İçeriğe atla

Ellen Swallow Richards

Ellen H. Swallow Richards
Doğum3 Aralık 1842(1842-12-03)
Dunstable, Massachusetts, ABD
Ölüm30 Mart 1911 (68 yaşında)
Boston, Massachusetts, ABD
Defin yeriChrist Church Cemetery, Gardiner, Maine, ABD
Eğitim
Meslek
  • Chemist
  • professor
Tanınma nedeniEv ekonomisi
okul yemeği
Ötenik
EvlilikRobert Hallowell Richards (1844–1945) e.1875
İmza

Ellen Henrietta Swallow Richards (3 Aralık 1842 - 30 Mart 1911), 19. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri'nde endüstri, güvenlik mühendisliği ve çevre kimyası konularında çalışmalar yapan öğretim görevlisidir. Evlerdeki sıhhi tesisat mühendisliği üzerine deneysel araştırmalar yaptı ve yeni ev ekonomisi biliminin temelini attı.[1][2] Bilimsel çalışmaların eve uygulanmasını sağlayarak ev ekonomisi biliminin kurucusu oldu ve kimyayı beslenme çalışmasına ilk uygulayan kişiydi.[3]

Richards, 1862'de Westford Academy'den (Massachusetts'teki en eski ikinci ortaokul) mezun oldu. Massachusetts Teknoloji Enstitüsüne kabul edilen ilk kadındı. 1873'te mezun oldu ve daha sonra ilk kadın öğretim görevlisi oldu.[1][4] Richards, Amerika'da herhangi bir bilim ve teknoloji okuluna kabul edilen ilk kadındı ve 1870'de Vassar Koleji'nden kazandığı kimya diplomasını alan ilk Amerikalı kadın oldu.[5][6][7]

Richards pragmatik bir feminist ve aynı zamanda kadınların ev içinde çalışmasının ekonominin hayati bir yönü olduğuna inanan kurucu bir ekofeministti.[8] Bununla birlikte, kadının evdeki yerini ve işini yücelten hüküm süren külte doğrudan karşı çıkmadı.[9]

Biyografi

Erken çocukluk

Ellen Henrietta Swallow'un Dagerreyotipi, c. 1848

Richards, Dunstable, Massachusetts'te doğdu. Babası Peter Swallow (27 Haziran 1813, Dunstable - Mart 1871, Littleton, Massachusetts) ve annesi Fanny Gould Taylor (d. 9 Nisan 1817, New Ipswich, New Hampshire), mütevazi gelire sahip yerleşik ailelerden gelen ve eğitimin değerine inanan kişilerdi.[10]

Kaynakça

  1. ^ a b "Mrs. Ellen H. Richards Dead. Head of Social Economics in Massachusetts Institute of Technology" (PDF). The New York Times. 31 Mart 1911. 16 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Mart 2014. 
  2. ^ "Richards, Ellen Swallow, Residence". National Historic Landmarks Program. 7 Nisan 1991. 11 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2013. 
  3. ^ Woman in science. Londra: University of Notre Dame Press. 1913. s. 217. ISBN 0-268-01946-0. 
  4. ^ "Campus Life: M.I.T.; Salute to Women At a School Once 99.6% Male". The New York Times. 7 Nisan 1991. 3 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2014. Ellen Swallow Richards Ocak 1871'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne geldiğinde, enstitüye katılan ilk kadındı ve o zamanlar Boston'da yaşıyordu. 
  5. ^ Encyclopedia of Women and American Politics. ISBN 9781438110325. 
  6. ^ Chemical achievers : the human face of the chemical sciences. Philadelphia, PA: Chemical Heritage Foundation. 1997. ss. 156-158. ISBN 9780941901123. 
  7. ^ "Ellen H. Swallow Richards". Science History Institute. June 2016. 20 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2018. 
  8. ^ Richardson, Barbara (2002). "Ellen Swallow Richards: 'Humanistic Oekologist,' 'Applied Sociologist,' and the Founding of Sociology". American Sociologist. 33 (3): 21–58. doi:10.1007/s12108-002-1010-6. 
  9. ^ Shelley L Koch (2012). A theory of grocery shopping : food, choice and conflict. English. Londra: Berg. ss. 13-30. ISBN 978-0-85785-150-5. OCLC 794136434. 
  10. ^ Robert Dyball1, Liesel Carlsson. "Ellen Swallow Richards: Mother of Human Ecology?" (PDF). press-files.anu.edu.au. 2 Haziran 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kimya mühendisliği</span> Kimyasallarla ilgilenen mühendislik dalı

