İçeriğe atla

Embryophyte

Kara bitkileri
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Klad:Streptophyta
Klad:Embryophytes
Engler, 1892[1][2][3]
Ayrımlar
  • Damarsız kara bitkileri (briyofitler)
    • Marchantiophyta – ciğer otları
    • Bryophyta – yapraklı kara yosunları
    • Anthocerotophyta – boynuz otları
    • †Horneophytopsida
  • Damarlı bitkiler (trakeofitler)
    • †Rhyniophyta – riniofitler
    • †Zosterophyllophyta – Zosterofiller
    • Lycopodiophyta – kulüp yosunları
    • †Trimerophytophyta – trimerofitler
    • Polypodiophyta – eğrelti otları ve atkuyrukları
    • Tohumlu bitkiler (spermatofitler)
      • †Pteridospermatophyta –tohumlu eğrelti otları
      • Pinophyta – koniferler
      • Cycadophyta – sikadlar
      • Ginkgophyta – mabet ağacı
      • Gnetophyta – gnetae
      • Magnoliophyta – çiçekli bitkiler

Geleneksel gruplar:

  • Bryophyta*
  • Pteridophyta*
  • Gymnospermae*
  • Angiospermae
Sinonimler
  • Cormophyta Endlicher, 1836
  • Phyta Barkley, 1939[4]
  • Cormobionta Rothmaler, 1948[5]
  • Euplanta Barkley, 1949[6]
  • Telomobionta Takhtajan, 1964[7]
  • Embryobionta Cronquist et al. 1966[8]
  • Metaphyta Whittaker, 1969[9]
  • Plantae Margulis, 1971[10]

Embryophyte, Embryophyta, Embriyofit veya kara bitkileri, bir bitki kladıdır. Bu kladın üyeleri karaların ve sulak yerlerin bitki örtüsünü oluşturan en bilinen fotoototrof grubudur.

Kaynakça

  1. ^ Engler, A. 1892. Syllabus der Vorlesungen über specielle und medicinisch-pharmaceutische Botanik: Eine Uebersicht über das ganze Pflanzensystem mit Berücksichtigung der Medicinal- und Nutzpflanzen. Berlin: Gebr. Borntraeger.
  2. ^ Pirani, J. R.; Prado, J. (2012). "Embryopsida, a new name for the class of land plants" (PDF). Taxon. 61 (5). ss. 1096-1098. doi:10.1002/tax.615014. 
  3. ^ Ruggiero; ve diğerleri. (2015). "Higher Level Classification of All Living Organisms". PLoS ONE. 10 (4). doi:10.1371/journal.pone.0119248. 
  4. ^ Barkley, Fred A. Keys to the phyla of organisms. Missoula, Montana. 1939.
  5. ^ Rothmaler, Werner. Über das natürliche System der Organismen. Biologisches Zentralblatt. 67: 242-250. 1948.
  6. ^ Barkley, Fred A. "Un esbozo de clasificación de los organismos". Revista de la Facultad Nacional de Agronomia, Universidad de Antioquia, Medellín. Cilt 10. ss. 83-103. 21 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2024. 
  7. ^ Takhtajan, A (1964). "The taxa of the higher plants above the rank of order" (PDF). Taxon. 13 (5). ss. 160-164. doi:10.2307/1216134. JSTOR 1216134. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Ocak 2024. 
  8. ^ Cronquist, A.; Takhtajan, A.; Zimmermann, W. (1966). "On the Higher Taxa of Embryobionta" (PDF). Taxon. 15 (4). ss. 129-134. doi:10.2307/1217531. JSTOR 1217531. 17 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Ocak 2024. 
  9. ^ Whittaker, R. H. (1969). "New concepts of kingdoms or organisms" (PDF). Science. 163 (3863). ss. 150-160. Bibcode:1969Sci...163..150W. CiteSeerX 10.1.1.403.5430 $2. doi:10.1126/science.163.3863.150. PMID 5762760. 17 Kasım 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2014. 
  10. ^ Margulis, L (1971). "Whittaker's five kingdoms of organisms: minor revisions suggested by considerations of the origin of mitosis". Evolution. 25 (1). ss. 242-245. doi:10.2307/2406516. JSTOR 2406516. PMID 28562945. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Biyolojide taksonomi , ortak özelliklere dayalı olarak biyolojik organizma gruplarını adlandırma, tanımlama (sınırlandırma) ve sınıflandırma bilimsel çalışmasıdır. Organizmalar taksonlar halinde gruplandırılır ve bu gruplara taksonomik bir seviye verilir; belirli bir seviyedeki gruplar daha yüksek rütbeli daha kapsayıcı bir grup oluşturmak için toplanabilir, böylece taksonomik bir hiyerarşi oluşturulur. Modern kullanımdaki başlıca sıralamalar üst âlem, âlem, şube, sınıf, takım, familya, cins ve türdür. İsveçli botanikçi Carl Linnaeus, organizmaları kategorize etmek için Linnaean taksonomisi olarak bilinen sıralı bir sistem ve organizmaları adlandırmak için ikili adlandırma geliştirdiği için mevcut taksonomi sisteminin kurucusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kapalı tohumlular</span> bitkiler aleminin çoğunluğunu kapsayan bir şube

