İçeriğe atla

Elopiformes

Elopiformes
Yaşadığı dönem aralığı: 174,1-0 myö
Orta jura-Günümüz 
Tarpon (Megalops sp.)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Teleostei
Üst takım:Elopomorpha
Takım:Elopiformes
Gosline, 1960
Familyalar
Metne bakınız

Elopiformes, kemikli balıklar üst sınıfına ait, sadece 7 balık türünü kapsayan ufak bir takım. Bu takım Anguilliformes takımı ile akrabadır. Elopiformes takımına ait balıkların larvaları Anguilliformes takımının larvaları ile aynı yapıya sahiplerdir.

Elopiformes çok eski bir balık takımıdır ve bu takıma ait balıklar bazı ilkel anatomik özelliklere sahiplerdir. Tebeşir çağında Asya'da, Avrupa'da ve Afrika'da yaygın olmuş olan bir takım olduğu bulunan fosillerden bilinir.

Sınıflandırma

  • Hanım balığıgiller (Elopidae)
    • Hanım balığı (Elops)
      • Pasifik hanım balığı (Elops affinis)
      • Hawai hanım balığı (Elops hawaiensis)
      • Gine hanım balığı (Elops lacerta)
      • Elops machnata
      • Elops saurus
      • Senegal hanım balığı (Elops senegalensis)
  • Tarpongiller (Megalopidae)
    • Tarpon (Megalops)
      • Atlantik tarponu (Megalops atlanticus)
      • Hint-Pasifik tarponu (Megalops cyprinoides)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Salmoniformes</span>

Salmoniformes, kemikli balıklar üst sınıfına ait balık takımı. Bu takıma ait balıkların ortak özellikleri erodinamik ve kaslı vücutları ve sırt ile kuyruk yüzgeçlerinin arasında bulunan yağ yüzgecidir. Omurilikleri 50 ila 75 eklemden oluşur ve son üç eklemleri yukarıya dönüktür.

<span class="mw-page-title-main">Sazansılar</span>

Sazansılar (Cypriniformes), ışınsal yüzgeçliler (Actinopterygii) sınıfına ait büyük bir balık takımı. Farklı iklimlere başarılı bir şekilde ayak uydurmuş çok sayıda türleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Kedi balığı</span> 34 familyayı ve dünyaca 2400 balık türünü kapsayan balık takımı

Siluriformes (Yayıngiller), kemikli balıklar üst sınıfına ait, 34 familyayı ve dünyaca 2400 balık türünü kapsayan bir balık takımı. Siluriformes balıkları genelde yassı yapılı tatlı su balıklarıdırlar. Sadece birkaç türleri denizde, çoğu tatlısuda yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Yılan balığı</span> ışınsal yüzgeçli balık takımı

Yılan balığı, Elopomorpha üsttakımına bağlı bir balık takımıdır. Çoğu türleri bütün dünyada yaygın tropik ve subtropik denizlerin hem Mercanlı sığ, hem derin bölgelerinde yaşarlar. Sadece Anguillidae ailesine ait türler tatlı suda yaşayıp üremek için denize göç eder. Bunlardan sadece iki türü, Anguilla anguilla ve Anguilla rostata diğerlerinden daha kuzeyde, orta iklimli coğrafyalarda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Atheriniformes</span> ışınsal yüzgeçli takımı

Atheriniformes takımının Atherinoidea alttakımına 47 cinsleri ile 8 familyaya ayırılan 280 balık türü aittir.

<span class="mw-page-title-main">Osteoglossiformes</span>

Osteoglossiformes, "kemikli dilliler" anlamına gelen bilimsel adının nedeni, bu takıma ait balıkların dillerinin kısmen kemikleşmiş olması ve dillerinde dişler bulunmasından kaynaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gasterosteiformes</span>

Gasterosteiformes, kemikli balıkların ışınsal yüzgeçliler sınıfına ait bir takımıdır ve 5 familyadan oluşmaktadır. Bu takıma ait balıklar hem tatlı hem tuzlusuda bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Scorpaeniformes</span>

Scorpaeniformes, kemikli balıkların ışınsal yüzgeçliler sınıfına ait bir takım. Çoğunluğu denizde bulunan 1200 balık türü ile bu takım, en büyük 5 takımın arasında yer almaktadır. Kafaları kemik tabakaları ile zırhlanmıştır ve vücutlarıda kısmen zırhlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Characiformes</span>

Characiformes, Işınsal yüzgeçliler sınıfından Ostariophysi üst takımına ait bir balık takımı. Örneğin piranalar, tetra balıkları ve neon balıkları gibi birkaç bin balık türünü kapsayan en büyük takımlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Beloniformes</span>

Beloniformes, 5 familyaya ve 38 cinse ayrılan 200 balık türünü kapsayan takım. Bu türlerin dörtde biri tatlısuda, diğerleri ise denizde yaşamaktadır. Bu takıma ait balıklar daima suyun üst kısımlarında yaşarlar. En tanınmışı Zargana balığı ve en ilginç türleri uçan balıklardır (Exocoetidae).

