İçeriğe atla

Eltis Sınavı

ELTiS (English Language Test for International Students, Türkçe: Uluslararası Öğrenciler için İngilizce Dil Sınavı), Ballard & Tighe[1] tarafından hazırlanmış, çoğunlukla Amerika Birleşik Devletleri'nde lise eğitimi almak isteyen ancak ana dili İngilizce olmayan öğrencilerin girmesi tavsiye edilen ve öğrencinin İngilizce işlenen dersleri yüz yüze takip edip edemeyeceğini ölçmek adına hazırlanmış dil seviye tespit sınavıdır. Sınav, CSIET üyesi tüm eğitim kurumları tarafından uluslararası öğrenci kabulü aşamasında en çok tercih edilen seçenek olmaktadır.[2] CSIET'e üye bağımsız program yürütücülerin ve eğitim kurumlarının dışında, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı sponsorluğunda gerçekleştirilen Kennedy-Lugar YES Programına katılmak için de ELTiS Sınav sonucu gerekmektedir.[3]

2023 yılına kadar Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okulları da belirli aralıklarla ELTiS düzenlenmiş, devlet okullarında okuyan öğrencilerin uluslararası programlara katılmasına yönelik çalışmalar yürütülmüştür.[4] 2024 yılından itibaren lise öğrenci değişim programları için gerekli olan sınav, ELTiS'in Türkiye'de yetkilendirdiği sınav merkezleri aracılığıyla yapılmaktadır[5].

Sınav Biçimi ve İçeriği

Sınav dinlediğini anlama ve okuduğunu anlama olmak üzere iki ana alandan[6] ve 50 sorudan oluşur. Sınavın tamamlanması için öğrenciye 70 dakika süre tanınır. Sınav, öğrencinin dersi takip edebilme, matematik formül ve ifadelerini anlayabilme ve sınıf için etkileşim kurabilme yeteneklerini ölçer.[6]

ELTiS Sınavı, 2021 yılından itibaren online olarak uygulanmaya başlamıştır ve birçok organizasyon öğrencilerin online olan sınav oturumuna katılmasını zorunlu koşmaktadır. Online olarak uygulanan ELTiS, ELTiS 2.0 olarak bilinir.[7]

ELTiS 2.0

Lise seviyesinde öğrenci değişim programı yürüten kurumların tamamı, öğrencilerden güncel olan online ELTiS versiyonuna (ELTiS 2.0) girmesini talep etmektedir. Form 1 ve Form 2 olarak bilinen ve kitapçık formatında hazırlanan ELTiS sınavları öğrenci değişim programları için geçerliliğini gün geçtikçe kaybetmektedir.[7] Online formatta sınavın içeriğinde bir değişiklik olmamıştır, ancak sınav güvenliğini sağlamak ve korsan baskılardan korunmak için sınav online olarak uygulanmaya başlamıştır.

Tüm dünyada Eltis Sınavı yapmaya yetkili 500'den fazla yetkili kurum vardır.[5] Bu sınav merkezleri online olarak Eltis Sınavı uygulamaya yetkili kurumlardır.

Geçerlilik

Sınav, çoğunlukla lise seviyesindeki öğrencilerin katıldığı ve F-1 ile J-1 vizesi gerektiren uzun süreli öğrenci değişim programları için kullanılmaktadır. Genel kanının aksine Avrupa veya Kanada'daki değişim programları öğrencilerden ELTiS Sınavı istememektedir.

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ "ELTiS". www.eltistest.com. 3 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Supporting Excellence in Student Selection with ELTiS". CSIET (İngilizce). 31 Mayıs 2018. 5 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  3. ^ "Kennedy-Lugar YES Programı". tr.usembassy.gov. 14 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2023. 
  4. ^ Mersin Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri arasındaki resmi yazışmalar ve ELTiS Sınavı uygulama kararları https://yenisehir33.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2021_05/25155016_ELTIS_SYnavY.pdf 14 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ a b "Testing Partners". eltistest.com. 11 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2023. 
  6. ^ a b "ELTiS 2.0 Sınavı ve Kapsamlı Hazırlık Süreci Kılavuzu". Ovygo. 5 Temmuz 2023. 5 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  7. ^ a b "Frequently Asked Questions". www.eltistest.com. 18 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Millî Eğitim Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanunu, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kalkınma plan ve programları doğrultusunda millî eğitim hizmetlerini yürütmekle sorumlu olan bakanlık.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl yapılan, Türkiye'deki ve bazı yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarına öğrenci yerleştirmeye yönelik bir sınavdır. Öğrenciler, bu sınav sonucuna göre bir yükseköğretim programına yerleştirilirler.

