İçeriğe atla

Elvira Rawson de Dellepiane

Dr. Elvira Rawson de Dellepiane
Doğum19 Nisan 1867(1867-04-19)
Junin, Arjantin
Ölüm4 Haziran 1954 (87 yaşında)
MeslekTıp doktoru
Tanınma nedeniKadın hakları aktivisti

Elvira Rawson de Dellepiane (doğum adı Elvira Rawson; 19 Nisan 1867 – 4 Haziran 1954) aktif bir süfrajetist[1] ve tıp doktoru.

Arjantin'de tıp diploması alan ikinci kadındır[2] Kadın ve çocuk hakları aktivisti idi ve Arjantin'de kadın haklarının anası olarak tanındı.[3]

Gençliği

Rawson de Dellepiane Junín, Arjantin'de doğdu. Arjantin tarihinin babası olarak kabul edilen rahip Gregorio Funes'in ailesine mensuptur. Buenos Aires'te eğitim gördü ve tıp alanında doktorasını 29 Eylül 1892'de Buenos Aires Üniversitesi'nde tamamladı. Tıp eğitimine başlamadan önce Ecole Normale de Mendozai adlı öğrenim kurumundan öğretmenlik sertifikası almış ve bir sene öğretmenlik yapmıştı.[3][4] Tanınmış Arjantili doktor Gregorio Araoz Alfaro'nun övgüsünü alan doktora tezinin konusu, "Kadın hijyeni üzerine notlar” idi. Doktorasını tamamlamadan bir yıl önce Doctor Manuel Dellepiane ile evlendi.[5]  Yedi çocuğu oldu.[4]

Kariyeri

Mezuniyetinden sonra Ulusal Hijyen Dairesi'nde (1907–1918) ve Milli Eğitim Şurası'nda (1919–1934) görev yaptı. Birçok proje üzerinde özveriyle çalıştı ve ülkede ilk okul kafeteryasının kurulması dahil pek çok projeyi teşvik etti.[3]

1919'da, Kadın Hakları Destekleyicileri Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı.[2] 1920-1922 yılları arasında Şehit Çocukları Ulusal Evi'nde hijyen ve çocuk bakımı dersleri verdi. 1916 yılında Uspallata’daki Aşılama Kolonisi’nde kronik hastalığı olan kadın öğretmenler için ilk aşılama evinin kurucusu ve yöneticiliğini yaptı.[5] 1907-1918 döneminde Ulusal Hijyen Dairesi tıbbi müfettişi idi. 1919–1934 arasında Milli Eğitim Şurası’nda çalıştı.[6]

Arjantin’de kadın hakları konusundaki çalışmaları doğrultusunda 1905 yılında “Centro Feminista” (Feminist Merkezi)'yı kurdu (daha sonra “Centro Juana Manuela Gorriti” adını almıştır). 1910 yılında kadınlar için medeni kanuna öncülük etti. 1919'da Arjantinli  yazar Alfonsina Storni ve arkadaşlarının katkısı ile Kadın Hakları Destekleyicileri Derneği'ni kurdu.[3]

Milli Kadınlar Konseyi'nin kuruluşu,[4] 1910'da Buenos Aires'teki Birinci Milli Kadın Kongresi'ne katılım,[7] 1910'da bekar anneler için Juana Goritti adlı merkezin kuruluşu, okullarda bir bardak süt uygulamasının zorunlu hale getirilişi ve kadınların, okul ve evlerin durumu hakkında yazılan birçok rapor kariyerindeki başarılarıdır.[4]

Kaynakça

  1. ^ Armus, Diego (8 Temmuz 2011). The Ailing City: Health, Tuberculosis, and Culture in Buenos Aires, 1870–1950. Duke University Press. ss. 162-. ISBN 978-0-8223-5012-5. Erişim tarihi: 26 Nisan 2013. 
  2. ^ a b "Elvira Rawson de Dellepiane (1867-1954)". University of Notre Dame. 20 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2016. 
  3. ^ a b c d "Elvira Rawson de Dellepiane (1867-1954)". University of Notre Dame Hesburg libraries. 20 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2013. 
  4. ^ a b c d "Dellepiane Rawson, Elvira" (İspanyolca). Faculty of Mathematics Physics and Astronomy, University of Cordoba. 26 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2013. 
  5. ^ a b Parker, William Belmont (1920). Argentines of Today (Public domain bas.). Hispanic Society of America. ss. 943-. Erişim tarihi: 26 Nisan 2013. 
  6. ^ Lavrín, Asunción (1978). Latin American women: historical perspectives. Greenwood Publishing Group. ss. 252-. ISBN 978-0-313-20309-1. Erişim tarihi: 26 Nisan 2013. 
  7. ^ Balderston, Daniel; Guy, Donna Jay (1997). Sex and Sexuality in Latin America. New York University Press. ISBN 9780814712900. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eva Perón</span> Arjantinli oyuncu (1919-1952)

María Eva Duarte de Perón, Arjantin Başkanı Juan Domingo Perón'un ikinci eşidir. Arjantin halkının çok sevdiği Perón, İspanyolca "Küçük Eva" anlamına gelen Evita lakabıyla tanınırdı.

