İçeriğe atla

Emir Kusturica

Emir Kusturica
Emir Kusturica
Doğum24 Kasım 1954 (69 yaşında)
Saraybosna, Yugoslavya SFC
MeslekYönetmen, Senarist, Müzisyen

Emir Kusturica (Sırpça: Емир Кустурица, Kusturitsa diye okunur; d. 24 Kasım 1954; Saraybosna, Yugoslavya SFC), Sırp yönetmen.

Ailesi

24 Kasım 1954 yılında Yugoslavya'da, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da Boşnak bir ailede doğdu.[1] Babası Murat Kusturica, Saraybosna Enformasyon Bakanlığı'nda görevli bir gazeteci, annesi Senka Numankadić, mahkeme katibi idi.[2] 2005 yılında babası hayatta değilken verdiği bir röportajda babasının kendisini Sırp kabul ettiğini ve ateist olduğunu söyledi.[3]

2001'de belgesel film yapmaya başladı. 1986'dan beri gitar çaldığı çingene tekno-rock grubu 'No Smoking' orkestrasının turlarında yaşadıklarını anlattığı Super 8 Stories / Süper 8 Hikâyeleri ile Chicago Uluslararası Film Festivali'nde 'En İyi Belgesel Film' dalında 'Gümüş Plaket' kazandı.

Life is a Miracle / Bir Mucizedir Yaşamak (2004) ise Cannes Film Festivali'nin yarışma filmleri arasında yer aldı.

Müzik

1986-1988 yılları arasında Saraybosnalı rock grubu Zabranjeno Pušenje'de bas gitar çaldı. Kusturica grupta önemli bir rol oynamamasına rağmen grubun adı Emir Kusturica & No Smoking Orchestra olarak değiştirildi. No Smoking 1999 yılında, Universal firmasından Unza Unza Time isimli bir albüm çıkardı. Kusturica albümün kliplerinden birini yönetti. Grup uluslararası turlara çıktı.

Goran Bregović, Kusturica filmlerinden birkaçının müziklerini yaptı. Bunların arasında Time of the Gypsies, Çingeneler Zamanı (Sırpça özgün adıyla Дом за вешање, Dom za vešanje), Çingeneler Zamanı (Sırpça özgün adıyla Дом за вешање, Dom za vešanje) Arizona Dream ve Underground da vardır.

Din ve etnik kökeni ile ilgili görüşleri

Emir Kusturica (sağda) Ortodoks Halkların Birliği Vakfı Ödülleri töreninde

23 Nisan 2005 yılında (Đurđevdan-Hıdırellez Bayramı) Karadağ'da Herceg Novi kenti yakınlarındaki Savina Manastırı'nda Nemanja Kusturica ismiyle Sırp Ortodoks olarak vaftiz oldu. 4 Mart 2005 tarihli The Guardian gazetesine verdiği demeçte, "Benim babam ateistti ve kendini her zaman bir Sırp olarak tanımladı. Evet belki son 250 yıldır Müslümanız ama öncesinde Ortodokstuk ve daha da önemlisi biz her zaman Sırp'tık. Din bunu değiştirmez. Biz sadece Türklerden canımızı kurtarmak için Müslüman olduk" dedi.[3]

21 Ocak 2010'da, Kurtarıcı İsa Katedrali'nde Nemanja Kusturica "Ortodoks halklar birliğinin sıkılaştırılmasına ve Hıristiyanlık değerlerinin toplumda yerleşmesine yaptığı katkılarından dolayı" Ortodoks Halkların Birliği Vakfı'nın 2009 ödülünü aldı. Ödül Kusturica'ya Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill tarafından verildi.

