İçeriğe atla

ElizaBeth Gilligan

ElizaBeth Ann Gilligan (d. 16 Ağustos 1962 –ö.9 Ekim 2017),San Francisco, Kaliforniya'lı bilimkurgu ve fantastik hikâye türünde yazan kadın yazardır.[1][2]

2002'de kısa hikâyesi Iron Joan Nebula Ödülü'ne kısa hikâye alanında aday olmuştur.[3][4] Amerika Bilimkurgu Yazarları Organizasyonu (SFWA) ile seminerler OryCon ve BayCon'da çalışmıştır.[2]

Özel yaşamı

Gilligan Hayward, Kaliforniya'da doğmuş ve San Francisco Körfez Bölgesi'ne yakın yerleşimde büyümüştür. Kent Eyalet Üniversitesi'nde gazetecilik eğitimi almış, makale, deneme ve şiir yayınlamıştır.

Ölümü

Gilligan, Newark, Kalifornia'daki evinde 55 yaşında 9 Ekim 2017'de kanser nedeniyle öldü. Kocası Douglas Archer Gilligan, iki çocuk ve iki torunu geride kalmıştır.[5]

Eserleri

Kısa hikayeler

  • Taking Back the Night (1994)
  • Demon Calling (2000)
  • Iron Joan (2002'de, Black Gate (magazin): Fantastik Edebiyatta Maceralar yayınlandı.)
  • Chasing Time (2003)
  • Brownie Points (2004)
  • Off Key (2004)
  • Tete-tete (2015)

Romanlar

Antolojik çalışmaları

Gilligan'ın ele aldığı antoloji çalışmaları aşağıda verilmiştir.

  • Witch Fantastic (1994, Daw Books, 0-88677-640-6)
  • Sword And Sorceress XVII (2000, Daw Books, 0-88677-891-3)
  • The Sorcerer's Academy (2003, Daw Books, 0-7564-0157-7)
  • Little Red Riding Hood in the Big Bad City (2004, Daw Books, 0-7564-0233-6)
  • The Magic Shop (2004, Daw Books, 0-7564-0173-9)
  • First Contact Cafe (2015, SkyWarrior Publications, ISBN)

Kaynaklar:[1][6]

Antolojiler Gilligan tarafından düzenlenmiştir.

  • Alterna-Teas (2017, Createspace Independent Publishing Platform, ISBN-10–154281944X, ISBN-13–978-15422819442)

Kaynakça

  1. ^ a b "ElizaBeth Gilligan". Fantastic Fiction. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2007. 
  2. ^ a b "ElizaBeth Gilligan biography". theflyingparty.com. 25 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2007. 
  3. ^ "2002 SFWA Nebula Awards Preliminary Ballot". Science Fiction and Fantasy Writers of America. 7 Ocak 2003. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2015. 
  4. ^ "Special Fiction Feature: "Iron Joan" by ElizaBeth Gilligan". Black Gate (dergi). 31 Ocak 2003. 8 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2015. 
  5. ^ Publications, Locus. "Locus Online News » ElizaBeth Gilligan (1962-2017)". locusmag.com. 11 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2017. 
  6. ^ "Black Gate Presents: Iron Joan, by ElizaBeth Gilligan". Black Gate. 16 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2007. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ursula K. Le Guin</span> Amerikalı yazar (1929-2018)

Ursula Kroeber Le Guin, aralarında kendi yarattığı Hain ve Yerdeniz kurgusal evrenlerinde geçen bilimkurgu ve fantezi eserlerinin de bulunduğu spekülatif kurgu çalışmaları ile tanınmış Amerikalı yazardır. İlk eseri 1959 yılında yayımlanan Le Guin'in edebiyat kariyeri neredeyse altmış yıl sürmüş ve bu süre zarfında yirmi roman ve yüzden fazla kısa öykünün yanı sıra çeviri, eleştiri, şiir, tiyatro, çocuk ve genç edebiyatı ürünleri de ortaya koymuştur. Genellikle bir bilimkurgu ve fantezi yazarı olarak tanımlanan Le Guin aynı zamanda "Amerikan Edebiyatının önemli bir sesi" olarak anılmıştır. Kendisi ise daha çok bir "Amerikan romancısı" olarak bilinmeyi tercih ettiğini söylemiştir.

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Ambrose Bierce</span>

Ambrose Gwinnet Bierce, Amerikalı yazar ve gazeteci.