<span class="mw-page-title-main">Yassı balıklar</span>

Yassı balıklar (Pleuronectiformes), kemikli balıklar sınıfına ait, yassı vücut yapıları ile dikkati çeken bir balık takımı. Yetişkin balıkların vücutları, rahatlıkla denizin tabanına yatabilecekleri şekilde yassılaşır. Gözlerinin ikisi de renkli olan üst taraflarında bulunur, beyaz renk olan kör tarafları ile yerde yatarlar. Sırt ve kuyruk yüzgeçleri birleşiktir. Suyun içinde dalga hareketleri ile ilerlerler. Ayrıca yattıkları yerin rengini kendi renkleri ile taklit etme kabiliyetleri vardır. En tanınmışları bayağı pisi balığı, Bayağı dil balığı ve kalkan balığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tetraodontiformes</span>

Tetraodontiformes, kemikli balıklar sınıfına ait olan ve aralarında ilginç yeteneklere sahip 500 balık türünü içeren bir takımdır.

<span class="mw-page-title-main">Dik burunlular</span>

Dik burunlular (Lamniformes), kıkırdaklı balıklarda sınıflandırılan köpek balıkları alt-sınıfının on bir takımından birisidir. Bu takıma ait en tanınmış köpekbalığı türleri, dev köpekbalığı ve beyaz köpekbalığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sinek</span> Böcek takımı

Diptera veya Sinek, Holometabola üsttakımına bağlı bir hayvan takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunusgiller</span> balina familyası

Yunusgiller (Delphinidae), balinalar (Cetacea) takımına dahil olan dişli balinalar (Odontoceti) alt takımının bütün okyanus yunusları üyelerini içeren bir familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tegernsee</span>

Tegernsee, Güney Bavyera'nın 50 km güneyinde, Bavyera Alplerinde bulunan göl. Bavyera'nın en temiz suya sahip gölleri arasındadır. Göl çevresindeki yerleşim yerleri sırayla Tegernsee, Gmund am Tegernsee, Rottach-Egern, Kreuth ve Bad Wiessee'dir.

<span class="mw-page-title-main">Gerçek kemikli balıklar</span>

Gerçek kemikli balıklar (Teleostei) Işınsal yüzgeçliler sınıfında üç infra sınıftan biridir. Bu çeşitli grup 40 takım ve 448 familyada 26,840 yaşayan tür kapsar. Çoğu yaşayan balık türleri bu gruba üyedir. Diğer iki infra sınıf, Holostei ve Chondrostei, parafiletik olabilir.

<i>Yeni yüzgeçliler</i>

Yeni yüzgeçliler (Neopterygii), Işınsal yüzgeçliler sınıfından taksonomik konumu belirsiz olan Actinopterygii grubuna ait bir alt sınıf. Neopterygii adı "yeni yüzgeçler" demektir.

<span class="mw-page-title-main">Saccopharyngiformes</span>

Saccopharyngiformes; Anguilliformes takımı içinde sıra dışı yılan balıklarından türemiş bir soydur ve Cyematidae, Monognathidae, Eurypharyngidae, Saccopharyngidae ve (önerilen) Neocyematidae familyalarını içerir. Bu gruptaki balıkların çoğu derinlerde yaşar ve nadiren görülürler. Türler, pelikan yılan balığı ve kısa kuyruklu yılan balığı gibi tanınabilir balıkları da içerir. Bazıları okyanusun derinliklerinde, yaklaşık 500 ila 1.800 metre aşağılarda yaşayabilir. Bazı türler sadece larvalarından bilindiği ve dolaylı olarak gözlemlendikleri için kapsamlı araştırmalar yapılmamıştır. Önerilen Neoceymatidae familyasının nadir bulunan bireyleri dışındaki tüm aileler, tüm büyük okyanuslarda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Elopomorpha</span>

Elopomorpha üst takımı, Elopiformes tarponlarını ve hanım balıklarını, Albuliformes'in kemikli balıkları gibi tipik gümüşi renkli türlerden Anguilliformes'in uzun ve ince, pürüzsüz gövdeli yılan balıklarına kadar çeşitli balık türleri içermektedir. Bu balık grubunu birleştiren tek özellik hepsinde Elopomorpha'ya özgü leptocephalus larvaların bulunmasıdır. Başka hiçbir balıkta bu tür larvalar yoktur.