İçeriğe atla

Elvah-ı Nakşiye koleksiyonu

Elvah-ı Nakşiye koleksiyonu (Resim Tabloları koleksiyonu), Türkiye'de ressamlığın başlangıcına ve Güzel Sanatlar Akademisi'nin kuruluşuna dair toplu bilgi ve İstanbul Eski Eserler Müzesi'ndeki resim tablolarının kataloğudur." Müze Müdürü, Halil Edhem, 1924[1]

1924'te Müze Müdürü Halil Edhem, kataloğun ön sözünde, derlemeyi yazmaktaki amacını "yalnızca İstanbul Eski Eserler Müzesi'nde toplanan resim tablolarının tarihçesiyle, bir de kataloğunu düzenlemekti. Sonradan bunu biraz genişleterek İslamda, özellikle ülkemizde resim sanatının nasıl doğduğunu ve Güzel Sanatlar Akademisi'nin kuruluşuna ve resim sergilerine dair eskiden beri toplamış olduğumuz notları da katmayı uygun bulduk." şeklinde tanımlar.[2]

"Yayımlandığı sıra Batı eserlerinden yaptırılan kopyaların bir listesi, belli başlı Türk ressamlarının elde bulunan, ama müze ya da galeri biçiminde bir araya getirilemeyen tablolarının ve sanatçıların bir cetveli, bir de resim sanatı üstüne bir açıklamayı toplayan broşürümsü bir kitapçık olan Elvah-ı Nakşiye Koleksiyonu, zamanla, resim tarihimiz konusunda baş vurulacak temel kaynaklardan bir oldu." Nurullah Berk, 1970[3]

Kaynakça

  1. ^ Elvah-ı Nakşiye koleksiyonu. Milliyet Yayınları, 1970. Mayıs 1970. s. 14. 
  2. ^ Elvah-ı Nakşiye koleksiyonu. Milliyet Yayınları, 1970. Mayıs 1970. s. 15. 
  3. ^ Elvah-ı Nakşiye Koleksiyonu. Milliyet Yayınları, 1970. Mayıs 1970. s. 6. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Osman Hamdi Bey</span> Türk ressam, arkeolog ve müzeci

Osman Hamdi Bey, Türk arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Arkeoloji Müzeleri</span> Türkiyedeki ilk müze

İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. 19. yüzyılın ortalarında Maarif Nazırı Mehmed Esad Safvet Paşa tarafından Müze-i Hümâyûn adıyla 1869 yılında kurulmuştur ve 13 Haziran 1891'de ana binanın inşaatı tamamlanıp ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mecma-ı Âsâr-ı Atika Müzesi</span>

Mecma-ı Âsâr-ı Atika, Türkiye'deki ilk müze oluşumudur; günümüzdeki İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin temelini oluşturur.

<i>Kaplumbağa Terbiyecisi</i> Osman Hamdi Beyin bir eseri

Kaplumbağa Terbiyecisi, Osman Hamdi Bey'in 1906 ve 1907 yıllarında iki farklı versiyonunu çizdiği tablosudur. Osmanlı Ressamlar Cemiyeti tarafından çıkartılan gazetenin on yedinci sayısında tablonun adı Kaplumbağalar ve Adam olarak geçer, ancak tabloya daha sonra yaygın olarak bilinen Kaplumbağa Terbiyecisi adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Halil Dikmen</span> Türkiye doğumlu ressam

Halil Dikmen, (1906-1964) Türk ressam ve neyzen.

<span class="mw-page-title-main">Müze</span> kazılarda bulunan yapıtların, eski devirlerden kalan antikaların, sanata ve bilime ilişkin nesnelerin, sanat ve bilim yapıtlarının, budunbilimsel vb. nesnelerin bir arada ya da ayrı ayrı sergilendiği, saklandığı, korunduğu yapı

Müze, somut ve somut olmayan kültürel mirası araştıran, ilgili nesneleri toplayan, muhafaza edip sergileyen kurumlar ve sergileme mekanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Feyhaman Duran</span> Türk ressam ve hattat

Feyhaman Duran, Türk ressam ve hattat. Türk Resim Sanatı'nda, portre sanatının ilk ve en önemli temsilcisi sayılır. 1914 Çallı Kuşağı ressamlarındandır. Özellikle Atatürk ve İnönü portreleriyle ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Resim ve Heykel Müzesi</span>

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi (İRHM), 20 Eylül 1937’de Türkiye’nin ilk Güzel Sanatlar müzesi olarak Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde hizmete giren, günümüzde Tophane'deki Antropo No:5'te hizmet veren sanat müzesidir.