<span class="mw-page-title-main">Buenos Aires</span> Arjantinin başkenti ve en büyük şehri

Buenos Aires, resmî olarak Buenos Aires Özerk Şehri, Arjantin'in başkenti ve en büyük şehridir. Güney yarımkürenin Paris'i olarak da bilinen şehir, Güney Amerika kıtasının güneydoğu kıyısında, Río de la Plata'nın halicinin batı kıyısında yer almaktadır. "Buenos Aires", Türkçeye "güzel rüzgarlar" veya "güzel hava" olarak çevrilebilirse de, şehrin adı 16. yüzyıldaki kurucularının verdiği orijinal ad olan "Real de Nuestra Señora Santa Maria del Buen Ayre"ye dayanmaktadır. Bu adı Sardunya'daki Bonaria Madonna'dan almıştır. Aynı zamanda birkaç Buenos Aires eyaleti semtini de içeren Büyük Buenos Aires yerleşim bölgesi, yaklaşık 15,6 milyonluk nüfusuyla Amerika'nın en kalabalık beşinci metropol bölgesini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tango</span> Uruguay kökenli bir dans ve müzik türü

Tango, Buenos Aires, Arjantin ve Montevideo, Uruguay kökenli bir dans ve müzik türüdür. Dansla beraber gelişen müzik tarzı da aynı adla anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin</span> Güney Amerikada yer alan bir ülke

Arjantin, resmî adıyla Arjantin Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Güney Amerika kıtasının güneyini kaplayan Güney Konisi’nde yer alan ülke. Arjantin 2.791.810 kilometrekare (1.077.924 sq mi)'lik toplam yüzölçümü ile Güney Amerika'da ikinci, dünyada ise en büyük sekizinci ülkedir. Kuzeyde Bolivya ve Paraguay, kuzeydoğuda Brezilya, batıda Şili, doğuda ise Uruguay komşusudur. Güneyini Drake Boğazı, batısını And Dağları ve doğusunu Atlas Okyanusu çevreler.

<span class="mw-page-title-main">Falkland Adaları</span> Güney Atlas Okyanusunda Birleşik Krallık Denizaşırı Toprakları ülkesi

Falkland Adaları ya da Malvina Adaları Güney Atlas Okyanusu'nda Patagonya'nın 480 km doğusunda bulunan takımadalar. Yaklaşık 12.000 km²'lik yüz ölçümüne sahip olan takımada Doğu Falkland, Batı Falkland ve 776 küçük adadan meydana gelir. Britanya Denizaşırı Toprakları'ndan biri olan Falkland Adaları içişlerinde serbest, dışişlerinde ve savunmada ise Birleşik Krallık'a bağlıdır. Adalar'ın başkenti Doğu Falkland'daki Stanley'dir. Birleşik Krallık, Arjantin'in adalar üzerindeki taleplerine rağmen 1833'te egemenliğini ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Josef Mengele</span> Alman suçlu (1911-1979)

Josef Rudolf Mengele, Nazi toplama kampı Auschwitz-Birkenau'da yaptığı acı verici ölümcül deneylerle bilinen bir Alman Nazi doktor. 2 milyon kişinin insanlık suçu işlenerek öldürülmesinden sorumlu tutulmaktadır.

Arjantin 'deki şehirler listesi

Arjantin'deki Yahudilerin tarihi İspanyol ve Portekiz engizisyonlarına kadar dayanır. Río de la Plata Kral Vekilliğindeki birçok Portekizli tüccar Yahudi idi, fakat organize bir Yahudi topluluk Arjantin bağımsızlığını İspanya'dan 1810 yılında aldığı zaman kuruldu. Bu zamanlarda Fransa ve Batı Avrupa'nın diğer ülkelerindeki Yahudiler Arjantin'e yerleşmeye başladı. Bugünkü Arjantin Yahudilerinin %80'i Aşkenaz'dır.

