İçeriğe atla

Emergency Alert System

Aralık 3, 2007 tarihinden beri kullanılan Emergency Alert System logosu

Emergency Alert System (kısaltımıyla EAS, Türkçe "Acil Durum Uyarı Sistemi"), Amerika Birleşik Devletleri'nde AM/FM radyo, kablolu televizyon, dijital uydu ve karasal televizyonda kullanılan ulusal bir sivil uyarı sistemidir. Bu sistem sayesinde yetkili görevliler bu belirtilen platformlar üzerinden acil durum uyarı mesajları gönderebilmektedir.

EAS ilk olarak Federal İletişim Kurulu (FCC) tarafından Kasım 1994'te onaylanıp 1 Ocak 1997 tarihinden itibaren kullanılmaya başlanmıştır,[1] bu sayede öncülü Emergency Broadcast System'ın (EBS) ve ayrıca büyük çoğunlukla Emergency Override System'ın (diğer adıyla Local Access Alert System) yerini almıştır, ancak EOS nadir olarak bazı bölgelerde hala kullanılmaktadır. EAS'ın öncülü EBS'den asıl farkı, Specific Area Message Encoding (SAME, Türkçe "Belirli Alan Mesaj Kodlaması") teknolojisi ile dijital olarak kodlanmış sinyaller kullanarak uyarı göndermesidir. Bu sinyaller bir uyarının başındaki gırtlak sesli ilk üç tondur. Bu sinyallerin içinde kodlanmış konum ve uyarı bilgisi bulunmaktadır. Bu kodlanmış sinyaller sayesinde sisteme katılan platformlar ekipmanlarını sadece bulundukları bölge için olan uyarıları alacak şekilde ayarlayabilmektedir.

Öncülü EBS gibi, EAS'ta ABD cumhurbaşkanının ulusal bir acil durum sonucu vatandaşlara radyo ve televizyon yoluyla ulaşabilmesi için tasarlanmıştır, ancak ne EAS ne de EBS şimdiye kadar hiçbir zaman bu amaçla kullanılmamıştır. 11 Eylül saldırıları gibi önceden yaşanmış ulusal acil durumlarda haber kanalları ve radyo istasyonları bu görevi devraldığı için sistem bazıları tarafından gereksiz görülmüştür.[2] Ancak sistem tehlikeli hava olayları (kasırgalar ve şiddetli seller gibi) ve çocuk kaçırılma durumları (AMBER uyarılarıyla) gibi yerel acil durumlarda da kullanılmaktadır.

Sistem Federal Acil Durum Yönetim Kurulu (FEMA), Federal İletişim Kurulu (FCC) ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) tarafından ortaklaşa koordine edilmektedir. Sistemin yönetmenliği ve standartları FCC'nin Toplum Güvenliği ve Milli Güvenlik Bürosu tarafından düzenlenip uygulanmaktadır. Tüm televizyon ve radyo yayın istasyonları, dijital uydu radyoları, kablolu ve dijital uydu televizyon kuruluşları sistemin kullanımına katılmak zorundadır.

Sistem ayrıca Integrated Public Alert and Warning System'ın (IPAWS, Türkçe "Entegre Halk Uyarı Sistemi") öncülüdür. IPAWS, EAS'ta dahil olmak üzere Kablosuz Acil Durum Uyarıları (Wireless Emergency Alerts) gibi çoklu kanallar üzerinden Yaygın Uyarma Protokolü'nü (Common Alerting Protocol) kullanarak koordineli bir şekilde uyarı gönderebilmektedir[3]

Sistemin teknik konsepti

EAS mesajları dört kısımdan oluşmaktadır: Dijital olarak kodlanmış Belirli Alan Mesaj Kodlaması (SAME) tonları, bir dikkat tonu ("attention tone"), sesli bir duyuru ve yine dijital olarak kodlanmış Mesajın Sonu (EOM, "End of Message") tonları.

EAS uyarıları gönderebilen veya başka istasyonlardan yeniden iletebilen bir SAGE EAS ENDEC.

