İçeriğe atla

Emin Bilgiç

Emin Bilgiç
Doğum8 Ocak 1916
Isparta, Şarkikaraağaç
Ölüm21 Ocak 1996
Ankara
MilliyetTürk
EğitimAnkara Üniversitesi
Kariyeri
DalıSümeroloji
Çalıştığı kurumlarAnkara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi
Doktora öğrencileriVeysel Donbaz

Mehmet Emin Bilgiç[1][2][3] (8 Ocak 1916; Şarkikaraağaç, Isparta - 21 Ocak 1996, Ankara), Türk akademisyen ve sümerolog. Türk Ocakları eski Genel Başkanıdır.

Hayatı

Emin Bilgiç, Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesinde 8 Ocak 1916'da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde öğrenim gördü, 1940 yılında asistan oldu ve 1943 yılında doktorasını aldı. 1955 yılında profesör ve kürsü başkanı oldu. 1966 ve 1968 yıllarında aynı fakültede dekanlık yapmıştır.[4] 1975-1978 ve 1980 yıllarında iki defa Kültür Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yaptı. Bilgiç, Sümeroloji ve Akad çalışmaları ile ünlüdür. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kayınpederidir.[1][2][3]

Bilgiç, 21 Ocak 1996'da Ankara'da öldü.

Kaynakça

  1. ^ a b "PROF. DR. MEHMET EMİN BİLGİÇ'İN ÖZGEÇMİŞİ". 25 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b "Bahçeli "Ekmeleddin" ismini Gül'den aldı". 25 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b "Ekmeleddin İhsanoğlu adını neden değiştirdi?". Haber7. 1 Temmuz 2014. 18 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2014. 
  4. ^ "Emin Bilgiç Kimdir ? - Emin Bilgiç Hayatı ve Biyografisi". www.haberler.com. 8 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekmeleddin İhsanoğlu</span> Türk akademisyen, politikacı ve diplomat

Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu, Türk bilim insanı, kimya ve bilim tarihi profesörü, akademisyen, diplomat, devlet adamı, yazar. 2004 ve 2014 yılları arasında Birleşmiş Milletler'den sonra ikinci büyük uluslararası örgüt olan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın genel sekreterliğini sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Şarkikaraağaç</span> Isparta ilinin bir ilçesi

Şarkikaraağaç eski ve halk arasındaki ismiyle Karaağaç, Isparta ilinin bir ilçesidir. On iki ilçesi bulunan Isparta ilinde nüfus büyüklüğü bakımından üçüncü sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Türkiye Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Bağımsız Türkiye Partisi, 25 Eylül 2001 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "BTP" şeklindedir. Simgesi hilali çevreleyen on altı yıldızdır. Genel başkanı Hüseyin Baş'tır.

Adalet Partisi, hem 1961-1981 yılları arası hem de iki darbe arasında faaliyet yürütmüş liberal muhafazakâr olarak tanımlanan eski bir Türk siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Demokrat Parti (2007)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Demokrat Parti, 23 Haziran 1983 tarihinde kurulan, 27 Mayıs 2007 tarihinde Demokrat Parti adını alan, Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DP" şeklindedir. Simgesi kırattır. TBMM'de 3 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel Başkanı Gültekin Uysal'dır. Yargıtay kayıtlarına göre Türkiye'de kayıtlı olan en eski kuruluşlu siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Sadettin Bilgiç</span>

Mehmet Sadettin Bilgiç, , Türk siyasetçidir.

Hüseyin Avni Coş, Türk bürokrat. Sırasıyla Bingöl, Aksaray, Kırklareli, Aydın ve Adana valisi olarak görev alan Coş, son olarak 2014-2017 yılları arasında Sakarya valiliği görevinde bulundu. Ayrıca Ordu'nun Akkuş, Sivas'ın İmranlı ve Siirt'in Şirvan ilçelerinde kaymakam olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Sadi Bilgiç</span> Türk politikacı

Süreyya Sadi Bilgiç Türk siyasetçi. TBMM XXIII., XXIV. ve XXV. Dönem Isparta milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Şahin (bürokrat)</span>

İbrahim Şahin, Türk bürokrat.

Sait Bilgiç ; 9., 10. ve 11. Dönem Isparta Milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Parti (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Ulusal Parti, Türksolu dergisinin uzun süredir yürüttüğü çalışmaların ardından 16 Mart 2010 tarihinde kurulan kurulan siyasi partidir. Genel başkanı Gökçe Fırat Çulhaoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Emine Ülker Tarhan</span> Türk siyasetçi ve yargıç

Emine Ülker Tarhan, Türk hâkim ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi</span> Türkiyenin 12. cumhurbaşkanını belirleyen seçim

2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanını belirlemek için 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçim. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde cumhurbaşkanının doğrudan halk oyuyla seçildiği ilk seçimdir.

Sibel Bilgiç, Türk şarkıcı ve iş insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hak ve Adalet Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Hak ve Adalet Partisi ya da resmî kısaltmasıyla HAP, kurucu genel başkanı Yiğit Zeki Öztürk ve 49 kurucu ile Ankara'da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Samsun'da 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

Samsun'da 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, 10 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleşen 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminin Samsun sonuçları.

Esra Bilgiç, Türk oyuncu ve modeldir.

Mehmed İhsan Efendi bilinen adıyla Yozgatlı İhsan Efendi, Türk müderristir. Siyasetçi ve akademisyen Ekmeleddin İhsanoğlu'nun babasıdır. Mehmet Âkif Ersoy'un Kur'an mealini yakmasını vasiyet ettiği kişi olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi</span> Ispartada kurulu devlet üniversitesi

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 7141 Numaralı Kanun” ile Isparta'da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ekmeleddin İhsanoğlu'nun 2014 cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası</span> seçim kampanyası

İslam İşbirliği Teşkilatı genel sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi tarafından çatı aday sıfatıyla cumhurbaşkanlığına aday gösterilmiştir. İhsanoğlu'nun adaylığı geçmişi nedeniyle bir kısım CHP'liler tarafından eleştirilmiştir. 23 Haziran 2014'te yapılan bir anket, CHP seçmenlerinin sadece %32'sinin çatı adaydan memnun olduğunu, buna karşın MHP tabanında bu oranın %75 olduğunu göstermiştir. Özellikle laiklik konusundaki eleştirilerin önünü almak için İhsanoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı bir basın toplantısında Atatürk'ten "milli kahraman" olarak söz etmiş ve birçok kitabında laikliğe vurgu yaptığını belirtmiştir. 4 Temmuz 2014'te ise kendisinin Atatürk düşmanı olmadığını ve dini siyasete alet etmenin sıkıntıya yol açacağını söylemiştir. CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal, adayın seçilmesinde kendilerinin rolü olmamasını eleştirmiştir.