İçeriğe atla

Emine Ayna

Emine Ayna
Türkiye Büyük Millet Meclisi
23. ve 24. Dönem Milletvekili
Görev süresi
23 Temmuz 2007 - 23 Nisan 2015
Seçim bölgesi2007Mardin
2011Diyarbakır
Kişisel bilgiler
Doğum 1 Temmuz 1968 (56 yaşında)
Dicle, Diyarbakır,  Türkiye
Vatandaşlığı  Türkiye
Milliyeti  Türkiye
Partisi Demokratik Toplum Partisi
Demokratik Bölgeler Partisi
Mesleği Siyasetçi

Emine Ayna (d. 1 Temmuz 1968, Dicle, Diyarbakır), Türk politikacı, kapatılan Demokratik Toplum Partisi ve Demokratik Bölgeler Partisi eski eş başkanı. 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan 24. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde BDP'nin desteklediği bağımsız aday olarak Diyarbakır'dan aday olmuş ve seçilmiştir.

Biyografi

Babasının ismi Osman, annesinin ismi ise Günay'dır. Zaza kökenlidir.[1] Bekardır. Liseden mezun olup Gökkuşağı Kadın Derneği'nin kurucu üyeliğini ve genel başkanlığı görevlerini yaptı.[2] 2007 yılında Türkiye milletvekili seçimlerinde bağımsız aday olarak girdiği Mardin'de %15,57 oy alarak XXIII. dönem Mardin milletvekilliğine seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisine girdi. Milletvekili seçilmeden önce ise Adana şehrinde yaşamaktaydı.[3] Ayna, DTP Parti Meclisinde de yer almıştır.

Tokat'ın Kızıldere köyünde Mahir Çayan ile birlikte öldürülen Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu üyesi Ömer Ayna'nın yeğenidir.

Emine Ayna'nın da yerine geldiği Nurettin Demirtaş gibi DTP içinde daha sert ve radikal söylemleri savunan kanadın temsilcisi olduğu iddia edilmiştir.[4][5]

Nitekim Ayna'nın, PKK'nın ilk silahlı eylemleri olan 1984 Eruh ve Şemdinli Saldırısının yıldönümü olan 15 Ağustos 2008'de Diyarbakır'ın Lice ilçesinde DTP Lice İlçe Örgütü'nün düzenlediği “Hakla dayanışma” etkinliğinde 15 Ağustos 1984'te gerçekleştirilen eylemleri överek katılımcılara "15 Ağustos Zafer Bayramı'nız kutlu olsun" demesi tepkilere sebep oldu.[6]

Ayna, aynı şekilde 2 Aralık 2008'de Muş'un Varto ilçesinde yapılan DTP mitinginde "DTP dışında bir siyasi partiden aday olan Kürt değildir" sözleriyle de gündeme geldi.[7]

Emine Ayna, 30 Ocak 2016'da siyasetten çekildiğini açıklamıştır. Bunun sebebinin 2015-16 Şırnak çatışmalarında bir bodrum katında mahsur kalan yaralı ve cenazeler olduğunu bildirmiş ve konu hakkında "İnsani anlamda hiç kimsenin kabul edemeyeceği şekilde ölüsüne de dirisini de işkence yapan, mezarını da evini de yakıp yıkan bir anlayışla siyasi çözüm gelişebileceğine inanmıyorum" demiştir.[8]