SAME tonları bir EAS mesajının en önemli kısmıdır. Bu tonlar mesajı kimin gönderdiğini (ABD Cumhurbaşkanı, yerel görevliler, Ulusal Hava Durumu Servisi veya yayın istasyonunun kendisi), mesajın ne için olduğunu (kasırga, sel, şiddetli fırtına vb.), mesajın hangi bölgeler için olduğunu (en fazla 32 kontluk veya eyalet), acil durumun tahmini olarak ne kadar süreceği (dakika olarak), uyarının gönderildiği tarih ve zaman (UTC saat diliminde) ve mesajı yayınlayan istasyon veya kablo TV sisteminin kimliği (en fazla 8 karakter).

Cumhurbaşkanlığı uyarılarını diğer istasyon ve kablo TV sistemlerine iletmek için ülke çapında Birincil Giriş Noktası (PEP) olarak belirlenmiş 77 tane radyo istasyonu bulunmaktadır.[4] Ulusal Acil Durum Mesajları (eski adıyla Acil Durum Eylem Bildirimi) cumhurbaşkanlığının istasyonlara ve kablo TV sistemlerine EAS'ı kullanarak bu istasyonlardan bir mesaj ileteceğini bildirmektedir.[5] Hükûmet, ulusal bir acil durumda sistemin cumhurbaşkanlığının 10 dakika içerisinde bir açıklama yapabilmesini sağlayacağını belirtmiştir.[6][7]

Birincil Giriş Noktası istasyonları

Ulusal Halk Uyarı Sistemi (NPWS, İngilizce "National Public Warning System") veya diğer adıyla Birincil Giriş Noktası (PEP, "Primary Entry Point") istasyonları, FEMA ile koordineli olarak acil durum olaylarından ve felaketlerden önce, sonra ve bu durumlar sırasında halka acil durum bilgileri göndermesi için belirlenen 77 radyo istasyonundan oluşan bir ağdır. PEP istasyonları, bir olay sırasında ve sonrasında da bilgi yayabilmeleri için normal istasyonlardan farklı olarak yedek iletişim ekipmanlarına ve jeneratörlere sahiptir.[8][9][10]

Bunun yanı sıra 2016'da Detroit'teki WJR-AM ve Cincinnati'deki WLW-AM istasyonlarından başlamak üzere FEMA, 33 PEP istasyonunun vericilerine radyo stüdyosu olarak da kullanılabilen taşınabilir sığınaklar yerleştirmeye başlamıştır. Bu sığınaklar; yayın ekipmanları, bir dinlenme tesisi ve hava filtreleme sistemi de içermektedir. Ulusal Halk Uyarı Sistemi projesinin müdürü Manny Centeno bu sığınakların "kimyasal, biyolojik ve radyolojik hava ve elektromanyetik nabızdan korunabilen bir platform sağlayarak istasyonların acil durumlar sırasında kullanılabilirliklerini arttırmak" amacıyla tasarlandığını belirtmiştir.

