İçeriğe atla

Elma suyu

Elma suyu

Elma suyu elmadan elde edilen meyve suyu çeşididir. Tadı doğal meyve şekerinden dolayı tatlıdır. Pek çok şirket şeker ilavesiz, içerisinde yalnızca doğal meyve şekeri içeren elma suyu üretmektedir. Özellikle Kuzey Amerika'da yetişkinler ve çocuklar tarafından sıklıkla tüketilmektedir.

Plastik bir şişede pektin ve nişastanın çıkarıldığı arıtılmış elma suyu

Elma suyu, bir elmanın maserasyonu ve preslenmesiyle elde edilen bir meyve suyudur. Elde edilen meyve suyu, süspansiyonda ince partikülleri tutan nişasta ve pektini çıkarmak için enzimatik ve santrifüjlü berraklaştırma ile daha fazla işlenebilmektedir ve daha sonra cam, metal veya aseptik işleme sistemi kaplarında ambalajlanmak üzere pastörize edilebilmektedir veya dehidrasyon işlemleriyle daha fazla işlenebilmektedir.

Bolney, Mid Sussex, İngiltere'den bir bardakta Russet elma suyu.

Elmaların suyunu büyük hacimlerde çıkarmak ve berraklaştırmak için gereken karmaşık ve maliyetli ekipman nedeniyle, elma suyu normalde ticari olarak üretilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, filtrelenmemiş taze elma suyu, yüksek elma üretimi alanlarında daha küçük işlemlerle, berrak olmayan elma şarabı şeklinde yapılmaktadır. Elma suyu, Çin, Polonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya tarafından yönetilen dünya üretimi ile dünya çapında en yaygın meyve sularından biridir.[1]

Üretim

Elma suyu için kullanılan elmalar, Kuzey Yarımküre'de genellikle Eylül ile Kasım ortasında ve Güney Yarımküre'de ise Şubat ile Nisan ortasında hasat edilmektedir. Elma suyu için kullanılan yaygın bir çeşit McIntosh'tur. Yaklaşık iki orta boy McIntosh elması, yaklaşık 200 mililitre (7,0 imp fl oz; 6,8 US f oz) meyve suyu üretmektedir. Elmalar toplandıktan sonra yıkanmaktadır ve işleme tesisine taşınmaktadır. Daha sonra elmalar preslenmektedir ve bozulmaması için hemen suyu sıkılmaktadır.[2] Şirkete ve nihai ürüne bağlı olarak elmalar preslenmeden önce farklı şekillerde işlenebilir. Elma suyu daha sonra süzülür, kalan katı parçacıkların sayısı elma suyu ile elma şarabı arasındaki farkı kısmen belirlemektedir. Elma suyunun enzimatik olarak işlendiği durumlarda, kullanılan tipik enzim sınıfı pektinazlardır.[3]

Pastörizasyon

Elma suyu asidiktir. Tipik olarak pH değeri 3.4 olduğundan, diğer birçok meyve suyundan daha kısa sürede veya daha düşük sıcaklıklarda pastörize edilebilir. Bu amaçla, ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Cryptosporidium parvum'un E.coli 0157'den daha fazla ısıya dayanıklı olduğu için 5 log'luk bir azalma elde etmek için aşağıdaki ısıl işlem sürelerini ve sıcaklıklarını önermektedir:[4]

  • 160 °F (71 °C) en az 6 saniye,
  • 165 °F (74 °C) en az 2.8 saniye,
  • 170 °F (77 °C) en az 1.3 saniye,
  • 175 °F (79 °C) en az 0.6 saniye,
  • 180 °F (82 °C) en az 0.3 saniye.

