İçeriğe atla

Emil Racoviță

Antarktik seferinden ayrılmadan önce Emil Racoviță.

Emil Racoviță (Rumence telaffuz: [eˈmil ˈrakovit͡sə]; aynı zamanda Racovitza; d. 15 Kasım 1868 - ö. 17 Kasım 1947), Rumen biyolog, zoolog, mağara bilimci, Antarktik kâşifi ve dünyada arktik yaşam üzerine çalışmış ilk biyologdur.[]

Grigore Antipa ile beraber Romanya'da doğa bilimlerinin en bilinen öncülerindendir. Racoviță Antarktik'e bilim araştırmaları seferlerine gitmiş ilk Rumen ve yanı zamanda ve bu seferlere katılmış ilk nüfuzlu profesör, akademisyen ve araştırmacıdır.

Belgica seferi

Belgica de Gerlache boğazında arama yaparken.

Gelecek vadeden bir genç bilim insanı olarak, Racoviță, Belgica gemisi ile Antarktika'ya yapılacak olan sefer için oluşturulmuş uluslararası takıma seçildi. Sefere Belçikalı bir memur ve aynı zamanda geminin sahibi olan Adrien de Gerlache liderlik etti.

Bilimsel meseleler

Bilimsel bilgi toplamak, aramaları ve deneyleri bağdaştırmak için gemi 22 kez demir attı. Racoviță Güney Kutup Dairesinin arka tarafından botanik ve zoolojik numune toplamış ilk araştırmacıdır.

Aynı zamanda meteorolojik, okyanus hareketleri ve bölgesel magnetizma hakkında da veri toplandı ve birçok bilimsel çıkarım yapıldı. Seferin sonunda bilimsel çıkarımlar basıldı ve bu bir başarı olarak değerlendirildi.

Ayrıca bakınız

  • Avrupa ve Amerika bilimsel seferleri

Önemli Katkıları

  • Essai sur les problèmes biospéologiques ("Biyomağara bilimciliği problemleri üzerine makaleler"; 1907)
  • Cétacés. Voyage du S. Y. Belgica en 1897-1899. Résultats scientifiques. Zoologie. J. E. Buschmann, Anvers, 1903.
  • Énumération des grottes visitées, series 1-7. Archives de Zoologie expérimentale et générale, Paris, 1907-1929 (in collaboration with R. Jeannel) ("Ziyaret edilen mağaraların dökümü")
  • Speologia: O știință nouă a străvechilor taine subpământești. Astra, Secția Științelor naturale, Biblioteca populară, Cluj, 1927. ("Mağara bilimi: Eski yeraltı dünyası gizemlerinin yeni bir bilimi"; 1927)
  • Evoluția și problemele ei ("Evrim ve problemleri"; 1929)

Galeri

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji</span> toplumun oluşum, işleyiş ve gelişim yasalarını inceleyen bilim dalı

Sosyoloji veya toplum bilimi, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Toplumsal (sosyolojik) araştırmalar sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılmıştır. Bu disiplin insanların neden ve nasıl bir toplum içinde düzenli yaşadıkları kadar bireylerin veya birlik, grup ya da kurum üyelerinin nasıl yaşadığına da odaklanmıştır.

15 Kasım, Miladi takvime göre yılın 319. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 46 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Francis Bacon</span> İngiliz filozof ve devlet adamı (1561-1626)

Francis Bacon, 1. St Alban Vikontu, 1st Lord Verulam, PC, Kral I. James döneminde İngiltere Başsavcısı ve İngiltere Lordlar Kamarası Şansölyesi olarak görev yapmış İngiliz bir filozof, bilim insanı ve devlet adamıdır. Bacon, bilimsel yöntemle yönlendirilen doğa felsefesinin önemini savunmuş ve eserleri Bilimsel Devrim boyunca etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rachel Carson</span> Amerikalı biyolog

Rachel Louise Carson, yayımladığı Sessiz Bahar isimli kitabı ile dünyada çevresel hareketi başlatan Amerikalı ve DDT adlı bir böcek ilacının zararlı olduğunu kanıtlayan çevre dostu bir bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Henri Bergson</span> Fransız filozof (1859 – 1941)

Henri-Louis Bergson, Fransız filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Öjenik</span>

Öjenik, kaba hâliyle ilk kez Platon tarafından ortaya atılmış, ancak modern anlamıyla ilk olarak Sir Francis Galton tarafından formüle edilmiş, sağlıksız ceninleri ayırıp sağlıklı ceninler yetiştirmenin yollarını arayan, bilimselliği tartışmalı bir toplumsal akım veya toplumsal felsefedir. Öjenik, Galton’un iyi doğan anlamında eski Yunancadan ürettiği bir kelimedir.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Humboldt</span> Prusyalı doğabilimci ve kâşif

Friedrich Wilhelm Heinrich Alexander Freiherr von Humboldt, Prusyalı doğabilimci ve kâşif. Prusyalı bakan, filozof ve dilbilimci Wilhelm von Humboldt'un küçük kardeşi. Humboldt'un botanik coğrafya üzerine yaptığı çalışmalar biyocoğrafya dalının temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Albert Michelson</span> Amerikalı fizikçi

