İçeriğe atla

Elizabeth Livingstone

Elizabeth Livingstone

DoğumElizabeth Anne Livingstone
7 Temmuz 1929(1929-07-07)
Oxford İngiltere
Ölüm1 Ocak 2023 (93 yaşında)
Iffley, Oxford İngiltere
Milliyetİngiliz
Diğer ad(lar)ıE. A. Livingstone
Meslekİlahiyatçı, eğitimci ve yazar
Etkin yıllar1957-2023
Ödüller
Akademik geçmişi
Alma materOxford Üniversitesi
Akademik çalışmaları
Disiplinİlahiyat
Alt disiplinPatristikler
GelenekAnglikanizm

Elizabeth Anne Livingstone ya da E. A. Livingstone MBE (7 Temmuz 1929, Oxford – 1 Ocak 2023, Iffley, Oxford), İngiliz ilahiyatçı, eğitimci ve yazar.

Hayatı

Livingstone, 7 Temmuz 1929'da Oxford İngiltere'de doğdu. Oxford Üniversitesi'nde eğitim gördü.[1]

Frank Leslie Cross ile birlikte 1957'deki ilk baskısından 1968'deki onun ölümünden hemen sonra yayınlanan son baskısı dahil olmak üzere The Oxford Dictionary of the Christian Church adlı kitabın editörlüğünü üstlendi.[2][3]

Cross'un ölümünün ardından daha önce asistanı olmuş 1969'dan 1995 yılına kadar Oxford Uluslararası Patristik Çalışmaları Konferansları'nı düzenleyerek Studia Patristica adıyla yayınlanan bildirilerin kaydını tutmuştur.[2][3] Başlangıçta editörlük çalışmalarında yanına yardımcı olarak verilen 26 akademisyenden oluşan komiteden geriye bir sonraki baskıda sadece 20 akademisyen kalmış sonradan düzenlediği konferanslarda ise editör yardımcılarından bahsedilmemiştir.[4]

Ölümü

Livingstone, 1 Ocak 2023'te doğal nedenlerden Iffley, Oxford İngiltere'de 93 yaşında öldü.[5]

Başarıları

Livingstone, 1986'da "Patristik Çalışmalara hizmetleri" nedeniyle Britanya İmparatorluğu Şeref Nişanı'nı ve 2015'te İngiliz Akademisi Başkanlık Madalyası'nı aldı.[6][7][8]

Livingstone, Oxford'daki Aziz Stephen Evi'nin Onursal Üyesiydi.[1]

Seçme çalışmaları

Kaynakça

  1. ^ a b "Home - Meet the Staff". St. Stephen's House Common Room. 16 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 
  2. ^ a b Cross, F. L; Livingstone, E. A, (Ed.) (2005). "Oxford Dictionary of the Christian Church - Oxford Reference". oxfordreference.com. Oxford University Press. doi:10.1093/acref/9780192802903.001.0001. ISBN 9780192802903. 1 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b "Concise Oxford Dictionary of the Christian Church - Oxford Reference". oxfordreference.com. Oxford University Press. 2006. doi:10.1093/acref/9780198614425.001.0001. ISBN 9780198614425. 13 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 
  4. ^ Kannengieser, Charles (1989). "Fifty Years of Patristics". Theological Studies. 50 (4). ss. 633-656, 648. doi:10.1177/004056398905000401. ProQuest 1297033418 – ProQuest vasıtasıyla. 
  5. ^ "Dr Elizabeth Anne (Betsy) Livingstone death notice". The Times. 11 Ocak 2023. 11 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2023. 
  6. ^ "No. 50361". The London Gazette (Supplement). 30 Aralık 1985. ss. 11–14. 
  7. ^ "The British Academy President's Medal". British Academy. 26 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 
  8. ^ "UK News in Brief". Church Times. 2 Ekim 2015. 12 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Baptistler</span> Protestanlık mezhebi

Baptistler veya Vaftizciler, yalnızca inanan müminleri vaftiz eden ve bunu da suya daldırma inanışı ile belirleyen önemli bir Protestanlık mezhebidir. Baptist kiliseleri genellikle ruh yetkinliği, sola fide, sola scriptura ve cemaat temelli kilise inanışını benimsemişlerdir. Vaftizciler genellikle iki kural tanır: vaftiz ve cemaat.