Pastörize edilmemiş meyve suyu ve gıda kaynaklı hastalıklar

2000'den 2010'a kadar, Kuzey Amerika'da pastörize edilmemiş meyve suyu ve elma şarabı içmekle ilgili 1700'den fazla hastalık vakası vardır. Bu gıda kaynaklı hastalıklarla ilgili patojenler parazitleri, bakterileri ve virüsleri içermektedir. En yaygın patojenler E.coli 0157 ve 0111, Salmonella, Cryptosporidium, Clostridium botulinum ve Hepatit A'dır.[5]

Kompozisyon ve beslenme

Elma suyunun %88'i su ve %11'i karbonhidrattır (%9 şeker dahil), ihmal edilebilir miktarda protein veya yağ içermektedir.[6] 100 ml'lik bir referans ile şekersiz elma suyu miktarı 46 kalori sağlamaktadır ve önemli bir mikro besin içeriği içermemektedir.[6]

Depolama

Taze elma suyu soğutma gerektirmektedir. Mühürlü konserve elma suyu şişeleri, ürünün bozulmasını geciktirmek için kiler veya dolap gibi karanlık ve serin bir yerde saklanabilir.[7] Meyve suyunun görünümü, dokusu veya tadı zamanla değişebilir.

Meyve suyu paketi açıldıktan sonra veya üretici tarafından soğutmaya gerek kalmadan mühürlenip gönderilmediyse, bakteri gibi mikroorganizmaların bulaşmasını önlemek için sıkıca kapatılmalı ve soğutulmalıdır.[8] Elma suyu için ideal saklama sıcaklığı 0 °C (32 °F) ile 4 °C (39 °F) arasındadır.

Elma şarabı

Elma suyu genellikle elma preslemenin filtrelenmiş, pastörize ürününe atıfta bulunurken, meyve suyunun filtrelenmemiş ve bazen pastörize edilmemiş bir versiyonu Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Kanada'nın bazı bölgelerinde yaygın olarak "elma şarabı" olarak bilinmektedir. Bundan yararlanmak isteyen bazı filtrelenmiş ve arıtılmış meyve suyu üreticileri (karbonatlı çeşitler dahil) ürünlerini "elma şarabı" olarak etiketleyip ve satmaktadırlar.

Dünyanın başka yerlerinde, özellikle Yeni Zelanda, Avustralya ve Birleşik Krallık'ta, basit elma şarabı terimi, genellikle elmadan ve aynı zamanda armuttan yapılan fermente meyve suyunu ifade etmektedir. Bu alkollü içecek, Kuzey Amerika'nın çoğunda sert elma şarabı olarak bilinmektedir.

Kaynakça

  1. ^ USDA Foreign Agricultural Service. World Apple Juice Situation. 2004-2005. 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved 2008-02-20.
  2. ^ "Code of Practice for the Production and Distribution of Unpasteurized Apple and Other Fruit Juice/Cider in Canada 5.2 Fruit Storage Practices". Canadian Food Inspection Agency. 29 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2015. 
  3. ^ Madden, Dean (December 2000). "Enzymes in Fruit Juice Production" (PDF). National Center for Biotechnology Education. 17 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Eylül 2017. 
  4. ^ "Commercial Food Processing" (PDF). Penn State Extension. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Unpasteurized Fruit Juices and Ciders" (PDF). 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  6. ^ a b "Apple juice, canned or bottled, unsweetened, without added ascorbic acid per 100 ml". Nutritiondata.com, Conde Nast; from the USDA National Nutrient Database, SR-21. 2018. 16 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2020. 
  7. ^ "How Long Does Fruit Juice Last? Shelf Life, Storage, Expiration". Eat By Date (İngilizce). 26 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2016. 
  8. ^ "How Long to Keep/Best Way to Store Apple Juice, Commercially Canned Or Bottled, Sold Unrefrigerated — Unopened". stilltasty.com. 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Üzüm</span> meyve, cins için Q191019 kullanın, türler için Q30046 kullanın

Üzüm, yaprak döken odunsu asmaların vitis cinsinden çiçekli bitki meyvesinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Elma</span> gülgillerden bir meyve

Elma, gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü.

<span class="mw-page-title-main">Meyve suyu</span>

Meyve suyu veya sebze suyu, doğal olarak meyve ve sebze dokusunda bulunan sıvıdır. Meyve suları, ısı veya çözücü kullanılmadan, taze meyvelerin ezilmesi veya sıkıştırılması ile hazırlanılır. Örneğin, portakal suyu portakal meyvesinin özütüdür. Suyu almak için meyve sıkacağı ve meyve presi kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Sirke</span>

