İçeriğe atla

Emir Tatalu

Emir Tatalu
DoğumEmirhüseyin Maksudlu
21 Eylül 1987 (37 yaşında)
Tahran, İran
TarzlarRap · Pop · R&B
MesleklerMüzisyen · söz yazarı
Etkin yıllar2003-günümüz
Resmî siteResmî site Vikiveri ögesini düzenle

Emirhüseyin Maksudlu (Farsça: امیرحسین مقصودلو), bilinen adıyla Emir Tatalu (Farsça: امیر تتلو) (d. 21 Eylül 1987, Tahran, İran) İranlı rapçi ve söz yazarıdır.[1]

Tutuklanışı

Ailesi İran Azerbaycanlıları ve 4 kardeşi var.[2][3] İran'da yönetime yönelik eleştirel sözleri nedeniyle müzikleri yasaklanan ve birkaç kez tutuklanan Tataloo'nun, İran'a iadesi için Türkiye Interpol Birimi tarafından gözaltına alındı.

Tataloo'nun İran'ın isteği üzerine Interpol'ün kırmızı alarmla arananlar listesine alınınca Türkiye'de gözaltına alındığı öğrenildi.[4]

Diskografi

  • Zire Hamkaf (2012)
  • Tatality (2013)
  • Man (2014)
  • Shomare 6 (2015)
  • Mamno (2015)
  • Shomare 7 (2016)
  • Kahraman (2017)
  • Emir (2017)
  • Sayeh (2018)
  • Jahanam (2019)
  • Barzakh (2019)
  • 78 (2019 / 2020)

Kaynakça

  1. ^ "How Iran is trying to win back the youth", Tehran Bureau, The Guardian, 20 Temmuz 2015, 12 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 3 Temmuz 2020 
  2. ^ "این عکس یعنی تتلو به ایران برمی‌گردد؟". روزنامه دنیای اقتصاد (Farsça). 29 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2023. 
  3. ^ "بازگشت تتلو به ایران / او توسط دادگاه ایران تحت تعقیب است + عکس". رکنا (Farsça). 29 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2023. 
  4. ^ "İranlı rapçi Tataloo Türkiye'de gözaltına alındı". www.gazeteduvar.com.tr. 16 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Farsça</span> Bir batı İran dili

Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Dayi</span>

Ali Dayi, İranlı futbolcu, teknik direktör ve iş insanı. Dünya genelinde millî takımlar düzeyinde en fazla gol atan ikinci oyuncudur. 1993-2006 yılları arasında İran millî takımı ile 149 maçta attığı 109 golle uluslararası futbol tarihinde dünyanın tüm zamanların önde gelen golcülerinden birisidir. Başarısı Guinness Dünya Rekorları'nda listelenmiştir. Oyun kariyeri boyunca Daei, 2001 yılında UNICEF İyi Niyet Elçisi olarak atandı. İran için son maçını 2006'da Haziran 2007'den 2013'e kadar oynayan Daei, FIFA Futbol Komitesi'nin bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">1988 İran siyasi suçlu idamları</span>

1988 İran siyasi suçlu idamları: 19 Temmuz 1988 tarihinde başlayıp 5 ay süren ve binlerce siyasi suçlunun İran hükûmetince sosyalist örgütlere ve İran'da faaliyet gösteren çeşitli komünist parti mensuplarına sistematik bir şekilde antikomünizm kaynaklı infaz edilmelerini anlatan terim. Ana hedef İran'daki Halkın Mücahitleri Örgütü üyeleri idi ancak buna rağmen daha az sayıda da olsa diğer sosyalist ve komünist grupları kapsayacak şekilde üyeleri de idamlara dâhil edildi.

<span class="mw-page-title-main">İran Azerileri</span> İran Azerbaycanı Türkleri

İran Azerileri, Kuzey İran Azerileri, Güney Azerileri, Güney Azerbaycanlılar, İran Azerbaycanlıları ya da İran Türkleri;, İran'da Güney Azerbaycan denen ve Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan sınırına yakın bölgelerde yaşayan ve İran Türklerinin büyük çoğunluğunu oluşturan Azerilerdir. 70 milyon nüfuslu İran'ın üçte birinden fazlasını oluştururlar. İran'da Azeriler en büyük Türk grubudur ve Farsçadaki İran Türkleri adı öncelikle İran Azerileri için kullanılmaktadır. Tebriz, Erdebil, Zencan ve Urumiye bölgelerinde de yoğun olarak yaşayan Azerilerin başkent Tahran'daki nüfusları da oldukça yüksek ve Tahran pazarına büyük oranda Azeri tüccarlar hakimdir. Çok heterojen etno-linguistik grubun üyeleri olan Azeriler, çok farklı sosyoekonomik koşullar altında yaşamlarını sürdürür.

<span class="mw-page-title-main">Selâm-i Şah</span> 1873-1909 yılları arasında İranın kraliyet ve millî marşı

Selâm-i Şah, 1873-1909 yılları arasında İran'ın kraliyet ve millî marşı.