Kaynakça

  1. ^ Söylemleri İle Gündeme Gelen Emine Ayna Kimdir? 5 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 20 Ağustos 2015, Erişim tarihi: 5 Şubat 2016.
  2. ^ "TBMM". TBMM. Erişim tarihi: 27 Eylül 2024. 
  3. ^ Emine Ayna Söyleşisi 3 Nisan 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Haberdiyarbakir.com, Erişim Tarihi: 4 Aralık 2008.
  4. ^ "Ilımlı Türk ile şahin Ayna DTP'yi böldü" Yeni Şafak Gazetesi'nin 27.05.2008 tarihli haberi. http://yenisafak.com.tr/Politika/?t=27.05.2008&i=119407 16 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ "Ne güvercin ne şahin atmaca" Akisyon Dergisi Sayı: 712 - 28.07.2008 http://www.aksiyon.com.tr/detay.php?id=30808 22 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2008. 
  7. ^ "DTP dışında bir partiden aday olmuş, içinize girip sizden 'Ben Kürdüm bana oy verin' diyenlere oy vermeyin. Çünkü DTP dışında bir siyasi partiden aday olan Kürt değildir" http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalDetay&Date=&ArticleID=911092
  8. ^ Emine Ayna siyasetten çekildiğini açıkladı 31 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Evrensel, 30 Ocak 2016, Erişim tarihi: 30 Ocak 2016.

İlgili Araştırma Makaleleri

Demokratik Toplum Hareketi, kısaca DTH, HEP, ÖZEP, ÖZDEP, DEP, HADEP, DEHAP, ÖTP çizgisinin DTP adıyla partileşmesine giden süreçteki oluşumdur. DTH partileşerek Demokratik Toplum Partisi (DTP) ismini almıştır. 11 Aralık 2009'da Demokratik Toplum Partisi kapatıldıktan sonra DTP'li milletvekilleri ve DTP İl ve İlçe Örgütleri Barış ve Demokrasi Partisi'ne (BDP) katılmıştır. Milletvekillikleri düşürülüp siyasi yasak getirilen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un meclisten ayrılmasıyla meclis grubu düşmüş daha sonra İstanbul bağımsız milletvekili Ufuk Uras'ın katılımıyla BDP meclis grubunu kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Halkın Emek Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1990–1993)

Halkın Emek Partisi (HEP), 1990-93 arasında Türkiye'de faaliyet göstermiş siyasi parti.

Şerafettin Elçi, Kürt avukat ve siyasetçi. Katılımcı Demokrasi Partisi kurucu genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Toplum Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2005–2009)

Demokratik Toplum Partisi (DTP), 9 Kasım 2005 tarihinde kurulmuş ve 11 Aralık 2009 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararı ile kapatılmış olan siyasi parti. Genel merkezi Ankara'nın Çankaya ilçesinin Balgat semtinde olan partinin amblemi sarı zemin üzerine, yeşil yapraklı kırmızı güldür. Demokratik Toplum Partisi, Demokratik Toplum Hareketi'nin partileşmesi sonucunda kurulmuştur. Partinin kurucuları arasında Demokrasi Partisi eski milletvekillerinden Leyla Zana ve Orhan Doğan ile Cumhuriyet Halk Partisi eski milletvekillerinden Ahmet Türk bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Türk</span> Kürt siyasetçi

Ahmet Türk, Kürt asıllı Türk siyasetçi, Mardin Büyükşehir Belediye başkanı. 11 Aralık 2009 tarihinde kapatılan DTP'nin son genel başkanıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi 15. 16. 18. 19. 23. ve 24. dönem milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">2007 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 23. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2007 Türkiye genel seçimleri, 22 Temmuz 2007 tarihinde TBMM 23. dönem üyelerini belirlemek için yapılan seçimdir.

Bin Umut Adayları, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde yüzde 10'luk seçim barajını geçebilmek için DTP, ÖDP, EMEP ve SDP'nin desteklediği bağımsız milletvekili blokudur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Özal</span> Türk iş insanı ve siyasetçi

Tevfik Ahmet Özal, Türk ekonomist, iş insanı ve siyasetçi. Ahmet Özal, Türkiye Cumhuriyeti 8. Cumhurbaşkanı ve 19. Başbakanı Turgut Özal'ın en büyük oğludur. 2023 yılında Cumhurbaşkanı adayı olmak için partisinden istifa etmiştir. Fakat yeterli imzayı toplayamaması nedeniyle aday olamadı.

