İçeriğe atla

Elly Hakkında

Elly Hakkında
Darbareye Elly
YönetmenAsghar Farhadi
SenaristAzad Jafarian
OyuncularGülşifte Ferahani, Taraneh Alidoosti ve Şahab Hüseyni
MüzikAndrea Bauer
CinsiSinema filmi
TürüDram - Gizem
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i10 Ocak 2009 (2009-01-10) (Dünya çapında)
Süre119 dakika
DilFarsça

Elly Hakkında (Farsça: درباره الی‎, Darbareye Elly; İngilizce: About Elly), İranlı bağımsız film yapımcısı Asghar Farhadi'nin 2009 yapımı filmdir. Film Berlin Film Festivali'nde Gümüş Ayı Ödülü verildi.[1]

Filminin Konusu

Darbareye Elly, yaz tatili için İran'ın kuzeyine, uzun süredir terk edilmiş durumdaki yazlık evlerine giden üç İranlı ailenin öyküsünü anlatıyor. Filmin merkezinde bu yazlık ev ve bu evde yaşanan olaylar var. Bu üç dost ailenin yazlık eve gidiş sebebi aslında aile fertlerinden olan Sepideh‘in (Golshifteh Farahani) yakın geçmişte Almanya‘dan dönmüş olan Ahmad‘a (Shahab Hosseini) kızının öğretmeni Elly‘yi (Taraneh Alidoosti) tanıştırmak istemesidir. Almanya'daki mutsuz evliliğinden henüz kurtulmuş olan Ahmad, İranlı bir kadınla evlenmek istemektedir. İlk görüşte Ahmad ve Elly birbirlerinden hoşlanırlar. Bu durum evdeki üç aileyi sevindirir. Fakat her şey Elly'nin aniden ortadan kayboluşuyla bambaşka bir yola girer. Mutlu ve normal ilerleyen film, bir anda heyecan kazanır ve tepetaklak olur. İlerleyen dakikalar boyunca Elly'nin kayboluşunun ardından ortaya çıkacak kimi sırlar, filmdeki bazı karakterlerin hayatını değiştirecektir.

Kaynakça

  1. ^ "Berlin International Film Festival". 24 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Berlin</span> Almanyanın başkenti

Berlin, Almanya'nın başkenti ve en büyük şehridir, aynı zamanda bir eyalettir.

<i>Kasaba</i> (film) Nuri Bilge Ceylanın 1997 tarihli filmi

Kasaba, Nuri Bilge Ceylan tarafından yönetilen, başrolde Mehmet Emin Toprak'ın oynadığı 1997 tarihli film. Filmin dünya prömiyeri Şubat 1998'de Cannes Film Festivali'nde yapılmıştır. Kasaba, yarı otobiyografik hikâyesi, dramatik fotoğrafları ve yalın anlatımı ile özgün bir sinema dili barındırmaktadır. Film negatif formatta çekilmiştir. Bundan dolayı siyah beyazdır.

<span class="mw-page-title-main">Hülya Koçyiğit</span> Türk sinema ve dizi sanatçısı

Hülya Koçyiğit ; Türk sinema, televizyon ve dizi oyuncusudur. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçilmiştir. 1991-1992 yıllarında kurucusu olduğu SO-DER'e başkan seçilmiştir. Bu kurumdaki görevini 4 yıl sürdürmüş olmakla beraber hâlen yönetim kurulunda görev yapmaktadır. Türkan Şoray, Fatma Girik ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<i>Duvara Karşı</i> Fatih Akının yönettiği 2004 Türkiye yapımı film

Duvara Karşı, Fatih Akın'ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği 2004 yapımı dram filmi.

<span class="mw-page-title-main">Semih Kaplanoğlu</span> Türk yönetmen, senarist ve yapımcı

Semih Kaplanoğlu,, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

<i>Yakın Plan</i> Abbas Kiyarüstemi filmi

Yakın Plan, 1990 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Kendisini ünlü yönetmen Mohsen Makhmalbaf olarak tanıtan ve varlıklı bir aileden çekeceği film için para istemesi sonucunda tutuklanan bir kişinin gerçeğe dayanan öyküsünü konu alır. Öyküde yer alan kişiler filmde kendilerini oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kutluğ Ataman</span> Türk sinemacı

Kutluğ Ataman, Türk film yönetmeni ve çağdaş sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Penahi</span> İranlı film yönetmeni

Cafer Penahi, uluslararası çapta tanınan, İran Yeni Dalgası'nın en etkili isimlerinden olan İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı. Venedik Film Festivali Altın Aslan ve Berlin Film Festivali Gümüş Ayı, kazandığı ödüller arasındadır.

