İçeriğe atla

Emilija Redžepi

Emilija Redžepi
Emilija Rexhepi
2017'de Redžepi
İdare ve Yerel Yönetim Bakanı
BaşkanHashim Thaçi
Başbakan Albin Kurti
Yerine geldiğiAdrijana Hodžić
Kosova Meclisi üyesi
Görev süresi
2014-2020
BaşkanAtifete Jahjaga
Hashim Thaçi
Başbakan Isa Mustafa
Ramush Haradinaj
Kişisel bilgiler
Partisi Yeni Demokrat Parti
Çocuk(lar) 1
Mesleği Politikacı

Emilija Redžepi (ArnavutçaEmilija Rexhepi), Kosovalı Boşnak politikacı ve Kosova Meclisi'nde Yeni Demokrat Partisi üyesidir.

Kariyeri

Emilija Redžepi, Kosovalı bir Boşnak'tır.[1] Redžepi, Kosova'nın ülkedeki Boşnak'lara destek olmamasını eleştirmiş ve Boşnak Cemaati gününde gerçekleşen bir konferansta yaptığı konuşmada, Boşnakça öğretilmesini ve geleneklerinin desteklenmesini desteklemiştir.[2] Kosova Meclisi'nde[2] Yeni Demokrat Partisi üyesi olmasının yanı sıra,[3] Bosna-Hersek'i Kosovalılara vize alma koşulundan vazgeçirmeye teşvik etmiştir.[1]

Redžepi'nin kızı 2015 yılında kaçırıldı ve "ne yaptığına dikkat et" notuyla bir tehdit bırakıldı.[4] 2017 yılında önemli bir Boşnak nüfusa sahip olan Prizren Belediye Başkanlığına adaylığını açıkladı.[2][5] Bu, partisinin desteğini aldıktan sonra oldu.[5] Seçimlerin sonunda %5'ten daha az oy aldı.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b Zejneli, Amra (17 Mayıs 2016). "Kosovo: Vađenje viza za BiH donosi brojne prepreke". Radio Free Europe/Radio Liberty (Hırvatça). 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2017. 
  2. ^ a b c Zejneli, Amra (28 Eylül 2015). "Svi problemi bošnjačke zajednice na Kosovu". Radio Free Europe/Radio Liberty (Hırvatça). 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2017. 
  3. ^ "Emilija Redžepi". Republic of Kosovo Assembly. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2017. 
  4. ^ "Oteta pa puštena ćerka Emilije Redžepi". Radio Kim (Hırvatça). 11 Kasım 2015. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2017. 
  5. ^ a b "Emilija Redzepi – kandidat NDS-a za gradonacelnika Prizrena". Info-KS.net. 20 Ağustos 2017. 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2017. 
  6. ^ "Rezultatet preliminare të KQZ-së, për regjionin e Prizrenit". Telegrafi. 22 Ekim 2017. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatça</span> Hırvatistanın resmi dili

Hırvatça (hrvatski), Slav dillerinin güney grubundan, Hırvatların konuştuğu dildir. Sırpça, Karadağca ve Boşnakça'nın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dilinin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Bugün Hırvatistan Cumhuriyeti'nin ve Avrupa Birliği 'nin resmî dili olması dışında Bosna-Hersek'in fiiliyatta üç etnik yapılı bölümlenmesi sebebiyle burada da resmiyete sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Savaşı</span>

Kosova Savaşı veya 1998-1999 Kosova Savaşı, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ordusunun, bağımsızlık isteyen Kosova Kurtuluş Ordusu’na ve bu örgüt yanında yer alan milis güçlerine karşı yürüttüğü operasyon ve buna karşı NATO'nun başlattığı müdahaledir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandar Vučić</span> 5. Sırbistan cumhurbaşkanı

Aleksandar Vučić, Sırbistan'ın 5. ve şimdiki cumhurbaşkanı olan bir Sırp siyasetçidir. 2008'de aşırı milliyetçi Sırp Radikal Partisi'nden ayrıldıktan sonra, popülist muhafazakâr Sırp İlerleme Partisi'nin (SİP) kurucularından biri oldu ve 2012'den beri parti başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Güvenlik Kurulu (Kazakistan)</span>

Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Kurulu Kazakistan'da bir istihbarat organıdır. 13 Temmuz 1992 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Bağımsızlık Bildirgesi</span>

Kosova Bağımsızlık Bildirgesi, Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmesidir. Kosova'nın bağımsızlığı 17 Şubat 2008 tarihinde katılımcıların oy birliği ile Kosova Meclisi'nde okunan bağımsızlık bildirgesi ile gerçekleşti. Sırp azınlığın 11 temsilcisi ise bağımsızlığı boykot etti. Bu 7 Eylül 1990 tarihinde Kosovalı Arnavut siyasi kurumlar tarafından gerçekleştirilen bağımsızlık ilanından sonra ikinci bağımsızlık ilanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bajram Rexhepi</span>

Bajram Rexhepi, Kosovalı siyasetçi. Eski Kosova Cumhuriyeti İçişleri Bakanı ve Kosova Meclisi üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Idriz Ajeti</span>

Idriz Ajeti, Arnavutluk dili ve tarihi konusunda uzmanlaşmış Arnavut asıllı Kosovalı dilbilimci, tarihçi ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Sosyal Demokrat Partisi</span> Bosna Hersekte sosyal-demokratik siyasi parti

Bosna-Hersek Sosyal Demokrat Partisi Bosna-Hersek'te sosyal-demokrat bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk ve Kosova'nın birleşmesi</span> Politik görüş

Arnavutluk ve Kosova'nın birleşmesi, Arnavutluk ile Kosova'nın, 2008 Kosova bildirgesinin ilanının ardından ortaya çıkan politik görüştür. Bu fikir irredantist Büyük Arnavutluk kavramıyla ilişkilidir. Kosovalıların %93'ü etnik olarak Arnavuttur.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Halklar Meclisi</span>

'Bosna-Hersek Halklar Meclisi, Bosna-Hersek Parlamenterler Meclisi'nin Temsilciler Meclisi ile birlikte görev yapan iki meclisinden biridir. 14 Aralık 1995 tarihinde kabul edilen Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla kurulmuş olan meclis, entite meclislerince seçilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'nın Avrupa Birliği üyelik süreci</span>

Kosova'nın Avrupa Birliği üyeliği yolundaki en önemli engeli bağımsızlık ilanı olan Şubat 2008 tarihi itibarıyla üye ülkelerin anlaşmazlıkları olmasıdır. Kosovalı siyasetçiler Kosova'nın 2025 yılında AB'ye katılmasını beklediklerini duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Kosova demografisi</span>

Kosova Demograsinin incelemesini yapan, Kosova İstatistik Ajansı, nüfusun yoğunluğu, etnik köken, eğitim düzeyi, nüfusun sağlığı, ekonomik durumu, dini bağlantıları ve nüfusun diğer yönleri gibi Kosova nüfusunun çeşitli demografik özelliklerini takip etmektedir. Normalde on yıllık aralıklarla yapılan nüfus sayımları nüfusun demografik özelliklerini kaydeder. 2011 yılında 2008 bağımsızlık ilanından sonra yapılan ilk nüfus sayımına göre, Kosova'nın daimi nüfusu Kuzey Kosova hariç 1.739.825'e ulaşmıştır. Toplam nüfusun %93'ünden fazlası ile Arnavutlar Kosova'nın çoğunluğunu oluşturuyor; önemli azınlıklar arasında Sırplar ve diğerleri yer alıyor. 2015 yılı tahmini Kosova nüfusu 1.870.981'e ulaşmıştır. Kosova Avrupa'daki en genç nüfusa sahiptir. BM Kalkınma Programı UNDP'nin yakın tarihli bir raporuna göre, kabaca 2 milyonluk nüfusunun yarısı 25 yaşın altında. Hükûmet verilerine göre, nüfusun yüzde 65'inden fazlasının 30 yaşından küçük olduğu tahmin ediliyor. Kosova'nın doğum oranı Avrupa'da en yüksek olmaya devam ederken, nüfus artışına sahip tek belediyeler güneyde Kosova'nın yanındaki Arnavutluk azınlık yerleşim bölgeleri.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Demokratik Partisi</span>

Kosova Demokratik Partisi Kosova Demokratik Birliği ve Vetëvendosje ile birlikte Kosova'nın en büyük üç siyasi partisinden biri. Başlangıçta savaştan sonra askerden arındırılmış Kosova Kurtuluş Ordusu'ndan çıkan bir sosyal demokrat partiydi ve liderliğin çoğu Arnavut milliyetçileri ve eski Kosova Halk Hareketi üyelerinden geliyordu. Ancak, Ocak 2013'teki kongresinde kendisini merkez sağ parti olarak konumlandırdı.

