İçeriğe atla

Emir Sultan Mezarlığı

Koordinatlar: 40°10′55″K 29°04′48″D / 40.18194°K 29.08000°D / 40.18194; 29.08000
Emir Sultan Mezarlığı
Mezarlıktan bir görünüş
Harita
KonumYıldırım, Bursa, Türkiye
Koordinatlar40°10′55″K 29°04′48″D / 40.18194°K 29.08000°D / 40.18194; 29.08000
TürSivil Mezarlık
DinMüslüman Mezarlığı
Açılış1500 (523 yıl önce) (1500)
DurumKullanımda

Emir Sultan Mezarlığı, Bursa'nın Yıldırım ilçesinde bulunan tarihî bir mezarlıktır. Mezarlık İslam düşünürü Emir Sultan'ın adını taşımaktadır.

Tarihçesi

15. Yüzyılda, Osmanlı döneminde bölgede Emir Sultan Camisinin inşa edilmesiyle ve Emir Sultan'ın cenazesinin bölgeye defnedilmesiyle beraber Bursa halkı cenazelerini buraya defnetmek istemişlerdir.[1] Bu istek üzerine caminin yanındaki bölge mezarlık haline getirilmiştir. Caminin ve mezarlığın yapılmasıyla birlikte bölgede nüfus artışa geçmiştir, Emirsultan Mahallesi kurulmuştur.[2] Bursa'nın tanınmış kişilerinin çoğu bu mezarlığa defnedilmiştir.[3]

Defnedilenler

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Tarihî Emir Sultan Mezarlığı" (PDF). Yrd. Doç. Dr. Bedri Mermutlu. Bursa Kültür A.Ş. 2017. 25 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Ekim 2021. 
  2. ^ "Osmanlı Dönemi Bursa Mezarlıkları" (PDF). Doç. Dr. Mefail Hızlı. Uludağ Üniversitesi. 25 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Ekim 2021. 
  3. ^ "Meşhur kabristan büyütülüyor". Bursa Hayat Gazetesi. 25 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2021. 
  4. ^ "Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in cenazesi toprağa verildi". Gazete Duvar. 31 Aralık 2022. 8 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

25 Aralık, Miladi takvime göre yılın 359. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 6 gün vardır.

22 Ocak, Miladi takvime göre yılın 22. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 343 gün vardır.

30 Aralık, Miladi takvime göre yılın 364. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 1 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">II. Selim</span> 11. Osmanlı padişahı (1566–1574)

II. Selim, Sarı Selim veya Sarhoş Selim, 11. Osmanlı padişahı ve 90. İslâm halîfesidir. Kânûnî Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın oğludur. Kardeşi Bayezid’e karşı Konya’da yapılan ve tarihte Konya Şehzâdeler Muharebesi olarak yer edinen savaşı kazanarak, babasının desteğini aldı. Babasının ölümü üzerine, hayattaki tek oğlu olarak 24 Eylül 1566 tarihinde on birinci padişah olarak tahta geçti. Padişahlığı sırasındaki ilk sefer batı yönlü yapıldı. Ülke sınırları Orta Avrupa’ya kadar genişledi. Kıbrıs, Tunus, Yemen ve Fas kayıtsız şartsız teslim olanlar arasındaydı. Ülkesinin denizlerde de egemenliğini genişleterek, deniz egemenliğine önem verdi.

<span class="mw-page-title-main">Yenişehir, Bursa</span> Bursanın ilçesi

Yenişehir, Bursa ilinin bir ilçesidir. Bursa'nın doğusunda ve Bursa şehir merkezine uzaklığı 52 km'dir. Bursa'nın uluslararası havaalanı Yenişehir sınırları içindedir. Bu yüzden havaalanı "Yenişehir Havaalanı" olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aşiyan Mezarlığı</span> İstanbulda bir mezarlık

Aşiyan Mezarlığı, İstanbul'da Bebek ile Rumelihisarı arasındaki sırtlarda bulunan Aşiyan semtinde İstanbul Boğazı'na bakan mezarlık.