Kapalı tohumlular, çiçekli bitkiler, anjiyospermler veya bilimsel ismiyle Angiospermae ya da Magnoliophyta; 64 takım, 416 familya ve bilinen yaklaşık 13,000 cins ve 300,000 tür ile kara bitkilerinin en çeşitli grubunu oluştururlar. Açık tohumlu bitkiler gibi kapalı tohumlu bitkiler de tohum üreten bitkilerdir. Çiçeklerinin, tohumlarındaki endospermlerinin ve tohumlarını içeren meyvelerinin özellikleri ile açık tohumlulardan ayrılırlar. Etimolojik olarak anjiyosperm, bir kılıf içinde tohum üreten bir bitki, başka bir deyişle meyve veren bir bitki anlamına gelir. Terim, Yunanca angeion ve sperma ("tohum") kelimelerinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Ranunculaceae</span>

Ranunculaceae Ranunculales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bitki</span> ökaryotik, ağaçlar, çiçekler, otlar, yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemi

Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar. Tanımlamalardan birine göre: Çiçekli bitkiler, kozalaklı bitkiler ve diğer açık tohumlular, eğrelti otları ve benzerleri, boynuz otları, ciğer otları, kara yosunları ve yeşil algler hep birlikte Viridiplantae adı verilen kladı oluştururlar. Buna kırmızı ve esmer algler dahil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Tek çenekliler</span>

Tek çenekliler (Liliopsida), monokotiller, çoğunlukla tek yıllık, palmiyeler haricindeki otsu bitkileri kapsayan çiçekli bitkiler sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amaryllidaceae</span>

Amaryllidaceae Asparagales takımına bağlı bir bitki familyasıdır. Amaryllidaceae, tek çenekli Asparagales takımında yer alan otsu, çoğunlukla çok yıllık ve soğanlı çiçekli bitkilerden oluşan bir familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Saxifragaceae</span> Bitki familyası

Saxifragaceae Saxifragales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kladogram</span> ortak kökene sahip organizma grupları arasındaki ilişkileri göstermek için kullanılan diyagram

