İçeriğe atla

Emir El-Hac Veliyüddin Bin Berekat-Şah Cami ve Türbesi

Harita
Emir El-Hac Veliyüddin Bin Berakat Şah Cami ve Türbesi Samsun/Havza

Emir El-Hac Veliyüddin Bin Berakat-Şah Cami, halk arasında daha çok Ak Mescit olarak anılmakta ve bilinmektedir. Aynı zamanda Zeyneddin bin Veli şeklinde de anılır. Cami Samsun ili Havza ilçesine bağlı olan Dereköy'de, bulunmaktadır. Cami, Veliyüddin Bin Berekat Şah türbesinin bitişiğine Selçuklu Emirlerinden Emir-El Hac Veliyüddin Bin Berekat Şah tarafından inşa ettirilmiştir. Cami ve türbeye ait inşa kitabesi bulunmamakla birlikte, cami ve türbenin tarihini aydınlatacak başka yazılı bir belgeye rastlanmamıştır. Mevcut yapım planı incelendiğinde işçilik ve mimari elemanları 1249-1250 tarihlerini gösterdiğinden cami ve türbenin bu yıllar arasında inşa edildiği ileri sürülmektedir.

Mimari

Cami, türbeyle bitişik düz bir alanda bulunur. Türbe içten sekizgen dikine ise dikdörtgen şekil özelliği göstermektedir. Sekizgen yapının kuzeyinde ve batısında yeni ve eski cami yer almaktadır. Caminin girişi kuzeyinde yer alan yeni caminin içerisindedir. Caminin giriş kapısı oymalarla bezenmiş bir ahşap yapıdan ibarettir. Cami, Türk üçgen geçişli, dıştan kırma çatısı olan, tek kubbeli kare şeklindedir. Caminin minare ve cemaat yeri bulunmamaktadır. Yapının güneyinde iki pencere bulunmaktadır. Kuzey ve batı taraflarında pencereye rastlanmaz. Pencere yetersizliği nedeni ile yapının içi karanlıktır. Yapının mimarisinde moloz taş örgüye rastlanır. Caminin çatısının oluklu kiremitle kaplı olduğu görülmektedir. Yapının kuzey duvarının bir önceki cami ile iletişim kurması sebebiyle geniş bir kemer şeklinde açıldığına rastlanılmaktadır. Yapının panoları birbirine simetrik bir özellik göstermekle birlikte bitkisel bir kompozisyon özelliği taşmaktadır. Yapının içi yalın bir özellik göstermektedir. Ahşap yüzeylerin oyulması sonucunda kabartılan kompozisyon tarzı Batılılaşma dönemine işaret etmektedir. Yapıda iki sandukaya rastlanılır, bu iki sanduka sanat değeri taşımamaktadır. Bu sandukaların kimlere ya da kime ait olduğu bilinmemekle birlikte yine bu konu hakkında yazılı bir belge bulunmamaktadır. Yapıda taş kandillikler bulunmaktadır. Küçük ölçülü yapıda minber, vaaz kürsüsü ve kadınlar mahfili yer almamaktadır.

Rivayet

Yöre halkı tarafından Zeyneddin bin Veli evliya olarak nitelendirilmektedir. Genellikle erkek çocuğa sahip olmak isteyen, ruhsal bozukluğu olan hastalar bu türbeyi ziyaret etmekte ve Allah'tan şifa dilemektedirler.

Kaynakça

  1. "Ak Mescit". 3 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. M. Sami BAYRAKTAR (2005), Samsun ve ilçelerinde Türk mimarisi eserleri (PDF), Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Anabilim Dalı, s. 34, 21 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF), erişim tarihi: 27 Şubat 2023, Doktora Tezi 
  3. "Emir el-Hac Veliyyüddin bin Berekât Şah". 3 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İskenderpaşa Camii (Beykoz)</span>

İskender Paşa Camii, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan bir külliyedir. Kanlıca İskelesi'nin önündeki küçük meydanda bulunmaktadır. I. Süleyman (Kanuni) ve II. Selim dönemlerinin devletin ileri gelenlerinden "Mağusa Fatihi" olarak tanınan Gazi İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kanlıca Camii olarak da bilinir. İskender Paşa'nın 967/ 1559 tarihli vakfiyesi ile belirtilen bu mescidi, Mimar Sinan'ın tezkirelerinde "Kanlıca'da merhum İskender Paşa" ve "Camii İskender Paşa der Kanlıca" şeklinde kayıtlıdır. Caminin harim kapısı üzerindeki kitabede görülen 967/ 1559-60 tarihi külliyenin tamamlanma tarihi olarak kabul edilebilir. Yapıların tasarımı Mimar Sinan'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Merkez Efendi Camii</span>

Merkez Efendi Camii, İstanbul'un Zeytinburnu ilinde Merkez Efendi Türbesi'nde bulunan cami.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Ulu Camii</span> Bursada bir cami

Bursa Ulu Cami, Bursa'da I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmış ulu camidir.

