İçeriğe atla

Elma şekeri

Elma şekeri
Versay'da elma şekerleri
TürüŞekerleme

Elma şekeri, bütün elmaların cam şekeri veya karamel ile kaplanması vasıtasıyla hazırlanan bir şekerleme. Cadılar bayramı gibi özellikle elma hasatına yakın dönemlere denk gelen bayramlarda bolca tüketilen bir şekerlemedir.

Hazırlanışı

Servis edilmeye hazır elma şekerleri

Şeker, su ve gıda boyası bir tencerede ağda kıvamına gelene kadar kaynatılır. Elmaların sapları koparılıp yerlerine -tutacak şeklinde- çubuklar saplanır. Şeker biraz soğuyunca elmalar tüm olarak içine batırılıp çıkarılır ve soğumaya bırakılır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Evde Elma Şekeri Yapalım". Nefis Yemek Tarifleri. 29 Ocak 2015. 17 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İç Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin ortasındaki coğrafi bölgesi

İç Anadolu Bölgesi, Anadolu'nun orta kısmında yer alan, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Türkiye'de gelişmiş bölgeler arasında yer alır. Konumu sebe­biyle bu bölgeye "Orta Anadolu" da denir. İç Anadolu Bölgesi'nin yüzölçümü 151.000 km² olup bu alan Türkiye topraklarının %21'ini kaplar. Yüzölçümü bakımından Doğu Anadolu'dan sonra ikinci büyük bölgedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur. Aynı zamanda Türkiye'nin "tahıl ambarı" olarak da anımsanır. İç Anadolu Bölgesi'nde toplam 13 il vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Bayramı</span> Ay takvimine göre şevval ayının ilk üç gününde kutlanan dinî bayram, Şeker Bayramı

Ramazan Bayramı, Şeker Bayramı ya da İftar Bayramı, İslam âleminde oruç tutma ayı olan Ramazan ayının ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Hicrî takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün Ramazan ayının son günü olan arifedir.

<span class="mw-page-title-main">Sirke</span>

Sirke, yemeklerde, salatalarda tatlandırıcı olarak veya salamura gibi koruyucu olarak kullanılan su, asetik asit ve doğal aromalar içeren, kokulu, ekşi meyve suyudur. Çoğunlukla yoğun asitli meyvelerden yapılmaktadır. Yaygın türleri elma sirkesi, balzamik sirke, siyah sirke, kaong palmiye sirkesi, nipa palmiye sirkesi, Trabzon hurması sirkesi, pirinç sirkesi, Zhenjiang sirkesi, şeri sirkesi, vinaigrette gibi türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kestane şekeri</span>

Kestane şekeri, kestane ve şekerli şerbet karışımı bir tatlı. Bursa'nın meşhur tatlılarından bir tanesidir. Kestane şekeri Bursa ili sınırları içindeki Uludağ'da yetişen kestanelerden yapılmaktadır. Kestane şekeri haşlanmış kestane soyulduktan sonra tülbentlere bağlanarak kaynayan şerbet içine batırılarak yapılır. Kestane şekerinin çikolata vb tatlarla kaplı türleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Reçel</span>

Reçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Akide şekeri</span> Bir çeşit şekerleme

Akide şekeri Türk ve Osmanlı mutfağının en eski şekerleme türlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sorbitol</span> Kimyasal madde

Sorbitol, insan vücudunun yavaş yavaş metabolize ettiği tatlı bir tada sahip şeker alkolü.

<span class="mw-page-title-main">Lolipop</span>

Lolipop; genelde bir çubuğa bağlı yuvarlak sert şekere verilen addır. Genelde yalanmak veya emilmek için tercih edilen şekerli gıdalardır. Birçok farklı tada ve şekle sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Badem şekeri</span> bademin şekerle kaplanması ile yapılan şekerleme

Badem şekeri kuru badem şekerle kaplanmak suretiyle yapılan geleneksel şekerleme.

<span class="mw-page-title-main">Şekerleme</span>

Şekerleme, şekerle veya şekerli malzemelerle yapılan tatlı yiyeceklerdir. Şekerlemelerin genellikle mikro besin ve protein değeri düşüktür ve kalori açısından zengindir.

<span class="mw-page-title-main">Şeker (şekerleme)</span>

Şeker, ana maddesi şeker olan şekerlemedir.

<span class="mw-page-title-main">Meyan (şeker)</span>

Meyan şekeri genellikle Glycyrrhiza glabra'nın (meyan) köklerinin ekstraktıyla tatlandırılan bir şekerleme maddesidir. Dünya çapında çok çeşitli meyankökü tatlıları üretilmektedir. Kuzey Amerika'da meyan kökü, meyankökünün özüyle tatlandırılmamış şeklindedir, yalnız çiğneme halatları veya tüpler şeklinde benzer şekerleme çeşitlerinden ayırt edilir. "Kara meyan kökü" olarak adlandırılan bu nesne jelibon gibi diğer şekerlemelerde yaygın bir lezzettir.

