İçeriğe atla

Embiya Ulusoy

Embiya Ulusoy, doğum adıyla Embiya Ahmetov Nasifov (d. 1942, Aydoğdu, Şumnu), Bulgaristanlı Türk yazar, eğitimci ve araştırmacı.

İlkokulu ve ortaokulu doğduğu köy olan Aydoğdu'da okudu. 1956 yılında Sofya Türk Pedogoji Okulu'nu ve daha sonra Coğrafya ve Tarih bölümlerini bitirdi. Çalışma hayatına Aydoğdu (İzgrev) köyünde öğretmen olarak başladı ve müdür muavini olarak devam etti. Bir ara okul hayatından ayrılarak belediyede muhtar ve Vatan Cephesi başkanı olarak çalıştı.

1989 yılında Türkiye'ye göç etti. İlk olarak Sefaköy'e, daha sonra da Avcılar'a yerleşti. Türkiye'deki çalışma hayatına Küçükçekmece Lisesi'nde ve Avcılar Mareşal Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu'nda coğrafya ve tarih öğretmeni olarak devam etti. 2002'de öğretmenlik mesleğinden emekliye ayrıldı.

Embiya Ulusoy'un, Bulgaristan'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı yörelerden biri olan Deliorman Yöresi'ni ve bu yörede yaşayan Türkleri konu alan eserleri bulunmaktadır. Embiya Ulusoy, Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Eserleri

  • Aydoğdu (1998, 2011)
  • Deliorman, (2003)
  • Bulgaristan Türkleri
  • Deliorman Ve Rumeli Pehlivanları (2912)
  • Nasırlı Ellerin Hüneri (2013)
  • Bulgaristan Türkleri Halk Bilgileri Ve İnanışları (2013)
  • Deliorman Çocuk Tekerlemeleri Ve Oyunları (Nİsan 2014)
  • Deliorman Türkleri Ağzı (2015)
  • Deliorman/Лудогорие (2016)

İlgili Araştırma Makaleleri

Deliorman ya da Deli Orman, Aşağı Tuna Ovası'nda yer alan; Rusçuk, Razgrad, Silistre, Şumnu, Eski Cuma ve Dobriç şehirlerini de kapsayan geniş bir bölgedir. Bu bölge hâlâ Türklerin yoğun olarak oturdukları yerlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Şemsettin Günaltay</span> 8. Türkiye başbakanı

Mehmet Şemsettin Günaltay, Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. başbakanı, tarihçi ve eski Türk Tarih Kurumu başkanı.

Asıköy veya Dobri Voynikov, Bulgaristan'daki yerleşim.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Türkleri</span> Bulgaristanda yaşayan Türkler

Bulgaristan Türkleri, soyları Osmanlı İmparatorluğu döneminden itibaren iskan politikası ile Balkanlar'a göç etmiş Türklerden ve başka bir Türk kavmi olan Ön Bulgarlardan gelen, günümüzde Bulgaristan topraklarında yaşayan Türklerdir. 2021 yılında 514,836 Türk asıllı Bulgaristan vatandaşı vardır ve bu da onları ülkenin en büyük etnik azınlığı yapmaktadır. Bulgaristan Türkleri aynı zamanda Balkanlar'daki en büyük Türk nüfusunu oluşturmaktadır. Genel olarak güneydeki Kırcaali ilinde ve kuzeydoğudaki Şumnu, Silistre, Razgrad ve Eski Cuma illerinde yaşarlar.

Aydoğdu veya İzgrev, Bulgaristan'daki Şumnu şehrinin kuzeydoğusunda bulunan küçük bir köydür.

Pirliköy, Bulgaristan'da Dobriç ili'nde bir köy. Müslüman Türk köyü.

<span class="mw-page-title-main">Embiya Çavuş</span>

Embiya Çavuş, Bulgaristan Türkü ressam ve porselen sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kutsi Tecer</span> Türk şair ve oyun yazarı

Ahmet Kutsi Tecer, Türk öğretmen, şair, oyun yazarı ve siyasetçi. Halk kültürü alanında çalışmaları ile tanınır. Çalışmaları, Karacaoğlan ve Yunus Emre’nin hayatına ışık tutmuştur. Halk şairi Âşık Veysel’i Türkiye'ye tanıtan, halk müziği derlemecisi Muzaffer Sarısözen'i keşfeden kişidir.

Ahmet Şerif (Şerifov) Türk yazar ve şair.

Reşat Şemsettin Sirer ya da Ömer Reşat Sirer, Türk siyasetçi ve bürokrat. 1941 yılından, 1953 yılındaki ölümüne kadar Cumhuriyet Halk Partisi üyesi olarak kaldı. İsmet İnönü tarafından Milli Eğitim Bakanı olarak 1946 yılında atandı. Köy enstitülerinin kapatılmasında önemli bir role sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Süreyya Aydemir</span> Türk ekonomist ve tarihçi

Şevket Süreyya Aydemir, Türk yazar, düşün insanı, iktisatçı ve tarihçi.

Melda Bayer Türk siyasetçidir.

Hakkı Karayiğitoğlu, Türk heykeltıraş.

Hamdi Dicle Türk ressam, sanat eğitimcisi.

Mehmet Türker Acaroğlu,, Türk araştırmacı-yazar, kütüphaneci, dokümantalist, çevirmen ve emekli derleme müdürü.

Özge Ulusoy, Türk manken, sunucu, sinema ve dizi oyuncusudur. Miss Turkey 2003'te ikinci olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Millet mektebi</span>

Millet Mektepleri, Türkiye'de 1 Kasım 1928'de yeni harflerin kabulünden sonra halkı okuryazar kılmak amacıyla gerçekleşen eğitim seferberliği için kurulmuş dört ay süreli eğitim veren halk eğitimi kurumlarıdır.

Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler’in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın Damal ve Zile şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir. Türkiye'de en çok Alevî köyü ise 60'ı karışık olmak üzere toplam yaklaşık 460 adet köy olup Sivas ilinde yer almaktadır. Bunların ardından sırasıyla, Tunceli, Erzincan, Tokat, Çorum, Kahramanmaraş, Bingöl, Amasya, Erzurum, Malatya, Adıyaman, Yozgat, Hatay, Elazığ, Muş, Balıkesir, Mersin, Kars, Adana, Ankara, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kırıkkale, Kütahya ve Ordu illeri gelmektedir.

Fikret Madaralı, Türk öğretmen ve yazar. Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç ettikten sonra doğduğu köye binaen Madaralı soyadını aldı. Köy enstitülerinde öğretmenlik, Türkçe öğretmenliği, çiftçilik ve yazarlık yaptı. 1974 yılında Madaralı Roman Ödüllerini vermeye başladı.

Cemal Arif Alagöz, Cumhuriyet Döneminin ilk coğrafyacılarından biridir.