İçeriğe atla

Emin Erkul

Operatör Emin Bey (Mehmet Emin Erkulseyitoğlu)

Emin Erkul (tam adı Mehmet Emin Erkulseyitoğlu; d. 1881, Grebene, Serfiçe - ö. 3 Haziran 1964, İstanbul), tıp doktoru, Kuvâ-yi Milliyeci ve siyaset adamı. "Kalpaklı Emin Bey" ve "Şehremini Emin Bey" olarak da tanınır. İstanbul'un, Cumhuriyet döneminde atanan ilk şehreminidir (belediye başkanı).

Hayatı

İlköğrenimini Manastır'da, ortaöğrenimini İstanbul'da yaptı. 1905'te Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'yi (Askeri Tıbbıye) yüzbaşı rütbesiyle bitirdi. İstanbul'daki Gülhane Askeri Hastanesi'nde cerrahi servisinde asistan olarak görevlendirildi. 1906'da operatörlük sertifikası aldı. 1908'de ünlü hekim Dayke Paşa'nın yardımcılığına atandı, 1909'da hastane operatörü oldu. Aynı yıl Budapeşte'de toplanan Tıp Kongresi'ne katıldı. 1910'da askerlikten istifa ederek Afyon'da özel bir hastane kurdu. I. Dünya Savaşı yıllarında Bursa sıhhiye müdürlüğü ve Askeri Nekahethane başhekimliği görevinde bulundu. Kuvâ-yi Milliye ve Müdafaa-i Hukuk örgütlenmelerinde görev aldı. 1920'de Bursa'dan mebus seçilerek TBMM'ye katıldı ve TBMM 1. dönem milletvekili oldu. Meclis'te yasama çalışmaları dışında, cephede de savaşa katıldı.

8 Haziran 1924'te İstanbul şehreminliğine atandı. Cumhuriyet döneminin ilk belediye başkanı olduğu için pek çok belediyecilik faaliyetinde ilkleri gerçekleştirmiştir: İstanbul'daki belediye zabıtalığı teşkilatının ilk kuruluşu ve Kayışdağı'ndan su getirilmesi, belediye mezarlıklarının yapılması, soğuk hava depoları ve kanalizasyonların inşası.[1] Emekli olduğu 28 Eylül 1928'e değin bu görevini sürdürdü.

1925'te Bursa'da yapılan milletvekili ara seçiminde, Nurettin Paşa karşısında aday olduysa da kaybetti. 1932'de Milli Reassürans AŞ'ye atandı; şirkette yönetim kumlu üyesi, başkan vekili ve başkan olarak 1950'ye değin çalıştı. 1934-1953 yılları arasında Osmanlı Bankası yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. ABD Askeri Cerrahlar Derneği'nin fahri üyeliğine seçildi, 2 Mayıs 1939 günü Washington'da T.C. Büyükelçisi'nin da katıldığı bir törenle üyelik beratını ve nişanını aldı.

Kırmızı-yeşil şeritli İstiklal Madalyası sahiplerindendir. Evli ve iki çocuk babasıdır.[2] 7 Şubat 1947'de Bursa Belediyesi tarafından "Bursa'nın onursal hemşerisi" ilân edilen Emin Erkul, 3 Haziran 1964'te İstanbul'da[3] öldü.

Kaynakça

  1. ^ "Eski Şehremini Emin Erkul vefat etti". Milliyet. 4 Haziran 1964. 
  2. ^ "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 31 Ekim 2012. 11 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2013. 
  3. ^ Tınal, Melih, (Ed.) (2011). Operator Doktor Emin Bey'in Milli Mücadele Anıları. İzmir: Zeus Kitabevi. ISBN 9786058906952. 
Siyasi görevi
Önce gelen:
Ali Haydar Yuluğ
İstanbul Belediye Başkanı
8 Haziran 1924 - 12 Ekim 1928
Sonra gelen:
Muhittin Üstündağ

