
Göknar ya da köknar (Abies), çamgiller (Pinaceae) familyasının Abies cinsinden iğne yapraklı ağaç türlerine verilen ad. 40m'ye kadar boylanabilen göknarlar, kendine özgü formu, gövde kabuğu iğne yaprakları ve hatta kokusu ile Çamgiller familyasının diğer türlerinden ayırt edilebilir. Yapraklarının alt yüzeyinde beyaz çizgiler vardır.Kozalaklar sonbaharda olgunlaşınca pulları dökülür. Türkiye'de 213.652 hektar saf göknar ormanı bulunmaktadır 300 yıldan fazla yaşayabilirler.

Doğu Karadeniz göknarı veya Kafkas Göknarı, çamgiller (Pinaceae) familyasında Kafkasya'ya özgü bir göknar türü. Heybetli ve hızlı büyüyen bir ağaçtır. Güneşli ve nemli ortamlarda iyi gelişir. Avrupa Kıtası ve Türkiye'nin en uzun doğal ağacıdır.

Huş (Betula), huşgiller (Betulaceae) familyasının Betula cinsinden ağaç veya ağaççıklara verilen ad. Kabuğu Kuzey Avrasya ve Kuzey Amerika halklarınca kap kacak ya da kano yapımında kullanılır.80-140 yıl arası yaşarlar.

Karaçam, çamgiller (Pinaceae) familyasından bir çam türüdür. Güney Avrupa, Kuzey İtalya, Avusturya İber yarım adasından Doğu Akdeniz'e kadar geniş bir alanda görülür.

Adi kızılağaç, huşgiller (Betulaceae) familyasından 20–30 m'ye ulaşabilen esmer kabuklu ve seyrek dallı bir türdür.

Elymus, Poaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

Elymus repens, Elymus cinsine bağlı Asya, Kuzey Afrika ve en çok Avrupa'da bulunan bir bitki türüdür. Dünya üzerindeki istilacı bitki türlerinden biri sayılmaktadır.

Empetrum nigrum, Ericaceae (fundagiller) familyasından, daha çok Kuzey yarımkürede, daha az olarak Falkland Adaları gibi Güney yarımkürede de asitli topraklarda yetişen, bodur boylu, herdemyeşil 3–10 mm uzunluğunda iğnemsi yapraklı, meyveleri yenen, bitki türü.
Sergey Arsenyeviç Nevski, Rus bitki bilimci. Bitki bilim mahlası Nevski'dir.

Primula megaseifolia, Pierre Edmond Boissier ve Benedict Balansa tarafından tanımlanmış, Primulaceae familyasından bir bitki türüdür. Türkiye'de Artvin, Rize ve Trabzon'da görülmüş olan Primula megaseifolia, yaklaşık 50-1100 metre yükseklikteki yaş koyaklar ve gölgeli koruluklarda yaşamaktadır. Gürcistan'da yaygın olarak görülmektedir.
Turanecio lazicus, Pierre Edmond Boissier ve Benedict Balansa tarafından tanımlanmış ve Ergin Hamzaoğlu tarafından isimlendirilmiş bir bitki türüdür. Asteraceae (Papatyagiller) familyasından olan Turanecio lazicus, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemiktir. Eskiden Iranecio lazicus adıyla biliniyordu.
Tamamschjania lazica, Apiaceae (maydanozgiller) familyasından bir bitki türüdür. İlk kez Rize'de tanımlanan Tamamschjania lazica Kafkasya ve Ermenistan'ta da rastlanmıştır. Ağustos ayında çiçeklenir.
Potentilla lazica, Pierre Edmond Boissier ve Benjamin Balansa tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya'da yaygın olarak görülen Laz parmakotuna, ilk kez Türkiye'nin Rize ilinde rastlanmıştır. Yaklaşık 1800-2000 metre yükseklikteki tepelerde görülmektedir.
Laz kanaryaotu veya bilimsel adıyla Jacobaea trapezuntina, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan Laz kanaryaotu, sadece Trabzon'da görülmüştür. Taşlık alanlarda yetişmektedir.
Stachys cretica subsp. trapezuntica, Karl Heinz Rechinger tarafından tanımlanmış, ballıbabagiller familyasından çok yıllık bir bitki alttürüdür. Türkiye'ye endemik olan Stachys cretica subsp. trapezuntica, Trabzon ve Gümüşhane'de görülmüştür.

Rize serçebaşı veya bilimsel adıyla Centaurea phrygia subsp. salicifolia, papatyagiller familyasından bir bitki türüdür. Doğu Akdeniz ve İber Yarımadası'nda yaygın olarak görülen Rize serçebaşı, Türkiye'nin Rize, Trabzon, Samsun, Tokat, Kastamonu ve Bursa illerinde görülmüştür.
Türkiye florasında, Crepis cinsine bağlı 46 takson bulunmaktadır. Bunlar 42 türe ve 16 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 8'dir. 4 Nisan 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik sıralanmıştır.
Türkiye florasında, Pulsatilla cinsine bağlı toplam 2 takson bulunmaktadır. Bunlar 2 alt türe ayrılır. 5 Mayıs 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik olarak sıralanmıştır.

Cyclamen coum, çuhaçiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. 5 ila 8 cm uzunluğa erişebilen bitkinin, yuvarlağımsı kalp şeklinde yaprakları ve pembe kabuk şeklinde çiçekleri vardır. Bahçecilikte yer örtücü süs bitkisi olarak yetiştirilen Cyclamen coum, kışın ve Mart ayında çiçeklendiği için değerlidir.

Tunca Vadisi Tabiat Parkı, Rize'nin Ardeşen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.