İçeriğe atla

Elwoodii Çamı

Doğal yaşam aralığı
Lawson Yalancı Servisi yaprakları
Yalancı Servi kozalakları

Elwoodii Çamı veya Elwoodii yalancı servisi (Chamaecyparis lawsoniana Elwoodii), Servigller(Cupressaceae) familyasından Chamaecyparis cinsinden kozalaklı bodur bir ağaç türüdür.[1] 4-6 metre boya 2 metre genişliğe kadar büyüyebilir.[2]

Beyaz Chamaecyparis lawsoniana elwoodii

Oregon ve kuzeybatı Kaliforniya'ya özgüdür ve deniz seviyesinden 4.900 fit (1.500 m) yüksekliğe kadar Klamath Dağları'nın vadilerinde, genellikle akarsular boyunca büyür. Büyük yaprak dökmeyen bir ağaç olan Yalancı servinin bazı türleri 60 metre ve daha fazla uzunluğa kadar büyüyebilir. Kabuk gümüş-kahverengi, dikey olarak oluklu ve tabanın yakınında 15–25 cm kalınlığındadır.Yapraklar, tüylü bir görünüme sahip dantelli, düz spreyler halinde düzenlenmiştir. Yaprakları genellikle mavi-yeşil renklidir alt tarafında dar beyaz çizgiler vardır. Yaklaşık 600 yaşına kadar yaşayabilirler. Kalın kabuk, orman yangınlarına karşı direnç sağlar ve çeşitli topraklarda bozulmuş arazide iyi bir şekilde yenilenir. Sürekli neme ihtiyaç duyar, gölgeye dayanıklıdır. Chamaecyparis lawsonana, iyi drene edilmiş fakat nemli topraklarda, tam güneşte oldukça korunaklı bir konumda en iyi şekilde gelişir.[3]

Kültivarları

Parklara ve bahçelere dikim için farklı taç şekline, büyüme oranlarına ve yaprak rengine sahip yüzlerce adlandırılmış çeşit seçilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Chamaecyparis lawsoniana 'ELLWOODII' - Havlis.cz". www.havlis.cz. 5 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwoodii' (Lawson Cypress)". Gardenia.net (İngilizce). 17 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Chamaecyparis lawsoniana". Van den Berk Nurseries. 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ağaç</span> meyve verebilen, gövdesi odun veya kereste olmaya elverişli bulunan ve uzun yıllar yaşayabilen bitki

Ağaç, botanikte çoğu türünde dalları ve yaprakları destekleyen uzun bir sürgüne ya da gövdeye sahip çok yıllık bir bitkidir. Ağaç tanımı, bazı kullanımlarda sadece ikincil büyüme gösteren odunsu bitkileri, kereste olarak kullanılabilen bitkileri ya da belirli bir yüksekliğin üzerindeki bitkileri kapsayacak şekilde daha dar olabilir. Daha geniş tanımlarda ise uzun palmiyeler, eğrelti ağaçları, muz ağaçları ve bambular da birer ağaç olarak kabul edilir. Ağaçlar taksonomik bir grup değildir ancak güneş ışığı için rekabet etmek adına diğer bitkilerden daha fazla yükseğe çıkmanın bir yolu olarak birbirinden bağımsız şekilde evrimleşip gövde ve dalları olan çeşitli bitki türlerini içermektedir. Ağaçlar uzun ömürlü olma eğilimindedir ve bazıları birkaç bin yıl yaşar. Ağaçlar 370 milyon yıldır dünya üzerindeki varlığını sürdürmektedir. Dünyada yaklaşık üç trilyon olgunluğa erişmiş ağacın olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sedir (ağaç)</span>

Sedir, çamgiller (Pinaceae) familyasından Cedrus cinsini oluşturan iğne yapraklı ağaç türlerine verilen ad. Ortalama ömürleri 1000 yıl kadardır, 40 metre boya ve 2 metre çapa kadar büyüyebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Sarıçam (bitki)</span>

Sarıçam, çamgiller (Pinaceae) familyasından Kuzey Avrupa, Kuzey Asya, İspanya ve Anadolu'da yayılış gösteren çam türü. Avrupadan getirilen fidanlar Kuzey Amerika'daki eyaletlerde dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karaçam</span> Çamgiller familyasından bir bitki türü

Karaçam, çamgiller (Pinaceae) familyasından bir çam türüdür. Güney Avrupa, Kuzey İtalya, Avusturya İber yarım adasından Doğu Akdeniz'e kadar geniş bir alanda görülür.