Birincil Giriş Noktası istasyonlarının listesi[11]
BölgeİstasyonKaynak
UlusalNPR, PRN ve Sirius XM
ABD Virjin AdalarıWSTA[12]
Porto RikoWKAQ-AM[13]
MaineWGAN[14]
Massachusetts, Rhode Island, New Hampshire ve VermontWBZ-AM[15][16][17][18]
ConnecticutWTIC-AM[19]
New York Şehri ve New JerseyWABC-AM[20]
New York eyaletinin batısı WHAM-AM[20]
New York eyaletinin güneyortası WBNW-FM[20]
New York eyaletinin kuzeydoğusu WROW
New York eyaletinin kuzeyortası WHEN-AM
Pensilvanya'nın batısıKDKA-AM[21]
Pensilvanya'nın doğusu ve DelawareWTEL-AM ve WHYY-FM [22]
West VirginiaWCHS-AM[23]
MarylandWBAL-AM[24]
Washington DC (başkent) WFED[25]
Virginia'nın batısıWPLY-AM
Virginia'nın doğusuWTAR
Virginia'nın ortasıWRXL[26]
Kuzey Karolina'nın batısıWBT-AM
Kuzey Karolina'nın doğusuWSFL-FM
Kuzey Karolina'nın ortasıWQDR-FM[27]
Güney KarolinaWCOS-FM[28]
GeorgiaWMAC ve WSRV [29]
Florida'nın kuzeyiWOKV-AM[30]
Florida'nın ortasıWFLF-AM[30]
Florida'nın güneyiWAQI[30]
AlabamaWJOX-AM[31]
MississippiWMSI-FM
Tennessee'nin batısıWREC[32]
Tennessee'nin doğusuWJCW ve WJXB-FM [32]
Tennessee'nin ortası ve Indiana'nın güneybatısı WSM-AM[32][33]
Ohio'nun kuzeydoğusuWTAM-AM[34]
Ohio'nun güneybatısı, Indiana'nın güneydoğusu ve KentuckyWLW-AM[34][35]
MichiganWJR-AM[36]
Missouri'nin doğusu ve Illinois'un güneyi KMOX-AM[33][37]
Illinois'un kuzeyi ve Indiana'nın kuzeybatısı WLS-AM[33][38]
WisconsinWTMJ-AM[39]
MinnesotaWCCO-AM[40]
IowaWHO-AM[41]
Missouri'nin batısı ve KansasWHB-AM[37]
ArkansasKAAY
Louisiana'nın kuzeybatısıKWKH
Louisiana'nın güneydoğusuWWL-AM[42]
Teksas'ın batısıKROD-AM[43]
Teksas'ın güneydoğusuKTRH-AM[43]
Teksas'ın kuzeyiWBAP-AM ve KSCS [43]
Teksas'ın ortasıKLBJ-AM[43]
OklahomaKRMG-AM
NebraskaKRVN-AM[44]
Kuzey DakotaKFYR-AM[45]
MontanaKERR[46]
WyomingKTWO-AM[47]
Colorado ve Güney DakotaKOA-AM[48]
New MexicoKKOB-AM
ArizonaKFLT-AM[49]
UtahKSL-AM[50]
IdahoKBOI-AM
Kuzey NevadaKKOH
Kaliforniya'nın kuzeyiKCBS-AM[51]
Kaliforniya'nın güneyiKFI ve KNX-AM[51]
Kaliforniya'nın ortasıKMJ-AM[51]
Kaliforniya'nın San Diego bölgesi KOGO-AM[51]
HawaiiHawaii Acil Durum Yönetim Ajansı (HIEMA) [52]
Amerikan SamoasıWVUV-FM
Guam ve Kuzey Mariana AdalarıKTWG
OregonKOPB-FM ve KPNW-AM [53]
Washington (eyalet)KIRO-AM[54]
AlaskaKFQD[55]

Sistemin testleri

Tüm EAS ekipmanlarının haftalık olarak test edilmesi zorunludur. Zorunlu Haftalık Testlerin (RWT, "Required Weekly Test") minimum olarak SAME ve EOM tonlarını içermesi gerekmektedir. Ayrıca zorunlu olmamasına rağmen bir çok istasyon bu testleri yapmadan önce görsel veya sesli olarak duyuru yapmaktadır. Bunun yanı sıra, televizyon istasyonları haftalık testler için görsel bir mesaj yayınlamaya zorunlu değildir. Bu testler istasyonun veya kablo TV sisteminin kendisi tarafından belirlenen zamanlarda yapılmaktadır (genellikle geceleri veya sabahın erken saatleri) ve genellikle başkaları tarafından yayınlanılmamaktadır.[56]

Zorunlu Aylık Testler (RMT, "Required Monthly Test") genellikle bulunulan yerel bölgenin veya eyaletin öncül istasyonu, acil durum yönetmeliği veya Ulusal Hava Durumu Servisi tarafından gönderilip bölge içindeki tüm yayın ve kablo TV sistemleri tarafından yayınlanmaktadır. Bu testlerin tek sayılı aylarda (Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül ve Kasım) sabah 8.30 ile gün batımı arasında, çift sayılı aylarda (Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim ve Aralık) ise gün batımı ile sabah 8.30 arasında yapılması zorunludur. Yapılan testlerin yayın ve kablo sistemleri tarafından alındıktan sonra 60 dakika içerisinde yayınlanması zorunludur.[56][57] Ayrıca, bu testler; planlı cumhurbaşkanlığı konuşmaları, ulusal/yerel seçimler, normal yayın saatleri dışındaki önemli ulusal/yerel haberler ve Super Bowl, World Series gibi önemli ulusal spor etkinlikleri gibi önemli etkinlikler sırasında yapılmamaktadır. Bunların yanı sıra bazı eyaletlerin EAS planlarında Indianapolis 500 veya Olimpiyat Oyunları gibi diğer önemli etkinlikler de belirtilmektedir.