Slaviša Ristić 17 Kasım 1961 doğumlu Sırp siyasetçi. Kosova Sırpları arasında önemli bir kişiliktir ve uzun yıllar boyunca, Kosova'nın Orta Sırbistan'a komşu sınırında bir Sırp yerleşimi olan Zubin Potok'un belediye başkanı olarak görev yapmıştır. Aynı yıl içinde partiden ayrılmasına rağmen, 2016 yılında Sırbistan Ulusal Meclisi'ne Sırbistan Demokrat Partisi milletvekili olarak seçildi. 2018'den beri Anavatan (Otadžbina) hareketinin/partisinin lideri.

<span class="mw-page-title-main">Kosova-Sırbistan ilişkileri</span>

Kosova, Sırbistan'ın reddettiği bir hareketle, 2008 yılında tek taraflı olarak Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Sırbistan, Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor ve Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olduğunu iddia etmeye devam ediyor. Başlangıçta iki ülke arasında hiçbir ilişki yoktu; ancak sonraki yıllarda iki taraf arasında diyalog ve işbirliği artmıştır.

Brüksel Anlaşması, resmi adıyla İlişkilerin Normalleştirilmesini Yöneten İlk İlkeler Anlaşması, Sırbistan ve Kosova hükûmetleri arasında ilişkilerinin normalleşmesi üzerine yapılmıştır. Avrupa Birliği himayesinde Brüksel'de her iki tarafça da müzakere edildi ve prensipte imzalanarak sonuçlandırıldı. Müzakerelere Sırbistan Başbakanı Ivica Dačić ve Kosova Başbakanı Hashim Thaçi başkanlık etti ve AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton arabuluculuk yaptı. Anlaşma 19 Nisan 2013 tarihinde imzalanmıştır. Sırbistan hükümeti Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor, ancak yine de Brüksel Anlaşması uyarınca Kosova hükümeti ile ilişkileri normalleştirmeye başladı. İlişkilerin normalleşmesi terimi belirsiz ve dolayısıyla büyük ölçüde sorunludur. Sırbistan cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic 2018'de anlaşmanın Sırbistan için zor bir uzlaşma olduğunu ve kendisine göre tüm yükümlülüklerin yerine getirildiğini söyledi.

<span class="mw-page-title-main">2018 Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

2018 Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçimi, 11 Nisan 2018 tarihinde Azerbaycan'da yapılmış olan cumhurbaşkanlığı seçimidir. Otoriter bir bağlamda gerçekleşen seçimler hileli olarak nitelendirildi. Muhalefet partileri seçime katılmadı. Seçimde sekiz aday yer aldı, fakat adayların gerçek muhalefet adayları olup olmadığı konusunda şüpheler vardı. Görevdeki Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yedi yıllık bir dönem için yeniden cumhurbaşkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Boşnakları</span>

Boşnaklar, Kosova'da yaşayan Slav Müslüman bir etnik grup. 2011 yılı nüfus sayımına göre, Kosova'daki Boşnak nüfusu 27.553 kişiden ibaret. Nüfus sayımının Kosova Sırpları tarafından boykot edilmesi nedeniyle Sırplar, nüfus sayımı sonuçlarında yeterince temsil edilmemektedir; dolayısıyla Boşnaklar, Kosova Arnavutlarından sonra Kosova'daki en büyük ikinci etnik grup olarak kayda geçmiştir. Bu Boşnakların büyük çoğunluğu İslam dininin Sünnî koluna mensuptur.

Aleksandar Vučić – Birlikte Her Şeyi Yapabiliriz, genellikle Birlikte Her Şeyi Yapabiliriz olarak kısaltılır, Sırp İlerleme Partisi (SNS) tarafından yönetilen bir siyasi koalisyondur. 2020-2022 yılları arasında meclis grubu adı Çocuklarımız İçin olarak seçilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Suudi-Sırp ilişkileri, Suudi Arabistan ve Sırbistan arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.