<span class="mw-page-title-main">Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi</span> YÖKe bağlı bir devlet kurumu

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), yükseköğretim programlarına girmek için başvuran adaylar arasından, başarılı olma olasılıkları diğerlerinden daha yüksek olanları seçerek bu programlara yerleştirmek amacı ile 1974 yılında kurulmuş olan devlet kurumudur. Merkez binası Ankara'da bulunur. Yılda yaklaşık 10 milyon adaya sınav uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TED Ankara Koleji</span> Ankarada kurulu vakıf okulu

Türk Eğitim Derneği (TED) Ankara Koleji Ankara'da ilk, orta ve lise öğretim düzeyinde eğitim veren bir vakıf okuludur. 1930-1931 eğitim ve öğretim yılında anaokulu ile eğitim etkinliklerine başlamış, ardından 1931, 1933 ve 1936 yıllarında açılan ilkokul, ortaokul ve lise kısımlarıyla Türkiye'nin en önemli eğitim kurumlarından biri haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin bir iştiraki olan Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2003 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Temmuz 2003 tarihli ve 25155 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. TOBB ETÜ'yü Türkiye'deki diğer üniversitelerden ayıran en büyük farklılık Ortak Eğitim programıdır. Ortak eğitim programı sayesinde mezun olduğunda iş tecrübesi bulunan bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. TOBB ETÜ, öğrenci almaya başladığı ilk dönemde öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversite arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Öğrenci değişim programı</span> öğrencilerin, eğitimlerinin bir kısmını yurt dışında yapmasına olanak tanıyan öğrenci alıp-verme eğitim prosedürü

Öğrenci değişim programı, okullar arasındaki uluslararası eğitim yardımlaşma anlaşması gereği isteyen öğrencilerin, eğitimlerinin bir kısmını yurt dışında yapmasına olanak tanıyan öğrenci alıp-verme eğitim prosedürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yükseköğretim</span> Genellikle yetişkinler için ileri düzeyde eğitim

Yükseköğretim, yüksekokullar ve üniversitelerde yapılan öğretim. İlköğretim ve ortaöğretim'den sonra gelir. Yükseköğretim; ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitimi kapsayacak şekilde ele alınır. Ortaöğretimin ötesindeki mesleki eğitim, Birleşik Krallık'ta ileri eğitim olarak bilinir ve Birleşik Devletler'de sürekli eğitim kategorisine dahil edilir.

MBA, iş insanlarına yönelik olarak geliştirilmiş lisansüstü bir yeterlilik derecesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karabük Üniversitesi</span> Karabükte kurulu devlet üniversitesi

Karabük Üniversitesi ya da kısaca KBÜ, 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bulunduğu il olan Karabük'ün ismini taşımaktadır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren bünyesindeki 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Rektörlüğünü Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılıklarını Hasan Solmaz, Elif Çepni ve İsmail Rakıp Karaş yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversitedir. Yabancı öğrenci uyruklu öğrenci oranının ise en fazla olduğu üniversitedir. Üniversitedeki 12.000 civarı yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir.

Anadolu Öğretmen Liseleri, Türkiye'de öğretmenlik mesleğini sevdirmek ve öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumları için öğrenci kaynağı oluşturmak üzere 1989-2014 arasında hizmet vermiş dört yıllık ortaöğrenim kurumlarını adıdır.

Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın ve erkek her vatandaş için 12 yıllık eğitim mecburidir. Bu eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir.

Erasmus+ Programı, Erasmus+ Öğrenci Değişim Programı veya Erasmus+ Projesi, yükseköğretim kurumlarının iş birliğini, öğrenci ve akademisyenlerin kısa süreli olarak bu iş birliği çerçevesinde farklı ülke ve üniversitelerde deneyim kazanmasını teşvik eden Avrupa Birliği projesi.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığının 2013-2014 Eğitim Öğretim yılından itibaren uygulamaya başladığı ve 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında uygulamadan kaldırdığı ortaöğretime geçiş sistemine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Konservatuvar</span> müzik eğitimine özel kuruluş

Konservatuvar kelimesi, Türkçeye İngilizce, Fransızca ve İtalyanca gibi Latin kökenli dillerden girmiştir ve hepsinin okunuşu, bugün Türkçede kullanılan konservatuvar kelimesine benzemektedir. Bazı kaynaklarda konservatuvar olarak da yazılmaktadır.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Türkiye'de ÖSYM tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı sistemi.

Liselere Geçiş Sistemi, Liselere Giriş Sınavı ya da kısaca LGS, Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan liseye geçiş sınavı sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanan KL-YES programı 11 Eylül olaylarından sonra Dünya barışını sağlamak amacıyla 2009 yılında ABD Dış İşleri bakanlığı tarafından yalnızca müslüman çoğunluktaki ülkelerde programa başlanmıştır. Programa sadece nüfusun müslüman çoğunlukta olduğu ülkelerden öğrenciler katılabilir. Bu programa katılmaya hak kazanan öğrenciler Amerika Birleşik Devletlerinde 1 yıl boyunca lise tam burslu bir şekilde tüm ihtiyaçları karşılanarak öğrenim görürler.

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından her sene uygulanan ve sınavı kazanan öğrencilerin burs kazandığı bir sınav türüdür.

SLEP® Sınavı veya Testi, TOEFL, GRE, TOEIC gibi tüm dünyada uygulanan birçok sınavı da geliştiren ETS tarafından hazırlanmış, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan ortaöğretim kurumlarının anadili İngilizce olmayan öğrencileri tabi tuttuğu ve öğrencinin lise seviyesinde eğitim takip edecek İngilizcesi'nin olup olmadığını ölçmeye yarayan bir sınavdır.