Bir aylık testin yapılmış veya EAS'ın tüm kısımlarıyla (SAME, dikkat ve EOM tonları ve sesli mesaj) aktive edilmiş olduğu haftalarda haftalık test yapma zorunluluğu yoktur.

Temmuz 2018'de, yılın başında (bir iç deneme protokolü sırasında operatör hatasından dolayı meydana gelen) Hawaii'de gönderilmiş olan yanlış uyarı mesajına tepki olarak FCC sistem için kamu bilinci oluşturmak ve onun verimliliğini artırmak amacıyla adımlar atacağını duyurmuştur. Bunların içinde yanlış uyarıların gönderilmesini engellemek için güvenlik önlemlerinin alınması, acil durum sürecini ve tepkisini simüle eden canlı kodlu testlerin yapılmasına ve kamu bilinci için oluşturulan kamu spotlarında EAS tonlarının kullanılmasına izin verilmesi yer almaktadır.[58][59]

Kaynakça

  1. ^ "Broadcast History". web.archive.org (İngilizce). 5 Nisan 2015. 5 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2023. 
  2. ^ "The Silence of the Alert System; Experts Urge Overhaul of Plan Unused Even on Sept. 11 - The New York Times". web.archive.org (İngilizce). 21 Kasım 2016. 21 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2023. 
  3. ^ "Integrated Public Alert & Warning System | FEMA.gov". www.fema.gov (İngilizce). 28 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2023. 
  4. ^ "Integrated Public Alert & Warning System | FEMA.gov". www.fema.gov (İngilizce). 27 Eylül 2023. 28 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2023. 
  5. ^ Emergency Alert System 2001 AM & FM Handbook (İngilizce). Amerika Birleşik Devletleri: Federal İletişim Kurulu (FCC). 2001. s. 4. 
  6. ^ "Emergency broadcasts can be hacked, US researchers say". BBC News (İngilizce). 9 Temmuz 2013. 19 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2023. 
  7. ^ McLane, Paul (2 Şubat 2010). "'Hello, This Is Your President'". Radio World (İngilizce). 31 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2023. 
  8. ^ Stine, Randy J. (22 Ekim 2018). "WLW PEP Station to Test New Studio Shelter". Radio World (İngilizce). 1 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2023. 
  9. ^ Ink, Radio (22 Ekim 2018). "FEMA Upgrading WLW". Radio Ink (İngilizce). 30 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2023. 
  10. ^ "In Hardening EAS Lynchpins, FEMA Puts Confidence In Radio". Insideradio.com (İngilizce). 25 Ekim 2018. 19 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2023. 
  11. ^ "Power Outage Incident Annex to the Response and Recovery Federal Interagency Plans" (PDF). FEMA. 16 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  12. ^ "Virgin Islands Territorial Emergency Management Agency Annual Report 2011" (PDF). vitema.vi.gov. 8 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  13. ^ "PUERTO RICO EMERGENCY ALERT SYSTEM STATE EAS PLAN SEPTEMBER 2010". FCC. 9 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  14. ^ "Emergency Alert System Plan for the State of Maine, revised November 2017" (PDF). 26 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  15. ^ "Emergency Alert System Operational Plan December 2000". FCC. 16 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  16. ^ "Massachusetts Emergency Alert System Operational Plan". FCC. 22 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  17. ^ "State of Vermont Emergency Alert System Plan" (PDF). vabnow.files.wordpress.com. 2 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  18. ^ "State of Rhode Island Emergency Alert System (EAS) Plan, August 2017". 16 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  19. ^ "Emergency Alert System (EAS) Plan for Connecticut, V1.3" (PDF). 2 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  20. ^ a b c "New York State Emergency Alert System EAS Plan" (PDF). nysbroadcasters.org. 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  21. ^ "EAS Summit and PEP stations | Radio & Television Business Report". 24 Şubat 2014. 19 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  22. ^ "Delaware Emergency Alert Statewide Plan 2016". 23 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  23. ^ "West Virginia Emergency Alert System Operational Plan". FCC. 16 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  24. ^ "Rules for Activating the Emergency Alert System in Maryland for Broadcasters, Cable Operators, Emergency Managers and Others Concerned with Public Warning" (PDF). Maryland State Emergency Communications Committee. January 2006. 29 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  25. ^ "SBE Chapter 37 – Prior Meetings Page – AM Revitalization – WFED 1500 AM Transmitter". 27 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  26. ^ "Commonwealth of Virginia Emergency Alert System Plan". FCC. 16 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  27. ^ "North Carolina Emergency Alert System State Plan" (PDF). North Carolina State Emergency Communications Committee. August 2011. 30 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  28. ^ "EAS PLAN Jan 2004 rev 06 30 19.PDF" (PDF). 14 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  29. ^ "State of Georgia Emergency Alert System (EAS) Plan". 1 Mayıs 2015. 15 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  30. ^ a b c Florida Association of Broadcasters[]