Filmleri

  • Сјећаш ли се Доли Бел (Dolly Bell'i Hatırlıyor musun?, 1981)
  • Отац на службеном путу (Babam İş Gezisinde, 1985)
  • Дом за вешање (Çingeneler Zamanı, 1989)
  • Arizona Dream (Arizona Rüyası, 1993)
  • Underground (Yeraltı 1995)
  • Black Cat White Cat (Kara Kedi Ak Kedi, 1998)
  • Super 8 Stories (Süper 8 Öyküleri, 2001)
  • Life is a Miracle (Hayat bir Mucizedir, 2004)
  • Zavet (Bana Söz Ver, 2007)
  • Laffaire Farewell (Elveda, 2009)
  • On the Milky Road (Aşk ve savaş,2016)

Kaynakça

  1. ^ The (Mis)Directions of Emir Kusturica 5 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Dan Halpern. NY Times. 8 Mayıs 2005. Erişim: 15 Ocak 2013.
  2. ^ New York Times 5 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim: 10 Ekim 2010.
  3. ^ a b The Guardian 14 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim: 10 Ekim 2010

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad</span> Sırbistanın başkenti

Belgrad (Sırpça: Београд / Beograd

<span class="mw-page-title-main">Goran Bregović</span>

Goran Bregović,, Bosnalı Sırp-Hırvat besteci, gitarist ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Ivo Andrić</span> Yugoslav ruhbilimci yazar ve diplomat (1892-1975)

Ivo Andrić, Nobel Edebiyat Ödüllü Yugoslav yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Savaşı</span> Bosna Hersekte 3 yıl sürmüş askeri bir çatışma

Bosna Savaşı, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te meydana gelen uluslararası bir silahlı çatışmaydı. Savaşın, genellikle daha önceki bir dizi şiddet olayını takiben 6 Nisan 1992'de başladığı kabul edilir. Savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi. Ana savaşan taraflar, sırasıyla Hırvatistan ve Sırbistan tarafından yönetilen ve sağlanan proto-devletler olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti güçleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Sırplar</span> Güney Slav halkı

Sırplar, Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Sırpçayı konuşan ve ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyanlık dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Boşnaklar</span> Güney Slav halkı

Boşnaklar, Güney Slav halkı. Çoğunluğu Bosna-Hersek ile Sırbistan'da yaşar. Ayrıca Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Kosova, Kuzey Makedonya ve Türkiye’de mühim sayıda Boşnak yaşamaktadır. Türkiye'de 500.000 Boşnak bulunmaktadır. Boşnaklar eski dönemlerde "Bosnjanin" olarak adlandırılırlardı, Orta Çağ Bosna devletinin sakinleri anlamına gelmekteydi.

Davor Dujmović, Saraybosnalı oyuncu.

<i>Yeraltı</i> (film, 1995)

Yeraltı, Emir Kusturica tarafından yönetilen, senaryosu Dušan Kovačević ile birlikte yazılan, 1995 yapımı bir komedi-drama filmidir. Aynı zamanda Sırp RTS televizyonunda gösterilen beş saatlik mini dizinin başlığı olan Bir Zamanlar Bir Ülke Vardı alt başlığıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Rasim Delić</span>

Rasim Deliç. Boşnak asker. Yugoslav ordusunda dağılma öncesi görev yaptıktan sonra, parçalanma sırasında 8 Haziran 1993'te Bosna Ordusu'nun başına geçti. Sırplara karşı Saraybosna, Tuzla ve daha pek çok şehri savundu, başarı kazandı. Rütbeyi resmi olarak alamasa da fahri mareşal olarak bilinir.

<i>Çingeneler Zamanı</i>

Çingeneler Zamanı, yönetmenliğini Emir Kusturica'nın yaptığı 1988 yapımı Yugoslav filmi. Kusturica'nın en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilen yapıt, aynı zamanda tamamı Çingenece çekilen ilk sinema filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Hırvatistan Devleti</span>

Bağımsız Hırvatistan Devleti, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'nın Nazi Almanyası tarafından işgali üzerine kurulan kukla devlettir. NDH'nin kuruluşu 10 Nisan 1941'de Zagreb'de ilan edildi. Almanlar Bosna, Hersek ve Srem'i Hırvatistan'a bağlayarak Ustaşa lideri Ante Paveliç'in yönetiminde faşist bir rejim kurdular. Hırvat faşistler Bağımsız Hırvatistan Devleti'nde çok sayıda Sırp, Yahudi ve Çingene nüfusunu öldürerek ortadan kaldırdılar.

