İçeriğe atla

Emin Ali Bedirhan

Emin Ali Bedirhan
Doğum1851
Kandiye, Girit, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm1926
Mısır
MilliyetKürt
MeslekYargıç, Politikacı
HareketKürdistan Teali Cemiyeti
Çocuk(lar)Celadet Ali Bedirhan
Kamuran Ali Bedirhan
Süreyya Bedirhan

Emin Ali Bedirhan (1851, Girit, Kandiye - 1926, Kahire) Kürt politikacı. Kürt Dayanışma ve Terakki Cemiyeti'nin kurucu üyesi ve Kürdistan Teali Cemiyeti'nin başkan yardımcısıydı.

Emin Ali, Botan Prensliği'nin son kalıtsal hükümdarı Bedirhan Bey ve eşi Rewshen'in oğluydu.[1] Osmanlı İmparatorluğu'nun bir devlet okuluna gitti ve mezun olduktan sonra Osmanlı bürokrasisinde kariyer yapmaya başladı. On altı yaşında Girit'ten ayrıldı ve formasyonunu almak için İstanbul'a gitti. 1873'te Kandiye'ye döndü. Orada yerel Osmanlı idaresinde çalıştı.[1]

Hoybun'un kurucularından Celadet, Kamuran ve Süreyya Bedirhan'ın babalarıdır.

Profesyonel kariyer

1880'lerde adliye müfettişi oldu ve 1879'da çıkarılan yargı reformlarını uygulamak için Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli şehir ve mahkemelerinde çalıştı.[2] 1888'de görevinden alındı ve görünüşe göre ilk olarak İstanbul belediye meclisine atandığı 1894 yılına kadar işsiz kaldı. 1900'lerin başında yeniden adli müfettiş olarak atanarak imparatorluğun Edirne ve Ankara gibi çeşitli şehirlerine gönderildi.[3]

1906–1908 arası sürgün

1906'da kuzeni Abdürrezzak Bedirhan ve kardeşi Ali Şamil Bedirhan'ın İstanbul Belediye Başkanı Rıdvan Paşa'nın öldürülmesine karışmakla suçlanmasının ardından sürgüne gönderilen Emin Ali'nin kariyeri ani bir dönüş yaptı.[4]

Kürt örgütleriyle ilişkiler

Sultan II. Abdülhamid'e karşı Jön Türk Devrimi'nin ardından İstanbul'a dönmesine izin verildi ve 1908'de Kürt Yardımlaşma ve Terakki Cemiyeti'nin kurucu üyesi oldu. O dönemde kendisi de Kürt hareketi mensubu olduğu için Abdülkadir Ubeydullah ile yakın ilişkiler kurdu. Ancak Cemiyet, 1909'da İttihat ve Terakki Cemiyeti (İTC) tarafından yasaklandı.[5] 1918'de Abdülkadir'in cumhurbaşkanlığına seçilmesine karşı çıkarak Kürdistan Teali Cemiyeti'nin[4] Başkan Yardımcılığına seçildi. Ancak Abdülkadir müstakbel bir Türk devleti içinde özerkliği savunurken, Emin Ali Bedirhan Kürt bağımsızlığından ve aynı zamanda devletin bir padişah tarafından halife olarak tanınmasından yana olduğu için tartışmalar devam etti.[6] Emin Ali, Paris Barış Konferansı müzakerelerinde de aktif olarak yer aldı. Paris'teki Barış Görüşmelerinde Kürdistan'ı Teali Cemiyeti'ni temsil eden Şerif Paşa'ya karşı Van vilayetinin bir Kürdistan'a dahil edilmesi görüşünü savundu. Paris'teki barış konferansı başkanına bir mektup yazdı ve İstanbul'daki İngiliz temsilcisi Richard Webb'e kendisine göre gelecekteki bir Kürdistan'ı içermesi gereken bir harita gösterdi.[7]

Emin Ali, bağımsız bir Kürdistan'ı savunan Kürt Sosyal Örgütleri Derneği'ni kurmaya devam edecekti.[8] Kürt davasından vazgeçmedi ve desteğini alabildiği Yunan diplomatlarla yakın ilişkiler kurdu. Daha sonra o ve oğlu Celadet Bedirhan da Musul'da bir Kürt ayaklanmasını kolaylaştırmak için İngilizlerden destek istediler, ancak İngilizler davayı desteklemeyi reddettiler.[9] Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması yakın olduğu için Mısır'a sürgüne gitti ve 1926'da burada öldü.[10]

Kültürel ilgi alanları

Emin Ali, Kürt edebiyatıyla ilgilendi ve Kürtçe şiir yazdı,[11] aynı zamanda klasik batı müziğine de tutkuluydu.[11] Yunanca, Fransızca, Arapça, Türkçe ve Kürtçe biliyordu.[4]