Kladogram, canlılar arasındaki evrimsel ilişkileri göstermek için kladistikte kullanılan diyagramlardır. Atalar ile soyundan gelenlerin nasıl ilişkili olduklarını ve ne kadar değiştiklerini göstermediğinden ötürü bir kladogram evrim ağacı değilse de birçok evrim ağacı tek bir kladogramdan çıkarılabilir. Kladogram farklı yönlerde dallanarak uzayan ve en son ortak atası olan bir grup organizma olan kladlarda sonlanan ve dal adı verilen çizgilerden oluşur. Çok çeşitli kladogram şekilleri olsa da hepsinin ortak özelliği diğer çizgilerden dallanan çizgilerdir. Çizgiler dallandıkları noktaya kadar izlenebilirler. Bu bağlantı noktaları üstündeki taksonlar tarafından paylaşılan ortak özellikleri gösterdiği sonucuna varılmış varsayımsal ataları temsil eder. Bu varsayımsal ata farklı özelliklerin, adaptasyonların ve diğer evrimsel özelliklerin evrimleşme sırası hakkında ipuçları verebilir. Her ne kadar böyle kladogramlar geleneksel olarak morfolojik özellikler temelinde şekillendirildiyse de DNA ve RNA dizileme verileri ile birlikte işlemsel filogenetik artık kladogramların oluşturulmasında tek başına ya da morfolojik özelliklerle bir arada kullanılmaktadır.

Uluslararası Bitki İsimleri Endeksi (IPNI) kendisini "tohumlu bitkiler, eğrelti otları ve likitlerin isimleri ve ilgili temel bibliyografik detayları" olarak tanımlamaktadır. Bitki isimlerinin kapsamı en iyi tür ve cins sıralamasındadır. İsimlerle ilişkili temel bibliyografik ayrıntıları içerir. Amaçları arasında, bitki isimleri hakkında temel bibliyografik bilgiler için birincil kaynaklara tekrar tekrar referans verilmesi ihtiyacının ortadan kaldırılması bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dış grup (kladistik)</span>

Kladistik ya da filogenetikte, bir dış grup incelenen organizma grubu içindeki evrimsel ilişkileri belirlerken daha uzaktan ilişkili olan ve referans grubu olarak kullanılan organizmalar grubudur. Dış grup, iç grup için bir karşılaştırma noktası olarak kullanılır ve özel olarak da filogeninin kökünün olmasını sağlar. Özellik değişikliğinin yönü yalnızca kökü olan bir filogeni sayesinde belirlenebildiği için dış grubun seçimi bir filogeni içinde özelliklerin evrimini anlayabilmek için gereklidir.

<span class="mw-page-title-main">Tracheophyta</span> bitki kladı

Damarlı bitkiler aynı zamanda tracheophytes olarak bilinen, yaklaşık 300.000 bitki türünü içeren geniş bir bitki grubudur. Damarlı bitkiler arasında Lycopodiopsida, atkuyruğu, eğrelti, açık tohumlular ve çiçekli bitkiler bulunmaktadır. Bu grup için önerilen isimler arasında Tracheophyta, Tracheobionta ve Equisetopsida sensu lato bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Armen Leonovich Takhtajan</span> Ermeni-Sovyet bitkibilimci (1910-2009)

Armen Leonovich Takhtajan veya Takhtajian, bitki evrimi, bitki sistematiği ve biyocoğrafya alanlarında 20. yüzyılın en önemli isimlerinden biri olan Sovyet - Ermeni botanikçi. Diğer ilgi alanları arasında çiçekli bitkilerin morfolojisi, paleobotanik ve Kafkasya florası vardı. Şuşa'da doğdu. Yirminci yüzyılın en etkili taksonomistlerinden biriydi. Bitki bilim mahlası Takht.'dır.

<span class="mw-page-title-main">Rosids</span>

Rosids, yaklaşık 70.000 türü içeren geniş bir çiçekli bitkiler sınıfının büyük bir kladının üyeleri olan bitkileridir. Bu bitki grubu tüm kapalı tohumluların dörtte birinden fazlasını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Cichorioideae</span>

Cichorioideae, çiçekli bitkilerin Papatyagiller familyasının bir alt familyasıdır. Cichorioideae'nın bilinen üyeleri arasında marul, karahindiba, hindiba ve Gazania türleri bulunur. Bu alt familya, yaklaşık 240 cins ve yaklaşık 2900 tür içermektedir. Cichorioideae, heterojendir ve moleküler özellikleri dışında ayırt edici özelliğinin belirlenmesi güçtür.

