İçeriğe atla

Elizabeth Bragg

Elizabeth Bragg
Doğum23 Nisan 1858
San Francisco, California
Ölüm10 Kasım 1929
MilliyetAmerikan
Mezun olduğu okul(lar)University of California, Berkeley
Meslekİnşaat mühendisliği
Tanınma nedenibir Amerikan üniversitesinden inşaat mühendisliği derecesi alan ilk kadın
EvlilikGeorge Cumming


Elizabeth Bragg (1858 – 1929), bir Amerikan üniversitesinden inşaat mühendisliği derecesi alan ilk kadın.

Biyografi

Elizabeth Bragg, inşaat mühendisliği derecesini 1876'da Berkeley'deki California Üniversitesi'nden aldı.[1][2][3][4] Bragg, 1888'de Güney Pasifik Demiryolu Şirketi'nde inşaat mühendisi olan George Cumming ile evlendi ve üç oğulları oldu.[5][6]

Elizabeth Bragg Cumming, 10 Kasım 1929'da öldü ve California, San Mateo County, Colma, Cypress Lawn Memorial Park'a gömüldü.[6]

Kaynakça

  1. ^ "10 Female Engineers Who Helped Pave the Way - BachelorsDegreeOnline.com". BachelorsDegreeOnline.com. 28 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2018. 
  2. ^ "History of Women Engineers". All Together. 7 Mart 2018. 19 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2018. 
  3. ^ "What's it like to be a woman working in the energy industry?". the Guardian (İngilizce). 23 Aralık 2014. 28 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2018. 
  4. ^ LeBold; LeBold (March 1998). "Women engineers: A historical perspective". ASEE Prism. 7. 
  5. ^ "The first lady of structural engineering - Civil + Structural Engineer magazine". Civil + Structural Engineer magazine (İngilizce). 28 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2018. 
  6. ^ a b "Elizabeth Bragg Cumming (1858-1929) - Find A..." www.findagrave.com. 28 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2018.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">ANSI</span>

ANSI, ABD'de endüstiyel standartları hazırlayan ve yayınlayan bir özel şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Kimya mühendisliği</span> Kimyasallarla ilgilenen mühendislik dalı

Kimya mühendisliği, kimya, matematik, fizik, biyoloji, mikrobiyoloji, biyokimya,ve ekonomi bilimlerini, ham maddelerin ya da kimyasalların daha kullanışlı ve değerli biçimlere dönüştürüldüğü proseslere uygulayan mühendislik dalıdır. Kimya mühendislerinin çalışma alanı nanoteknolojinin ve nanomalzemelerin laboratuvarda kullanımından, kimyasalları, ham maddeleri, canlı hücreleri, mikroorganizmaları ve enerjiyi kullanışlı ürünlere dönüştüren büyük ölçekli endüstriyel işlemlere kadar değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), kökleri 1773 yılına dayanan İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat mühendisliği</span> altyapıların tasarımı, planlanması, inşası ve yönetimi ile ilgilenen profesyonel disiplin

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, konvansiyonel ve yüksek hızlı demiryolu projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. Mühendisliğin anası olarak da kabul edilen inşaat mühendisliği askerî mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalıdır ve İngilizce kelime anlamı civil engineering ilk olarak 18.yy. da askerî olmayan mühendislik çalışmalarını askerî mühendislikten ayırabilmek için kullanılmıştır. İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duyulmaktadır. Bu alanların başlıcaları, çevre mühendisliği, geoteknik, belediye ya da kentsel mühendislik, kıyı mühendisliği, ölçme bilgisi, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaştırma mühendisliği vb. konulardır.

<span class="mw-page-title-main">Biyomühendislik</span> Yararlı ürünler yaratmak için biyoloji ve mühendisliğin uygulanması

Biyomühendislik veya biyoloji mühendisliği, kullanılabilir, somut ve ekonomik olarak uygulanabilir ürünler yaratmak için biyoloji ilkelerinin ve mühendislik araçlarının kullanımıdır. Biyolojik yapıların mühendislik bakış açısıyla birleştirilip sağlık, çevre, gıda ve tarım gibi birçok alanda yaşanan problemlere çözüm arar. Biyomühendislik, kütle ve ısı aktarımı, kimyasal kinetik, biyokatalizörler, biyomekanik, biyoenformatik, ayırma ve saflaştırma süreçleri, biyoreaktör tasarımı, yüzey bilimi, akışkanlar mekaniği, termodinamik ve polimer bilimi gibi bir dizi kuramsal ve uygulamalı bilim dalının bilgisini ve uzmanlığını kullanır. Tıbbi cihazlar, teşhis aletleri, biyouyumlu malzemeler ve kataliz tasarımında, yenilenebilir enerji, ekoloji mühendisliği, ziraat mühendisliği, proses mühendisliğinde ve toplumların yaşam standartlarını iyileştiren diğer alanlarda biyomühendislik uygulamaları kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TED Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TED Üniversitesi, 7 Temmuz 2009'da Türk Eğitim Derneği Yükseköğrenim Vakfı tarafından kurulan bir vakıf üniversitesi. 2012-2013 akademik yılında alınan 320 öğrencisi ile eğitime başlamıştır. TED Üniversitesi'nde eğitim dili İngilizcedir. Türkiye'de Sabancı Üniversitesi'nden sonra liberal bilimler tarzı eğitim veren ikinci yükseköğretim kurumudur. TED Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından 2021 yılında akredite edilen Koç Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi ile birlikte üç vakıf üniversitesinden biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Christiaan Eijkman</span>