Heteronormativite, heteroseksüelliğin toplumsal ve doğal norm olarak kabul edilmesi veya bu kabulü içeren kültürel yapı. Biyolojik olduğu kadar toplumsal da bir iddiadır. Toplumsal ve kültürel bir yapı olarak, "insanlık ile heteroseksüelliğin eşanlamlı olduğu" iddiasını içerir ve dolayısıyla insanın kadın ve erkek olarak birbirini tamamlayan iki ayrık ve zıddına yönelimli cinsiyetten olduğu kabulünü barındırır. Bu bağlamda heteronormativitenin doğrudan cinsel yönelime dair bir norm olduğu sonucu çıkarılabileceği gibi, dolaylı olarak cinselliğe, biyolojik cinsiyete, cinsiyete ve cinsiyet rollerine dair normatif bir algı ve norm iddiası olduğu da söylenebilir. Herhangi bir kişinin eşini mutlaka karşı cinsten varsaymak, heteronormatif bir bakış açısına örnek gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">II. Hadrianus</span> Papa

II. Hadrianus -, 14 Aralık 867 tarihinden 14 Aralık 872 tarihine kadar Papa. Romalı soylu bir aileye mensuptur. Çok ileri yaşında papa olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Karol Estreicher</span>

Karol Józef Teofil Estreicher, Polonyalı bibliyograf ve kütüphaneci.

Meksika Ulusal Kadın Komisyonu ya da kısa adıyla CFMN, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Chicana kadınlarını ekonomik ve politik olarak güçlendirmeye adanmış bir Meksikalı-Amerikan kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Alevli üslup</span> Gotik mimari geleneği içerisinde gelişmiş alevi andıran çift eğrimli süslemeli bir üslup

Alevli üslup Geç Orta Çağ ve Rönesans'da Avrupa'da ortaya çıkmış, Gotik mimari geleneği içerisinde gelişmiş mimari bir üsluptur. 1375 ila 1650 tarihleri arasında konumlandırılan bu üslup, alevi andıran çift eğrimli süslemeleri ile meşhurdur.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda Hristiyanlık</span>

Osmanlı İmparatorluğu'nun millet sistemi altında Hristiyanlar ve Yahudiler, devlete sadakat göstermesi ve cizye vergisini ödemesi karşılığında Osmanlı hukukuna göre zimmi olarak kabul edilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kore felsefesi</span>

Kore felsefesi, dünya görüşünün bütünlüğüne odaklanan bir felsefe türüdür. Şamanizm, Budizm ve Neo-Konfüçyüsçülüğün bazı yönleri bu felsefeye entegre edilmiş hâldedir. Geleneksel Kore düşüncesi, yıllar boyunca bir dizi dinî ve felsefî düşünce sisteminden etkilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İlk veba salgını</span> veba salgınları serisi, 541-767

İlk veba salgını, Yersinia pestis bakterisinin neden olduğu bulaşıcı hastalık olan vebanın ilk Eski Dünya salgınıdır. Erken Orta Çağ Pandemisi olarak da adlandırılan bu hastalık, 541'de Justinianus Veba Salgını ile başladı ve 750 veya 767'ye kadar devam etti; Justinianus Veba Salgını'nı takip eden en az on beş veya on sekiz büyük veba dalgası tarihsel kayıtlardan tespit edilmiştir. Pandemi, en şiddetli ve en sık Akdeniz Havzası'nı etkiledi, ancak Yakın Doğu ve Kuzey Avrupa'yı da etkiledi. Doğu Roma imparatoru I. Justinianus'un adı bazen Geç Antik Çağ'daki tüm veba salgınları dizisinin yanı sıra 540'ların başlarında Doğu Roma İmparatorluğu'nu vuran Justinianus Vebası için de kullanılır.