Boy ayrımcılığı veya boyculuk, boya dayanan ayrımcılık veya önyargıdır. İlkece toplum içinde boyu "normal" karşılanan uzunlukta olmayan insanlara yönelik uygulanır. Araştırmalar boy ayrımcılığının genellikle zorbalık şeklinde ortaya çıktığını göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Opisthokont</span>

Opisthokontlar, hem hayvan hem de mantar alemlerini içeren geniş bir ökaryot grubudur. Daha önce "Fungi / Metazoa grubu" olarak adlandırılan opisthokontlar, genellikle bir sınıf olarak tanınır. Opisthokontlar, Apusomonadida ve Breviata ile birlikte daha büyük Obazoa kladını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Viridiplantae</span>

Viridiplantae, yaklaşık 450.000-500.000 tür içeren ve hem karasal hem de sucul ekosistemlerde önemli roller oynayan ökaryotik canlılar grubudur. Öncelikle sucul olan yeşil algler ve içlerinden çıkan kara bitkilerinden oluşurlar. Yeşil algler, geleneksel sınıflandırmada kara bitkilerini içermez ve bu da yeşil algleri parafiletik bir grup yapar. Kara bitkilerinin yeşil alglerin içinden çıktığının anlaşılmasından bu yana, bazı yazarlar bitkileri de yeşil alglere atıyorlar. Hücre duvarlarında selüloz bulunan hücrelere ve klorofil a ve b içeren ve fikobilin içermeyen siyanobakterilerle endosimbiyozdan türetilen birincil kloroplastlara sahiptirler.

Australian Plant Name Index (APNI) yayınlanmış tüm Avustralya damarlı bitkilerinin adlarını çevrimiçi sunan bir veritabanıdır. İçeriğinde geçersiz adlandırmalar, sinonimler veya mevcut adlarının da bulunduğu tüm adlandırmaları barındırır. Bunun yanı sıra Australian Plant Census (API) içeriğindeki dağılım bölgeleri, türlerin toplandığı haritalar, bitkilerin fotoğrafları, notlar, yorumlar gibi bibliyografya be temel detayları da sunar.

<span class="mw-page-title-main">Cope kuralı</span>

Adını Amerikalı paleontolog Edward Drinker Cope'den alan Cope kuralı, popülasyon soylarının vücut boyutunun evrimsel süreç boyunca artma eğiliminde olduğunu varsayar. Ortogenezi desteklemesine rağmen hiçbir zaman Cope tarafından dile getirilmedi. Bazen Cope-Depéret kuralı olarak da bilinir çünkü Charles Depéret bu ilkeyi açıkça savundu, tıpkı Theodor Eimer'in de daha önce yaptığı gibi. "Cope kuralı" deyimi, görünüşe göre Bernhard Rensch tarafından, Depéret'in kitabına isnaden ortaya atıldı. Kural birçok durumda kanıtlanmış olmasına rağmen, tüm taksonomik düzeylerde veya tüm kladlarda geçerli değildir. Daha büyük vücut boyutu, çeşitli nedenlerden dolayı artan seçilim değeriyle ilişkilidir ancak hem bireysel hem de sınıf düzeyinde bazı dezavantajları da vardır. Öyle ki daha büyük bireylerden oluşan kladların nesli tükenmeye daha yatkındır ve bu, organizmaların erişebileceği maksimum boyutu sınırlama işlevi görebilir.

<span class="mw-page-title-main">Streptophyta</span>

Streptophyta, bir bitki kladıdır. Kladın bileşenleri bilim adamları arasında önemli ölçüde değişkenlik gösterse de burada kullanılan tanım, kara bitkilerini ve Chlorophyta hariç tüm yeşil algleri kapsar.