

Gence Havalimanı, Azerbaycan'ın ikinci büyük şehri Gence kentinde yer alan havalimanıdır. Aynı zamanda Azerbaycan Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılır ve daha önce Sovyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı</span>

Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün 20 km kuzeydoğusunda yer alan uluslararası bir havalimanıdır. Bütün Kafkasya bölgesinin en büyük ve en işlek havalimanıdır ve uçuş merkezdir. Ulusal bayrak taşıyıcısı Azerbaycan Hava Yolları'nın ana operasyon merkezidir. 10 Mart 2004'te havalimanına eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in adı verilmiş ve IATA kodu değiştirilmiştir. Kuzey ve güney olmak üzere iki yolcu terminali ve bir kargo terminali bulunmaktadır. Ayrıca hemen yakınında bir kamyon-tır otoparkı ve otel vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kurdistan Airlines</span>

Kurdistan Airlines uçuşlarına 2010 yılında son veren Birleşik Arap Emirlikleri merkezli bir Kürt havayolu şirketiydi. Avrupa ve Orta Doğu'dan Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında doğrudan uçuşları sunan ilk havayolu şirketidir. Havayolu, bulunduğu Kuzey Irak'ta Erbil'deki Kürt Bölgesel Yönetimi (KBY) tarafından 2004 yılında kurulmuştur. Erbil Havalimanı Kürdistan Havayolları'na ev sahipliği yapmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Flydubai'nin 981 sefer sayılı uçuşu</span>

Flydubai Havayolları'nın 981 sefer sayılı uçuşu (FZ981/FDB981), 19 Mart 2016'da Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehrinde bulunan Dubai Uluslararası Havalimanı'ndan kalkan Boeing 737-800 tipi bir yolcu uçağının Rusya'nın Rostov-na-Donu Havalimanı yakınlarında inişe hazırlandığı sırada düşmesi ile sonuçlanan havacılık kazası.

<span class="mw-page-title-main">Krasnodar Uluslararası Havalimanı</span>

Krasnodar Uluslararası Havalimanı, aynı zamanda Pashkovsky Airport olarak da bilinir, Rusya'nın güneyindeki şehirlerden Krasnodar'un hava ulaşımı için en çok kullandığı havalimanıdır. Uluslararası bir havalimanıdır ve Krasnador şehir merkezinin 12 km doğusundadır.

<span class="mw-page-title-main">Wizz Air</span> Macaristan merkezli bir düşük bütçeli hava yolu şirketi

Wizz Air Holdings Ltd., Jersey'de kayıtlı bir Macar ultra düşük bütçeli (low-cost) hava yolu şirketidir. Şirket, Wizz Air Hungary, Wizz Air Malta, Wizz Air Abu Dhabi ve Wizz Air UK'yi içermektedir. Havayolları, Avrupa'daki birçok şehre hizmet vermenin yanı sıra Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Güney ile Orta Asya'daki bazı destinasyonları da kapsamaktadır. 2023 yılı itibarıyla, havayolu grubunun en büyük üsleri Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havalimanı, Bükreş Henri Coandă Uluslararası Havalimanı ve Londra Luton Havalimanı'dır ve 194 havalimanına uçuş gerçekleştirmektedir. Holding şirketi Londra Borsası'nda listelenmiş olup FTSE 250 Endeksi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Xiamen Air</span> Çin merkezli bir havayolu şirketi

XiamenAir, Çin merkezli bir havayolu şirketidir. Şirket, 25 Temmuz 1984 tarihinde kurulmuş olup SkyTeam'in bir üyesidir. Merkezi Xiamen'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong Airlines</span> Hong Kong merkezli bir havayolu şirketi

Hong Kong Airlines Ltd, Hong Kong merkezli bir havayolu şirketidir. Şirket, 2006 yılında kurulmuş olup HNA Group'un yan kuruluşudur. Merkezi Hong Kong'un Islands semtinde yer almaktadır.

SriLankan Airlines, Sri Lanka'nın bayrak taşıyıcısı ve Oneworld havayolu birliğinin bir üyesidir. Şu anda Sri Lanka'daki filo ve destinasyon sayısıyla en büyük havayolu şirketidir. 1998'de Emirates tarafından kısmi olarak satın alındıı, bunun ardından 2008 yılında Sri Lanka hükûmeti havayolu şirketinin tüm hisselerini Emirates'ten satın aldı. Emirates, ortaklığını bitirdikten sonra yeni adını ve logosunu kullanmaya devam etti. Sri Lankan Airlines haftada 560'tan fazla uçuş gerçekleştirmektedir.

Ariana Afghan Airlines Co. Ltd., aynı zamanda Ariana olarak da bilinir, Afganistan'ın en büyük havayolu şirketi ve ülkenin bayrak taşıyıcı havayoludur. 1955 yılında kurulan Ariana, Afganistan'ın en eski havayolu şirketidir. Şirketin ana üssü Kabil Uluslararası Havaalanı'dır; bu havaalanından ülke uçuşlar ve aynı zamanda Afganistan'ın Hindistan, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle bağlantısını sağlayan uluslararası uçuşları düzenler. Hava yolunun merkezi Shāre Naw, Kabil olup tamamen Afgan hükûmetine aittir. Ariana Afghan Hava Yolları Ekim 2006 Avrupa Birliği'nde uçması yasaklanan hava taşıyıcıları listesinde yer almaktadır.

FlySafair, Johannesburg, Güney Afrika merkezli düşük bütçeli bir havayolu şirketidir. Safair'in tamamına sahip olduğu bir yan kuruluştur. Şirketin sloganı For The Love Of Flying'dir.

Smartavia, merkezi Arkhangelsk, Rusya'da bulunan Rus düşük ücretli havayolu şirketidir. Esas olarak tarifeli yurtiçi ve bölgesel hizmetleri yürütür. Ana hatları Arkhangelsk Havaalanı, Pulkovo Havaalanı, Moskova Domodedovo Havaalanı'dır. Smartavia bir anonim şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Qeshm Airlines</span>

Qeshm Air, İranlı bir havayolu şirketidir. Genel merkezi İran, Tahran'dadır ve tarifeli iç ve dış hat yolcu hizmetlerinin yanı sıra charter uçuşları da yürütmektedir. Havayolu 1993 yılında Faraz Qeshm Airline olarak kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Charles Kirkconnell Uluslararası Havalimanı</span>

Charles Kirkconnell Uluslararası Havalimanı Cayman Adaları'ndaki Cayman Brac'ta hizmet veren bir havalimanıdır. Grand Cayman'daki Owen Roberts Uluslararası Havaalanı'na ve Küçük Cayman'daki Edward Bodden Havaalanı'na uçuşları olan Cayman Havayolları'nın merkezlerinden biridir. Cayman Brac'taki tek havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kam Air</span>

Kam Air, Kabil Uluslararası Havalimanı merkezli bir Afgan havayolu şirketidir. 2003 yılında kurulan Kam Air, 10 uçağa ve 1.200'den fazla çalışana sahip olup, Afganistan genelinde tarifeli iç hat yolcu hizmetleri ve Orta Asya, Güney Asya ve Orta Doğu'daki varış noktalarına uluslararası hizmetler işletmektedir.

JSC "Donavia", daha sonra Aeroflot-Don, Rusya'nın Rostov-on-Don şehrinde bulunan bir Aeroflot iştiraki havayoluydu. Kavminvodyavia iflası yaşandıktan sonra, ana üsleri Rostov-on-Don Havalimanı ve Mineralnye Vody Havalimanı olmuştur. 2016 baharında, şirketin operasyonları kardeş şirket Rossiya Havayolları ile birleştirildi.