Sirke, yemeklerde, salatalarda tatlandırıcı olarak veya salamura gibi koruyucu olarak kullanılan su, asetik asit ve doğal aromalar içeren, kokulu, ekşi meyve suyudur. Çoğunlukla yoğun asitli meyvelerden yapılmaktadır. Yaygın türleri elma sirkesi, balzamik sirke, siyah sirke, kaong palmiye sirkesi, nipa palmiye sirkesi, Trabzon hurması sirkesi, pirinç sirkesi, Zhenjiang sirkesi, şeri sirkesi, vinaigrette gibi türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kükürt dioksit</span> Yoğunluğu 2,3 olan, renksiz, boğucu kokulu ağır bir gaz

Kükürt dioksit formülünde bir kükürt atomu iki oksijen atomu yer alır. Aralarında kovalent-polar bağ yaparlar. SO2 formülü ile gösterilir. Şeker endüstrisinde kullanılır. Hava kirliliğine ve asit yağmurlarına sebep olur. (SO2), renksiz, keskin kokulu reaktif bir gaz olup kömür, fuel-oil gibi kükürt içeren yakıtların yanması sırasında, metal eritme işlemleri ve diğer endüstriyel işlemler sonucu oluşur. Ana kaynakları, termik santraller ve endüstriyel kazanlardır. Genel olarak, en yüksek SO2 konsantrasyonları büyük endüstriyel kaynakların yakınında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sangria</span>

Sangria, meyveli bir şarap kokteylidir. Tipik olarak içinde kırmızı şarap, meyve parçaları, şeker veya bal gibi bir tatlandırıcı ve rom ya da votka gibi kuvvetli bir içki bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Şarapçılık</span>

Şarapçılık, şarap üretimine verilen addır. Şarabın yapılacağı üzüm veya başka bir meyvenin seçimiyle başlar, yapımı biten şarabın şişelenmesiyle sona erer. Çoğu şarap üzümden yapılsa da, diğer meyvelerden veya zehirli olmayan bitkilerden de yapılabilir. Bal şarabının sudan sonraki en önemli malzemesi baldır. Şarap yapımının tarihi bin yıldan fazladır. Şarap ve şarap yapımı bilimi önoloji olarak bilinir. Şarap üreticisine şarap tüccarı da denilebilir. Üzüm yetiştiriciliği bağcılıktır ve birçok üzüm çeşidi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Malik asit</span>

Malik asit, bir tür meyve asidi olup birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunan organik bir bileşiktir. Malik asit özellikle ekşimsi meyvelerde ve elmada bulunan bir bileşiktir. Bu bileşik, konservatör ve pH düzenleyici olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Hood River, Oregon</span> Amerika, Oregonda şehir

Hood River, Amerika Birleşik Devletleri'nin Oregon eyaletine bağlı Hood River ilçesinin merkezi olan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 2010 sayımına göre 7.167'dir.

Tum-e Yummies, The Coca-Cola Company şirketine ait meyve aromalı su içeceklerinin bir çizgisidir. İçecekler, yeniden kapatılabilen bir spor kapağa sahip 10.1oz şişe içinde gelir. Onlarda 50 kalori, 13g şeker var ve şişe başına% 100 günlük C, B6 ve B12 vitaminleri içerir. Nisan 2018'de, marka yeni bir logo, slogan ve lezzet isimleri içeren yeni bir görünüm başlattı. Aynı tatlar artık Big Berry Blast, Edgy Orange Burst, Fruit Punch Party, Epic Apple Flip ve Rad Raspberry Zing olarak adlandırılıyor. Tum-e Yummies, Amerika Birleşik Devletleri genelinde, Walmart ve Kroger gibi mağazalarda meyve suyu koridorunda veya soğutucuda satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Apfelschorle</span>

Apfelschorle, ayrıca Apfelsaftschorle veya Avusturya'da Apfelsaft gespritzt, İsviçre, Almanya ve Avusturya'da popüler bir meşrubat. Karbonatlı maden suyu ve elma suyundan oluşur. Fruchtschorle kategorisindeki daha geniş, karbonatlı su ile karıştırılmış herhangi bir meyve suyundan oluşur, ancak Apfelschorle en yaygın olanıdır. Spritzer içeceğine Weinschorle denir.