<span class="mw-page-title-main">Aparat</span>

Aparat, YouTube'un İran'da yasaklanmasının ardından geçici olarak Şubat 2011'de başlatılan ve iki ay sonra resmî olarak 13 Nisan 2011'de başlayan İranlı bir video paylaşım hizmetidir. 2020 yılında, Aparat kullanıcılarından birinin, CEO'sunun faaliyeti nedeniyle on yıl hapis cezasına çarptırıldı. On yılın ardından serbest bırakıldı. Aparat'ın yanı sıra Cloob ve Mihanblog web siteleri de Saba Idea Tech Company tarafından başlatıldı ve Mohammad Javad Shakouri Moghhadam tarafından yönetiliyor. 2011'de Aparat, 2011 yılının en iyi film sitesi seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Nur (füze)</span> İran yapımı bir gemisavar seyir füzesi

Nur, İran yapımı bir gemisavar seyir füzesidir. Füze, Çin yapımı C-802 füzelerinin ABD baskısı sonucu İran'a satışından vazgeçilmesi üzerine bu füze temelinde geliştirilmiştir. Füzenin geliştirilmiş modelleri ile birlikte yaklaşık 30–200 km menzili bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Duzduzani</span>

Abbas Duzduzani, İranlı asker ve siyasetçi. Muhammed Ali Rajai kabinesinde görev almıştır. İran Devrim Muhafızları Ordusu kurucularından ve ilk komutanlarındandır. Kendisi Tebriz, İran'da doğdu. 1980'den 1981'e kadar Kültür ve İslam bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nasır Farbod</span>

Nasır Farbod, İranlı siyasetçi ve üst düzey rütbeli askerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Kenanizadegan</span>

Muhammed Hüseyin Kenanizadegan, Perspolis takımında orta saha pozisyonunda görev yapan İranlı millî futbolcudur.

Seher Hüdayari veya bilinen adıyla Mavi Kız 2 Eylül 2019 tarihinde Tahran'da İslami Devrim Mahkemesi önünde kendisini ateşe vermesiyle bilinen İranlı kadın. Bu davranışıyla futbol maçı izlemek için stadyuma girmeye çalışmasından dolayı çarptırıldığı 6 aylık cezayı protesto ediyordu. Yaralanmasından bir hafta sonra öldü. Hüdayari'nin kendi kendini ateşe vermesi İran'da hükûmetin kadınlara yönelik kısıtlamaları hakkında çok fazla tartışma yarattı.

Hamid Kahram, İranlı siyasetçi ve veteriner.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Şeyhülislam</span>

Hüseyin Şeyhülislam, İranlı siyasetçi, aktivist ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Kiyaveş</span>

Muhammed Alevi Taber, İranlı politikacı.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Reisi</span> 8. İran cumhurbaşkanı

Seyyid İbrahim Reisülsedati yaygın olarak bilinen adıyla İbrahim Reisi, İranlı muhafazakâr politikacı, hukukçu ve İran'ın eski cumhurbaşkanıydı. İlkeci ve Müslüman bir hukukçu olarak 2021 seçimlerinden sonra cumhurbaşkanı olmuştu. 19 Mayıs 2024 tarihinde, Azerbaycan sınırındaki Culfa kasabasına yakın bir bölgede geçirdiği helikopter kazasında ölmüştür.

Mevlana Mest-i Aşk, İran-Türkiye ortak yapımı bir tarihî dram filmi. Parsa Pirouzfar ve Shahab Hosseini'nin canlandırdığı iki İranlı şair Rumi ve Şems Tebrizi'nin etrafında dönüyor. Film, Dijital Danatlar ve Simarya Film Prodüksiyon tarafından yapılan İran ve Türkiye ortak ürünüdür.

Rastak Müzik Grubu, 1997 yılında deneysel bir müzik grubu olarak kurulmuş İranlı bir çağdaş halk müziği topluluğudur. Rastak toplamayı, kaydetmeyi ve yorumlamayı amaçlar İran'da yaşayan milletlerin dillerinde ve lehçelerinde müzik yapmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">PastoCovac</span>

PastoCovac, İran ve Küba'nın ortak COVID-19 aşısıdır. Bu aşı Küba Finlay Enstitüsü ile İran Pasteur Enstitüsü tarafından geliştirilmektedir. Aşı iki temel doz ve PastoCovac Plus adlı bir takviye dozundan oluşmaktadır. Soz konusu aşılar Küba'da Sobrana02 ve Sobrana adıyla üretmektedir. PastoCovac ve PastoCovac Plus, protein bazlı aşılarındandır. PastoCovac 29 Haziran 2021 tarihinde İran'da ve Ağustos 2021'de Küba'da acil kullanım onayı almıştır. Üstelik bu aşı 2 yaş üstü çocuklar için kullanılabilir. 2 Ocak 2022 tarihina kadar aşının 8 milyon dozu İran'ın sağlık bakanlığı'na sunuldu. İranlı ve Kübalı araştırmacılar aşıyı Omicron varyantına karşı da tasarlıyorlar. PastoCovac, iki ülkede üzerinde çalışılan tek İran aşısıdır ve İran, Küba, Nikaragua, Venezuela'da kullanım onayı almıştır. Aşının Gana ve Arjantin'de üretilmesi için planlar yapılmış. İran ve Küba arasındaki ortak işbirliği doğrultusunda, Sobrana aşısının üretimine etkili katılım nedeniyle İran Pasteur Enstitüsü Başkanı'na Küba Ulusal Ödülü verildi.

<i>Amerika hiçbir halt edemez</i>

Amerika hiçbir halt edemez, Ruhullah Humeyni tarafından İran'daki Amerika büyükelçiliği işgali sırasında ilk kez kullanıldı. Amerika hiçbir halt edemez, ABD'nin İran Şahını tahta geri getiremeyeceğini garanti eden bir slogandır. Geçmişten günümüze kadar kullanılan bu slogan, defalarca ABD karşıtlığını vurgulamak üzere İranlı siyasetçiler tarafından ifade edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Armin Afşin Far</span>

Armin Afşin Far, Cizre Belediyespor ve İran erkek milli voleybol takımında oynayan İranlı bir voleybol oyuncusu.