İçeriğe atla

Elizabeth McHarg

Elizabeth McHarg
Doğum22 Nisan 1923(1923-04-22)
Coatbridge[1]
Ölüm29 Nisan 1999 (76 yaşında)
Milliyetİskoç
Vatandaşlıkİskoçya
EğitimGlasgow Üniversitesi
Girton College
Kariyeri
DalıMatematik
Çalıştığı kurumGlasgow Üniversitesi

Elizabeth Adam McHarg (22 Nisan 1923 - 29 Nisan 1999),[1] 1965 yılında Edinburgh Matematik Derneği'nin ilk kadın başkanı olan İskoç matematikçidir.[2][3]

Eğitimi

Bir okul müdürünün kızı olan[1] McHarg, Glasgow Kız Lisesi ve ardından Glasgow Üniversitesi'nde okudu. 1943 yılında matematik ve doğa felsefesi alanında birinci sınıf onur derecesiyle yüksek lisans derecesi aldı. Üniversite ona Thomas Logan Madalyası ve George A. Clark bursu vererek Girton College, Cambridge'de araştırmacı olarak çalışmasını sağladı.[1] Girton'da Mary Cartwright ile doğrusal olmayan kısmi diferansiyel denklemler üzerine çalıştı ve 1948'de doktorasını tamamladı.[1][4]

Kariyeri ve katkıları

McHarg, 1948 yılında Glasgow Üniversitesi'ne öğretim görevlisi olarak geri döndü. Burada özel fonksiyonlar konusunda uzmanlaştı.[1] Ayrıca İtalyan matematikçi Francesco Tricomi'nin Diferansiyel Denklemler ("Differential Equations") adlı metnini İtalyancadan İngilizceye çevirmiştir; çevirisi 1961 yılında Hafner tarafından basılmış ve 2012 yılında Dover Publications tarafından yeniden yayınlanmıştır.[1][5]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g Martin, Dan (7 Mayıs 1999), "Dr Elizabeth McHarg", The Herald (Glasgow), 13 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Nisan 2024 . Reprinted as "Elizabeth A. McHarg", Glasgow Mathematical Journal, Cambridge University Press, 42 (3), ss. 487-488, Eylül 2000, doi:10.1017/s0017089500030159Özgürce erişilebilir 
  2. ^ "Edinburgh Mathematical Society – Presidents", MacTutor History of Mathematics archive, School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, 11 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 12 Ekim 2018 
  3. ^ Hoyles, Celia (Aralık 2017), "Female Presidents for Three Maths Societies", Mathematics Today, Institute of Mathematics and its Applications, 7 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Nisan 2024 
  4. ^ "Mary Lucy Cartwright: Students", Celebratio Mathematica, Mathematical Sciences Publishers, 13 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 12 Ekim 2018 
  5. ^ Kazarinoff, N. D., "Review of Differential Equations", Mathematical Reviews, MR 0138812 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Diferansiyel denklem</span>

Matematikte, diferansiyel denklem, bir ya da birden fazla fonksiyonu ve bunların türevlerini ilişkilendiren denklemdir. Fizik, kimya, mühendislik, biyoloji ve ekonomi alanlarında matematiksel modeller genellikle diferansiyel denklemler kullanılarak ifade edilirler. Bu denklemlerde, fonksiyonlar genellikle fiziksel ya da finansal değerlere, fonksiyon türevleriyse değerlerin değişim hızlarına denk gelir.

<span class="mw-page-title-main">Diferansiyel geometri</span>

Diferansiyel geometri türevin tanımlı olduğu Riemann manifoldlarının özellikleriyle uğraşan matematiğin bir alt disiplinidir. Başka bir deyişle, bu manifoldlar üzerindeki metrik kavramlarla uğraşır. Eğrilik, eğriler için burulma ve yüzeyler için değişik eğrilikler, araştırılan özellikler arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">George David Birkhoff</span> Amerikalı matematikçi (1884 – 1944)

George David Birkhoff en çok, şu anda ergodik teorem olarak adlandırılan şeyle tanınan Amerikalı matematikçi. Birkhoff, döneminde Amerikan matematiğinin en önemli liderlerinden biriydi ve yaşadığı süre boyunca birçok kişi tarafından önde gelen Amerikalı bir matematikçi olarak kabul edildi.

Bateman dönüşümü, matematiğin kısmi diferansiyel denklemler başlığında, üç karmaşık değişkenli holomorf bir fonksiyonunun çizgi integrali kullanılarak, dalga denkleminin üç ve Laplace denkleminin dört boyutta çözülmesi için bir yöntemdir. Adını, bu konudaki ilk yayını yapan İngiliz matematikçi Harry Bateman'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Julia Robinson</span> Amerikalı matematikçi (1919 – 1985)

Julia Hall Bowman Robinson, hesaplanabilirlik teorisi ve hesaplama karmaşıklığı teorisi alanlarına -özellikle karar problemlerine olan katkılarından ötürü tanınan Amerikalı bir matematikçiydi. Hilbert'in 10. problemi üzerine çalışması nihai çözümünde çok önemli bir rol oynadı. Robinson bir 1983 MacArthur Üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">János Aczél</span> Macar-Kanadalı matematikçi (1924-2020)

