İçeriğe atla

Emin Nedret İşli

Emin Nedret İşli
Emin Nedret İşli Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi'ndeki Bâbıâli Konuşmaları'nda (2020).
Doğum12 Eylül 1959 (65 yaşında)
Cerrahpaşa, Fatih, Türkiye
Eğitimİstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi
MeslekSahaf · editör
Etkin yıllar1978-günümüz
Önemli eser(ler)Sahafnâme

Emin Nedret İşli (d. 12 Eylül 1959, Cerrahpaşa), Türk sahaf, editör, eski kitap ve belgeler danışmanı.

Kitabiyât ve İstanbul üzerine araştırma ve yayınlarıyla tanınmaktadır.

Hayatı

1959 yılında Fatih Cerrahpaşa'da doğdu. Memur bir aileden geliyordu. Aksaray Okulu ve Koca Mustafa Paşa Ortaokulu'nda öğrenim gördü. 1978'de Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden mezun oldu.[1]

Ağabeyinin Bâb-ı Âli'deki İnsel Kitabevi'nde çalışması onun kitapçılığa ilgi duymasında etkili oldu.[1] Öğrencilik yıllarında Direklerarası'ndaki Beyaz Saray'da Enderun Kitabevi'nde sahaf İsmail Özdoğan'a çıraklık yaptı. Entelektüel gelişiminde buranın ziyaretçi profili etkili oldu.[2] 1970'lerin sonlarına doğru eski kitap ve muhtelif efemera koleksiyonu oluşturmaya başladı, Sahaflar Çarşısı'nın müdavimleri arasına girerek çarşıdaki entelektüel ortamdan istifade etmeye başladı.

Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı (1987).[3] Aynı fakültede 1991'de Ali Alparslan danışmanlığında İstanbul'a defnedilen şairlerin mezar taşlarını inceleyen araştırmasıyla yüksek lisansını tamamladı.

1980'lerin başlarında Bakırcılar Çarşısı cihetinde seyyar kitap tezgâhı açmaya başladı. 1986-1998 arasında Libraire Pera'da kitap müzayedesi kataloglarını hazırladı.[4] Yapı Kredi Yayınları ve Sermet Çifter Kütüphanesi'nde kitap ve kütüphane danışmanı olarak çalıştı. 2001'de, Sahaf Turkuaz adlı işletmesini kurdu.[5]

Makaleleri Kitap-lık, Tarih ve Toplum, danışma kurulunda bulunduğu Müteferrika ve #Tarih, Yeni Deniz Mecmuası gibi yayınlanmıştır.[5]

Nedret İşli aynı zamanda Sahaflar Birliği Derneği'nde başkanlık görevi icra etmektedir.[6]

Çalışmaları

İşli Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi'ndeki Bâbıâli Konuşmaları'nda İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz'la birlikte (8 Şubat 2020).
  • Kültür AŞ yayınlarında İstanbul'un 100 Kitabı adlı eseri yayımladı.
  • 2016'da Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 60. Yılında Hasan Âli Yücel 1897 – 1961 Albüm başlıklı sergiyi ve bu serginin albüm kitabını Rûken Kızıler ile birlikte hazırladı.
  • Cumhuriyet Kitap'ta "Kirli Çıkı" başlıklı köşesinde kitabiyât üzerine yazılar yayımladı.
  • 2018'de Sahafnâme adlı eserini yayımladı, bu eser anısal özellikte olmakla beraber içeriği eski kitapların serüvenleri ve Türk edebiyatına dair tematik araştırmalar içeriyordu.[9]
  • 2020'de İletişim Yayınları'ndan çıkan Âdâb-ı Taâm adlı eseri derledi, bu eser 1890-1927 yılları yayımlanmış tespit edilebilen Osmanlıca yemek kitaplarını ve sofra adabını içeriyordu.[10]
  • Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi'nde ise "Küllük Kahvehanesi" gibi maddelerle katkıda bulundu.

Kaynakça

  1. ^ a b Doğan Hızlan ile Karalama Defteri: Emin Nedret İşli (You Tube). TRT 2. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Emin Nedret İşli Röportajı - NadirKitap Blog". www.nadirkitap.com. 30 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2021. 
  3. ^ "Emin Nedret İşli". Yapı Kredi Yayınları sitesi. 29 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2021. 
  4. ^ Adlı Ayşe. "Alamadığıma değil göremediğime yanarım!". Nadir Kitap. 14 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2020. 
  5. ^ a b "Emin Nedret İŞLİ". Kültür ve Turizm Bakanlığı. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2020. 
  6. ^ Doğan, Hızlan. "Sahaflar ve sahaflık üzerine". Hürriyet. 13 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2020. 
  7. ^ Öğüt, Hande. "Rado'nun 'Garip' dostları". Radikal. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2020. 
  8. ^ Kaplan, Sefa. "İstanbul Ansiklopedisi eksiksiz basılıyor". Hürriyet. 17 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2010. 
  9. ^ Selim İleri. "Emin Nedret İşli'den eşsiz yazılar". Hürriyet Kitap Sanat. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2020. 
  10. ^ Hızlan, Doğan. "Sofra ve yemek adabı". Hürriyet. 1 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Sermet Muhtar, Türk yazar, gazeteci ve karikatürist.

<span class="mw-page-title-main">Memet Fuat</span> Türk yazar ve eleştirmen

Memet Fuat , Türk eleştirmen, yazar, yayıncı ve eğitimci.

Beşir Ayvazoğlu, edebiyatçı, şair, yazar, gazeteci.

Yapı Kredi Yayınları, Yapı Kredi Bankası'nın 1944 yılında başladığı, özellikle 1949 yılında çıkan Doğan Kardeş dergisiyle tanındığı yayıncılığı, 1992 yılında, Turhan Ilgaz'ın yönetiminde kurulan bir şirketle sürdüren yayıncılık kuruluşudur. Tam adı Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş., kısaltması YKY'dir.