Uzun hikâye veya uzun öykü (novella), hikâyeden uzun, romandan kısa, olayları hikâyeden daha ayrıntılı ve kişi kadrosu hikâyeden daha geniş olan bir edebî türdür. Uzun hikâyeyi roman ve hikâyeden ayıracak ölçütler tartışmalı olsa da Science Fiction and Fantasy Writers of America derneğinin Nebula Ödülleri'ni dağıtırken kullandığı ölçüte göre 17.500 ila 40.000 arası kelime içeren eserler uzun hikâye olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Robert J. Sawyer</span> Kanadalı bilimkurgu yazarı

Robert James Sawyer bir Kanadalı bilimkurgu yazarıdır. 18 tane basılmış romanı ve Analog Science Fiction and Fact, Amazing Stories, On Spec, Nature ve birçok antolojisi bulunmaktadır. Sawyer yazdığı eserlerle 40'ın üzerinde ödül almıştır. Nebula Ödülü (1995), Hugo Ödülü (2003), ve John W. Campbell Onur Ödülü(2006). bunlardan önemli olanlarıdır.

Hugo Ödülü her yıl, Dünya Bilimkurgu Derneği tarafından bir önceki yılın en iyi bilimkurgu veya fantezi çalışmalarına verilir. Ödül, ismini öncü bilimkurgu dergisi Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ten almıştır ve bir zamanlar resmî olarak Bilimkurgu Başarı Ödülü olarak biliniyordu. Ödül, "spekülatif kurgu için iyi bir vitrin" ve "bilimkurgu yazanlar için en iyi edebiyat ödülü" olarak tanımlanmıştır. En İyi Dramatik Sunum Hugo Ödülü her yıl, bir önceki yılın tiyatral film, dizi bölümü veya bilimkurgu ve fantezi ile ilgili diğer dramatik çalışmalarına verilir.

Hugo Ödülleri her yıl, World Science Fiction Society tarafından bir önceki yılın en iyi bilimkurgu ve fantezi eserlerine verilir. Ödülün adı, bilimkurgunun öncü dergilerinden Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ın adından gelir ve önceleri resmi olarak Bilimkurgu Başarı Ödülü olarak bilinirdi. Ödül spekülatif kurgu için mükemmel bir vitrin ve bilimkurgu edebiyatı için en çok tanınan edebi ödül olarak tanımlanmıştır. En İyi Roman Hugo Ödülü bir önceki yıl İngilizce olarak yazılmış ya da İngilizceye çevrilmiş olan bilimkurgu ya da fantezi romanları için her yıl verilir. Eser, topluluk tarafından 40.000 kelimeyi aştığı takdirde roman olarak tanımlanmaktadır. Daha kısa eserler için ise kısa öykü, öykü ve kısa roman kategorilerinde ödüller verilmektedir. En İyi Roman Hugo Ödülü 1954 ve 1957 yılları dışında, 1953'ten beri her yıl dağıtılmaktadır. Normal Hugo Ödüllerine ek olarak, 1996'dan itibaren, Geçmişe Yönelik Hugo Ödülleri de verilmeye başlamıştır. Bu geçmişe yönelik ödüller yalnızca daha önce World Science Fiction Convention yapılmış ama ödül dağıtılmamış olan yıllar için dağıtılmaktadır. Günümüze kadar, 1946, 1951 ve 1954 yılları için en iyi roman ödülü verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pierrot (şirket)</span> Japon Animasyon Stüdyosu

Pierrot Co., Ltd., bir Japon animasyon stüdyosudur. Şirket, Mayıs 1979 tarihinde eski Tatsunoko Production ve Mushi Production çalışanları tarafından kurulmuştur. Pierrot Creamy Mami, Fushigi Yûgi, Bleach, Neo Ranga, Naruto, Boruto: Naruto Next Generations, Yu Yu Hakusho, Flame of Recca, Blue Dragon, Onigiri, Tegami Bachi, Tokyo Ghoul, Black Clover, Beelzebub, Ghosts at School ve Great Teacher Onizuka gibi dünyaca ünlü yapımları ile bilinmektedir. Şirketin merkezi Tokyo'nun Mitaka şehrinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Steven Moffat</span>

Steven William Moffat, OBE İskoç senarist ve yapımcıdır. Doctor Who ve Sherlock dizilerinin yürütücü yapımcısı ve senaristi olarak bilinmektedir.

<i>Enderin Oyunu</i>

Ender'in Oyunu, 1985 yılında ABD'li Orson Scott Card tarafından yazılan askeri bilimkurgu romanıdır. Roman, "Bugger" denilen uzaylı böcekler ile yapılan iki çatışmadan sonraki geleceğin dünyasını bize sunuyor. Beklenen üçüncü bir saldırı için yetiştirilen çocuklar arasında bulunan ve romanın kahramanı olan Ender Wiggin, çok genç yaşta bir kısmı sıfır yerçekimi'nde gerçekleşen ve zorluğu sürekli artan oyunlarda taktik zekası ile göz doldurmaktadır.