<span class="mw-page-title-main">Jöleli şeker</span> Jelatin esaslı ciğneme şekerlemeleri kategorisi

Jöleli şeker jelatin esaslı çiğneme şekerlemelerinin geniş bir kategorisidir. Bir türü olan jöleli ayıcıklar popülerdir ve şekerleme endüstrisinin tanınmış bir parçasıdır. Bir "oyuncak ayı" formasındadır. Jöleli şekerler, ayılar, şişeler, kurtlar, kurbağalar, hamburgerler, köpekbalıkları, oyuncak askerleri, fareler, büyük insan vücudu parçaları, Ampelmännchen ve Şirinler de dahil olmak üzere çok çeşitli şekillerde bulunurlar. Toybox Gıda, Saadet Gıda, Kervan Gıda (Bebeto), Haribo, Betty Crocker, Disney ve Kellogg's gibi çeşitli markalar genellikle küçük çocukları hedef alan jöleli şekerler üretmektedir. Jöleli şekerler ilk kez Almanya'da başladı.

<span class="mw-page-title-main">Cadbury Creme Egg</span> çikolatalı şekerleme

Cadbury Creme Egg, İngiliz çikolata şirketi Cadbury'den gelen bir yumurta şeklinde üretilmiş bir çikolatalı şekerlemedir. Ürün, bir tavuk yumurta akı ve yumurta sarısını taklit eden tatlı beyaz ve sarı bir şeker hamuru dolgusu içeren kalın bir çikolata kabuğundan oluşur. Creme Egg, İngiltere'de Yılbaşı ve Paskalya arasında yıllık 200 milyonun üzerinde satış ve yaklaşık 55 milyon sterlinlik bir marka değeri ile en çok satan şekerleme ürünüdür. Creme Eggs, Amerika Birleşik Devletleri'nde The Hershey Company ve Kanada'da Cadbury Adams tarafından, İngiltere'de Cadbury UK tarafından üretilmektedir. Hershey Company'nin yerel pazarlama haklarına sahip olduğu ABD dışındaki tüm pazarlarda Mondelēz International tarafından satılmaktadır. Birmingham'daki Bournville fabrikasında, İngiltere'de, günde 1,5 milyon oranında üretiliyorlar. Creme Egg ayrıca daha önce Yeni Zelanda'da üretildi, ancak 2009'dan beri İngiltere'den ithal ediliyor. Dolgulu yumurtalar ilk olarak 1923'te Cadbury Brothers tarafından üretilirken, şu anki haliyle 1963'te tanıtıldı. İlk olarak Fry's Creme Eggs olarak, "Cadbury's Creme Eggs" olarak değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Swedish Fish</span> Balık şekilli çiğnenen şeker

Swedish Fish, İsveçli şeker üreticisi Malaco tarafından 1950'lerin sonunda ABD pazarı için geliştirilen, balık şeklindeki, çiğnenen bir şekerdir. Ürün farklı renk ve tatlarda pazarlanır. İsveç'te, şekerleme satışlarının büyük bir kısmı seçim ve karışım olarak satılmaktadır. Bunlar, balıklardan sadece biri olduğu birçok farklı şekilde satılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Mantecol</span>

Mantecol ve Nucrem markaları altında, Arjantin mutfağının tipik bir tatlısıdır, fıstık ezmesinden yapılan bir çeşit yarı yumuşak nugadır. İlk olarak 1940'larda şekerleme şirketi Georgalos tarafından yaratılmış ve pazarlanmıştır. Bir Yunan göçmen Miguel Georgalos tarafından kurulan ana referansı, Yunan mutfağının bir tatlısı olan helvadan ilham aldı. Günlük şekerleme olarak kullanıldığı Arjantin'de ve Noel masasının klasik tatlısı olarak çok popülerdir. 2001'deki Arjantin ekonomik krizinden sonra, şirket şekerin haklarını tereyağının yerine kakao ve yağ ekleyen tarifi değiştiren Cadbury Stani'ye sattı. 2008'den beri Georgalos bir kez daha, Nucrem markası altındaki orijinal tarifle üretime başladı.

M-Azing, Mars şirketine ait kalıp şeker markasıdır. M-Azing, içinde M&M's Minis çikolata şekerleme içeren bir sütlü çikolata barıdır. Çıtır ve yer fıstığı yağı lezzetlerinde, tekli ve minyatür çeşitlerinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Levzine</span>

Levzine, malzemeleri çekilmiş badem, bal, su, tane badem olan Osmanlı mutfağında olan bir badem unu helvası veya badem ezmesidir. Lûz (لوز), Arapça badem demektir.Lâmiî Çelebi’nin Ferhâd ile Şîrîn Mesnevîsinde adı geçen tatlılardan biridir. Levzine helvasına Osmanlı Sürnameleri’nde adından sıkça bahsedilir. 1539 yılında Kanuni’nin şehzadelerinin Edirne Sarayı’ndaki ziyafet yemeğinde rastlanır. Levzine helvası lokmalık baklava dilimi şeklinde kesilir. Her bir dilimin üzerine yağsız bir tavada kavrulmuş iç badem saplanır.Erbil mutfağında yapılan tatlılardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Şekerlenmiş meyve</span>

Şekerlenmiş meyve, şeker içeriğini% 70'e kadar artırmak için taze meyveleri şeker şurubunda muhafaza etme yöntemidir. Kiraz, ananas, erik, zencefil, çilek, narenciye kabuğu, karpuz, armut, balkabağı, papaya ve ayrıca bazı çiçek türleri, özellikle menekşeler şekerleme için yaygın olarak kullanılmaktadır. Şekerlenmiş meyveler yumuşak ve sert şekilde olur.

<span class="mw-page-title-main">Kalıp şeker</span>

Kalıp şeker, şekerleme türlerinden biridir. En yaygın kalıp şeker türü kalıp çikolatadır. Yaygın olarak çikolata, fındık, karamel, koz helva, waffle veya gofret gibi diğer malzemelerden oluşur.