İçeriğe atla

Elwin Bruno Christoffel

Elwin Bruno Christoffel
Doğum10 Kasım 1829(1829-11-10)
Montjoie, Prusya
Ölüm15 Mart 1900 (70 yaşında)
Strazburg, Alman İmparatorluğu
VatandaşlıkAlman
Tanınma nedeniChristoffel sembolleri
Christoffel equation
Christoffel-Darboux formülü
Riemann–Christoffel tensor
Schwarz–Christoffel mapping
Akademik geçmişi
Alma materUniversity of Berlin
Doktora danışmanıMartin Ohm
Ernst Kummer
Heinrich Gustav Magnus
Akademik çalışmaları
DisiplinMatematik
fizik
KurumlarıStrazburg Üniversitesi
Doktora öğrencileriRikitaro Fujisawa
Ludwig Maurer
Paul Epstein

Elwin Bruno Christoffel (d. 10 Kasım 1829, Monschau - ö. 15 Mart 1900, Strazburg), diferansiyel geometri ve tensör analizi üzerine önemli çalışmalar yapmış Alman matematikçi ve fizikçidir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Elwin Christoffel - Biography". Maths History (İngilizce). 24 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galaksi</span> kütle çekimiyle bir arada duran yıldız ve gök cismi öbeği

Galaksi veya gök ada, kütle çekimi kuvvetiyle birbirine bağlı yıldızlar, yıldızlararası gaz, toz ve plazmanın meydana getirdiği yıldızlararası madde ve şimdilik pek anlaşılamamış karanlık maddeden oluşan maddesel bir sistemdir. Tipik galaksiler 10 milyon ile bir trilyon arasındaki miktarlarda yıldız içerirler ve bir galaksinin içerdiği yıldızların hepsi o galaksinin kütle merkezini eksen alan yörüngelerde döner. Galaksiler uzayda tek yönlü hareket ederler, galaksilerin yörüngeleri yoktur. Galaksiler çeşitli çoklu yıldız sistemlerini, yıldız kümelerini ve çeşitli nebulaları da içerebilirler. Çevresinde gezegenler ve asteroitler gibi çeşitli kozmik cisimler dönen Güneş, Samanyolu Galaksisi'ndeki yıldızlardan yalnızca biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen</span> Alman yazar

Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen, Barok Dönemi'nde yaşamış ünlü bir Alman yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Örümceğimsiler</span>

Örümceğimsiler veya araknidler, keliserliler (Chelicerata) alt şubesine ait omurgasız eklembacaklıları kapsayan bir sınıftır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de spor</span> Türkiyedeki spor etkinlikleri hakkında inceleme

Türkiye nüfusunun % 29’unu 12-24 yaş grubu oluşturmaktadır. Geriye kalan orta yaş ve yaşlı nüfusu oluşturan grupla birlikte genç nüfusun spora olan ihtiyacı oldukça fazladır. Şöyle ki; günümüzde gerek bilim ve teknolojideki gelişmeler, gerekse tıp alanındaki gelişmeler ortalama yaşam sınırını yükseltmiştir. Böylece spor yapmaya olan ihtiyaç artmaktadır. Spora ihtiyaç gösteren grupların spor yapabilmesi ise öncelikle spor kulüpleri ile okullarda olabilmektedir. Ancak Türkiye’de spor kulübü sayısı, 1999 verilerine göre 5.988’dir. Bunun 4.828’i futbol branşında, 1.160’ı ise diğer spor branşlarında faaliyet göstermektedir. Yani, her 10.455 kişiye bir spor kulübü düşmekte, futbol branşı baz alındığında ise her 12.967 kişiye bir futbol spor kulübü düşmektedir. İl bazında ise, Uşak'ta 3874 kişiye bir spor kulübü düşerken, Ankara’da 14.004 kişiye, İstanbul’da 14.474 kişiye bir spor kulübü düşmektedir. Böylece, Ankara, İstanbul gibi büyük iller Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Nüfusa göre spor kulübü başına düşen en fazla insan sayısı ise Kilis'te bulunmaktadır (36.681).

<span class="mw-page-title-main">Wilmersdorf</span>

Wilmersdorf, Charlottenburg-Wilmersdorf'da bir semt.

<span class="mw-page-title-main">Pikaresk roman</span>

Pikaresk roman, 16. yüzyılda şövalye romanlarına ve kır yaşamını konu alan romanlara tepki olarak ortaya çıkan; toplumun aşağı tabakalarındaki düzenbaz, dalavereci ancak becerikli ve kurnaz bir kahramanın maceralarını işleyen roman türü.