Christiaan Eijkman, Hollandalı tıp doktoru ve fizyoloji profesörü. Beriberi hastalığının kötü beslenme ile ilgili olduğunu göstererek vitaminlerin keşfinde öncü olmuştur. Çalışmaları sayesinde Sir Frederick Hopkins ile birlikte 1929 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth Blackburn</span> Avustralyalı-Amerikalı araştırmacı

Elizabeth Helen Blackburn Avustralya doğumlu Amerikalı moleküler biyolog. Kromozomların uç kısımlarında bulunan ve kromozomları koruyan telomer isimli yapılarla ilgili çalışmalarıyla bilinir. Telomer yapımında etkin telomeraz enziminin kaşifleri arasındadır. Bu çalışmalarından dolayı 2009 yılında Carol W. Greider ve Jack W. Szostak ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı. Tıbbi etik üzerine de çalışmaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">2012 Grammy Ödülleri</span>

2012 Grammy Ödülleri 12 Şubat 2012'de, Staples Center, Los Angeles'ta yapılan CBS kanalında yayınlanan 54. Grammy Ödülü törenidir. Şovun sunuculuğunu LL Cool J yapmıştır. Son yedi yıldır ilk kez resmi bir sunucunun olduğu ilk törendir.

<span class="mw-page-title-main">Ses mühendisliği</span>

Bir ses mühendisi sesin kaydı, düzenlemesi, karıştırması ve yeniden üretimi ile ilgilenir. Birçok ses mühendisi film, radyo, televizyon, müzik, elektronik ürünler ve bilgisayar oyunlarına ses üretmek için teknolojileri yaratıcı şekilde kullanırlar. Alternatif olarak, ses mühendisi terimi akustik mühendisliği alanı içinde çalışan yeni ses teknolojileri geliştiren bir bilim insanını veya mühendisi ifade edebilir.

Mühendislik felsefesi, mühendisliğin ne olduğunu, mühendislerin ne yaptığını ve çalışmalarının toplumu nasıl etkilediğini ele alan ve bu nedenle etik ve estetik yönlerinin yanı sıra ontoloji, epistemoloji, vb. gibi bilim felsefesi veya teknoloji felsefesi'nde incelenebilecek konuları da içeren gelişmekte olan bir disiplindir.

Margaret Hutchinson Rousseau ilk ticari penisilin üretim fabrikasını tasarlayan Amerikan kimya mühendisi. Amerikan Kimya Mühendisleri Enstitüsü'nün ilk kadın üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dave Jerden</span> Amerikalı müzik yapımcısı

Dave Jerden bir Amerikalı prodüktör, mühendis ve mikser gibi gibi görevi olan, alternatif rock, punk rock ve metal türündeki sanatçı ve gruplarla çalışmış prodüktördür. Ancak Jerden, kendisinden öncelikle bir mühendis olarak bahsetmeyi tercih ederek "prodöktür/yapımcı" teriminden hoşlanmadığını belirttir.

Mühendisler Günü, yılın çeşitli tarihlerinde birçok ülkede kutlanmaktadır. 20 Kasım 2019 itibarıyla Dünya Mühendislik Kuruluşları Federasyonu (WFEO) 4 Mart'ı 'Sürdürülebilir Bir Dünya için Dünya Mühendislik Günü' olarak belirledi.

Azer Arastunoğlu Kasımzade - Teknik Bilimler Doktoru (D.Sc.), Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Profesörü.

Bu listede Kraliyet Mühendislik Akademisi üyeleri (FREng) ve Kraliyet Mühendislik Akademisi tarafından seçilen kadınların listesi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'da LGBT hakları</span>

Fransa'da lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel (LGBT) hakları, dünya genelinde LGBT hakları konusunda en ileri düzeyde tanınan ve korunan hakları içermektedir. Aynı cinsten cinsel ilişki, Ancien Régime sırasında genellikle ölüm cezasıyla sonuçlanan büyük bir suç olmasına rağmen, eşcinselliğin suç olmasıyla ilgili tüm yasalar Fransız Devrimi'nin ardından 1791'de yürürlükten kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Telford</span> İskoç mimar, mühendis ve taş ustası

Thomas Telford, İskoç kökenli mühendis, mimar ve taş ustası. Ayrıca yol, köprü ve kanal kurucusu. Kendisini bir mühendis olarak tanımlayan Telford; İngiltere'nin Shropshire bölgesinde tasarladığı yol, kanal, liman ve tünel projelerinden sonra kendi anavatanı olan İskoçya'da da birçok inşaat projesi tasarladı. Yol ve köprülerin tasarımındaki üretkenliği ile ün kazanan Telford, "Yolların Devi"(İngilizce: The Colossus of Roads) lakabıyla adlandırıldı. Kendisinin yeteneği ve geçmişteki tecrübesi göz önüne alınaraktan, 19. Yüzyılda kurulan İnşaat Mühendisleri Enstitüsü'nün ilk başkanı olarak seçildi. Ölümüne kadar, 14 yıl boyunca bu görevi icra etti.

<span class="mw-page-title-main">Sivil mühendislik</span> Mühendislik disiplini

Sivil mühendislik, bir mühendislik dalıdır. Yollar, köprüler, kanallar, barajlar, havaalanları, kanalizasyon sistemleri, boru hatları, binalar, demiryolları, kamu işleri de dahil olmak üzere tasarım, inşaat ve bakım ile ilgilenir. Sivil mühendislik geleneksel olarak bir dizi alt disipline ayrılmıştır. Askeri mühendislik'ten sonra en eski ikinci mühendislik disiplini olarak kabul edilir. Sivil mühendislik, bayındırlık hizmetlerinden federal hükûmet kurumlarına kadar birçok kamu sektöründe yer alabilir.