Kimya mühendisliği, kimya, matematik, fizik, biyoloji, mikrobiyoloji, biyokimya,ve ekonomi bilimlerini, ham maddelerin ya da kimyasalların daha kullanışlı ve değerli biçimlere dönüştürüldüğü proseslere uygulayan mühendislik dalıdır. Kimya mühendislerinin çalışma alanı nanoteknolojinin ve nanomalzemelerin laboratuvarda kullanımından, kimyasalları, ham maddeleri, canlı hücreleri, mikroorganizmaları ve enerjiyi kullanışlı ürünlere dönüştüren büyük ölçekli endüstriyel işlemlere kadar değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Kaliforniyada kurulu vakıf üniversitesi

California Institute of Technology veya Türkçe karşılığı ile Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde, Los Angeles şehrinin Pasadena mahallesinde bulunan, bilim ve teknoloji dallarına ağırlık vermiş bir teknik üniversitedir. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü ayrıca ABD Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA)'ya ait Jet Propulsion Laboratory'nin yönetimi ve işletiminden de sorumludur. Öğrenci sayısı yaklaşık 2100 olan küçük bir okul olmasına rağmen Nobel ödülleri, öğretim üyelerinin yaptığı yayınlara verilen referanslar ve çeşitli üniversite sıralamaları gibi ölçütlerle dünyanın ilk on üniversitesi arasında yer alır. Uluslararası üniversite sıralamaları yapan saygın kuruluşların bazıları tarafından dünyanın en iyi üniversitesi ve en iyi teknik üniversitesi; bazıları tarafından ise en iyi ikinci teknik üniversitesi olarak değerlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Linus Pauling</span>

Linus Carl Pauling, Amerikalı kuantum kimyageri ve biyokimyager. Ayrıca kristalografer, moleküler biyolog ve tıp araştırmacısı olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Theodore Richards</span> Amerikalı kimyager (1868 – 1928)

Theodore William Richards Amerikalı kimyacı, 1914 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Nobel ödülünü "çok sayıdaki kimyasal elementin atom ağırlıklarının doğru bir şekilde saptanmasından dolayı" kazandı.

Teknik üniversite, daha çok çeşitli teknik konular hakkında eğitim, öğretim ve araştırma yapan üniversitelerdir. Çeşitli dillerde farklı karşılıkları vardır. Fransızcada école polytechnique, Almancada Technische Hochschule gibi karşılıklar kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Werner</span>

Alfred Werner, Zürih Üniversitesi'nde profesör olan İsviçreli kimyager. 1913 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Werner, modern koordinasyon kimyasının temellerini atmıştır. Nobel Ödülü kazanan ilk inorganik kimya uzmanıdır ve 1973 yılına kadar Nobel Kimya Ödülü kazananlar arasındaki tek inorganik kimyager olmayı sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Haber</span> Alman kimyager

Fritz Haber Alman kimyager. 1918 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. I. Dünya Savaşı süresince klor ve diğer zehirli gazları geliştirme ve dağıtımı konusundaki çalışmaları nedeniyle "kimyasal savaşın babası" olarak da tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Elias James Corey</span> Amerikalı kimyager

Elias James "E.J." Corey (12 Temmuz 1928) Amerikalı organik kimyacı. 1990 yılında "organik sentez üzerine geliştirdiği teori ve metodolojilerden dolayı Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Yaşayan en büyük kimyagerlerden biridir. Çok sayıda sentetik reaktifler, metodolojiler geliştirmiş ve organik sentez biliminin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hideki Shirakawa</span> Japon bilim insanı