<span class="mw-page-title-main">CA Vélez Sarsfield</span>

Club Atlético Vélez Sársfield, 1 Ocak 1910'da Buenos Aires'in Liniers semtinde kurulan ve Primera División'da mücadele eden bir spor kulübüdür. Kulüp futbol, basketbol ve voleybol branşlarında faaliyet göstermektedir. Teknik direktörlüğünü Arjantinli Mauricio Pellegrino yapmaktadır. Kulüp, ev sahibi olduğu maçlarını Liniers'teki 49.540 kişilik Estadio José Amalfitani stadında oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Condor Planı</span> 1970li yıllarda Latin Amerikadaki sağ diktatörlüklerin CIA desteğiyle uygulamaya koyduğu operasyon

Condor Planı veya Condor Operasyonu, 1970'li yıllarda Latin Amerika'daki sağ diktatörlüklerin CIA desteğiyle uygulamaya koyduğu operasyon. Bill Clinton döneminde (2000) açıklanan belgeler sonucunda CIA desteği daha açık biçimde ortaya konmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları'nda Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları</span>

Virjin Adaları 5-21 Ağustos tarihleri arasında 2016 RIO'da mücadele edecektir.

<span class="mw-page-title-main">Domingo Faustino Sarmiento</span> Arjantinli siyasetçi (1811-1888)

Domingo Faustino Sarmiento, Arjantinli aktivist, entelektüel, yazar, devlet adamı ve Arjantin'in altıncı devlet başkanı. Yazıları, gazetecilikten otobiyografiye, siyaset felsefesine ve tarihçiliğe kadar çok çeşitli tür ve konuyu kapsamıştır. On dokuzuncu yüzyıl Arjantininde büyük etkisi olan 1837 Kuşağı olarak bilinen bir grup entelektüel grubunun üyesiydi. Eğitim konularıyla özellikle ilgilendi ve aynı zamanda bölgenin edebiyatı üzerinde önemli bir etkiye sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Enrique Finochietto</span> Arjantinli hekim (1881-1948)

Enrique Finochietto Arjantinli akademisyen, doktor ve mucittir.

<span class="mw-page-title-main">Edgardo Cozarinsky</span> Arjantinli yazar

Edgardo Cozarinsky (İspanyolca telaffuz: [eðˈɣarðo kosaˈɾinski], Arjantinli film yönetmeni, senarist ve yazardır.

Dame Julia Margaret Polak, DBE, FMedSci Arjantin doğumlu bir İngiliz patologdu. Imperial College London'da Doku Mühendisliği ve Rejeneratif Tıp Merkezi'nin başkanıydı. Yine Imperial College'dan Larry Hench ile insanlara transplantasyon için hücre ve doku geliştirmek üzere kurduğu bir tıbbi araştırma merkezi kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Justyna Budzińska-Tylicka</span> Polonyalı doktor ve kadın hakları savunucusu

Justyna Budzińska-Tylicka, iki savaş arası dönemde aktif olan görev yapan Polonyalı bir doktor ve kadın hakları savunucusudur. Tıp diplomasını aldıktan ve yedi yıl boyunca Paris'te çalıştıktan sonra Polonya'ya döndü ve Varşova'da mesleğini icra ederek deneyim elde etti. Kadın haklarının geliştirilmesinde aktif olarak rol aldı, Varşova Şehir Konseyi'nde görev yaptı ve kadınların gerek sağlığı gerek siyasi katılımını güçlendirmek adına sosyal faaliyetlerde yer aldı. Faaliyetlerinin başlangıcı Polonya'da doğum kontrol kliniği açmak ve Polonyalı Kadın Hekimler Derneği'ni kurmaktı. Uluslararası Küçük Kadınlar İtilafı'nın başkanı olarak görev yapmak da dâhil olmak üzere uluslararası feminizm toplantılarına ve çeşitli kongrelere katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Raquel Liberman</span>

Raquel Liberman göçmen olarak Arjantin'e giden Polonyalı bir insan kaçakçılığı kurbanıydı. Kaçakçılarını ihbar etmesi, 20. yüzyılın başlarında dünya çapında bir beyaz kölelik çetesi işleten Polonya'daki Yahudi insan kaçakçılığı ağı Zwi Migdal'in dağılmasını sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Emir Emin Arslan</span> Lübnan doğumlu yazar, editör, gazeteci, Osmanlı diplomatı ve politikacı Arjantinde öldü (1868-1943)

Emir Emin Arslan, Lübnanlı yazar, gazeteci, editör ve konsolos. Osmanlı İmparatorluğu'nun Bordeaux, Brüksel, Paris ve Buenos Aires Başkonsolosuydu. Arapça, İspanyolca ve Fransızca kitaplar ve makaleler yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tomás Eloy Martínez</span> Arjantinli senarist (1934-2010)

Tomás Eloy Martínez, Arjantinli gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ilse Fuskova</span> Arjantinli fotoğrafçı

Ilse Fusková Kornreich, Arjantinli yazar, hostes, aktivist ve fotoğrafçı.