Galatasaray Sergileri, 1916-1951 yılları arasında her yıl ağustos ayında İstanbul'da önceleri Galatasaraylılar Yurdu'nda, daha sonra Galatasaray Lisesi'nde açılan ve Türkiye'de resim sanatının gelişiminde önemli etkisi olan geleneksel karma sergidir.

<span class="mw-page-title-main">Ferik İbrahim Paşa</span> Türk ressam

Ferik İbrahim Paşa ilk Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Boyar</span> Osmanlı Türkü ressam

Ali Sami Boyar, Türk ressam ve müzeci.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Resim ve Heykel Müzesi</span> Ankaradaki sanat müzesi

Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde, Namazgâh tepesinde bulunan sanat müzesi ve kültür merkezi.

<i>Pembe Başlıklı Kız</i> Osman Hamdi Beye ait bir tablo

Pembe Başlıklı Kız, Osman Hamdi Bey'in Haziran 1904'te yaptığı yağlı boya tablo. Tabloda Batılı tarzda giyinmiş Pembe bir başlık ve başlık ile yakın tonda bir elbise giyen kız çocuğu açık bir alanda ayakta durmaktadır. Resimde Osman Hamdi Bey'in, 4 Eylül 1893 - 1 Ağustos 1958 yılları arasında yaşamış olan kızının 11 yaşındayken yaptığı portresi görülmektedir. Nazlı, Osman Hamdi Bey ile Mary/ Naile Hanım'ın son çocuğudur. Eser, yapıtlarında model olarak kendisi, ailesi ve yakınlarını kullanan Osman Hamdi Bey'in aile portreleri arasında yer almaktadır. Osman Hamdi Bey'in akrabası olan Edhem Eldem'in aktardığına göre; Osman Hamdi Bey'i 1908 ihtilalinden hemen sonra ziyaret eden Maurice de Sorgues adlı Fransız gazeteci o zamanlar 15 yaşında olan Nazlı'ya dair bilgiler vermiştir.

"Bir öğleden sonra Hamdi Bey'i evinde Renan'ın bir cildini tekrar okurken bulma şansına sahip oldum. bir de Madame Hamdi Bey ile babasının karakterine sahip olan ve büyük bir sanatçı gibi Chopin ve Beethoven yorumlayan zarif Nazlı'yı da görebildim".

Hasan Vecih Bereketoğlu Türk izlenimci ressam. 1914 Kuşağı ressamlarından biridir.

Güzin Duran, Türk ressam ve hattat.

Mustafa Ata, Türk ressamdır.

Bilge Alkor, Türk ressam, koleksyioner.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Öztoprak</span>

Abdurrahman Öztoprak Türk ressam.

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi resim koleksiyonu, 1937’de Türkiye modern sanatının başlıca eserlerini korumak ve kamuyla paylaşmak amacıyla kurulmuş, yüzlerce yıllık sanat tarihimizin en önemli arşividir. 27 Ekim 1915'te Sanayi-i Nefise Mektebi'nin büyük salonunda sergilenen 141 parçalık Elvâh-ı Nakşiye Koleksiyonu, saray dışında oluşturulan ilk koleksiyon özelliğini taşımaktadır. Bu koleksiyonun 87'si yerli 10'u yabancı ressam tarafından yapılan tablolardan ve 44 kopya eserden oluşmaktadır. Elvâh-ı Nakşiye’den Osman Hamdi Bey tablolarına, Geç Kübist ve Art deco tarzı resimlerden 1950-1980 yılları arasında kendini gösteren soyut resimlere kadar Cumhuriyet tarihinin en önemli ressamlarının eserlerini barındırmaktadır.