Antakya Kateşistik Okulu, İskenderiye Kateşistik Okulu ile birlikte geç ilk çağın Kutsal Kitap tefsiri ve teoloji eğitiminin iki büyük merkezinden birisiydi. Bu grubun bu ismi almasının sebebi geleneğin Antik Roma imparatorluğunun büyük şehirlerinden birisi olan Antakya'da kurulmuş olmasıdır.

Homoiousios Hristiyan teolojisinden bir terimdir, terim 4. yüzyıldaki özgün bir grup Hristiyan teolog tarafından ortaya atılmıştır, bu grup Oğul Tanrı'nın Baba Tanrı’ya benzer ancak aynı olmayan bir özü olduğuna inanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Propaganda filmi</span>

Propaganda filmi, izleyicide duygu ve kızgınlık uyandırarak kasıtlı olarak manipüle etmeye çalışan bir belgesel, kısa veya uzun metrajlı film için kullanılan bir terimdir. Bir propaganda filmi, genellikle, üretimini başlatan veya sponsor olan bir hükûmetin, siyasi grubun veya kurumun eylemleriyle doğrudan ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Percy Lake</span>

Percy Lake, İngiliz komutan. I. Dünya Savaşı'nda Irak Cephesinde savaşmıştır.

Samuel Hibbert-Ware, İngiliz jeolog ve antikacıydı.

<span class="mw-page-title-main">İleri yaş</span> insanın beklenti yaşam süresinin sonuna yaklaşan veya aşan yaşlar

İleri yaş, insanın yaşam beklentisine yaklaşan veya aşan yaşları ifade eder ve bu nedenle insan yaşam döngüsünün sonudur.

I. Nifon veya Kizikoslu Nifon 1310'dan 1314'e kadar Konstantinopolis Ekümenik Patriğidir. Karaferye, Yunanistan kökenlidir. Nikiforos Grigoras, Nifon'un okuma yazma bilmediğini, lüksü sevdiğini ve pozisyon için uygun olmadığını iddia etmiştir. Uzlaşmaya istekli olması nedeniyle, patrik olduğu süre boyunca Bizans Kilisesi içinde Arsenit Bölünmesi iyileştirildi. Nifon dört yıl sonra tahttan çekildi.

Elizabeth ve ya Bessie Blount, Tudor döneminde genellikle İngiltere Kralı VIII. Henry'nin (1491-1547) bilinen ilk metresi olmasıyla tanınır.

Waitangi, Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nda, Whangarei'nin 60 kilometre kuzeyinde, Adalar Körfezi'ndeki Waitangi Nehri'nin kuzey tarafında bir yerleşim yeridir. Waitangi bir köprü ile bağlandığı Paihia kasabasına yakındır.

Dilbilgisellik (grammaticality), dil yetisine dayanan; bir tümcenin zihinsel dilbilgisi kurallarına uygun olma durumu veya niteliğidir. Dilbilgisellik kavramı, dilbilgisel cümleleri tanımlayan kuralları formüle etmek için geliştirilmiş üretici dilbilgisi teorisiyle birlikte ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Apostolik veraset</span>

Apostolik veraset, Hıristiyan Kilisesi'nin hizmetinin kimi Hristiyan mezhepleri tarafından sürekli olarak havarilerden türediğinin kabul edildiği yöntem olup, genellikle bunun bir dizi piskopos aracılığıyla gerçekleştiği iddiasıyla ilişkilendirilmiştir. Katolik, Doğu Ortodoks, Anglikan, İsveç Kilisesi, Doğu Ortodoks, Doğu Kilisesi, Hussit, Moravya ve Eski Katolik geleneklerine göre "bir piskopos, bu havarisel mirasta kutsanmadığı sürece düzenli veya geçerli emirlere sahip olamaz". Bu geleneklerde diğer geleneklerin tümünün piskoposluk kutsamaları geçerli sayılmaz.