İçeriğe atla

Ellinikon Metropolitan Parkı

Koordinatlar: 37°52′48″K 23°43′48″D / 37.88000°K 23.73000°D / 37.88000; 23.73000
Ellinikon Metropolitan Parkı
Harita
TürPark
KonumElliniko, Yunanistan
Koordinatlar37°52′48″K 23°43′48″D / 37.88000°K 23.73000°D / 37.88000; 23.73000
Yüzölçümü400 hektar
Açılış2024

Ellinikon Metropolitan Parkı (YunancaΜητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού - Αγίου Κοσμά; Mitropolitikos Polos Elliniku - Ayu Kosma), Yunanistan'ın Elliniko kentinde inşa halinde olan bir parktır. Park, eski Ellinikon Uluslararası Havalimanı arazisi üzerinde inşa edilmekte olup[1] parkın yanı sıra lüks evler, oteller, kumarhane, marina, mağazalar, ofis binaları içermesi ve Yunanistan'ın en yüksek binalarına sahip olması planlanmaktadır.[2]

Parkın, inşaatın 2008'de başlaması ve 2013'te tamamlanması planlanıyordu ancak Yunan hükûmeti borç krizi nedeniyle planlar rafa kaldırıldı.[3] Temmuz 2020'de parkta çalışmalar başladı ve 2024'te tamamlanması planlanmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ The Hellenic Ministry of the Environment, Physical Planning and Public Works – Hellenikon Metropolitan Park 24 Kasım 2005[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Construction at Elliniko Likely to Begin in Early 2020 Says Lamda Development". Greece Is. 17 Ekim 2019. 18 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2020. 
  3. ^ "'Metropolitan Park' in southern Athens". 26 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Partenon</span>

Partenon, Athena'nın tapınağıdır, MÖ 5. yüzyılda Atina Akropolisi'nde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'ın, 1821'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren Türk-Yunan ilişkileri kısa dönemli uzlaşmalar hariç, genellikle gerginlikler ve savaşlarla belirlenmiştir. Bu savaşlar sırasıyla 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, I. Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ile birlikte doğrudan olmasa da dolaylı olarak 1974 Kıbrıs Harekâtı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanlar</span> Güneydoğu Avrupada yaşayan bir halk

Yunanlar ya da Helenler, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Altın Şafak (Yunanistan)</span>

Altın Şafak, Yunanistan'da bulunan aşırı sağ görüşlü siyasi parti. Parti; Yunanistan'da göçmenlere karşı yaptığı eylemlerle tanınmaktadır. Marksizm ve neoliberalizm karşıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Silahlı Kuvvetleri</span> Yunanistanın askerî gücü

Yunanistan Silahlı Kuvvetleri, Yunanistan devletini içten ve dıştan gelebilecek olan tehditlere karşı savunma vazifesini üstlenmiş olan silahlı devlet kuvvetidir.

<span class="mw-page-title-main">AIMA kehaneti</span>

AIMA kehaneti, Bizans İmparatoru, I. Manuil'un hükümdarlığında duyulmuş bir kehanettir. Komninos Hanedanı'nın imparatorluğunun isimlerinin ilk harflerinden oluşan aima kelimesi Yunancada kan anlamına geliyordu. İmparatorlar, sırayla, Aleksios I, Ioannes II ve Manuil I idi. Manuil'in bu inancı nedeniyle, ardılının isminin alpha (A) ile başlamalıydı. Manuil, kızı Maria'nın ilk nişanlısı Béla'nın adını Aleksios olarak değiştirtmiş ve en az bir ya da muhtemelen iki gayrı meşru çocuğuna Aleksios ismi vermiştir. En sonunda ikinci evliliğinden olan meşru çocuğu Aleksios'a da bu ismi verdi.

Devrimci Mücadele, Yunanistan'da radikal anarşist komünist bir silahlı örgüttür. Örgüt, Yunanistan'da hükûmet binalarına ve Atina'daki ABD büyükelçiliğine düzenlenen saldırı ile bilinmekte olup Yunanistan, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından bir terör örgütü olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vikos-Aoos Millî Parkı</span>

Vikos-Aoos Millî Parkı, Yunanistan'ın Epir bölgesinde bulunan bir millî parktır. Park, Yanya'nın 30 km kuzeyinde Pindus Dağları'nın kuzey kesiminde yer almaktadır. Adını iki büyük kanyondan almaktadır ve birçok nehir, göl, mağara, derin kanyon, yoğun iğne yapraklı ve yaprak döken ormanlar ile bozayı gibi hayvan türlerine ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atina Agorası</span>

Atina Agorası ya da bilinen adıyla Klasik Agora, Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan bir agoradır. Akropolis'in kuzeybatısında, Ares Tepesi'nin güneyinde ve Agoreos Kolonos olarak bilinen tepenin batısında yer almaktadır. Agora'nın ilk kullanımı bir ticari, üretim veya yerleşim yeriydi.

