İçeriğe atla

Eltz Manor

Koordinatlar: 45°21′27″K 18°59′42″D / 45.35750°K 18.99500°D / 45.35750; 18.99500
Eltz Manor
Dvorac Eltz
Yenileme çalışmalarından sonra Eltz Manor (2012)
Harita
Genel bilgiler
Mimari tarzBarok
AdresŽupanijska 2
32000 Vukovar
ŞehirVukovar
ÜlkeHırvatistan
Koordinatlar45°21′27″K 18°59′42″D / 45.35750°K 18.99500°D / 45.35750; 18.99500
Mevcut kullananVukovar Şehir Müzesi
Temel atma1749
Tamamlanma1751
Yenileme2008–2011

Eltz Manor (HırvatçaDvorac Eltz, AlmancaSchloss Eltz), Vukovar, Hırvatistan'da yer alan bir Barok saraydır. 18. yüzyıl malikanesi Vukovar Şehir Müzesi'nin bulunduğu yerdir. Malikâne, 1993 ve 2001 yılları arasında tedavülde kalan 20 Hırvat kunası banknotunun arka yüzünde tasvir edilmiştir.[1][2] Saray, 1991 yılında Hırvatistan Kurtuluş Savaşı sırasında yıkıldı. Ancak dört yıllık restorasyonlardan sonra, Ekim 2011'de tamamen savaş öncesi görünümüne kavuşturuldu.[3]

Tarih

1736'da, Kutsal Roma İmparatorluğu baş şansölyesi ve Mainz Prens-Başpiskoposu Philipp Karl von Eltz-Kempenich (1665-1743), daha sonraki tarihlerde VI. Karl tarafından yönetilecek olan Habsburg Monarşisinin bir parçası olacak olan doğu Slavonya Krallığı'ndaki Sirem'de bir Vukovar malikanesi satın aldı. Saray aslen 1749 ve 1751 yılları arasında baş şansölyenin Alman Katolik soylu Eltz Hanedanı'ndan olan torunları tarafından inşa edilmiş ve zaman içinde yavaş yavaş büyütülmüştür. Ancak Askeri Sınır yakınlarındaki mülkler, Osmanlı birlikleri ve yerel Haydut paramiliter kuvvetleri tarafından baskınlara maruz kaldı.

Yugoslav Partizanları II. Dünya Savaşı'nın sonlarında ülke üzerinde kontrol sahibi olduktan sonra, malikaneye 1944'te Yugoslavya komünist yönetimi tarafından el konuldu ve Jakob Graf zu Eltz ailesi Vukovar'dan ayrılmak zorunda kaldı. 1990'da Eltville'den yeni kurulan Hırvatistan'a geri döndü ve Zagreb'deki Sabor parlamentosuna üye oldu. Ancak Eltz Manor, Hırvatistan Bağımsızlık Savaşı sırasında, Yugoslav Halk Ordusu tarafından Vukovar Savaşı sırasında bombalandığı zaman büyük zarar gördü.[3]

Galeri

Avlu cephesi ve bahçe
Ana cephe

Kaynakça

  1. ^ "20 kuna - Nevažeće novčanice". Croatian National Bank (Hırvatça). 13 Haziran 2015. 24 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2016. 
  2. ^ "20 kuna - HNB". Croatian National Bank (Hırvatça). 31 Ocak 2015. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2016. 
  3. ^ a b "Obnovljeni dvorac Eltz vraća stare vizure Vukovara". Glas Slavonije (Hırvatça). 29 Ekim 2011. 6 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Sırp-Hırvatça</span>

Sırp-Hırvatça, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna Hersek ve Karadağ'da konuşulan bir bir Güney Slav dilidir. Sırp-Hırvatça karşılıklı anlaşabilir dört standart çeşite sahip bir çok merkezli dildir.

