İçeriğe atla

Emin Çizenel

Akdeniz Üniversitesi'ndeki söyleşisi sonrası (Ekim 2023)
Çizenel'in tasarladığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı

Emin Çizenel (d. 1949, Malya), Kıbrıslı Türk ressam. Liseyi Limasol'da okudu. 1974'te İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinin Yüksek Resim Bölümünden mezun oldu.[1] Buradaki eğitimini Devrim Erbil Atölyesi'nde gördü; mezuniyetinin ardından çalışmalarını bir süre Viyana'da devam ettirdi.[2]

1972-73 yılında Ankara ve İstanbul'daki "Beş Kıbrıslı Genç Ressam" sergisinde eserleri sergilendi. İlk kişisel sergisi olan "Çocukça 79", 1979'da Lefkoşa'da gerçekleşti. 1989'da Ankara'da gerçekleşen Uluslararası Asya-Avrupa Bienalinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti temsilcisi olarak yer aldı.[3]

1970'lerden itibaren bağımsız olarak çalışan Çizenel'in eserleri Kıbrıs, Türkiye ve İngiltere'nın yanı sıra farklı batı ülkelerinde de grup sergilerinde ve kişisel sergilerde yer almıştır.[4]

Çoğu eserinde Kıbrıs ve ada tarihinin yansıması olan kimlik, benlik meseleleriyle ilgili temalar işler. "Kıbrıslı gibi hissedebilen ve bu kimliği global bir bakış açısıyla şekillendirmeyi başaran bir sanatçı" olarak değerlendirilir.[4] İnformel bir biçim anlayışına sahip olan eserleri soyutçu eğilimler gösterir.[3]

Kuzey Kıbrıs'ta resim ve resim tarihi eğitimi de verdi.[2]

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağını tasarlayan ve çizen ressamdır.[5]

Kaynakça

  1. ^ Hakeri, Bener Hakkı (2006). Kültürümüzde Sanatçılar ve Yazarlar İsimler Sözlüğü (3. bas.). Lefkoşa: Hakeri Yayınları. s. 26. 
  2. ^ a b "Emin Çizenel". Cypnet. 10 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  3. ^ a b "Emin Çizenel". turkishpaintings.com. 16 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  4. ^ a b Ulubatlı, Derya (20 Ekim 2017). "Adalı Bir Ruh, Dünyalı Bir Bakış: Emin Çizenel". Yenidüzen. 30 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  5. ^ "KKTC bayrağını Necmettin Erbakan'ın çizdiği iddiası - Teyit". teyit.org. 17 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rauf Denktaş</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Rauf Raif Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve yazardır. Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. 1983'ten 2005'e kadar toplamda 21 yıl 5 ay 9 gün cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı</span> KKTCnin ulusal bayrağı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı, Kuzey Kıbrıs'ı temsil eden, beyaz fon üzerine üstte ve altta olmak üzere iki, kırmızı, boydan boya şerit ile, ortada kırmızı renkli ay yıldızdan oluşan bayraktır. Bugünkü hâli 7 Mart 1984 tarihinde Cumhuriyet Meclisi tarafından onaylanmıştır.

İsmet Vehit Güney,, Kıbrıs Türkü ressam, karikatürist ve halen Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından ulusal bayrak olarak kullanılan Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı'nın tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Devrim Erbil</span> Türk ressam

Devrim Erbil, Türk ressam, Devlet Sanatçısı sanat eğitimcisi ve öğretim üyesi.

Ferruh Başağa Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Güzelyurt (ilçe)</span> Kuzey Kıbrıs ilçesi

Güzelyurt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin altı ilçesinden biri. Yönetim merkezi Güzelyurt'tur. Yüzölçümü 381 kilometrekaredir.

Mehmet Hasgüler Kıbrıslı Türk akademisyen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Bener Hakkı Hakeri</span>

Bener Hakkı Hakeri, Kıbrıslı Türk gazeteci, araştırmacı, tarihçi, şair ve yazar.

Yaşar İsmailoğlu, Kıbrıs Türkü yazar.

Nazif Süleyman Ebeoğlu, Kıbrıs Türkü yazar ve şair.

Hale Şakar Ürkmezgil ; Türk heykeltıraş.

Güzin Duran, Türk ressam ve hattat.

Arman Ratip, Kıbrıslı Türk piyanist, besteci ve gazeteci. 1954'te girdiği Lefkoşa İngiliz Okulundan 1960'ta çıktı. Bunun ardından Londra'da eğitimini sürdürdü, profesyonel olarak müziğe burada başladı. 1966-69 yılları arasında London School of Journalism'de gazetecilik eğitimi gördü, buradan mezun oldu. Farklı dönemlerde Bozkurt, Halkın Sesi ve Zaman gazetelerinde Londra muhabirliği yaptı. İngiltere'de konserler verdi ve EMI şirketinden bestelerinden oluşan iki albüm çıkardı. Bunların ikincisi 1973 yılında çıkardığı, Spy From Istanbul plağıdır. Bu LP hakkında makale yayımlayan London Evening Standard, albümü ve Ratip'in müzikal çalışmalarını olumlu değerlendirdi. 1979'da Kuzey Kıbrıs'a döndü. Burada PAN dergisini kurdu.

Faize Özdemirciler, Kıbrıslı Türk şair ve yazardır.

Nilgün Güney Kıbrıs Türkü ressam, yazar. Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağının tasarımcısı olan Kıbrıslı Türk ressam İsmet Güney'in kızıdır.

Kâmil Özay, Kıbrıslı Türk şair ve yazardır.

Nazemin M. Gelen, Kıbrıslı Türk romancı.

Aslı Giray, Kıbrıslı Türk müzisyen.

Ruzen Atakan, Kıbrıslı Türk ressam ve eğitimcidir. 1966'da Akıncılar'da doğan Atakan, dönemin Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kurulan iki toplumlu Kültür ve Sanat Teknik Komitesi'nin üyesidir. 1988 yılında Gazi Üniversitesi'nin Resim Bölümü'nden mezun olan Atakan, 2003 yılından itibaren günümüze kadar birçok iki toplumlu etkinlik ve sergiye katılmıştır. Uzun bir süredir Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nde resim öğretmenliği yapmaktadır.