<span class="mw-page-title-main">Erehteyon</span>

Erehteyon, Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan bir Antik Yunan tapınağıdır. Tapınak, MÖ 406 yılında inşa edilmiş olup, Akropolis'in kuzeyinde yer almaktadır. Athena ve Poseidon'a adanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Herodes Attikus Odeonu</span>

Herodes Attikus Odeonu, Atina Akropolisi'nin güneybatı tepesinde bulunan bir tiyatroydu. MS 161 yılında inşa edilmiş olup 1950'de restore edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu</span> Yunanistanın diplomatik temsilciliği

Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan ve Yunanistan tarafından kullanılan dış temsilciliktir. İzmir'e ek olarak Afyon, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Denizli, Isparta, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak illerine de hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da İslam</span>

Yunanistan'da İslam, iki ayrı topluluk tarafından temsil edilmektedir; Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri Yunanistan'da yaşayan Müslümanlar ve 20. yüzyılın son çeyreğinde, özellikle Atina ve Selanik'e gelmeye başlayan Müslüman göçmenler.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da enerji</span>

Yunanistan'da enerji üretimi, devletin sahip olduğu Kamu Enerji Şirketi'ne aittir. 2009'da KES Yunanistan'daki tüm elektrik enerjisi talebinin %85,6'sını karşılarken, 2010'da bu rakam %77,3'e düşmüştür. KES'in güç üretiminin 2009'da %51,6'sı, 2010'da %48'i linyit kullanılarak üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eastmed Boru Hattı</span>

Doğu Akdeniz Boru Hattı veya bilinen ismiyle Eastmed Boru Hattı, karada ve denizde devam eden, Doğu Akdeniz kaynaklarını Kıbrıs ve Girit üstünden Yunanistan topraklarına ulaştırması beklenen doğalgaz boru hattıdır. Doğal gazın Yunanistan üzerinden İtalya'ya oradan da bütün Avrupa'ya aktarılması planlanmaktadır. Boru hattının uzunluğu 1900 kilometre, derinliği 3 kilometre olarak planlanmıştır. Yılda 10 milyar metreküp doğal gaz taşıma kapasitesi bulunmaktadır. Boru hattının 7 milyar dolara mal olacağı ve yapımının 7 yıl süreceği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Yunanistan ilişkileri</span> İki Taraflı Slav Birlikteliği

Yunanistan-Rusya ilişkileri, Yunanistan ile Rusya ve selefi devletler arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Rus İmparatorluğu ile Yunan devleti arasındaki diplomatik ilişkiler Eylül 1828'de kuruldu. Hem Yunanistan hem de Rusya, Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı ve Karadeniz Ekonomik İş birliği Teşkilatı gibi bazı uluslararası kuruluşların tam üyesidir. Yunanistan'ın NATO ve Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen, ilişkileri oldukça güçlüydü.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir-Yunanistan ilişkileri</span>

Cezayir-Yunan ilişkileri 2000 yıldan fazla sürmektedir. Cezayir'in bağımsızlığının ilk yıllarından beri diplomatik ilişkiler sağlamdır. Yunanistan'ın Cezayir'de bir büyükelçiliği vardır ve Cezayir, Yunanistan'da Atina'daki büyükelçiliği tarafından temsil ediliyor. Cezayir'den yapılan doğal gaz ithalatının önemli bir etken olmasıyla birlikte Yunanistan ile Cezayir arasındaki ticaret artıyor. Son yıllarda Cezayir'den Yunanistan'a yasadışı göç ve Avrupa Birliği'ne girmek isteyen Sahra altı Afrikalıların kaçakçılığı ile ilgili sorunlar yaşandı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Mısır'ın Mani'yi istilası</span>

Osmanlı-Mısır'ın Mani'yi istilası, 21 Haziran-28 Ağustos 1826 tarihleri arasında Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında Manya Burnu'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ve Mısır orduları arasında meydana gelen muharebelerdir.

Dionysios Filozof ya da düşmanlarının ona taktığı soyadıyla Skilozof, 1541-1611 arasında yaşamış ve İspanya'nın desteğiyle Teselya ve Yanya'da Osmanlı İmparatorluğu'na karşı iki çiftçi isyanı başlatmış bir Rum papazdır. Osmanlı'nın Yunanistan'ı yönettiği dönem boyunca Osmanlı aleyhine devrimci komplolar düzenleyen Rum Ortodoks Kilisesi'nin en önemli papazlarından birisi sayılır.