<span class="mw-page-title-main">Krayina Sırp Cumhuriyeti</span> tanınmayan ülke

Krayina Sırp Cumhuriyeti (Sırp-Hırvatça: Република Српска Крајина / Republika Srpska Krajina or РСК / RSK ya da Sırp Krayina ya da kısaca Krayina olarak bilinen Krayina Sırp Cumhuriyeti, kendi kendini ilan eden bir Sırp proto-devletiydi, yeni bağımsızlığını kazanmış Hırvatistan Cumhuriyeti içinde bir bölgeydi. Uluslararası alanda tanınmadı. Krayina adı, önemli bir Sırp nüfusuna sahip olan ve 19. yüzyılın sonlarına kadar var olan Habsburg monarşisinin tarihi askeri sınırından alınmıştır. Krayina Sırp hükûmeti, Franjo Tuđman'ın ilan ettiği bağımsız Hırvatistan'ın bir parçası olmayı reddederek, etnik Sırpların Hırvatistan'dan bağımsızlığı, Federal Yugoslavya Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti ile birleşmesi için bir savaş yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Goran Hadžić</span> Hırvat Sırp politikacı (1958-2016)

Goran Hadžić, , Hırvatistan Savaşı sırasında görev yapan Krayina Sırp Cumhuriyeti eski devlet başkanı. Goran Hadžić, eski Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş yasası ve geleneklerini ihlal etmekle suçlanıyor. Hadziç, 20 Temmuz 2011 tarihinde Sırp yetkililer tarafından yakalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'ın ilçeleri</span>

Hırvatistan ilk kez Orta Çağ'da bölgelere bölünmüştür. İdari bölümler zaman içinde Osmanlı fetihlerinde kaybedilen topraklar, bu toprakların özgürlüğünü kazanması, Dalmaçya, Dubrovnik ve Istria bölgelerindeki politik statünün değişmesine bağlı olarak zaman içinde değişmiştir. Bu geleneksel bölünme 1920'lerde Sloven, Hırvat ve Sırp Krallığı, ardından Yugoslavya Krallığı'nın oluşturduğu oblastlar ve banovinalar nedeniyle tamamen ortadan kalkmıştır. Komünist yönetimindeki Hırvatistan, II. Dünya Savaşı'nda etken bir güç olan Yugoslavya'yı meydana getiren öğelerden biriydi ve bu dönemde idari yapılanma tümden değiştirilerek ülke 100 kadar belediyeye bölündü. 1992'de çıkarılan bir yasayla birlikte tekrar 1920'den önceki idari birimlere, bölgelere bölündü ancak 1918'de Translithanya'da oluşturulan 8 bölge ve merkezleri Bjelovar, Gospić, Ogulin, Požega, Vukovar, Varaždin, Osijek ve Zagreb'in yanında 7 bölge daha oluşturarak bölgeyi 15 bölgeye böldü.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti</span> Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ne bağlı anayasal-federal cumhuriyet

Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Tomislav</span> Hırvatistan kralı

Tomislav, Orta Çağ'da Hırvatistan hükümdarı. 910-925 yılları arası dük olan Tomislav, 925-928 yılları arası kral unvanı almış ve Hırvatistan'ın ilk kralı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav Partizanları</span>

Yugoslav Partizanları ya da Ulusal Kurtuluş Ordusu, resmi adıyla Ulusal Kurtuluş Ordusu ve Yugoslavya'nın Partizan Müfrezeleri, komünist olmayan otonomik bir yapıda olan Leh direniş hareketiyle karşılaştırılan Avrupa'nın en etkili Anti-Nazi direniş hareketiydi. Yugoslav Direnişi II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya Komünist Partisi önderliğinde sürdürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Jazovka</span>

Jazovka, Hırvatistan'ın Žumberak bölgesinde yer alan, II. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında, yüzlerce Hırvat asker ve sivillerinin cesetlerinin atıldığı çukur.