<span class="mw-page-title-main">Mazı (bitki)</span>

Mazı, servigiller (Cupressaceae) familyasının Thuja cinsinden ağaç türlerine verilen ad. Doğu Asya ve Kuzey Amerika'nın batı bölgerinde yetişen ve odunu için ya da süs ağacı olarak başka ülkelerde de yetiştirilen kozalaklı ağaçlardır. Türkiye'de doğal olarak bulunmazlar ancak süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Servigiller</span>

Servigiller (Cupressaceae), Pinales takımından dünyada geniş yayılış gösteren kozalaklı ağaç türlerinden oluşan bitki familyası.

<span class="mw-page-title-main">Himalaya sediri</span>

Himalaya sediri, çamgiller (Pinaceae) familyasından Batı Himalaya'larda yetişen sedir bir türü. Pakistan'ın ulusal ağacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mavi ladin</span> Çamgiller familyasından bir bitki türü

Mavi ladin, çamgiller (Pinaceae) familyasından ladin cinsinden 25–30 m'ye kadar boylanan ve 1,5 m'ye kadar çap yapabilen ladin türü. Türkiye'de karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde peyzaj amaçlı sıkça kullanılmaktadır. Pungens, yapraklara atıfta bulunarak "keskin uçlu" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Sekoya</span> Servigiller familyasından bir bitki türü

"Sahil Sekoyası", servigiller (Cupressaceae) familyasının Sequoia cinsinden tek bir türle temsil edilen (monotipik) 120 m boy, 7 m çap yapabilen ana vatanı Kuzey Amerika olan büyük bir ağaç türü. Dünyanın en uzun ağacı bu türe aittir ve boyu 115 metredir. 2000 yıl veya daha fazla yaşayan, herdem yeşil, uzun ömürlü bir ağaçtır. En yaşlı örneği 2300 yaşındadır. Genellikle okyanustan gelen nemden kaynaklanan yağışın daha fazla olduğu dağlarda büyürler. En uzun ve en yaşlı ağaçlar, yıl boyunca akarsuların akabildiği ve sisin düzenli olarak düştüğü derin vadilerde ve oyuklarda bulunur. Sahil sekoyası kerestecilik sektöründeki en değerli kereste türlerinden biridir. Sahil sekoyası kerestesi, güzelliği, hafifliği ve çürümeye karşı direnci nedeniyle oldukça değerlidir. Reçine içermemesi suyu emmesini ve yangına dayanıklı olmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşi akasya</span> Baklagiller familyasından bir bitki türü

Gümüşi akasya veya Mimoza Ağacı, baklagiller (Fabaceae) familyasından 15 m'ye kadar boylanan sarı çiçekli bir akasya türü.30 m yüksekliğe kadar büyüyebilir. Hızlı büyüyen yaprak dökmeyen bir ağaç veya çalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu sığla ağacı</span> bitki türü

Anadolu sığla ağacı, Altingiaceae familyasındandır. Türkiye'de Güney Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinde sınırlı alanlarda yetişir. Yerel dilde "Günlük ağacı" olarak bilinen sığla, 20 metreye kadar boylanabilir ve görünüş olarak çınara benzer. 200-300 yıla kadar yaşayabilir. Marmaris ve Datça bölgelerinde dere boylarında, Köyceğiz ve Fethiye civarında ise taban suyu yüksek olan düzlüklerde korulukları vardır. Köyceğiz'de bulunan doğal yayılış alanlarının, portakal bahçelerine dönüşmesi ile daraldığı belirtilir. Orman Genel Müdürlüğü tarafından korunan alanlarda yeni korulukları tesis edilmektedir. Türkiye dışında sadece Rodos Adasında bulunur. Subtropikal iklim özellikleri görülen sıcak, nemli ve suyu bol yerlerde yetişir.

