İçeriğe atla

Emesa Hanedanı

Emesa Hanedanı ya da Emesa Kraliyet Ailesi (Arapçaآل شمسيغرام Âlü Şemsîġırâm)(bazen Sampsiceramidler olarak da geçer). Roma İmparatorluğu'na bağlı, papaz ve krallardan oluşan yönetici bir aile.

Roma İmparatorluğunun Suriye Eyaleti'nde Emesa'nın (günümüzde Humus, Suriye) yöneticiliğini yapmış ve uzun bir süre otonom haklara sahip olup Emesa Krallığı adıyla hüküm sürmüşlerdir.[1] Suriye-Roman güneş tanrısı El-Gebal'e tapmaları önemli bir özellikleridir. Irk olarak, hem Arami, hem de Arap şeklinde görünmüşlerdir.[1]

Güneşin Tapınağı Emesa (Humus) ve tapınağın içerisinde, El-Gebal'e ibadet edilen kutsal taşın basıldığı Roma parası. Öbür yüzde ise tahta hileyle geçen Uranius Antoninus yer almaktadır.

El-Gebal'a İbadet

Emesa Hanedanı, Suriye-Roman güneş tanrısı, pagan kült olan El-Gebal 'e, (diğer adlarıyla Elagabal, Elagabalus'a) ibadet etmeleriyle ünlü olmuşlardır.[2] Bu yönleri başta olmak üzere, Humus tarihinde önemli rol oynamışlardır. Humus şehri ve çevresi El-Gebal'e ana ibadet yeri olarak ünlenmiş ve bölge Güneşin Tapınağı olarak da tanınmıştır. El-Gebal'a siyah, uzun, konik bir taş şeklinde tapınılmıştır. Bu açıdan, tapınma yolu Hacerü'l-Esved'e de benzetilmiştir.[2]

El-Gebal kelimesi, Aramice kökenli olup, Dağ ve Güneş Tanrısı anlamına gelmektedir.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça ve referanslar

  1. ^ a b Shahid, Irfan (1984). Rome and The Arabs: A Prolegomenon to the Study of Byzantium and the Arabs. 
  2. ^ a b Birley, Septimius Severus: the African emperor, syf.71
  3. ^ Birley, Septimius Severus: the African emperor, syf.71-72

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Julia Domna</span> 193-211 yılları arasında Roma impatorunun eşi

Julia Domna (170-217) Roma İmparatoru Lucius Septimius Severus'un karısı, Roma İmparatoriçesi, Severus hanedan mensubu ve Publius Septimius Geta ve Caracalla'nın annesidir. Julia Domna'nın yaşamı boyunca yönetimde önemli bir rol aldığı iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Septimius Severus</span> Roma imparatoru

Septimius Severus, sadece Severus olarak da anılır, 193'ten 211'e kadar Roma imparatoruydu. Afrika eyaletinin Leptis Magna şehrinde doğdu. Afrika kökenli ilk Roma imparatorudur. Marcus Aurelius ve Commodus'un hükümdarlıkları döneminde devlet kademelerinde yükseldi. Beş İmparator Yılı'nda İmparator Pertinax'ın ölümünü takiben Severus gücü ele geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Marcus Aurelius</span> Roma imparatoru

Marcus Aurelius Antoninus Augustus, 161 - 180 yılları arası Roma imparatoru ve Stoacı bir filozoftur. Beş İyi İmparator denilen hükümdarların sonuncusu olan Nerva-Antoninus Hanedanının üyesiydi ve MÖ 27'den MS 180'e kadar süren Roma İmparatorluğu için göreceli bir barış, sakinlik ve istikrar dönemi 96 - 180 yılları arasında görev yapan Pax Romana'nın son imparatoruydu. 140, 145 ve 161 yıllarında Roma konsülü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Clodius Albinus</span> 196da bazı lejyonlarca imparator ilan edilen Roma Asisi

Decimus Clodius Albinus 196 yılında Roma Britanyası ve İspanya'daki lejyonları tarafından, Pertinax'ın ölümü üzerine Roma İmparatoru ilan edilen Roma Asisi'dir. Albinus, Kuzey Afrika'nın taşralı aristokrat bir ailesinden gelir ve 192'de Britanya'nın valiliğine yükselmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Severus</span> Roma İmparatoru

Marcus Aurelius Severus Alexander, genellikle Severus Alexander olarak çağrılan, (222-235) arası Severuslar Hanedanı üyesi Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Elagabalus</span> 218-222 yılları arasında Roma imparatoru

Elagabalus ya da Heliogabalus d. 204 civarı–ö. 11 Mart 222, Varius Avitus Bassus ve aynı zamanda Varius Avitus Bassianus Marcus Aurelius Antoninus olarak da bilinen, Severus hanedanına mensup, 218 - 222 arası Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Julia Soaemias</span>

Julia Soaemias Bassiana Roma İmparatoru Elagabalus'un annesi ve onun küçüklüğünde Roma İmparatorluğu saltanat vekili.

<span class="mw-page-title-main">Julia Maesa</span>

Julia Maesa, Roma eyaleti Suriye'deki Emesa kentinin baş tanrısı ve güneş tanrısı Heliogabalus'un rahibi Julius Bassianus'un kızı ve Roma İmparatoru Elagabalus'un büyük annesi. Küçük kardeşi Julia Domna gibi, Roma imparatorluğun da tacın arkasındaki en güçlü kadınlardan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Julia Mamaea</span> Julius Avitusun Kızı

Julia Avita Mamaea, Roma'nın güçlü kadınlarından Suriye kökenli Julia Maesa ve Suriye soylusu Julius Avitus'un ikinci kızıdır. İmparatoriçe Julia Domna ve İmparator Septimius Severus'un yeğeni ve Julia Soaemias'ın kız kardeşidir. Emesa'da doğdu ve büyüdü.