<span class="mw-page-title-main">Nikica Valentić</span> Hırvat siyasetçi

Nikica Valentić, bir Hırvat girişimci, avukat ve siyasetçidir. 1993'ten 1995'e kadar Hırvatistan'ın Beşinci Başbakanı olarak görev yapıyordu. Görev sırasında 42 yaşındayken bu kapasitede hizmet veren en genç kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Franjo Gregurić</span>

Franjo Gregurić Hırvat bir siyasetçi. Temmuz 1991'den Eylül 1992'ye kadar Hırvatistan'ın 3. Başbakanı olarak görev yapmış, Hırvatistan Savaşı'nın başında ulusal birlik hükûmetine liderlik etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Josip Manolić</span>

Josip "Joža" Manolić, 24 Ağustos 1990-17 Temmuz 1991 tarihleri arasında Hırvatistan'ın 2. Başbakanı olan bir Hırvat siyasetçi. Bugüne kadar görevdeki en yaşlı kişiydi ve en uzun ömürlü Hırvat başbakanı seçildi. Daha sonra 1993-1994 yılları arasında İller Birliğinin ilk sözcüsü olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tomislav Merčep</span>

Tomislav Merčep, Hırvat siyasetçi ve makhumiyet almış eski savaş suçlusu rütbeli asker.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da İslam</span>

İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat milliyetçiliği</span>

Hırvat milliyetçiliği, Hırvatların milliyetini savunan ve Hırvatların kültürel birliğini destekleyen milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri</span>

Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri, Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke, Hırvatistan Kurtuluş Savaşı'nın sona ermesinin ardından 9 Eylül 1996'da diplomatik ilişkiler kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Deniz Kuvvetleri</span> Askeri birlik

Hırvatistan Deniz Kuvvetleri, Hırvatistan Silahlı Kuvvetlerinin bir koludur. 1991 yılında, Hırvat kuvvetlerinin Yugoslavya ve Hırvatistan Savaşı sırasında Yugoslav Donanması'ndan ele geçirdikleri ekipmanlarla kuruldu. Mobil kıyı füze rampalarına ek olarak, bugün geleneksel deniz görevleri için Donanma Filosu ve Hırvat Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bölünmüş 30 gemiye sahip. Beş füze botu, Hırvat filosunun ana saldırı kabiliyetini oluşturuyor.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'ın bağımsızlığı</span>

Hırvatistan'ın bağımsızlığı, 1990 yılında siyasi sistemdeki değişiklikler ve anayasal değişikliklerle başlayan ve Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti'ni Hırvatistan Cumhuriyeti'ne dönüştüren, bunun sonucunda Noel Anayasasını ilan eden ve 1991 Hırvatistan bağımsızlık referandumunu düzenleyen bir süreçti.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'daki azınlık dilleri</span>

Hırvatistan Anayasası, giriş bölümünde Hırvatistan'ı etnik Hırvatların ulus devleti, anayasanın ulusal azınlıklar olarak tanıdığı geleneksel olarak var olan toplulukların ülkesi ve tüm vatandaşlarının ülkesi olarak tanımlamaktadır. Anayasada açıkça sayılan ve tanınan ulusal azınlıklar Sırplar, Çekler, Slovaklar, İtalyanlar, Macarlar, Yahudiler, Almanlar, Avusturyalılar, Ukraynalılar, Ruslar, Boşnaklar, Slovenler, Karadağlılar, Makedonlar, Ruslar, Bulgarlar, Polonyalılar, Rumenler, İstro-Rumenler ("Ulahlar"), Türkler ve Arnavutlardır. Anayasanın 12. Maddesi Hırvatistan'da resmî dilin Hırvatça olduğunu belirtse de bazı yerel yönetimlerde başka bir dilin ve Kiril alfabesinin veya başka bir alfabenin resmi kullanıma sokulabileceğini de belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Adam Zrinski</span>

Adam Zrinski Habsburg monarşi ordusu hizmetinde bir Hırvat kont ve subaydı, soylu Zrinski ailesinin üyesiydi.