<span class="mw-page-title-main">Türk fındığı</span> bitki türü

Türk fındığı, huşgiller (Betulaceae) familyasında Corylus cinsinin bir türüdür. Ağaç fındığı, ayı fındığı, balkan fındığı, kaya fındığı adları, gökbulak fındığı, budağan fındığı gibi yaygın veya yöresel adlarıyla da tanınır. 16. yüzyılda Anadolu'dan Avusturya'ya mobilya üretimi amacıyla götürülmesinin ardından Türk fındığı adını almıştır. Ağacının bu özelliğinden dolayı değerli olması sebebiyle doğal habitatındaki dağılım bölgesinin küçük alanlarında korunma altına alınmış ve IUCN listesinde koruma altındaki türlere dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Oya ağacı</span>

Oya ağacı, kınagiller (Lythraceae) familyasından Çin ve Japonya'da doğal olarak yetişen bir süs bitkisi türü.

<span class="mw-page-title-main">Ballıbabagiller</span> bitki familyası

'Lamiaceae, Labiatae veya Türkçe adıyla 'Ballıbabagiller; 236 cins ve 7,280 tür ile temsil edilir ve dünya çapında özellikle ılıman kuşakta yayılış gösteren bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ateş ağacı</span>

Ateş ağacı, baklagiller (Fabaceae) familyasından, subtropikal ve tropik kuşaklarda yetişen bir çiçekli ağaç türü. Ateş ağacı tanımı, akrabası olmayan başka ağaç türleri için de kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşi ıhlamur</span> bitki türü

Gümüşi ıhlamur, vatanı Balkanlar ve Batı Asya olan bir ıhlamur türü.

<i>Carpinus japonica</i> bitki türü

Carpinus japonica, Betulaceae (huşgiller) familyasından Japonya'da görülen bir ağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Yalancı Servi</span>

Yalancı Servi (Chamaecyparis), Servigiller (Cupressaceae) ailesine bağlı doğu Asya ve Amerika Birleşik Devletleri batı sınırlarına özgü kozalaklı ağaç cinsidir. Yaprak dökmeyen ağaç türüdür. Doğal yaşam alanı dışında bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. C.lawsoniana, C.obtusa, C.pisifera ve C.thioides türleri en sık kullanılan ağaçlardır. Yaprak renkleri sarı, mavi, gümüşi renkte olabilir. Odunu özellikle Japonyada tapınak yapımında kullanılır.Genellikle türleri kısa boylu olsa da 20 ila 70 metreye kadar boylanabilen türleri vardır. C.lawsoniana 600 yaşına kadar yaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya su sediri</span>

Kaliforniya su sediri Calocedrus decurrens, batı Kuzey Amerika'ya özgü servigiller ailesinden iğne yapraklı bir ağaç türüdür. Su sediri olarak adlandırılmasına rağmen servigiller ailesine aittir. Cins içinde en çok bilinen türdür 30–40 metre (100–130 ft) yüksekliğe ve 1,2 m'ye kadar gövde çapına ulaşan büyük bir ağaçtır. Kaliforniya, Siskiyou İlçesi, Klamath Ulusal Ormanı'nda bulunan bilinen en büyük ağaç 47,98 m uzunluğunda, 12 m çevre gövdesi ve 17,5 m uzunluğundadır.500 yaşın üzerinde yaşayabilir. Kalın Taban kabuğuyla tütsü sediri, Kaliforniya'daki ateşe ve kuraklığa en dayanıklı bitkilerden biridir. Kış aylarında çok sayıda kuş için, Calocedrus decurrens'in yiyecek arama için kullanıldığı görülmüştür. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na göre, Kaliforniya'daki Batı Sierra Nevada bölgelerinde, çok sayıda kuş türünün, ihtiyaç duydukları kadar yiyecek elde edebilmeleri için "toplayıcı alt tabaka" olarak kullandıkları düşünülmektedir.

<i>Chamaecyparis pisifera</i>

Chamaecyparis pisifera veya Bezelye kozalaklı yalancı servi veya da Sawara yalancı servisi, Chamaecyparis cinsine bağlı Japonya'ya özgü bir bitki türüdür.