Aile

İki kez evlendi ve sekiz çocuk babasıydı: Süreyya, Celadet, Kamuran, Hikmet, Tevfik, Safder, Bedirhan ve Meziyet.[11]

Kaynakça

  1. ^ a b Narratives of the History of the Ottoman-Kurdish Bedirhani Family in Imperial and Post-Imperial Contexts: Continuities and Changes (İngilizce). University of Bamberg Press. 3 Nisan 2018. ss. 343-344. ISBN 978-3-86309-551-2.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Henning, Barbara (2018), p. 344
  3. ^ Henning, Barbara (2018), p. 344–345
  4. ^ a b c Kurdish notables in the Ottoman Empire. State University of New York Press. 2004. s. 95. ISBN 9780791459935.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  5. ^ Olson Robert W. (1989), p. 15
  6. ^ The emergence of Kurdish nationalism and the Sheikh Said Rebellion, 1880-1925 (İngilizce). University of Texas Press. 1989. ss. 63. ISBN 978-0-292-77619-7.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ Hasan Özoğlu (2004),pp. 39–40
  8. ^ Hasan Özoğlu (2004), p. 98
  9. ^ Olson, Robert W. (1989), p. 24
  10. ^ Hasan Özoğlu (2004),p. 100
  11. ^ a b c Narratives of the History of the Ottoman-Kurdish Bedirhani Family in Imperial and Post-Imperial Contexts: Continuities and Changes. University of Bamberg Press. 2018. s. 347. ISBN 978-3863095512.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":1" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Celadet Ali Bedirhan</span> Kürt dilbilimci

Celadet Ali Bedirhan, Kürt milliyetçisi dilbilimci, yazar, diplomat ve siyasetçi. Öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamlamıştır. Daha sonra Münih Ludwig Maximilian Üniversitesinde doktorasını tamamlamıştır. Kürt milliyetçi örgütü Hoybun'un ilk başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Şerif Paşa</span> Osmanlı siyaset adamı ve Stockholm ortaelçisi

Mehmet Şerif Paşa, Kürt Şerif Paşa adıyla da bilinir, Osmanlı siyaset adamı.

Kürdistan Teali Cemiyeti, Kürt Teali Cemiyeti, 30 Aralık 1918'de İstanbul'da kurulan ve doğu illerinde şubeleri açılan, bağımsız bir Kürt devleti kurulmasını amaçlayan cemiyet. Cemiyetin adı, Kürdistan Yükselme Derneği anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Edward William Charles Noel</span>

Edward William Charles Noel, E. W. C. Noel, Edward Covbertin Noel, Mondros Mütarekesi'nde Doğu Anadolu'da faaliyet göstermiş İngiliz istihbarat subayı.

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Cemilpaşa</span> Kürt siyasetçi

Ekrem Cemilpaşa ya da Ekrem Cemil Paşa (Burc) ya da Cemilpaşazade Ekrem, Kürt siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Hoybun</span> Kürt milliyetçi örgütü

Hoybun 5 Ekim 1927'de Lübnan'da kurulan Kürt milliyetçi siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Abdülkadir</span>

Seyit Abdülkadir Efendi, Şeyh Said İsyanı'ndan sonra idam edilmiş Kürt siyasetçi. Nakşibendi şeyhi olup Şeyh Ubeydullah Nehri'nin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Ali Çınar</span> Kürt kökenli Türk mühendis, akademisyen ve iş insanı

Tevfik Ali Çınar; Kürt kökenli Türk mühendis, akademisyen, iş insanı ve 1940-1942 yılları arasında Galatasaray Spor Kulübü başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Kürt milliyetçiliği</span> siyasal ideoloji

Kürt milliyetçiliği, Kürtlerde, halk olma bilincinin kültürel ve siyasal eyleme yönlendirilmesini ifade eden kavramdır. Kürtlerin çoğunluk olduğu toprakları Kürdistan olarak tanımlayan ve bağımsız bir Kürt devleti kurulmasını savunan siyasi hareket olmakla birlikte, Kürtlerin yaşadıkları topraklarda diğer etnik gruplar ile eşit haklara sahip olmasını, Kürtçenin resmî dil ve eğitim dili olmasını savunan siyasi görüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ali Galip Olayı</span> Sadrazam Damat Ferit Paşa hükûmetinin gerçekleştirdiği girişim

Ali Galip Olayı, Sadrazam Damat Ferit Paşa hükûmetinin, Elazığ Valisi Ali Galip Bey'in önderliğinde Sivas Kongresi'nin yapılmasını engellemeye ve Mustafa Kemal Paşa'yı ortadan kaldırmaya, Heyet-i Temsiliye ve Millî Mücadeleyi durdurmaya çalıştığı girişim.

