İçeriğe atla

Emily J. Harding

Emily Jane Harding Andrews (d. 1850, Bristol, İngiltere - 1940, Sutherland Shire, Avustralya), Britanyalı sanatçı, illüstratör ve süfrajettir.

Erken dönemi

Harding, 1850'de İngiltere'nin Bristol kentinde dünyaya geldi. Clifton Kadınlar Koleji ve Bristol Sanat Okulu'nda eğitimini tamamladı.[1]

Kariyeri

Kariyerinin ilk yıllarında minyatür konusunda uzmanlaştı. Bunlardan biri 1877'de Kraliyet Akademisi sergisine dahil edildi. 1880'lerin ortalarında Harding çoğunlukla çocuk kitapları için illüstrasyon yapmaya eğildi. İstisnalar olsa da[2] evlenmeden önceki soyadını kullanmıştır.[3]

Harding, kadınlara eşit oy hakkı için mücadele etmiştir.[4] Çeşitli süfrajet örgütlerine katılarak bu yönde karikatürler çizmiştir.[5] 1908'de The Guardian editörüne, aktivistlere şiddet uygulanmasını kınayan bir mektup yazmıştır.[6]

Özel hayatı

1897'de kendi gibi sanatçı olan Edward William Andrews ile evlendi.[3] Harding'in eşi 1915'te öldü ve Harding, Avustralya'ya göç etti. 1940'ta Sutherland Shire'de hayata gözlerini yummuştur.

Kaynakça

  1. ^ "Suffrage Stories/Women Artists: Emily Jane Harding Andrews". Woman and her Sphere (İngilizce). 21 Kasım 2014. 6 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2019. 
  2. ^ E.g. File:Convicts Lunatics and Women! Have No Vote for Parliament, ca. 1907-1918.jpg is signed "Emily J. Harding Andrews"
  3. ^ a b "Suffragettes and art". Uncover your ancestors (İngilizce). 6 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2019. 
  4. ^ "Harding, Emily Jane 1850-1940 | Artist Biographies". Artist Biographies: British and Irish Artists of the 20th Century. 3 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2019. 
  5. ^ Tickner, Lisa (31 Mart 1988). The Spectacle of Women: Imagery of the Suffrage Campaign 1907-14 (İngilizce). University of Chicago Press. s. 50. ISBN 9780226802459. 
  6. ^ "Women and Physical Force". The Guardian. 16 Aralık 1908. s. 9. 20 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2019 – Newspapers.com vasıtasıyla. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bristol</span> İngilterede bir şehir

Bristol, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Batı bölgesinde bulunan bir törensel kontluk ve tek-seviyeli-yerel-idare-bölgesi ve bir şehirdir. Bristol'a şehir olma krallık beratı 1155'te ve idari kontluk olma beratı ise 1373'te verilmiştir. 13. yüzyıldan beri 500 yıl Bristol İngiltere'nin en büyük üç şehri arasında bulunmuş ve sıralamada yerini ancak 18. yüzyıl sonlarında Kuzey ve Kuzey-Batı İngiltere'deki sanayi şehirlerinin gayet hızla gelişmeleri sonucu kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emmeline Pankhurst</span>

Emmeline Pankhurst, radikal feminizm kuramcısı, süfrajet ve kadın hakları savunucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Kadınların Sosyal ve Politik Birliği</span>


Kadınların Sosyal ve Politik Birliği Birleşik Krallık'ta kadın hareketleri çerçevesindeki öncü örgütlerden birisidir. Üyelerin süfrajet olarak tanımlandığı ilk gruptur.

69. Altın Küre Ödülleri, 15 Ocak 2012 tarihinde Beverly Hills, California'da bulunan Beverly Hilton Hotelinde sahiplerine verildi. Sunuculuğunu Ricky Gervais'in yaptığı, Japon müzik gruplarından X Japan'ın lideri Yoshiki Hayashi tarafından geceye özel müzikler bestelendiği ödül töreninin adayları 15 Aralık 2011 tarihinde Woody Harrelson, Sofia Vergara, Gerard Butler ve Rashida Jones tarafından açıklandı. The Artist filmi üç ödül, The Descendants filmi ise iki ödül kazanarak gecenin en fazla ödül kazanan filmleri oldu. Televizyon kategorisinde Homeland dizisi iki ödül aldı

Theraphosidae, Araneae takımına bağlı bir örümcek familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kadınlara oy hakkı</span>

Kadınlara oy hakkı, kadınların seçimlerde oy kullanma hakkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Characidae</span> takımından subtropikal ve tropikal tatlı su balık familyasıdır

Characidae (karaksgiller), Characiformes alttakımına bağlı bir hayvan familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sela Ward</span> Amerikalı oyuncu

Sela Ann Ward, Amerikalı oyuncudur. Başarılı oyunculuğu ile Emmy Ödülü ve Altın Küre Ödülü kazanmıştır. Amerikan CBS kanalı polisiye televizyon dizisi CSI: NY ile adını duyurdu. Oyuncu 11 Temmuz 1956'da Meridian, Mississippi'de doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Kadınların oy hakkının zaman çizelgesi</span>


Kadınlara oy hakkı dünyanın farklı ülkelerinde farklı zamanlarda tanınmış olan haktır. Birçok ülkede kadınlara oy hakkı, genel oy hakkından önce tanındığından belirli sınıf veya ırka mensup erkekler ve kadınlar halen oy kullanamamaktadır. Bazı ülkeler her iki cinsiyete de aynı zamanda oy hakkı tanımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Emily Davison</span> İngiliz kadın hakları aktivisti

