İçeriğe atla

Emin Yağcı

Emin Yağcı
Doğum1965 / Çayeli, Rize, Türkiye
ÖlümAnkara
30 Mayıs 2023
Ankara
TarzlarKaradeniz Müziği
MesleklerŞarkıcı, müzisyen, söz yazarı, derlemeci, bestekâr
ÇalgılarTulum
Resmî siteEmin Yağcı Resmî Web Sitesi
Önemli çalgılar

Emin Yağcı (1965, Kestanelik, Çayeli, Rize - 30 Mayıs 2023, Ankara), Türk tulumcudur.

Hayatı

1965'te Hemşinli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1979 yılında girdiği resmi müzisyenlik sınavını kazanarak müzik hayatına atılmış oldu. Türkiye ilk ve tek kadrolu tulum sanatçısı olma unvanını da elde etmiştir. Hâlen Kültür Bakanlığı Türk Halk müziği Sanatçısı olarak görev yapmaktadır.

1990 yılında TRT'nin düzenlediği yılın derleyicisi ve en iyi türküsü olarak iki ödüle layık görüldü. İlk albüm çalışmasını 1993-1994 yıllarında (Oy Meruşe Meruşe) adlı albümle yaptı. Bu albümdeki birçok eser kendisine aittir. Yağcı'nın birçok eseri Hemşinli sanatçılar tarafından kullanıldı, kendine has tarzıyla Hemşin aksanının öncülüğünü yaptı. TRT'ye ve Türk halk müziği repertuvarına Karadeniz yöresinden olmak üzere birçok eser kazandırdı. Kültür Bakanlığı bünyesinde dünyanın birçok ülkesine topluluk konserleri, mini resital ve mini şovlara katılarak Türkiye'yi bir sanat elçisi olarak temsil etti. Başta Avrupa olmak üzere, Amerika, Meksika, Kanada, Çin, Hindistan, Güney Kore, Endonezya, Malezya, Singapur, Gürcistan ve Türkmenistan gibi ülkelerde konser verdi.

Ankarada uzun süre kanser tedavisi gören sanatçı 30 Mayıs 2023 tarihinde Ankara'da tedavi gördüğü hastanede öldü. Cenazesi 1 Haziranda 2023 kılınarak doğduğu köy mezarlığına defnedilmiştir.

Albümleri

Oy Meruşe Meruşe (1993) Derleyen:Emin Yağcı

  1. Oy Meruşe Meruşe
  2. Ayşe Fadime
  3. Atmacayi Vurdular
  4. Ula Ula Niyazi
  5. Bir Kül Gibi
  6. Kara Kenkülli Yarim
  7. Pştemali
  8. Bahçeye Kuku Ağti
  9. Aykiri Yol Uzuni
  10. Oğul Oğul Sevduğum
  11. Rizeden Bir Fortkalkti
  12. Belundeki Tabanca
  13. Sırt Üstünde Tencere
  14. Nani Nani
  15. Denizde Vardur Kara-(Kaynak,Ahmet Altuntaş)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Arif Sağ, Türk halk müziği sanatçısı, bağlama virtiözü, söz yazarı, besteci, yapımcı, aranjör, sunucu, akademisyen ve eski milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Volkan Konak</span> Türk halk  müziği sanatçısı

Volkan Konak, Türk halk müziği sanatçısı. 2006 yılında çıkardığı Mora albümü, Mü-yap tarafından altın plak ile ödüllendirilmiştir.

Neşe Zara Yılmaz, sahne adıyla Zara,, Türk halk müziği ses sanatçısı ve oyuncu.

Zehra Nesrin Sipahi,, Türk klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Musa Eroğlu</span> Türk halk müziği sanatçısı

Musa Eroğlu, Türk halk müziği sanatçısı. Repertuvarı Akdeniz Bölgesi türküleri ile özdeşleşmiş Türk halk müziği'nin "üstad"ları arasında kabul edilir.

Nalan Altınörs Türk şarkıcıdır.

Azerin, Azeri bir ses sanatçısıdır. 5 yaşındayken Azerbaycan Devlet Televizyonu ve Radyosu'nda solist olarak çocuk şarkıları söylemeye başlayan Azerin, 9 yaşında dünyaca ünlü Cücelerim Dans ve Müzik Topluluğu'nun, 15 yaşında Azerbaycan Devlet Televizyonu ve Radyosu'nda Menekşe Korosu'nun solisti oldu. Azerbaycan Devlet Konservatuvarı Şan Bölümü mezunu olan Azerin; başta İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Fransızca, İngilizce, Özbekçe, Kırgızca, Kazakça ve bazı Balkan dilleri olmak üzere birçok dilde şarkı söylemektedir.

İsmail Baha Sürelsan, Klasik Türk müziği sanatçısı.

Zekai Tunca, Türk sanat müziği sanatçısı.

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

Kutlu Payaslı, Türk Sanat Müziği sanatçısı ve şefi.

<span class="mw-page-title-main">Neşet Ertaş</span> Türk halk ozanı

Neşet Ertaş, Türk halk ozanı, Türkmen/Abdallık kültürünün ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisidir. "Bozkırın Tezenesi" olarak da tanınır.

Samime Sanay, Türk sanat müziği sanatçısı, öğretmen. 33. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı unvanına 1998'de layık görülmüştür.

Hülya Kazan, Türk opera sanatçısı.

Süreyya Davulcuoğlu, ağırlıklı olarak Karadeniz türküleri söyleyen Türk Halk Müziği sanatçısıdır.

Meral Uğurlu, Türk Sanat Müziği yorumcusu.

<span class="mw-page-title-main">Emine Ata</span> THM ses sanatçısı

Emine Ata, TRT Ankara Radyosu Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı.

Tuğçe Pala, TRT İstanbul Radyosu Türk Sanat Müziği ses sanatçısı.

Turgay Coşkun, Türk halk müziği sanatçısı, kanun ustası. Geleneksel Türk halk müziği alanında kanun ve ses sanatçılığı yapan Turgay Coşkun, 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Türk halk müziği Korusunun açmış olduğu sınavı kazandı ve burada kanun sanatçısı olarak göreve başladı. Geleneksel Türk halk müziği bünyesinde kanun sanatçısı kariyerinde ilerledi. Bunun yanı sıra çeşitli gruplar ile birlikte caz, pop ve etnik müzik gibi birçok farklı müzik türünde de çalışmalar yaptı. Yurt içinde ve yurt dışında birçok konser ve festivallerde sahne alarak birçok konser verdi.