İçeriğe atla

Emine Çolak

Emine Çolak
Dışişleri Bakanı
Başbakan Ömer Kalyoncu
Yerine geldiğiÖzdil Nami
Kişisel bilgiler
Doğum 9 Mart 1958 (66 yaşında)
Lefkoşa, Kıbrıs
Partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi
Bitirdiği okul Londra Üniversitesi SOAS
Emine Çolak (solda, mavi ceketli) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın heyetinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yle görüşürken

Emine Çolak (d. 9 Mart 1958), Temmuz 2015-Nisan 2016 tarihleri arasında Kalyoncu Hükûmeti'nde KKTC Dışişleri Bakanlığı yapmış Kıbrıslı Türk avukattır.

9 Mart 1958'de Lefkoşa'da doğdu. Londra Üniversitesi, SOAS'ta hukuk okuyup 1979'da mezun oldu, 1980'de baroya girdi. 1982'de Lefkoşa'da hukuk bürosu açtı, idari, aile, ticari, miras, insan hakları ve mülkiyet hukuku üzerine çalıştı.[1][2] Tanıtma Dairesinde sözleşmeli avukat olarak görev yaptı.[3]

Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfını (KTİHV) kurdu ve bakanlığa atanana dek başkanlığı yürüttü. 1994-2002 yılları arasında Lefkoşa Türk Belediyesinin Belediye Meclisinde bulundu. 2003-2004 yıllarında Annan Planı hukuk komitesinde koordinatörlük yaptı. 1990 yılından itibaren iki toplumlu etkinliklerde yer aldı, 2002'de Türk-Yunan Forumuna katıldı. Sivil toplum örgütlerindeki çalışmaları çerçevesinde çocuk hakları, kadın hakları, LGBT hakları, hasta hakları ve mülteci hakları üzerine çalıştı. Kıbrıs Türk Uzlaşım Derneği, Hasta Hakları Derneği, Mülteci Hakları Derneği ve Homofobiye Karşı Girişimde kurucu üye olarak yer aldı. Sim Radyo yönetim kurulunda görev yaptı. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından 2007'de Yüksek Yargı Kurulu üyeliğine atandı, 2011'e dek bu kurulda görev yaptı.[1][2]

16 Temmuz 2015'te Kalyoncu Hükûmeti'nde Cumhuriyetçi Türk Partisinden Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. KKTC'de Dışişleri Bakanlığı yapan ilk kadın oldu.[4]

Üç çocuğu vardır. Fransızca ve İngilizce bilir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Özgeçmiş". TRNC Ministry of Foreign Affairs. 21 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2015. 
  2. ^ a b "Kıbrıs Türk siyasi tarihinde bir ilk: CTP - UBP Koalisyonu". Kıbrıs Postası. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2015. 
  3. ^ "Çözüm için aktif şekilde çalışacağım". Kıbrıs. 21 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2015. 
  4. ^ "İlk kadın Dışişleri Bakanı Çolak: "Gurur duydum"". Kıbrıs Postası. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2015. 
Siyasi görevi
Önce gelen:
Özdil Nami
KKTC Dışişleri Bakanı
16 Temmuz 2015 - 16 Nisan 2016
Sonra gelen:
Tahsin Ertuğruloğlu
Önce gelen:
Faiz Sucuoğlu
KKTC Turizm Bakanı
4 Nisan 2016 - 16 Nisan 2016
Sonra gelen:
Fikri Ataoğlu

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilçeleri</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, idari olarak altı ilçeye bölünmüştür. İlçeler devletin en üst düzeydeki idari birimidir. Bu ilçeler ise toplamda on iki bucağa bölünmüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kabinesi</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, KKTC Hükûmeti ya da Kabine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Başbakan'ın başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur.

Mustafa Çağatay, Kıbrıslı Türk devlet adamı ve siyasetçi. Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin 1978-1983 arasında başbakanlık görevini yürüttü. 15 Kasım 1983'te KKTC'nin kuruluşunda kurucu başbakandı.

<span class="mw-page-title-main">Tahsin Ertuğruloğlu</span>

Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Denktaş</span> Kıbrıslı Türk siyasetçi

Serdar Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Sunat Atun</span>

Sunat Atun Kıbrıs Türkü siyasetçi, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı, KKTC Maliye Bakanı, UBP Gazimağusa Milletvekili ve Ulusal Birlik Partisi eski Genel sekreteri.

Ömer Kaya Türkmen, Türk diplomat.

Ali Çetin Amcaoğlu, Kıbrıslı Türk siyasetçi. Şu anda KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar bakanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Özkan Yorgancıoğlu</span> 9. KKTC başbakanı

Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türkü siyasetçi, eski Cumhuriyetçi Türk Partisi genel başkanı ve 9. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Özdil Nami</span>

Özdil Nami,, Kıbrıslı Türk siyasetçi, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı ve Kıbrıs müzakereleri Başmüzakerecisi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti-Libya ilişkileri, iki ülkenin süregelen uluslararası politikalarını içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni Libya resmen tanımamaktadır fakat aralarında gayriresmî ilişkiler bulunmaktadır. Libya'nın tam üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'na KKTC'de Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci statüsünde üyedir. Karşılıklı ilişkiler İİT'nin 2004 yılında Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonların kaldırılmasına yönelik aldığı karar sonucu gelişme göstermiştir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Washington Temsilciliği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington, DC'de bulunan diplomatik temsilciliğidir. ABD Kuzey Kıbrıs'ı tanımamakta ve resmî diplomatik ilişkileri bulunmamaktadır. Temsilcilik, Kasım 1984'ten bu yana gayri resmi olarak konsolosluk faaliyetleri yürütmektedir. Temsilcilik, KKTC ve ABD arasındaki siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine ve Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs konusundaki görüşlerinin Amerika Birleşik Devletleri nezdinde duyurulmasına çalışmaktadır.

Ömer Soyer Kalyoncu, Kıbrıs Türkü siyasetçi, Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne milletvekili ve eski Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı.

Hakan Dinçyürek, Kıbrıslı Türk siyasetçi, KKTC Sağlık Bakanı.

Fazilet Özdenefe, Kıbrıs Türkü hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Faiz Sucuoğlu</span> 15. KKTC başbakanı

Faiz Sucuoğlu, 2021-2022 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde başbakanlık yapmış Kıbrıs Türkü doktor ve siyasetçi.

Narin Ferdi Şefik, Kıbrıs Türkü hukukçu. 2015 ve 2024 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi Başkanlığını yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Erato Kozaku-Markullis</span> Kıbrıslı Rum diplomat ve eski dışişleri bakanı

Erato Kozaku-Markullis, Kıbrıslı Rum diplomat, siyasetçi ve akademisyen. 2007-2008 ve 2011-2013 yılları arasında Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Bunun yanında, Mart 2010'dan Ağustos 2011'e kadar İletişim ve Çalışma Bakanlığı görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Mine Atlı</span>

Mine Atlı, Kıbrıs Türkü aktivist, avukat ve siyasetçi.

Oktay Feridun, Kıbrıs Türkü hukukçu, devlet bakanı ve eski başsavcıdır.