Gonzo K.K., bir Japon animasyon stüdyosudur. 11 Eylül 1992 tarihinde eski Gainax üyeleri tarafından kurulmuş olup merkezi Tokyo'nun Suginami semtinde yer almaktadır.

"Sosyal bilimkurgu" terimi psikoloji, ekonomi, politik bilimler, sosyoloji, antropoloji gibi sosyal bilimleri esas alan bilimkurgu edebiyatı türünü tanımlamak için kullanılabilir. Bu alandaki kayda değer yazarlar arasında Ursula K. Le Guin ve Philip K. Dick sayılabilir. Terim öncelikli olarak karakterler ve duygular üzerine odaklanan hikâyeleri tanımlar. SFWA Büyük Ustası Ray Bradbury bu sanatın tanınmış bir üstadıdır. Bazı yazarlar katı bilimkurgu ve sosyal bilimkurgu arasındaki sınırı bulanıklaştırmışlardır. Ütopya ve distopya hikâyeleri sosyal bilimkurgunun dallarıdır;The Handmaid's Tale, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört ve Brave New World gibi hikâyeler sosyal bilimkurgu örnekleri arasındadır. Gulliver'in Seyahatleri gibi fantastik ortamlarda geçen hicivsel romanlar yaratıcı kurgulamalar olarak kabul edilebilir.

Üç Cisim Problemi Liu Cixin tarafından yazılmış olan bilimkurgu romanıdır. Dünyanın Geçmişi üçlemesinin ilk kitabıdır. Çinli okuyucular seriyi genellikle ilk kitap olan Üç Cisim olarak anmaktadır. Başlık, yörünge mekaniğindeki üç cisim problemini ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gardner Dozois</span>

Gardner Raymond Dozois, Amerikalı bilimkurgu yazarı ve editördür. 1984'ten 2004'e kadar “Asimov Bilimkurgu” dergisinin editörü olarak görev yaptı. Çalışmalarıyla Hugo Ödülü ve Nebula Ödülü kazandı. Editör ve bilimkurgu yazarı olarak eserler kaleme aldı. Amerikalı yazar ve editör Gardner Dozois 27 Mayıs 2018'de 70 yaşında öldü.

Damon Knight Memorial Grand Master Ödülü, Amerika Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları Derneği (SFWA) tarafından her yıl yaşayan bir fantezi ya da bilimkurgu yazarına sunulan ömür boyu onur ödülüdür. 1975'te verilmeye başlandı ve ilk ödülü, Robert A. Heinlein aldı. Ödül, 2002'de ölen derneğin kurucusu Damon Knight'ın anısına o yıldan itibaren Knight'ın adıyla verildi.

<span class="mw-page-title-main">Liu Cixin</span> bilim kurgu yazarı

Liu Cixin 2015 Hugo En İyi Bilimkurgu Romanı ödüllü Çinli bilimkurgu yazarı. İlk romanı olan China 2185 ile yazar hayatına başlamıştır. Çin'in prestijli roman ödülü olan Galaksi Ödülünü 9 kez kazanmış, 2015 yılında Üç Cisim Problemi adlı kitabıyla En İyi Roman Hugo Ödülünü, 2017 yılında Death's End adlı kitabıyla Locus En İyi Bilimkurgu Romanı Ödülünü kazanmıştır. Çin bilimkurgu edebiyatının en önemli yazarı olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">James E. Gunn</span>

James Edwin Gunn, Amerikalı bilimkurgu yazarı, eleştirmen ve İngilizce profesörü. Seçkin eser tarzında kaleme aldığı en önemli eseri altı ciltlik Road to Science Fiction serisidir.

Caren Sumption Gussoff Amerikalı bir yazardır. Hem edebi kurgu hem de spekülatif kurgu romanları ve kısa öyküler yazmaktadır. Şu anda Seattle bölgesinde yaşamaktadır. 2020'de Gussoff, evlilik soyadı Sumption'ı çalışmalarında kullanmaya başladı. Bu nedenle yayınlar hem Caren Gussoff hem de Caren Gussoff Sumption altında yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Suzy McKee Charnas</span> Amerikalı yazar (1939 – 2023)

Suzy McKee Charnas, Amerikalı romancı ve kısa hikâye yazarı.

Martin Popoff Kanadalı bir müzik gazetecisi, eleştirmeni ve yazarıdır. Esas olarak heavy metal müziği türü hakkında yazdığı yazılarla tanınır. Brave Words & Bloody Knuckles'ın kıdemli editörü ve kurucu ortağı, aynı zamanda hem heavy metali eleştirel olarak değerlendiren hem de tarihini belgeleyen yirmiden fazla kitap yazmıştır. Yayıncısı tarafından "heavy metalin en çok tanınan gazetecisi" olarak adlandırıldı. Popoff Toronto, Ontario'da yaşıyor.