<span class="mw-page-title-main">Sorbet</span>

Sorbet tatlandırıcılı tatlandırılmış sudan yapılan donmuş bir tatlıdır. Granitalar ve diğer buzlar gibi, sorbet bir dondurma makinesi olmadan da yapılabilir. Donma noktasını düşürmek ve daha yumuşak sorbetesler yapmak için alkol, bal veya mısır şurubu eklenebilir. Şaraplı sorbet, şampanya, konyak, beyaz şarap, kırmızı şarap, Porto şarabı, portakal, limon, baharat, yakut limanı ve yumurta akı ile yapılabilir. Muskat sorbet, tatlı şarap, limon suyu ve yumurta akı ile yapılır.

Şarabın sınıflandırılması menşei yeri veya unvanı şarap yapım yöntemleri ve stili tatlılık ve bağ bozumu veya kullanılan üzüm çeşidi gibi çeşitli yöntemlere göre yapılabilir. Uygulamalar farklı ülke ve bölgelere göre değişiklik gösterir ve birçok uygulama zaman içinde farklılık göstermiştir. Bazı sınıflandırmalar menşei ülkelerinde şarap yasasının bir parçası olarak resmi korumadan yararlanırken diğerleri bu tür bir koruması olmayan yetiştirici örgütleri tarafından oluşturulmuştur. Şarabın sağlığa etkileri, şarabın yaşlanması, şarabın tatlılığı, şarabın rengi önemli özelliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kelter</span>

Üzüm presi, üzümleri sıkıp üzüm tanelerinin öz sularını çıkarmak için şarap yapımında kullanılan bir prestir. Çeşitli mekanik mekanizmalarla kas gücü veya elektrik enerjisi kullanılarak üzümlere basınç uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Alkolsüz elma şarabı</span>

Elma şarabı, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da elmalardan yapılan filtrelenmemiş, şekersiz, alkolsüz bir içecek için kullanılan isimdir. Amerika Birleşik Devletleri'nde tipik olarak "elma şarabı" olarak anılsa da, diğer yerlerde elma şarabı olarak bilinen ve ABD'de "sert elma şarabı" olarak adlandırılan alkollü içecekle karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Domates suyu</span>

Domates suyu, domatesten yapılan bir meyve suyudur ve genellikle sade veya Bloody Mary, Ceasar veya Michelada gibi kokteyllerde içecek olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kuru erik suyu</span>

Kuru erik suyu, rehidre edilmiş kuru eriklerden elde edilen bir meyve suyudur. Genellikle sıcak ekstraksiyon yöntemi kullanılarak üretilen seri üretilen bir üründür ve meyve suyu konsantresi tipik olarak düşük sıcaklıkta ekstraksiyon yöntemi kullanılarak üretilir. Müshil olarak hareket etmek için bir diyet takviyesi olarak kullanılabilir. Bazen tütün ürünlerinde lezzet arttırıcı olarak da kullanılır. "Purple Dragon" veya "Constipolitan" gibi birçok kokteylde bulunan bir bileşendir.

<span class="mw-page-title-main">Üzüm suyu</span>

Üzüm suyu, üzümlerin ezilerek sıvı hale getirilmesiyle elde edilen meyve suyudur. Şarap endüstrisinde, yüzde 7-23 oranında posa, kabuk, sap ve tohum içeren üzüm suyuna genellikle şıra denir. Üzüm suyundaki şekerler, tatlandırıcı olarak kullanılmasına ve fermente edilerek şarap, brendi veya sirke haline getirilmesine izin verir.

<span class="mw-page-title-main">Vişne suyu</span>

Vişne suyu, vişne meyvesinin suyundan oluşan bir meyve suyudur. İçecek olarak tüketilmekte ve çeşitli gıdalarda, işlenmiş gıdalarda ve içeceklerde bileşen olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda bir sağlık takviyesi olarak pazarlanmaktadır. Vişnelerin sıcak veya soğuk preslenmesi, suyunun toplanması ve ardından filtrelenip pastörize edilmesiyle üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Meyve presi</span>

Meyve presi, meyve katılarını - sapları, derileri, tohumları, posayı, yaprakları ve kırıntıları - meyve suyundan ayırmak için kullanılan bir cihazdır. Amerika Birleşik Devletleri'nde Madeline Turner, 1916'da Turner's Fruit-Press'i icat etti.