János Dezső Aczél, aynı zamanda John Aczel olarak bilinen fonksiyonel denklemler ve bilgi teorisi konusunda uzmanlaşmış Macar-Kanadalı matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Arnold</span> Sovyet-Rus matematikçi

Vladimir İgoreviç Arnold Sovyet-Rus matematikçi. En iyi entegre sistemlerin stabilitesi ile ilgili Kolmogorov-Arnold-Moser teoremi ile tanınmasına rağmen, dinamik sistem teorisi, cebir, felaket teorisi, topoloji, cebirsel geometri, sezgisel geometri, diferansiyel denklemler, klasik mekanik dahil olmak üzere birçok alanda önemli katkılarda bulunmuştur., Hidrodinamik ve tekillik teorisi, ADE sınıflandırma problemini ortaya çıkarmak da dahil olmak üzere, ilk ana sonucundan bu yana - 19 yaşında 1957'de Hilbert'in on üçüncü probleminin çözdü. İki yeni matematik dalı kurdu: KAM teorisi ve topolojik Galois teorisi öğrencisi Askold Hovanskiy ile).

<span class="mw-page-title-main">Sınır değer problemi</span>

Matematikte sınır değer problemleri, sınır koşulları ile verilen diferansiyel denklemlerdir. Bir sınır değer probleminin çözümü, verilen diferansiyel denklemin uygun sınır koşullarına uyum sağlayan çözümüdür.

Bu liste, matematiğe kayda değer katkılarda bulunan veya matematikte başarı sağlayan kadınların eksik bir listesidir. Bunlar arasında matematiksel araştırma, matematik eğitimi, matematik tarihi ve felsefesi, kamusal sosyal yardım ve matematik yarışmaları gibi alanlar/konular kapsama alınmıştır.

Anatoly Mykhailovych Samoilenko, Ukraynalı matematikçi ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Hadamard</span> Fransız matematikçi (1865 – 1963)

Jacques Salomon Hadamard ForMemRS sayı teorisi, karmaşık analiz, diferansiyel geometri ve Kısmi diferansiyel denklemlere önemli katkılarda bulunan Fransız matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Maxime Bôcher</span> Amerikalı matematikçi (1867 – 1918)

Maxime Bôcher diferansiyel denklemler, seriler ve cebir üzerine yaklaşık 100 makale yayınlayan bir Amerikalı matematikçi. Ayrıca Trigonometri ve Analitik Geometri gibi temel metinler yazdı. Bôcher teoremi, Bôcher denklemi ve Bôcher Anma Ödülü onun adını almıştır.

Floquet teorisi, periyodik katsayılı doğrusal diferansiyel denklem sistemlerinin çözümü ile ilgilenen bir matematik alt dalıdır. Floquet teorisi,

<span class="mw-page-title-main">Edinburgh Matematik Derneği</span>

Edinburgh Matematik Topluluğu, Edinburgh Matematik Derneği veya Edinburgh Mathematical Society İskoçya'daki akademisyenler için matematiksel bir topluluktur.

<span class="mw-page-title-main">Lev Pontryagin</span> Sovyet matematikçi

Lev Semenovich Pontryagin, Sovyet matematikçidir. Moskova'da doğdu ve 14 yaşındayken bir primus sobası patlamasının ardından başarısız bir göz ameliyatı sonucu görme yeteneğini tamamen kaybetti. Körlüğüne rağmen, kısmen de onun yardımıyla 20. yüzyılın en büyük matematikçilerinden biri olmayı başardı. Annesi Tatyana Andreyevna ona matematik kitapları ve makaleler okurdu. Optimum kontrol, cebirsel topoloji ve diferansiyel topoloji dahil olmak üzere matematiğin birçok alanında büyük keşifler yaptı.

Matematikte kadınlar zaman çizelgesi, Matematik alanındaki kadınlar ile ilgili bir zaman çizelgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Charlotte Scott</span> İngiliz kadın matematikçi (1858-1931)

Charlotte Angas Scott, kariyerini Amerika Birleşik Devletleri'nde yapmış ve kadınların matematik eğitimi alması da dahil olmak üzere Amerikan matematiğinin gelişiminde etkili olmuş bir İngiliz matematikçidir. Scott, Cambridge'nin ünlü Mathematical Tripos sınavının kurallarını değiştirmesinde önemli bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mary Cartwright</span> İngiliz kadın matematikçi (1900-1998)

Dame Mary Lucy Cartwright, İngiliz bir matematikçiydi. Daha sonra kaos teorisi olarak bilinecek olan teorinin öncülerindendi. J. E. Littlewood ile birlikte Cartwright, daha sonra kelebek etkisi örneği olarak görülecek bir probleme birçok çözüm öngördü.

<span class="mw-page-title-main">Olga Ladıjenskaya</span>

Olga Aleksandrovna Ladyzhenskaya, kısmi diferansiyel denklemler, akışkanlar dinamiği ve Navier-Stokes denklemleri için sonlu farklar yöntemi üzerinde çalışan bir Rus matematikçiydi. 2002'de Lomonosov Altın Madalyası almıştır. Altı monografi de dahil olmak üzere iki yüzden fazla bilimsel yayının yazarıdır.