Mahmut Alınak, yazar, avukat ve Kürt asıllı Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Barış ve Demokrasi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2008–2014)

Barış ve Demokrasi Partisi, Türkiye'de 2008 yılında kurulmuş sosyal demokrat ve sosyal liberal görüşlü, Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Genel merkezi Ankara'nın Çankaya ilçesinin Balgat semtinde olan partinin amblemi sarı zemin üzerine, yeşil meşe ağacıdır. Parti milletvekilleri Haziran 2014'te aldığı kararla Halkların Demokratik Partisine katılmıştır. 11 Temmuz 2014 tarihinde ise isim değişikliği yapıp Demokratik Bölgeler Partisi adını almıştır.

Orhan Miroğlu, Kürt asıllı Türk siyasetçi, gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Demirtaş</span> kürt siyasetçi ve avukat

Selahattin Demirtaş, Türk avukat, siyasetçi ve yazardır. 22 Haziran 2014'te seçildiği Halkların Demokratik Partisi eş genel başkanlığı görevini 11 Şubat 2018'e kadar yürütmüştür. 4 Kasım 2016'dan beri Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutukludur.

<span class="mw-page-title-main">Gültan Kışanak</span> Kürt siyasetçi

Gültan Kışanak, Kürt gazeteci ve siyasetçi. Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı, eski Barış ve Demokrasi Partisi eşbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. dönem Diyarbakır ve 24. dönem Siirt milletvekilidir.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku, 2011 Türkiye genel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi başta olmak üzere bir grup siyasi partinin oluşturduğu bağımsız aday platformudur. Bu oluşum çerçevesinde 41 ilde 65 kişi bağımsız milletvekili adayı oldu. BDP, bağımsız adayları desteklerken "Demokratik Cumhuriyet", "Demokratik Özerklik için Özgürlük ve Demokrasi" sloganlarını kullandı. Blokun desteklediği adaylar toplam % 5,67 oy aldılar ve 36 milletvekili çıkardıkları açıklandı. Ne var ki, 21 Haziran'da Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin YSK tarafından düşürülmesiyle onun yerine AK Parti Diyarbakır 6. sıra adayı olan Oya Eronat milletvekili oldu. Böylece blokun çıkardığı milletvekili sayısı 35 olarak gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Hür Dava Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Hür Dava Partisi resmi kısaltmasıyla HÜDA PAR, 19 Aralık 2012 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Simgesi, açık vaziyette bir kitap ve arkasından doğmakta olan güneştir. TBMM'de 4 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Sezgin Tanrıkulu</span> Türk avukat ve siyasetçi

Mustafa Sezgin Tanrıkulu, Kürt asıllı Türk siyasetçi ve avukat. 1997 Robert Kennedy İnsan Hakları ödülüne layık görülen Tanrıkulu, 2010–2016 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiştir. İlk defa 2011 Türkiye genel seçimlerinde CHP İstanbul milletvekili olarak meclise girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Halkların Demokratik Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Halkların Demokratik Partisi, 15 Ekim 2012 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "HDP" şeklindedir. Simgesi gövde bölümü iki adet elden oluşan ağaç tasviridir. Eş genel başkanları Cahit Kırkkazak ve Sultan Özcan'dır.

Kürt siyasi hareketi ya da Kürt özgürlük hareketi, Türkiye, Irak, Suriye ve İran topraklarında, Kürdistan olarak anılan jeokültürel bölgede yaşayan Kürtlerin anadilde eğitim, self determinasyon, özerklik ya da bağımsız devlet gibi politik taleplerini gerçekleştirmek için mücadele veren hareketin genel adı olarak kullanılır. Bu talepler yasal zeminde demokratik olarak tartışıldığı gibi silahlı olarak Marksist-Leninist çizgide gerçekleştirilmeye de çalışılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamuran Yüksek</span> Türk eski siyasetçi

Kamuran Yüksek Kürt siyasetçi ve Demokratik Bölgeler Partisi eski eş genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Salihe Aydeniz</span> Türk siyasetçi

Salihe Aydeniz, Kürt asıllı Türk siyasetçi; 27. dönem Diyarbakır, 28. dönem Mardin milletvekilidir.