Emily Wilding Davison 20. yüzyılın ilk yıllarında Birleşik Krallık'ta kadınların oy hakkına sahip olabilmesi için mücadele etmiş bir süfrajettir. Mücadele verdiği 9 olayda tutuklanmış, 7 defa açlık grevine gitmiş, 49 olayda da mücadeleyi bırakmaya zorlanmıştır. 1913'te Epsom Derbisi adı verilen at yarışlarında yarış esnasında protesto için sahaya girdiği anda Kral V. George 'un atı Anmer'in altında kalmış ve ölmüştür. Cenaze töreni WSPU(Women's Social and Political Union-Kadınların Sosyal ve Politik Birliği) tarafından 14 Haziran 1913'te düzenlenmiştir. 5.000 süfrajet ve Londra sokaklarında sıralanan hayranlarıyla birlikte 50.000 kişinin katıldığı cenaze töreninde, Davison'ın naaşı Bloomsbury'deki kilise töreninden sonra trenle Morpeth, Northumberland'daki aile mezarlığına defnedilmiştir.

Bu, hem etnik Ruslar hem de diğer etnik kökenlerden insanların Rusya, Sovyetler Birliği ve Rus İmparatorluğu'nun 20. yüzyıl Rus ressamları listesi'dir. Bu liste, hem Rusya'da doğan fakat sonra göç eden hem de başka yerde doğan fakat Rusya'ya göç eden ve/veya uzun zamandır orada çalışan ressamları içermektedir. Ressamlar, alfabetik tablolarda kronolojik sıralamada düzenlenmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Shirin Neshat</span> New Yorkta yaşayan; film, video ve fotoğraf çalışmalarıyla tanınan İranlı görsel sanatçı

Shirin Neshat New York'ta yaşayan, film, video ve fotoğraf çalışmalarıyla tanınan İranlı çağdaş sanatçıdır. Sanat eserleri, İslam ve Batı, feminenlik ve maskülenlik, kamusal yaşam ve özel yaşam, gelenek ve modernite arasındaki tezatları işler. Neshat, 1999 yılında 48. Venedik Bienali Uluslararası Ödülü'nü kazanmış, 2009 yılında 66. Venedik Film Festivali'nde En İyi Yönetmen dalında Gümüş Aslan ödülü sahibi olmuş, Huffington Post eleştirmeni G. Roger Denson tarafından On Yılın Sanatçısı seçilmiştir. Yale Üniversitesi Sanat Okulu fotoğraf bölümünde ders vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vickers Wellington</span>

Vickers Wellington, Vickers-Armstrong tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir uzun menzilli bombardıman uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında, Bombardıman Komutanlığı'nın temel bombardıman uçaklarından biri olarak gece bombacısı olarak yaygın bir şekilde kullanıldı.

Emily Winterburn, Yorkshire'da yaşayan İngiliz yazar, fizikçi ve bilim tarihçisidir. Leeds Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesidir. The History Press tarafından 2017 yılında yayınlanan Caroline Herschel'in Sessiz Devrimi kitabını yazdı.

<span class="mw-page-title-main">1900'ler</span> onyıl

1900'ler, 1 Ocak 1900'de başlayan ve 31 Aralık 1909'da sona eren, Gregoryen takviminin içinde bulunan ve 20. yüzyıl için ilk onyıldır.

<span class="mw-page-title-main">Oy hakkı</span>

Oy hakkı, politik imtiyaz, halka açık politik seçimler üzerinde kullanılan oyun hukuki hakkıdır. Dilden dile değişmekle birlikte bazen seçime aday olma hakkı olan pasif oy hakkından ayırt edilebilmesi için aktif oy hakkı da denir. Aktif ve pasif oy kullanma kombinasyonunada bazen tam oy hakkı denir.

<span class="mw-page-title-main">Mona Caird</span>

Alice Mona Caird bir İngiliz romancı ve deneme yazarıdır. Feminist yazıları ve görüşleri 19. yüzyılın sonlarında tartışmalara yol açtı. Aynı zamanda hayvan hakları ve sivil özgürlüklerin savunucusuydu ve Yeni Kadın'ın kamusal alandaki çıkarlarının geliştirilmesinde rol oynadı.

Barbara Caine, Avustralyalı tarihçi, akademisyen ve feminist. "Member of the Order of Australia" nişanı sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Annie Dale Biddle Andrews</span> Amerikalı kadın matematikçi (1885-1940)

Annie Dale Biddle Andrews, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'den matematik alanında Ph.D. derecesi alan ilk kadındır.

Anti-süfrajizm veya oy hakkı karşıtlığı, 19. yüzyılın sonlarında Avustralya, Kanada, İrlanda, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde kadınların oy hakkına karşı kampanya yürütmek amacıyla başlayan ve hem erkek hem de kadınlardan oluşan bir siyasi harekettir. Anti-süfrajizm bir dereceye kadar kadınlar için statükoyu korumaya çalışan klasik muhafazakâr bir hareketti. 1916'ya kadar oy kullanma hakkına karşı örgütlenen Amerikalı kadın sayısı, oy kullanma hakkı lehine örgütlenenlerden daha fazlaydı. Anti-süfrajizm, kadınların ev içinde tam özgürlük hakkına sahip olduğu inancı olan "ev içi feminizm" ile ilişkilendirildi. Amerika Birleşik Devletleri'nde bu aktivistler genellikle "remonstrant" ya da "antis" olarak anılıyordu.