Kürdistan Eyaleti Osmanlı İmparatorluğu'nda bir eyaletti. Osmanlı'da ilk kez bu eyaletle birlikte "Kürdistan" kelimesi bir coğrafi bölge yerine bir idari bölümün adı olarak kullanıldı. Diyarbakır Eyaleti'nin isminin bölgenin genel coğrafi ismi olan Kürdistan olarak değiştirilmesi sonucu olagelmiştir. Kısa ömürlü bir eyaletti, 1846 ve 1867 arasında 21 yıl kadar kullanımda kaldı. Bu süreç, bölgede güçlü Kürt bir liderin eksikliğiyle dikkat çekti. Nakşibendî ve Kadirî şahların ve tarikatların yükselmesine sebep oldu.

<span class="mw-page-title-main">Bitlis Ayaklanması (1914)</span> Osmanlı İmparatorluğunda çıkmış bir Kürt isyanı

Bitlis Ayaklanması, 1914 başlarında Osmanlı İmparatorluğu'nda bir Kürt ayaklanmasıydı. Ayaklanma, Rus İmparatorluğu tarafından desteklendi. Musul Vilayeti'ndeki Barzan'da da Rusya tarafından desteklenen birbirleriyle ilgisiz bir Kürt ayaklanmasıyla eş zamanlı olarak gerçekleşti. Daha sonra Kürt milliyetçi tarihçiliği, ayaklanmayı Kürt milliyetçi mücadelesinin bir parçası olarak tasvir etti, ancak asıl nedenleri zorunlu askerlik ve vergilendirmeye karşı çıkıştı. Ayaklanma Mart ayı başlarında Kürt savaşçılarla Osmanlı jandarmaları arasında bir çatışmayla başladı ve Osmanlı jandarması geri çekilmek zorunda kaldı. Kürtler daha sonra Bitlis şehrini kuşattı ve 2 Nisan'da şehri ele geçirdi. Ardından Muş ve Van'dan sevk edilen Osmanlı kuvvetleri isyanı bastırdı. Ayaklanmanın 4 Nisan'daki başarısızlığından sonra, isyancı liderlerden Molla Selim Rusya'ya sığındı.

Roger Lescot (1914–1975), Kürt dili üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Fransız oryantalist ve diplomattı.

Kamuran Ali Bedirhan, Kürt milliyetçisi, avukat, yazar ve siyasetçi. Lise öğrenimini Galatasaray Lisesinde gördü. Bir süre İstanbul'dan ayrıldıktan sonra tekrar geri dönüp İstanbul Üniversitesinde Hukuk okudu. Kürdistan Teali Cemiyetinin kurucuları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Nureddin Zaza</span> Kürt siyasetçi, yazar ve şair

Nureddin Zaza Kürt siyasetçi, yazar ve şair. Suriye Kürdistan Demokrat Partisi'nin kurucu ortağı ve Paris Kürt Enstitüsü'nün kurucu üyesi olan Zaza, Kürt milliyetçisi parti Hoybun'un üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Bedirhan</span>

Süreyya Bedirhan, Bedirhan Bey'in soyundan gelen ve Bedirhan ailesinin bir üyesi olan bir Kürt prensiydi. Kürt bağımsızlığının etkili bir destekçisi, gazeteci ve yazardı. Eserleri, Bletch Chirguh müstear adıyla da bilinir. Bedirhan ailesinin diğer üyeleri gibi, İslam'ın Kılıcı ve İslam peygamberi Muhammed'in generali ve arkadaşı Halid bin Velid'in soyundan geldiğini iddia etti.

Arap Kemeri, Suriye Baas hükümetinin Haseke Valiliği'nin kuzeyindeki Kürt bölgelerini Araplaştırma projesidir. Projenin temel amacı bölgenin etnik yapısını Araplar lehine çevirmek ve diğer etnik grupların, özellikle de Kürtlerin aleyhine çevirmekti. Proje Esad Gölü'nün oluşturulması ile yerlerinden edilen Arapların Kürt bölgelerine yerleştirilmesiyle arazilerin ele geçirilmesini içeriyordu.

Hüsnü el-Barazi başbakanlık yapmış Suriyeli Kürt bir siyasetçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kürt Ahmed İzzet Paşa</span> Osmanlı Kürt, vali ve bakan

Kürt Ahmed İzzet Paşa, Kambur Ahmed İzzet Bey olarak da bilinir,, bir Osmanlı Kürt, vali ve bakandır. Kürt Said Paşa'nın üvey kardeşi ve Mehmed Şerif Paşa ile Kürt Fuad Paşa'nın amcası Hüseyin Paşa'nın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Mevlânzâde Rifat</span> Osmanlı Kürt gazeteci ve şair

Mevlânzâde Rifat Bey, Osmanlı Kürt bir gazeteci ve şairdi, ailesi Süleymaniye kökenliydi ve Hâlid Bağdâdî'nin soyundan gelir.