Annia Faustina ya da Annia Aurelia Faustina, 3. yüzyılda yaşamış, Roma İmparatoru Elagabalus'un üçüncü karısı olarak kısa süre için Roma İmparatoriçesi olmuş Roma'lı kadın.

<span class="mw-page-title-main">Macrinus</span>

Marcus Opellius Macrinus, 217 ve 218 yılları arasında 14 aylık Roma imparatoru. Macrinus, Afrika'daki Roma eyaleti Mauretanya'dan gelen ilk Roma imparatorudur.

Severus Hanedanı, Roma İmparatorluğu'nun II. yüzyıl sonu ve III. yüzyıl başına damgasını vuran ve akrabalık bağıyla birbirine bağlı imparatorların oluşturduğu hanedanlık. İmparatorluğun III. yüzyıl krizlerine girmesinden önceki son Princep Dönemi imparatorlardır.

<span class="mw-page-title-main">Humus, Suriye</span> Humus ili, Suriyede şehir

Humus veya Hıms, eski adıyla Emesa, Batı Suriye'de bulunan, aynı zamanda, Humus ilinin ve Humus ilçesinin merkezi olan şehirdir. 509 metrelik (1673 ft.) bir rakıma sahiptir ve ülkenin başkenti Şam'ın 162 kilometre (101 mi.) kuzeyinde yer alır. Asi Nehri üzerine kurulmuştur. Ayrıca Humus, ülkenin iç yerleşkeleri ile Akdeniz kıyısı yerleşkelerini birbirine bağlayan merkezi bir bağlantı şehri olarak da görev yapar.

<span class="mw-page-title-main">Zenobia</span> Suriyedeki Palmira İmparatorluğunun 3. yüzyıldaki kraliçesi

Zenobia, 3. yüzyılda Suriye'de hüküm süren Palmira İmparatorluğu'nun kraliçesi ve Kral Septimius Odaenathus'un ikinci karısı. Kralın ölümüyle yönetimi ele geçirdi ve esir düşene kadar imparatorluğu yönetti. Suriye, Lübnan, Filistin, Mısır ve Anadolu'nun güney ve doğu bölgelerini kontrolü altına aldı. Roma İmparatoru Aurelian tarafından imparatorluğu yıkılarak, esir alındı ve İtalya'nın Tibur (Tivoli) şehrinde ikamete mecbur edildi.

<span class="mw-page-title-main">Serapis</span>

Serapis bir Mısır Tanrısıdır. Zeus-Serapis veya Serapis-Helios gibi ikili adlarla, bazen de Mısır ana tanrıçası İsis ile aynı tapınakta tapılırdı. Sütun şeklinde bir başlık giyen sakalı bir adam olarak betimlenir. Güneş ve boğa simgeleridir.

Elagabalus, Elagabal, El-Gebal ya da Heliogabalus, Suriyeli-Roman güneş tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Elagabalium</span> Roma İmparatoru Elagabalus tarafından yaptırılan ve Güneş Tanrısı Elagabalusa adanmış tapınak

Elagabalium ya da Roma Elagabal Tapınağı, 218 yılından 222 yılına kadar Roma İmparatorluğu'nu yöneten, Humus, Suriyeli imparator Elagabalus tarafından yaptırılan ve imparatorun ismini aldığı, Humus kökenli güneş tanrısı Elagabalus'a (El-Gebal'e) ithaf edilip, El-Gebal'e daha geniş bir coğrafyada ibadet imkânı sağlayan tapınak. Tapınak, Roma'nın yedi tepesinden, Palatino Tepesi'nin kuzeydoğu köşesine kurulmuştur. Ayrıca İmparator Elagabalus, Roma tahtına çıkmadan önce Humus'ta başrahipliğini yaptığı ve yine Elagabalus'a ibadet edilen, El-Gebal Tapınağı'nda bulunan ve tanrı Elagabalus'a ibadet edilmesini sağlayan, siyah konik kutsal taşı Humus'tan (Emesa'dan) taşıyarak, Roma'ya Elagabalium'a getirmiştir. Ayrıca, Elagabalus'un ve Humus'taki El-Gebal Tapınağı'nın resmedildiği sikkeler de bulunmuştur.

Lugdunum Muharebesi, günümüzde kalıntıları Fransa'nın Lyon şehrinde bulunan Lugdunum'da Septimius Severus'un ordusunun Clodius Albinus'un ordusuna karşı imparator unvanını almak için yaptıkları savaştır. Savaşı kazanan Severus, Beş İmparator Yılı sonrası nihayet Roma imparatorluğunun tartışmasız imparatoru olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sol Invictus</span> Geç Roma güneş tanrısı

Sol Invictus, Roma İmparatorluğu'nun resmi güneş tanrısı ve askerlerin koruyucusuydu. MS 25 Aralık 274'te, Roma imparatoru Aurelian, onu geleneksel Roma kültlerinin yanında devlet dini haline getirdi. Bilim adamları, yeni tanrının eski Latin Sol kültünün Elagabalus kültü ile beraber yeniden canlanması veya tamamen yeni olup olmadığı konusunda tartışma halindedirler. Tanrı, Aurelian'dan sonra imparatorlar tarafından tercih edildi ve I. Konstantin döneminin son üçüncü yarısına kadar sikkelerinde göründü.

Antik Roma dininde, Aeternitas sonsuzluğun ilahi kişileşmesidir. O, özellikle Roma imparatorlarının bir erdeminin ( divus ) tanrı formundaki halidir. Yapısı dolayısıyla İmparatorluk kültüyle ilişkilendirildi.