  31. ^ "Alabama EAS Plan" (PDF). al-ba.com. 24 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  32. ^ a b c "Tennessee Statewide Emergency Alert System (EAS) Plan" (PDF). March 2018. 23 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  33. ^ a b c "Indiana State EAS Plan" (PDF). indianabroadcasters.org. 16 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  34. ^ a b "State of Ohio Emergency Alert System (EAS) Plan". FCC. 22 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  35. ^ "Kentucky Emergency Alert System New State Plan — Preliminary Summary". FCC. 16 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  36. ^ "Emergency Alert System (EAS) Plan for the State of Michigan". FCC. 30 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  37. ^ a b "Missouri State EAS Plan" (PDF). sbe55.org. 26 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  38. ^ "State of Illinois Emergency Alert System State Plan" (PDF). ilba.org. 18 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  39. ^ "State of Wisconsin Emergency Alert System State EAS Plan" (PDF). sbe24.org. 20 Ocak 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  40. ^ "Minnesota Emergency Alert System Statewide Plan" (PDF). dps.mn.gov. 23 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  41. ^ "Iowa Public Radio" (PDF). legis.iowa.gov. 3 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  42. ^ "State of Louisiana Emergency Alert System (EAS) Operational Plan" (PDF). broadcasters.org. 2 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  43. ^ a b c d "Texas Emergency Alert System" (PDF). tab.org. 17 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  44. ^ "Nebraska State Emergency Alert System Plan" (PDF). ne-eas.org. 22 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  45. ^ "State Alert and Warning Plan" (PDF). ndba.org. 24 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  46. ^ "State of Montana 2016 Emergency Alert System (EAS) Plan" (PDF). des.mt.gov. 24 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  47. ^ "Wyoming State Plan for The Emergency Alert System". FCC. 16 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  48. ^ "South Dakota State Plan For The Emergency Alert System" (PDF). sdba.org. 26 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  49. ^ "State of Arizona Emergency Alert System Operational Plan". FCC. 16 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  50. ^ "Utah State Emergency Alert System (EAS) Plan". img.ksl.com. 15 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  51. ^ a b c d "State of California Emergency Alert System Plan" (PDF). caloes.ca.gov. 25 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  52. ^ "State of Hawaii Emergency Alert System (EAS) Plan" (PDF). dod.hawaii.gov. 21 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  53. ^ sbe76[]
  54. ^ "Participating National (PN) Monitoring Matrix". mil.wa.gov. 22 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  55. ^ "State of Alaska Emergency Alert System Plan". FCC. 17 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  56. ^ a b ABD Federal Yönetmelikler Kanunu - 47 CFR 11.61 - EAS prosedürlerinin testleri (PDF) (İngilizce). 14 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 6 Temmuz 2024. 
  57. ^ "Eyalet EAS Planları ve Yönetmelikleri | Kamu ve Ulusal Güvenlik Bürosu". web.archive.org (İngilizce). 16 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2024. 
  58. ^ Carman, Ashley (12 Temmuz 2018). "The FCC is changing up the country's emergency alert system to prevent another Hawaii incident". The Verge (İngilizce). 13 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2024. 
  59. ^ "FCC ACİL DURUM UYARI SİSTEMİ GÜVENİLİRLİĞİNİ DESTEKLİYOR" (PDF) (İngilizce). 12 Temmuz 2018. 6 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 6 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GPS</span> Küresel Konum Belirleme Sistemi