<span class="mw-page-title-main">Eşrefoğlu Camii</span> Konyada tarihî yapı

Eşrefoğlu Camii, Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinalidir. Konya'nın Beyşehir ilçesinin kuzeyinde, İçerişehir Mahallesi'nde yer alır. UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Eşrefoğlu Camii, bir türbe, kervansaray ve hamam ile birlikte külliye şeklinde 1296-1299 yılları arasında Eşrefoğulları Beyliği döneminde Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır. 2023'te UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emir Sultan Camii</span>

Emir Sultan Camii, Bursa'da Yıldırım Bayezid'ın kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan adına, muhtemelen Çelebi Sultan Mehmed'in hükümdarlığı sırasında inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bayram Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami

Hacı Bayram Câmii, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami. Augustus (Ogüst) Tapınağı'nın bitişiğindedir. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı (1427-1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki mimari yapısı XVII. ve XVIII. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. Uzunlamasına dikdörtgen bir plana sahip yapı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hatuniye Camii (Tokat)</span> Tokatta cami, imaret ve medreseden oluşan Osmanlı dönemi külliyesi

Hatuniye Camii, Osmanlı padişahı II. Bayezid'in Tokat'ta annesi Gülbahar Hatun adına yaptırmış olduğu camidir.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Camii (Konya)</span>

Alâeddin Camii, Konya'da Alâeddin Tepesi adlı höyüğün üstünde Anadolu Selçuklu Devleti devrinde şehrin ulu camisi olarak inşa ettirilmiş yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hekimoğlu Ali Paşa Camii</span>

Hekimoğlu Ali Paşa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Cerrahpaşa mahallesinde Kızılelma caddesi ile Hekimoğlu Ali Paşa caddesi kavşağında Osmanlı dönemi, 18. yüzyıla özgü bir camidir. Külliyesi ile birlikte klasik Türk mimarisinin son eseri olarak kabul edilir. 1734-1735 yılları arasında inşa edilmiştir. Üç kere sadrazamlık yapmış olan Hekimoğlu Ali Paşa adına yapılmıştır. Mimarları Çuhadar Ömer Ağa ile Hacı Mustafa Ağa'dır.

Mimar Sinan Mescidi, Fatih'te bulunan bir mescid.

<span class="mw-page-title-main">Zal Mahmud Paşa Camii</span> Mimar Sinanın yaptığı cami, medrese, türbe, çeşmeden meydana gelen bir külliye

Zal Mahmud Paşa Camii İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Kanuni Sultan Süleyman'ın veziri Zal Mahmut'un Mimar Sinan'a yaptırdığı cami, medrese, türbe, çeşmeden meydana gelen bir külliyedir.

Kızıl Minare Mescidi veya Kızılminare Camii, İstanbul'da Fatih ilçesinde, Gureba Hüseyin Ağa Mahallesi'nde Horhor Caddesi'ndeki Kızıl Minare Mescidi iki yapıdan oluşan bir bütündür. Vatan Caddesi tarafından Fatih'e çıkan Horhor Caddesi ile Halit Ağa Sokağı köşesindedir. Birinci yapı kubbeli bir camidir ve minaresi kırmızı tuğlalıdır. Sağındaki bitişik ikinci yapı ise mescittir ve kubbeli camiden alçaktadır. Cami yapısı kullanılmayıp, mescit bölümü açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Arslanhane Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan bir cami

Ahî Şerafeddin Camii veya halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunan 13. yüzyıla tarihlenen bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Abdülhamid Türbesi</span>

I. Abdülhamid Türbesi, İstanbul'un Fatih semtinde; içinde 27. Osmanlı padişahı I. Abdülhamid'in ve 29. Osmanlı padişahı olan oğlu IV. Mustafa'nın mezarlarının bulunduğu barok üslupta türbedir.

Merkez Efendi Türbesi İstanbul, Zeytinburnu'nun Topkapı semti, Merkezefendi mahallesinde, Merkez Efendi Camii bahçesinde yer alır. Türbe günümüzde İstanbul Türbeler Müdürlüğü'nün yönetiminde olup, ziyarete açıktır.

Kapu Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi cami. Şehirdeki Osmanlı camileri arasındaki en büyük camidir. Merkez Karatay ilçesi, Sarraflar caddesi üzerindeki caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olup, Karatay Müftüğülüğü'ne bağlı olarak faal durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziziye Camii</span> Konya, Türkiyede bir cami

Aziziye Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi camidir.

Ağaç Ayak Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir camiidir. Geniş bir avlu içerisinde bulunan camii; su basmanına kadar moloz taş, yukarı kısımlar ise örme tuğla arası ahşap hatıllı olacak şekilde inşa edilmiştir. Kitabesi olmasa da 1700'lü yılların başında yapıldığı tahmin edilmektedir. İç tasarımında kullanılan ahşap minberi, alçı mihrabı ve nakış işlemeleri; caminin geç dönem Ankara eserleri arasında sayılmasına neden olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sahib Ata Külliyesi</span>

Sahip Ata Külliyesi, Konya Karatay ilçesinde bulunan bir külliyedir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Cami (İlkadım)</span>

Samsun Büyük Camii, Samsun şehir merkezinde bulunan, 19. yüzyılın son çeyreğinde yapılmış bir cami.