Albert Abraham Michelson, Amerikalı fizikçidir. Doğumundan iki yıl sonra ailesi Virginia City'ye taşındı. Fakat daha sonra San Francisco'ya gittiler. Michelson burada 1869 yılında liseyi bitirdi. Başkan Grant tarafından U.S. Naval Academy 'ye çağrıldı. Teğmen olarak mezun olduktan sonra iki yıl gemiyle gezdi. Daha sonra Amiral Sampson'un yanında akademide fizik ve kimya öğretmenliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî İlimler Akademisi</span>

Azerbaycan Millî İlimler Akademisi veya Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi, Azerbaycan'ın ana bilimsel kurumudur. 1945'te Bakü'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bilim insanı</span> bilimsel çalışmalarla uğraşan kimse

Bilim insanı, bilimci veya bilimadamı-bilimkadını, evrene ilişkin olgulara ve değişkenlere yönelik bilimsel veri elde etme yöntemlerini kullanarak sistematik bir şekilde bilgi elde etmeye çalışan kişidir. Daha sınırlı anlamda ise bilimsel yöntem kullanan bir bireydir. Kişi bilimin bir veya birden fazla alanında uzman olabilir. Bilim insanları; fiziksel, matematiksel ve sosyal alanlar da dâhil olmak üzere bilimin tüm alanlarında araştırmalar yaparlar. Onlar olaylar hakkında soru soran ve bu soruları sistematik olarak cevaplama yoluna giden insanlardır. Doğaları gereği meraklı ve iyi organize insanlardır. Diğer insanların aksine, bilim insanları bir şeyleri gözlemleme yeteneğine ve gözlemlediklerinde bir şeyler görebilme yetisine sahip olurlar.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Yontunç</span> Türk heykeltıraş

Prof. Ahmet Kenan Yontunç, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Bilim tarihi</span> bilimin ve bilimsel bilginin tarihsel gelişiminin incelenmesi

Bilim tarihi, hem doğa hem de toplumsal bilimler dahil olmak üzere bilimsel bilgi ve bilimin gelişiminin incelenmesidir. 18. yüzyıl ile 20. yüzyıl arası dönemde, öteden beri yanlış bilindiği düşünülen olguların bilimsel gerçeklerle değiştirilmesi yolunu izlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alexandru Ioan Cuza Üniversitesi</span> Romanyada bir üniversite

Alexandru Ioan Cuza Üniversitesi, Yaş, Romanya'da bir devlet üniversitedir. Romanya Devleti'nin kurulmasından bir yıl sonra kurulmuştur. Kurulması Prens Alexandru Ioan Cuza'nın 1860'ta yayınladığı fermanla olur. Mihăileană Akademisi adlı kurum Yaş Üniversitesi adını alarak ülkenin en yaşlı üniversitesi olan Alexandru Ioan Cuza Üniversitesi'nin kurulmasında rol oynar. Universitaria Consortium' a kayıtlı 5 üyeden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Davis İstasyonu</span>

Davis İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Avustralya araştırma istasyonudur. İstasyon, 13 Ocak 1957 tarihinde açılmış olup Prenses Elizabeth Toprakları'nda Dayanışma Denizi'nin kıyısında yer almaktadır. Davis İstasyonu, Avustralya'nın Antarktika'daki üç kalıcı araştırma istasyonundan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Cuciulat Mağarası</span>

Cuciulat Mağarası Romanya'nın Sălaj ilindeki Letca komünündeki Cuciulat köyünün yakınında, Podișul Someșan platosunda yer alan bir mağaradır. Orta Avrupa'da bilinen en eski mağara resimlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Romanya arkeolojisinin, 19. yüzyılda başladığı varsayılır. Aynı zamanda bu konudaki çalışmalar, görece kısıtlı olarak varlık gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Somov</span>

Mihail Mihayloviç Somov bir Sovyet okyanusbilimci, kutup kaşifi, Coğrafi Bilimler Doktoru'ydu. (1954)

<span class="mw-page-title-main">Belçika Antarktik Keşif Gezisi</span>

1897-1899 Belçika Antarktik Keşif Gezisi, Antarktika bölgesindeki ilk kış gezisiydi. RV Belgica'da Adrien de Gerlache de Gomery önderliğindeki bu gezi, Belçika'nın ilk Antarktik keşif gezisiydi ve Antarktik Keşiflerin Kahramanlık Çağı'nın ilk seferi olarak kabul edilir. Üyeleri arasında, daha sonra Kuzey ve Güney Kutuplarını fethetmeye çalışacak olan kaşifler Frederick Cook ve Roald Amundsen de vardı.

<span class="mw-page-title-main">Adrien de Gerlache</span> Belçikalı kaşif (1866 – 1934)

Baron Adrien Victor Joseph de Gerlache de Gomery, Belçika Kraliyet Donanması'nın 1897-99 Belçika Antarktik Keşif Gezisi'ne liderlik eden Belçikalı subayı.