<span class="mw-page-title-main">Synyster Gates</span> Amerikalı gitarcı

Synyster Gates ya da gerçek adıyla Brian Elwin Haner Junior, Amerika Birleşik Devletleri'li müzisyen, söz yazarı ve Avenged Sevenfold isimli müzik grubunun lead gitaristidir. Babası müzisyen Brian Haner'dır. Synyster Gates; Matt Shadows, Jimmy Owen Sullivan ile grubun kurucu üyesidir. Grup üyeleri ilkokul yaşlarından itibaren arkadaşlardır. Synyster Gates sahne isimli Brian Haner Junior, ilk albümün kayıtlarında da "Warmness on The Soul" şarkısında başarılı bir elekto gitar solo performansı sergilemiştir. "Dear God"isimli, grubun sahne performanslarından derlenen video klipte klasik gitar ve sonrasında elekto gitar çalmıştır.

Leopold:

<span class="mw-page-title-main">Amsterdam'daki kanallar</span> Vikimedya liste maddesi

Hollanda'nın başkenti olan Amsterdam, kanalları ile ünlüdür. 19. yüzyılın son çeyreğinde, bazı kanallar daha uzun, daha temiz ve daha sessiz yapıldı. Bu kanalların trafik için önemli bir işlevi var ve turizm amacıyla bu kanallar gezdirilebiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Amber Riley</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı

Amber Riley, Amerikalı aktris ve şarkıcı. Daha çok Glee'deki Mercedes Jones rolüyle tanınmaktadır.

1981 Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonası 1980/1981 artistik patinaj sezonunda Avrupa'nın en iyi patencilerini belirlemek amacıyla düzenlenen Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonasıdır. Sporcular kadınlar, erkekler, çiftler ve buz dansında yarışır. Şampiyona, 3–8 Şubat 1981 tarihleri yılında Innsbruck, Avusturya'da yapılmıştır.

Matematikte Christoffel–Darboux teoremi Elwin Bruno Christoffel (1858) ve Jean Gaston Darboux (1878) tarafından tanıtılmış, ortogonal polinomlar için bir özdeşliktir.

<span class="mw-page-title-main">Tensör</span> skaler, vektör, covector ve tensörlerin bazı kombinasyonlarında çok çizgili harita

Matematikte, tensör, çok boyutlu verinin simgelenebildiği geometrik bir nesnedir. Skaler denilen yönsüz nicel büyüklükler, vektör denilen yönlü büyüklükler ve matris denilen iki boyutlu nesneler birer tensördür. Tensör, tüm bu nesnelerin genelleştirilmiş halidir ve çok boyutlu veri kümeleri için kullanılır. Nesnenin kaç boyutla ifade edildiğine de tensörün derecesi denilir. Bir skalerin derecesi sıfır, bir vektörün bir, bir matrisin ise ikidir. Tensörler üç ve üzeri dereceye sahip olabilir.

Palatini özdeşliği, genel görelilik ve tensör hesabında;

şeklindeki ifadedir.

Differansiyal geometri içerisinde,. gerçek olmayan Riemannia çok katlılarını ifade etmek için kullanılan eğriliktir. Genel Görelikte içerisinde, Einstein Tensör’ünün ortaya çıkardığı Einstein’nın alan denklemlerinin kütleçekimi için tanımladığı uzay-zaman eğriliğini tutarlı bir şekilde enerji ile açıklamasıdır.

Matematik ve fizikte Elwin Bruno Christoffel'in adına atfedilen Christoffel sembolleri eğri uzaylardaki metrik farkı düzenler.Daha basit bir biçimde anlatmaya çalışırsak bir vektörü gösterdiğimiz kartezyen koordinat sistemi gibi düz koordinatlarda vektörün bileşenlerini temsil eden baz vektörler kendi eksenlerine dik olduğu için türevleri sıfıra eşittir. Fakat eğri bir uzayda baz vektörler de değişir yani türevlenir. İşte bu türev işlemi Yunan alfabesinden harfi ile temsil edilmektedir. Christoffel sembollerinin fizikte birçok uygulaması vardır. Bunlardan en önemlisi Einstein alan denklemlerinde kullanılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jean Gaston Darboux</span> Fransız matematikçi (1842 – 1917)

Jean-Gaston Darboux FAS MIF FRS FRSE, diferansiyel geometri ve analize önemli katkılarda bulunan Fransız matematikçi. Darboux integrali adını ondan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Oskar Bolza</span> Alman matematikçi (1857-1942)

Oskar Bolza, Felix Klein'in öğrencisi olan Alman matematikçi. Pfalz, Bad Bergzabern'de -o zamanlar Bavyera'nın bir bölgesi- doğdu. Karl Weierstrass'tan 1879 yılında aldığı derslerden etkilenerek varyasyonlar hesabı konusunda araştırmalar yaptı ve bununla tanındı.

Düzlemsel geometride Kepler–Bouwkamp sabiti şu dizinin bir limiti olarak elde edilir: Yarıçapı 1 olan bir daire alın. Bu daireye bir eşkenar üçgen çizin. Bu üçgenin içine bir daire çizin. İçine bir kare yazın. Bir daire, düzgün beşgen, daire, düzgün altıgen vb. yazın. En son elde edilecek dairenin yarıçapına Kepler–Bouwkamp sabiti denir. Adını Johannes Kepler ve Christoffel Bouwkamp'tan almıştır ve çokgen çevreleyici sabitin tersidir.