II. Dünya Savaşı'nda Sırplara yönelik zulüm, 1941-1945 yılları arasında Faşist ve Nazi destekli unsurların Sırplar'a karşı yürüttüğü etnik temizlik uygulamasıdır. Belgrad Üniversitesi Profesörü Ljubodrag Dimic'in yayınladığı incelemedeki rakamlara göre Sırp tarafının toplam kaybı 1.000.000'dur. Hırvatistan Bağımsız Devleti, Sırp halkın büyük çoğunluğunu Ortaçağ Engizisyonu yöntemleriyle öldürdü. Papa XII. Pius, Zagreb başpiskoposu Alojzije Stepinac, Saraybosna başpiskoposu Ivan Šarić, reis-ül ulema Fehim Spaho, Zagreb müftüsü Ismet Muftić, Kudüs Baş Müftüsü Muhammed Emin el-Hüseyni ve başka Katolik-Müslüman din adamları, NDH'deki katliamları desteklediler. II. Dünya Savaşı boyunca Ustaşa rejimi sırasında 700.000 Sırp'ı öldürmüş, 400.000'i göç etmek ve 250.000'i de Katolik olmak zorunda kalmıştır.

Çingene, Romanlar da denen ve Hindistan'dan çıkarak İran ve Anadolu üzerinden dünyaya yayılmış Hint-Avrupa kökenli halka verilen bir başka ad.

<span class="mw-page-title-main">Ederlezi</span> Balkanlardaki Çingene azınlığa ait halk şarkısı

Ederlezi, Balkanlardaki Çingene azınlığa ait, popüler bir halk şarkısıdır.

42. Cannes Film Festivali 11 - 23 Mayıs 1989 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Altın Palmiye, Seks Yalanları ile Steven Soderbergh'e verildi.

<i>Korkoro</i>

Korkoro Tony Gatlif yönetmenliğinde çekilmiş 2009 yılı yapımı bir fransız dram filmidir. Başrollerini Marc Lavoine, Marie-Josée Croze ve James Thiérrée gibi isimlerin paylaştığı filmde Arnavut, Kosovalı, Gürcü, Sırp, Norveçli ve Fransız milliyetlerine mensup oyuncular dışında, yönetmen Gatlif'in Erdel'de tanıştığı 9 amatör çingene de rol almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muamer Zukorlić</span>

Muamer Zukorlić, Sırbistan'daki İslam Cemaati'nin başkanı ve baş müftüsü olarak görev yapan bir Sırp politikacı ve İslam ilahiyatçısıydı. Etnik bir Boşnak, 2016'dan 2020'ye kadar milletvekili ve Ekim 2020'den ölümüne kadar Sırbistan Ulusal Meclisi başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Boris Milošević</span>

Boris Milošević 2020 ve 2022 yılları arasında Hırvatistan başbakan yardımcısı olarak görev yapan Hırvat bir avukat ve politikacıdır. Bağımsız Demokratik Sırp Partisi (SDSS) üyesidir. Daha önce Temmuz 2019'dan Temmuz 2020'ye kadar Sırp Ulusal Konseyi başkanı olarak görev yaptı.

Sırbistan, İsveç'in Malmö kentinde yapılan 2024 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Teya Dora'nın seslendirdiği "Ramonda" adlı şarkısıyla katılmıştır. Sırp yayıncı Radio-televizija Srbije (RTS) tarafından yapılan Pesma za Evroviziju '24 yarışması ile temsilcisini seçmiştir.