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Refik Koraltan</span> 8. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Bekir Refik Koraltan, Türk bürokrat ve siyasetçi. Demokrat Parti döneminde, 1950 ile 1960 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ebubekir Hâzım Tepeyran</span>

Ebubekir Hâzım Tepeyran, Türk devlet adamı ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Rauf Orbay</span> Türk asker ve siyasetçi

Hüseyin Rauf Orbay, Türk asker, siyasetçi. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde, Kurtuluş Savaşı'nda ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde önemli görevlerde bulunmuştur. Trablusgarp ve Balkan Savaşları'nda gösterdiği başarıdan ötürü Hamidiye Kahramanı olarak tanındı. 1918 Ekim'inde Osmanlı Devleti'nin Bahriye Nazırı olarak görev yapan Orbay, devletin çöküş belgesi olan Mondros Mütarekesi'ni hükûmet adına imzalayan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Refet Bele</span> Türk asker ve siyasetçi

İbrahim Refet Bele, Türk asker ve siyasetçi. Kurtuluş Savaşı'na katılan ilk beş generalden birisidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Sami Kunduh</span> Türk siyasetçi

Bekir Sami Kunduh ya da Kunduk, ilk TBMM hükûmetinin, bu anlamda da Türkiye'nin ilk dışişleri bakanı olma unvanını taşıyan siyasetçi ve diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Hacim Çarıklı</span> Türk siyasetçi

Hüseyin Hacim Çarıklı, Türk idareci ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Hafız İbrahim Demiralay</span>

Hafız İbrahim Demiralay, Türk Kurtuluş Savaşı'nda Kuvâ-yi Milliye'de büyük yararlıklar göstermiş, TBMM'de 6 dönem Isparta milletvekilliği yapmış bir din adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Fuat Cebesoy</span> 6. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Ali Fuat Cebesoy, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Aşir Atlı</span> Türk asker ve siyasetçi

Aşir Atlı, Çerkes asıllı Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Topuzlu</span> Türk cerrah ve siyasetçi

Cemil Topuzlu, Türkiye'de modern cerrahinin kurucusu hekim, yönetici ve İstanbul eski Belediye Başkanı.

Peyman Türkan Akyol, Türk tıp doktoru, akademisyen, siyasetçi, Türkiye'nin ilk kadın bakanı ve Ankara Üniversitesi rektörü.

Reşat Doğru, Türk siyasetçi ve tıp doktorudur. Eski Devlet Bakanı, MHP Tokat milletvekili, MHP Genel Başkan Yardımcısıdır.

Osman Şevki Uludağ Türk asker, doktor, tıp tarihçisi, besteci, milletvekili, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ali Kılıç</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Kılıç ya da bilinen adıyla Kılıç Ali, Türk asker ve siyasetçi. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucuları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Şevki Atasagun</span> Türk siyasetçi (1899–1984)

İbrahim Şevki Atasagun, Türk siyasetçi ve doktordur. 2 Şubat–28 Mart 1966 tarihleri arasında Cemal Gürsel'in bitkisel hayata girmesi sebebiyle cumhurbaşkanı vekili olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Adil</span> Türk asker ve siyasetçi

Selahaddin Adil, Türk asker ve siyasetçi.

Yüzbaşı Hasan Tahsin Akıncı, Türk asker, bürokrat.

Muhittin Baha Pars, Türk gazeteci, avukat, siyasetçi.

Dr. Sabri Akın, –, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahpaşa Tıp Fakültesi</span> Türkiyede bir tıp fakültesi

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, 14 Mart 1827'de II. Mahmut tarafından kurulan Tıphane-i Amire'nin ve Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin devamı olan, Türkiye'nin ilk ve en köklü iki tıp fakültesinden biridir. Fakülte adını; bulunduğu semte ismini veren, III. Murad ve III. Mehmed devrinde sadrazamlık yapmış bir hekim olan Cerrah Mehmed Paşa'dan alır.