Hideki Shirakawa Japon kimyagerdir. Pensilvanya Üniversitesi'nde çalıştığı esnada Alan G. MacDiarmid ve Alan J. Heeger'la birlikte yaptığı iletken polimerler çalışmasıyla 2000 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Derek Barton</span> İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi

Derek Harold Richard Barton İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Ödülü, "konformasyon kavramının gelişmesine katkıları için" kazanmıştır. Çalışmalarının konusunu oluşturan kompleks moleküllerin üç-boyutlu geometrik yapısı şimdi organik kimyanın temel bir parçasını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Susan Solomon</span> Amerikalı kimyager

Susan Solomon atmosfer kimyası alanında uzmanlaşmış ve kariyerinin büyük çoğunluğunu NOAA'da çalışarak geçirmiş bilim insanıdır. 2011'den beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne bağlı Ellen Swallow Richards Atmosferik Kimya ve İklim Bilimi Profesörü olarak görev yapmaktadır. Solomon, meslektaşları ile birlikte, ilk defa kloroflorokarbon gazlarının Radikal (kimya) alanındaki tepkime mekanizması ile Antarktika'daki ozon deliğine sebep olduğunu keşfetti.

<span class="mw-page-title-main">Rainer Weiss</span> Amerikalı fizikçi

Rainer "Rai" Weiss, Amerikalı fizikçi ve akademisyendir. Kütleçekimi fiziği, lazer fiziği ve astrofizik alanlarında çalışmalarda bulunmaktadır.

Margaret Hutchinson Rousseau ilk ticari penisilin üretim fabrikasını tasarlayan Amerikan kimya mühendisi. Amerikan Kimya Mühendisleri Enstitüsü'nün ilk kadın üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">John F. Hartwig</span> Amerikalı kimyager

John F. Hartwig, Berkeley'de bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nde kimya profesörüdür. Laboratuvarı, çok çeşitli organik bileşiklerin hazırlanması için yeni yöntemler geliştirmeye odaklanmaktadır.

Herman Francis Mark polimer bilimine katkılarıyla tanınmış Avusturyalı-Amerikalı kimyager. Mark'ın fiberlerin moleküler yapısı üstüne X-ışını difraksiyonu çalışmaları polimer yapıların makromoleküler teorisine önemli kanıtlar sağladı. Houwnik ile günümüzde Mark-Houwnk veya Mark-Houwnik-Sakurada denklemi olarak bilinen denklemleri kurudu. Bu denklemler bir polimerin gerçek viskozitesini bağıl moleküler kütlesine bağlar. Uzun yıllar Brooklyn Polytechnic Enstitüsü'nde çalıştı. 1946'da Journal of Polymer Science dergisini kurdu.

Robert George Bergman, Amerikalı kimyagerdir.

Gilbert Stork, organik kimya ile ilgilenen bir bilim insanıydı.

<span class="mw-page-title-main">F. Albert Cotton</span> Amerikalı kimyager (1930 – 2007)

Frank Albert Cotton Amerikalı kimyager. Texas Üniversitesi'nde WT Doherty-Welch Vakfı Başkanı ve Seçkin Kimya Profesörüydü. 1600'ün üzerinde bilimsel makale yazdı. Geçiş metallerinin kimyası üzerine yaptığı araştırmalarla tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Katharine Blunt</span>

Katharine Blunt, ev ekonomisi, gıda kimyası ve beslenme alanlarında uzmanlaşmış Amerikalı kimyager, profesör ve beslenme uzmanı. Araştırmalarının çoğu beslenme üzerinedir ama aynı zamanda kalsiyum ve fosfor metabolizması ile kadın ve çocukların bazal metabolizması üzerine yapılan araştırmalarda da büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Connecticut College'ın üçüncü başkanı olarak görev yapmıştır.