İran Yeni Dalgası veya İranlı Yeni Dalga, İran sinemasındaki bir akımın adıdır. 1969'da Dariush Mehrjui'nin Gāv (İnek) adlı filmiyle başlayan akım, Mesud Kimiai'nin Gheysar ve Nasser Taqvai'nin Calm in Front of Others filmleriyle devam etti. Akım, yeni kültürel, dinamik ve entelektüel değerler ortaya koydu. İranlı sinema seyircisi de daha titiz hale geldi ve akımı gelişmesi ve başarılı olması yönünde teşvik etti. 3-4 yıl içinde 40-50 civarında kayda değer film çekildi ve İran Yeni Dalgası kurulmuş ve kendisini kabul ettirmiş oldu.

<span class="mw-page-title-main">Semira Mahmelbaf</span> İranlı film yönetmeni ve senarist

Samira Mahmelbaf, İranlı film yönetmeni, senarist.

<i>Hayat Var</i>

Hayat Var, Reha Erdem'in yazıp yönettiği, ergenlik çağındaki bir kızın hayatında karşılaştığı zorlukları konu alan 2008 yapımı Türk sinema filmi.

<i>Bir Ayrılık</i>

Bir Ayrılık, Asgar Ferhadi tarafından yönetilen ve Leyla Hatemi, Peyman Muadi, Şahab Hüseyni, Sareh Bayat ile Sarina Farhadi'nin oynadığı 2011 İran drama filmi. Boşanmış bir orta sınıf İranlı çifti ile yaşlı babası için alt sınıf bir bakıcı tutmasını izleyen entrikaları konu edinmektedir. 61. Berlin Film Festivali'nde En İyi Film dalında Altın Ayı ve En İyi Erkek Oyuncu ile En İyi Kadın Oyuncu dallarında Gümüş Ayı kazanarak Altın Ayı kazanan ilk İran filmi oldu. 84. Akademi Ödülleri'nde En İyi Yabancı Film seçildi.

<i>Güneş Yanığı</i> (film, 1994) film

Güneş Yanığı, 1994 Rusya-Fransa ortak yapımı psikolojik dramatik filmdir. Uluslararası adı Burnt by the Sun olan film Türkiye'de ilk kez Nisan 1995'te 14. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterilmişti.

<i>Lola + Bilidikid</i> 1999 yılı Türk-Alman ortak yapımı drama temalı eşcinsellik konulu film

Lola + Bilidikid, yönetmenliğini Kutluğ Ataman'ın yaptığı 1999 Türk-Alman ortak yapımı dram temalı eşcinsellik konulu film. İlk olarak Almanya'da gösterime giren filmde eşcinsel olduğu için aile içi şiddet gören bir çocuğa yönelik homofobi konu edinilmiştir. Filmin Türk yapımcılığını Zeynep Özbatur üstlenmiş, Lola + Bilidikid'de Türk toplumunda LGBT'lere yönelik baskı ve ayrımcılığı realist gözlemle işlenmiş ancak film yeteri ilgiyi göremeyerek kült film olarak kalmıştır.

<i>I Am Josh Polonskis Brother</i>

I Am Josh Polonski's Brother, Raphael Nadjari'nin ikinci uzun metrajlı filmi. 2001 yapımı film, S8mm 200 ASA ile New York'ta, 1999 yılı ile 2000'in başlarında çekildi. Film, Berlin Film Festivali'nde Forum bölümüne kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Hatemi</span> İranlı oyuncu

Leyla Hatemi İranlı oyuncu. Yönetmen Ali Hatemi ve oyuncu Zeri Hoşkam'ın kızlarıdır. Oyuncu Ali Mosaffa ile evlidir.

<span class="mw-page-title-main">Peyman Muadi</span> İranlı-Amerikalı sinema oyuncusu

Peyman Muadi İranlı oyuncu, senarist ve yönetmen. Daha çok Asgar Ferhadi'nin yönettiği Darbareye Elly ve Jodaeiye Nader az Simin filmlerindeki oyunculuğuyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Şahab Hüseyni</span> İranlı oyuncu, senarist ve yönetmen

Şahab Hüseyni İranlı oyuncu, senarist ve yönetmendir. Daha çok Asgar Ferhadi'nin yönettiği Darbareye Elly, Jodaeiye Nader az Simin ve Forushande filmlerindeki oyunculuğuyla bilinir. Hosseini 2016'da En İyi Erkek Oyuncu Cannes Film Festivali Ödülü'nü kazandı.

<i>Almanya – Willkommen in Deutschland</i>

Almanya – Willkommen in Deutschland, Yasemin Şamdereli'nin yönettiği 2011 Alman komedi-dram filmi. Film, 61. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde bölüm yarışmasında ve En İyi Senaryo ve En İyi Film kategorilerinde Deutscher Filmpreis 2011'i kazandı.

<i>Aşk, Büyü vs.</i>

Aşk, Büyü vs. 2019 yapımı Türk filmi. 54. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri‘nde En İyi Film ödülünü almıştır. 2020 yılında Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Ulusal Yarışma - Altın Lale En İyi Film ödülünü kazanmıştır.