<span class="mw-page-title-main">Eyüp Sultan Camii</span> Tarihî cami

Eyüp Sultan Camii, İstanbul'un Konstantinopolis Surları dışındaki, Haliç kıyısında yer alan ilçesi Eyüpsultan'daki bir camidir. Külliyede, İslam peygamberi Muhammed'in sancaktarı ve sahabesi Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin gömüldüğü türbe de yer almaktadır. Çok daha eski bir alanda bulunan mevcut yapı 19. yüzyılın başlarından kalmadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Cami</span> İstanbulda bir cami

Yeni Cami ya da Valide Sultan Camii, İstanbul'da 1597 yılında Sultan III. Murad'ın eşi Safiye Sultan'ın emriyle temeli atılan ve 1665'te zamanın padişahı IV. Mehmed'in annesi Turhan Hatice Sultan'ın büyük çabaları ve bağışlarıyla tamamlanıp ibadete açılan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Kasımpaşa</span> İstanbulda bulunan bir semt

Kasımpaşa, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde bulunan tarihî semt.

<span class="mw-page-title-main">Emir Sultan Camii</span>

Emir Sultan Camii, Bursa'da Yıldırım Bayezid'ın kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan adına, muhtemelen Çelebi Sultan Mehmed'in hükümdarlığı sırasında inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Atlas, Nilüfer</span>

Atlas, Bursa ilinin Nilüfer ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mimarisi</span> Osmanlı mimarisine genel bakış

Osmanlı mimarisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun beylik olarak kurulup, imparatorluk olarak yayıldığı ve hüküm sürdüğü dönemlerde inşa ettiği veya fikir öncülüğü yaptığı mimari üslupları ve eserleri kapsar. Osmanlı mimarisi kendinden önce gelen Erken dönem Anadolu Türk mimarisi, Selçuklu mimarisi, Bizans mimarisi, İran mimarisi ve Memlük mimarisi'nden etkilenmiştir. Osmanlı mimarisinin, Akdeniz ile Ortadoğu mimari geleneklerinin sentezi olduğunu düşünen mimarlık eleştirmenleri de vardır. Her ne kadar farklı dönemlerdeki ihtiyaca ve teknolojiye göre farklı yapı türleri inşa edildiyse de, genelde Osmanlı'nın hakim olduğu bölgelerde camiler ve çevresinde yapıların inşa edilmesi sıklıkla rastlanan bir olguydu. Camiler, çevrelerine yapılan sosyal yapılarla birlikte bir külliye teşkil ediyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Hüsrev Tayla</span>

Hüsrev Tayla Türk mimar. En çok Ankara'da yer alan Kocatepe Camii ve İstanbul'da yer alan Şakirin Camii tasarımlarıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eyüpsultan Mezarlığı</span> İstanbulun Eyüpsultan ilçesinde bulunan mezarlık

Eyüp Sultan Mezarlığı, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde, Haliç kıyısında bulunan tarihi bir mezarlık.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Ermeni Mezarlığı</span> İstanbul Şişlide bulunan Ermeni mezarlığı

Şişli Ermeni Mezarlığı, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Şişli ilçesinde bulunan Ermeni mezarlığı.

<span class="mw-page-title-main">İznik Yeşil Cami</span> İznikte bir cami

İznik Yeşil Camii, Bursa ili, İznik ilçesinde bulunan Osmanlı mimarisinin ilk örneklerindedir. I. Murat'ın sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından yaptırılmıştır. Paşanın 1387'de ölmesi üzerine cami oğlu Çandarlı Ali Paşa tarafından bitirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa kemeri</span> Erken Dönem Osmanlı mimarisinde sıklıkla görülen bir kemer çeşidi

Bursa kemeri, mimari bir yapıda üst kısmında yatay bir doğru ile bağlanan iki dörtte bir daireden meydana gelen ve fazla bir taşıma gücü olmadığı için daha çok süsleme işlerinde kullanılmış olan kemere Türk mimarisinde verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Nakkaş Baba Mezarlığı</span> İstanbulun Üsküdar ilçesinde bir mezarlık

Nakkaş Baba Mezarlığı diğer bilinen isimleri ile Bahri Baba Mezarlığı veya Nakkaştepe Mezarlığı, İstanbul'un Üsküdar ilçesi Kuzguncuk mahallesinde bulunan bir Müslüman mezarlığı. Mezarlığın bakımı ve işletmesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Ateş</span> Türk tarihçi ve siyasetçi (1984–2022)

Sinan Ateş, Türk tarihçi, akademisyen ve siyasetçi. Hacettepe Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı ve 2019-2020 yılları arasında Ülkü Ocakları genel başkanlığını üstlendi. 30 Aralık 2022 tarihinde Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldü.

Sinan kelimesi Arapça kökenlidir ve erkek çocuklara verilen bir isimdir.