Refik Algan,, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Hızlan</span>

Doğan Hızlan, Türk edebiyat ve sanat eleştirmeni, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Nedret Güvenç</span> Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı

Mükerrem Nedret Bilgütay, Türk oyuncu, yönetmen, seslendirme sanatçısı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Rado</span> Türk gazeteci

Şevket Rado, Türk gazeteci, yazar, yayıncı.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Nedim Tör</span> Türk siyasetçi

Vedat Nedim Tör,, Türk siyasetçi, yazar ve gazeteci.

Menekşe Toprak, Türk yazar ve gazetecidir.

Küllük, İstanbul'da Beyazıt Camii'nin Aksaray'a bakan kapısı altında üniversite öğretim üyelerinin, öğrencilerin ve özellikle 1940 kuşağından yazarların uğrağı olan kahvedir.

<i>Arızalı Kalpler</i>

Arızalı Kalpler, Özen Yula'nın ilk baskısı Yapı Kredi Yayınları tarafından 2000 yılında yapılan öykü kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Handan İnci</span> Türk yazar

Handan İnci, Türk edebiyatçı, akademisyen ve yazar. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü ve Edebiyat Fakültesi öğretim üyesidir. Özellikle Ahmet Hamdi Tanpınar üzerine yaptığı araştırma ve incelemeleriyle tanınmaktadır. Aralık 2017'de kurulan Tanpınar Araştırma Merkezi'nin kurucu başkanıdır.

Günler, Cemal Süreya'nın 1991'de Broy Yayınları tarafından yayımlanan günlük türündeki kitabıdır. İlkin 999. Gün/Üstü Kalsın adıyla yayımlanırken 1996'da Yapı Kredi Yayınları tarafından genişletilerek Günler adını almıştır. Süreya, 1 Ekim 1984 tarihinde Milliyet Sanat dergisinde günlüğün 1. gününü yazmaya başlamış ve 651. günden 993. güne kadar Hürriyet Gösteri'de yayımlamıştır. Yazılar otobiyografik özellikler taşımaktadır.

Arslan Turgut Kaynardağ, Türk sahaf ve felsefeci. 1923 yılında Adana'da doğdu ve ilk ve orta öğrenimini Kastamonu'da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Felsefe bölümünden mezun oldu. Aynı fakültede Baruch Spinoza üzerine doktora yaptı. Bir süre çeviri işlerinde çalıştı. Daha sonra seyyar sahaflık yaptı. 1952'den sonra Sahaflar Çarşısı'nda Nizamettin Aktuç'un yanında çıraklığa başladı. 1957'den sonra burada Elif Kitabevi'ni açtı. Muzaffer Ozak gibi ehil sahaflardan el aldı. Dükkânı bir mahfil niteliğinde idi. 1960-65 arasında Kitap Belleten adlı dergiyi çıkardı. Çeşitli felsefecileri işeyen eserleri dışında Sahaflar Çarşısı üzerine makaleler yayımladı.

Mehmet Sabri Koz, Türk halkbilimci, edebiyatçı ve eğitmen.

Erol Üyepazarcı, Türk kitabiyâtçı, polisiye roman eleştirmeni ve koleksiyoncusu. Fatih'teki Pertevniyal Lisesi'nden mezun olmasını takiben İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi'nde eğitim gördü. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nda ilk olarak kurucu mühendis ardından da üst düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. Osmanlı devletinin inkıraz döneminden İstanbul kent tarihine kadar muhtelif konularda yazılar yayımladı. II. Mahmut’un İstanbul’u - Bostancıbaşı Sicilleri (1992), Kandilli, Vaniköy, Çengelköy - Mekânlar ve Zamanlar (1993), Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın Öyküsü (1995) ve Korkmayınız Mister Sherlock Holmes - Türkiye’de Polisiye Romanın Öyküsü 1881-1928 (1997) gibi eserler yayımladı ve birçok konuda tercümeleri yayınlandı. Raif Nezihi’nin İzmir’in Tarihi (2001) ile Ebüssüreyya Sami’nin Türklerin Sherlock Holmes’ü Amanvermez Avni’nin Maceraları Cilt: I - II (2006) gibi eserleri de yayıma hazırladı.

Enderun Kitabevi, İstanbul Fatih'te bulunan Beyaz Saray No:46'da sahaf İsmail Özdoğan tarafından kurulmuş yayınevidir. Özdoğan'ın ölümünden sonra oğulları bir süre kitabevini işlettiler ancak sonrasında kapandı. Kitabevi İstanbul kültür hayatında yazar, sanatçı, akademisyen ve öğrenci gibi çeşitli kimliklere sahip insanların uğrak yeriydi ve bu haliyle "edebi bir mahfil" olarak görülür, cumartesi günleri ikindi sonrasındaki buluşmalarda bu çevrelerden insanlar bir araya gelirlerdi. Yakın dönem İstanbul kültür hayatında Küllük ve Marmara Kıraathanesi'ne benzetilen kitabevinde ağırlıkla edebi bir hava hakimdi ve ana sohbet konusu kitabiyâttı. Ramazan aylarında ise cumartesi günleri dükkân önünde iftar verilirdi ve iftarlara kitabevinin müdavimi olan çevreler katılım gösterirdi.

Güngör Tekçe, Türk şair, yazar. Daha çok şiirleri ile tanınır.

Ahmet Sermet Çifter, Türk mühendis ve bankacı. İstanbul Halk Sandığı yani günümüz Halk Bankası'nın İstanbul müdürlüğünü yapmıştır ve Yapı ve Kredi Bankası'nın kurucu genel müdürüdür.