Global Positioning System, ABD hükümetine ait ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen uydu tabanlı radyonavigasyon sistemidir. Dünya'daki ve Dünya yakınındaki GPS alıcılarına, en az dört GPS uydusunu görebilmeleri şartıyla coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan küresel uydu navigasyon sistemlerinden biridir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">TCP</span>

TCP (Transmission Control Protocol), TCP/IP protokol takımının taşıma katmanı protokollerinden birisidir. Son güncellemesi Ağustos 2022 tarihi itibarıyla RFC 9293 içerisinde tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Metrosu</span> Ankarada hizmet veren metro sistemi

Ankara Metrosu, Türkiye'nin başkenti Ankara'da hizmet veren hafif raylı ve metro sistemidir. EGO Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir. 1996'da hizmete giren ilk hatla birlikte Ankara Metrosu, İstanbul'dan sonra Türkiye'de hizmete giren ikinci metro sistemi olmuştur. Hem toplam ağ uzunluğu olarak hem de yıllık yolcu sayısı bakımından Türkiye'nin en büyük ikinci metro sistemidir. İlk olarak 30 Ağustos 1996'da A1 Hafif Raylı Sistemi faaliyete geçmiştir. 28 Aralık 1997'de M1 Metro Hattı, 12 Şubat 2014'te M3 Metro Hattı, 13 Mart 2014'te M2 Metro Hattı, 5 Ocak 2017'de M4 Metro Hattı ve 12 Nisan 2023'te ise M4 Metro Hattı hizmete açılmıştır. Sistemde toplam 57 istasyon bulunmaktadır. A1 hattı 8,5 km, M1 hattı 14,6 km, M2 hattı 16,5 km, M3 hattı 15,3 km, M4 hattı ise 12,5 km uzunluğundadır. A1 uzatması inşa hâlindedir. A2 uzatması ihale aşamasındadır. M4 uzatmaları ile M2ᴀ, M2ʙ M5, M6 ve M7 hatlarının ise yapımı planlanmaktadır. Ankara Metrosu, hatların geçtiği halleriyle Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Sincan ve Yenimahalle ilçelerinden geçmektedir. Gelecekte Pursaklar, Akyurt ve Çubuk ilçelerinden de geçecektir.

<span class="mw-page-title-main">Ankaray</span> Ankarada hizmet veren hafif raylı sistem

Ankaray, Türkiye'nin başkenti Ankara'da hizmet veren hafif raylı sistemdir. Hizmete girdiği 30 Ağustos 1996 itibarıyla, Ankara'nın ilk, Türkiye'nin -İstanbul'daki M1 hattı'ndan sonra- ikinci hafif raylı sistemidir. Ankaray kelimesi, Ankara ile ray kelimelerinin birleştirilmiş hâlinden oluşmaktadır.

Mayday (/ˈmeɪˌdeɪ/), radyo iletişiminde tehlike sinyali olarak kullanılan acil durum prosedür kelimesidir. Denizdeki veya havadaki bir taşıtın ve onun içindeki kişilerin, yangın, patlama, çatışma, su alma, denge kaybı, karaya oturma, yere çakılma gibi olaylara ve bunların sonuçlarına maruz kalması veya bu olaylarla karşılaşma olasılığı durumlarında yapılan yardım çağrısına Mayday kelimesi ile başlanır.

<span class="mw-page-title-main">Federal Acil Durum Yönetim Kurumu</span>

Federal Acil Durum Yönetim Kurumu ; ilk olarak 1978 yılının birinci "Başkanlık Yeniden Yapılanma Planı" kapsamında ele alınan ve bir sonraki yıl, 1 Nisan 1979 tarihinde Başkanlık emriyle kurulan afet ve acil durum yönetimi kurumu.

EAS sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">M3 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M3 Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda ilk istasyonu Bakırköy Sahil son istasyonu ise Kayaşehir Merkez olan 26,7 km uzunluğundaki 19 istasyonlu metro hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike sinyali</span>

Tehlike sinyali veya imdat çağrısı, bir hava veya deniz taşıtının ölümcül tehlike altında olduğunu ve çok acil yardıma ihtiyacı olduğunu bildiren görsel, sözlü veya sesli sinyal.

<span class="mw-page-title-main">M5 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M5 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakasında, ilk istasyonu Üsküdar, son istasyonu ise Samandıra Merkez olan 26,5 km uzunluğunda 20 istasyonlu bir metro hattıdır. Metro hattında çalışan araçlar Türkiye'nin ilk sürücüsüz metro araçları olma özelliğine sahiptir. M4 Metro Hattı'ndan sonra Anadolu Yakası'nın ikinci metrosu olma özelliğini taşır. Hattın Üsküdar - Yamanevler arasındaki ilk bölümü 15 Aralık 2017'de hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M8 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M8 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda ilk istasyonu Bostancı, son istasyonu ise Parseller olan 14,27 km uzunluğundaki 13 istasyonlu sürücüsüz metro hattıdır. Kuzey-güney aksında önemli bir bağlantı oluşturan hat, "150 günde 150 proje" hedefi kapsamında 6 Ocak 2023'te hizmete girmiştir.

Afet ve acil durum yönetimi, afet yönetimi veya acil durum yönetimi, meydana gelen bir afet veya acil durumun etkilerini azaltmak için yapılan çalışmaların tümü.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da COVID-19 pandemisi</span> Japonyada salgın

COVID-19'a neden olan şiddetli akut solunum sendromu koronavirüsü-2 (SARS-2) hastalığının Japonya'ya sıçradığı Şubat 2020'de onaylandı. Iwate hariç 47 prefektörlüğün hepsinde vaka tespit edildi. Ülkede 10.000'in üzerinde vaka görüldü.

<span class="mw-page-title-main">ACAS/TCAS</span> Hava taşıtlarında çarpışma önleyici sistem

ACAS ya da bilinen diğer adıyla TCAS, hava taşıtlarında transponder adı verilen bir çeşit radarı kullanarak pilotlara, diğer uçaklar ile çarpışmayı önlemek için "yüksel" veya "alçal" gibi ikazlar veren bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistemi</span> İstanbulda hizmet veren bir raylı sistem

Sirkeci – Kazlıçeşme Raylı Sistemi ya da U3 Banliyö Treni, İstanbul'da Sirkeci ile Kazlıçeşme arasında hizmet vermekte olan banliyö treni sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Kernel panic</span>

Bir kernel panic, bir işletim sisteminin çekirdeği tarafından, güvenli bir şekilde kurtarılamadığı veya sistemi çalıştırmaya devam etmenin büyük veri kaybı yaşanabilmesinin yüksek bir riske sahip olacağı dahili bir kritik hata tespit edildiğinde alınan bir güvenlik önlemidir. Terim büyük ölçüde Unix ve Unix benzeri sistemlere özgüdür. Microsoft Windows işletim sistemlerindeki eşdeğeri, genellikle "mavi ekran" olarak adlandırılan bir durdurma hatasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Deprem uyarı sistemi</span>

Deprem uyarı sistemi veya deprem erken uyarı sistemi deprem devam ederken bitişik bölgelere önemli bir depremi bildirmek için tasarlanmış ivmeölçerler, Sismograflar, iletişim, bilgisayarlar ve alarmlar sistemidir. Bu, hâlen belirleyici olay uyarıları üretemeyen deprem tahmini ile aynı şey değildir.

Depreme hazırlık, bir depremin etkilerini en aza indirmek için bireysel, örgütsel ve toplumsal düzeyde alınan bir dizi önlemdir. Hazırlık önlemleri, ağır nesnelerin emniyete alınmasından, yapısal değişikliklerden ve malzemelerin depolanmasından sigortaya, acil durum kitine ve tahliye planlarına kadar değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Emergency Broadcast System</span>

Bu sistemin günümüzde kullanılan ardılı için Emergency Alert System sayfasına bakınız.

Uluslararası acil durum frekansı veya Uluslarası tehlike frekansı uluslararası anlaşmalarla acil durum iletişimi için tahsis edilmiş radyo frekanslarıdır.